Skocz do zawartości

RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych dyrektorów. (Wątek zbiorczy)

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
6 minut temu, Mpro napisał(a):

Kupienie dwóch kości osobno DDR5 kingstona wychodzi taniej niż w pakiecie 2x16gb

Prawie od zawsze tak robiłem ;)

Jakies  pierdoły na forach ze moga być niekompatybilne.Bzdura ,nigdy nie trafiłem 

• Upvote 1
Opublikowano

Nigdy nie trafiłem =/= nie może się zdarzyć.

Wręcz przeciwnie. W dobie koszmarnych problemów z niekompatybilnościami, problemami z kontrolerami pamięci, dziwnymi problemami itp. itd. itezet, absolutnie odradzam takie próby. Możesz mieć fuksa i wszystko będzie super, ale ja bym nie ryzykował. Wykrycie problemów może potrwać minutę, ale może potrwać kilka dni. Szkoda nerwów.

• Haha 1
Opublikowano
46 minut temu, Mpro napisał(a):

Kupienie dwóch kości osobno DDR5 kingstona wychodzi taniej niż w pakiecie 2x16gb. Zakupienie osobno może zrobić jakieś problemy dla działania w dualu ?

Nie ma problemu. Najlepiej tylko, by kostki były takie same (ten sam producent chipów, te same parametry, ten sam model modułu).

Opublikowano (edytowane)

Mimo, że ten sam model może być na innych kościach. Inne sztuki mają czy mogą mieć inne timingi dalszych rzędów zapisane w profilu expo/xmp. 

Zwykle będzie działać od strzała, ale czasami trzeba ustawić ręcznie.

Jest kwestia losowania, czasami ten sam model/marka takie samo CL i pierwsze timingi, a w jednej sztuce dostajemy a-die, a w innej się trafią m-die :E Jak kupujesz komplet to masz pewność, że będą sparowane i na tych samych timingach i kościach.

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 1
Opublikowano
12 minut temu, lukadd napisał(a):

Mimo, że ten sam model może być na innych kościach. Inne sztuki mają czy mogą mieć inne timingi dalszych rzędów zapisane w profilu expo/xmp. 

ja czesto miałem inne i tez bez problemu ;)

Poza tym nie jak kod producenta jednakowy to musza byc te same

25 minut temu, Kyle napisał(a):

Nie ma problemu.

Jestem zdumiony Panie JEDEC

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, janek25 napisał(a):

ja czesto miałem inne i tez bez problemu ;)

Poza tym nie jak kod producenta jednakowy to musza byc te same

A ja miałem takie, ale to w DDR3 ten sam model te same CL, ten sam kod w sklepie :E A różniły się tak znacznie timingami dalszych rzędów, że te gorsze miały znacznie wyższe trfc od lepszych i wywalały na niższym trfc z lepszej sztuki i trzeba było ręcznie zmienić lub wczytać profil z słabszych. Laik by nie ogarnął :E 

Obecne DDR5 co mam w kompie 6000 CL32 to te same katalogowe modele w zależności od loterii latają na układach przeważnie m-die, ale i trafiają się sztuki na a-die :E 

Ja niestety wylosowałem m-die, ale nie zwracałem bo mi to rybka pod 9800x3d i tak realnie różnice są minimalne jak się nie robi jakiegoś mocnego OC, a timingi i tak zbiłem na tyle ile trzeba na tych m-die.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)

@janek25 

W sklepie masz podane tylko model i główny kod seriinp. trident Z, masz taktowanie, masz napięcie i  CL i pierwsze timingi i podstawowy kod. 

Na kościach dopiero masz szczegóły, ale też nie zawsze bo to zależy od marki. Na niektórych G.skilla DDR5 po ostatnich cyfrach można poznać czy siedzą kości m-die czy a-die :E Ale żaden sklep nie rozbebesza opakowań i nie podaję tego kodu. Masz loterie co trafisz kupując w sklepie.

Poszczególne kości i sety mogą mieć jak najbardziej inne timingi i miewają zapisane w dalszych rzędach w profilach expo/xmp.

48 minut temu, janek25 napisał(a):

a przy DDR3 mało kto miał dual.

A z tym to nie wiem o co ci chodzi? Na DDR3 dual to była podstawa, a później miałem 4 kości i 2 różne sety z różnymi dalszymi timingami jak trfc tego samego modelu pamięci :E 

W przypadku DDR3 o których mówię, że znacznie się różniły w timingach dalszych rzędów miałeś podany główny numer F3-2400C-10D-8GTX

DDR3-2400 CL10-12-12-31 1.65V i tyle. Numer seryjny był różny dla różnych partii i z niego nie dało się nic wywnioskować jak są skonfigurowane kostki w profilach xmp i jakie sztuki się trafiły. Dopiero w domu jak wrzuciłeś w PC to wiedziałeś co ci się trafiło :E 

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Miałem kiedyś kupione osobno dwie kości DDR4 kingstona. Niby model ten sam prędkości te same ale jedna kość była na Samsungach a druga na Micronach. Miałem z nimi pewne problemy dlatego też się ich pozbyłem.

Edytowane przez lokiju
  • Upvote 1
Opublikowano

Miałem kupione pod testy i próby puszczenia memek w quad Channel kilka kompletów G Skill Trident Z Neo 32gb 6000 cl30 i 6400 cl32 i trafiały się zarówno A-die jak i M-die z danego modelu. Jeżeli chodzi o G Skilla to możesz to sprawdzić jak masz fizycznie opakowanie z pamięciami w ręku bo jest to zaznaczone na stikerze - hologramie widocznym w okienku opakowania. Na końcu kodu jest w zależności od zastosowanych kości literka A lub M. 

Jak na zdjęciu. 

20260202_175547.jpg

• Upvote 1