RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych dyrektorów. (Wątek zbiorczy)
Wyczuwam pomyłkę 2025, zamiast skrajnej głupoty (lato 2025 było powyżej normy GO 1991-2020 i bardzo ciepłe w stosunku do lat normalnych):
https://obserwator.imgw.pl/2026/01/23/klimat-w-polsce-w-2025-roku-podsumowanie-wybranych-elementow/
https://imgw.pl/charakterystyka-wybranych-elementow-klimatu-w-polsce-w-2024-roku-podsumowanie/ (uwaga - to luty był +5,8; średnia aż +2,2 w stosunku do GO).
A trzeba było sprawdzać w nocy, bo te średnie są z całej doby. Zaś modeli jest kupa, ja śledzę typowo 8-10 (część zdublowana, ale z różnicami). Prognozy sprawdzają się bardzo dobrze, ale trzeba mieć wyczucie, że gdy ECMWF podaje -15 a ICON 0 to, że może być różnie, a szczególnie gdy połowa podaje co innego a druga też.
Zwykle wtedy na mapach widać przesunięcia o kilkaset kilometrów więc modele podają podobnie ale mają przesunięte masy powietrza więc np. ciepłe powietrze z Niemiec w jednym modelu jest już w Warszawie a w innym dopiero we Wrocławiu (nawet do Poznania nie dotarło), w skrajnych przypadkach bywa 10 stopni różnicy na 40 km, ale zwykle na setki km.
Długo ze Sławkiem i Bratkiem rozmawialiśmy, jaki docelowo płyn ma zostać użyty, na zdjęciach w kolejności:
EK-CryoFuel Mystic Fog (5090)
Aquacomputer DP Ultra Clear (4090)
EK-CryoFuel Solid Azure Blue (4090)
Mi się wizualnie bardzo podoba ten klocek 😀 fajne też te karbonowe elementy i numerek karty. W zasadzie taka kolekcjonerska wersja bym powiedział ale mi cały koncept się podoba szczerze. No i te dwie wtyczki i potencjalne zabezpieczenie jest ciekawym rozwiązaniem ale trzeba czekać na testy. Jak będzie z osiągami to też zobaczymy. Mimo wszystko w moim przekonaniu cały czas najlepszy konfig to biały Astral 5090 pod wodą na zewnętrznej chłodnicy typu Mora / Alphacool i biosik Matrix'a 💪
Rekomendowane odpowiedzi