Skocz do zawartości

RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych dyrektorów. (Wątek zbiorczy)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Kyle

Przekładałem bo zawsze stwierdzałem że jeszcze jednak moje graty mi wystarczą (Ryzen 5600, RTX 4070Ti). Wszystko zmienił MSFS 2024 bo tam procesor ma ogromne znaczenie zwłaszcza jak chce się latać z wysokim LOD na płatnych samolotach typu Fenix czy PMDG. Specjalnie dla niego zmieniłem nawet moje 16GB RAM na 32 (dałem wtedy za te 32GB 340 złotych) ale wiele to nie zmieniło dlatego uparłem się na 9800x3d. 

Rozważałem przez chwilę 5800x3d ale jakoś nie widziało mi się dawać 1500 za procesor na stare gniazdo i stwierdziłem że zamiast pakować kasę jeszcze w AM4 wolę już jednak przeskoczyć na AM5 i mieć spokój na lata i tylko jeszcze wymienić GPU po premierze serii 6xxx. 

Edytowane przez Asag
  • Odpowiedzi 2,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
1 godzinę temu, Asag napisał(a):

Wszystko zmienił MSFS 2024 bo tam procesor ma ogromne znaczenie zwłaszcza jak chce się latać z wysokim LOD na płatnych samolotach typu Fenix czy PMDG.

Ta gra nie wykorzystuje efektywnie wielkiej ilości wątków? Bo wiesz ... jest jeszcze Ryzen 5950X za 1399zł (16 rdzeni, 32 procesory logiczne).

Opublikowano
Godzinę temu, areczek1987 napisał(a):

Już przy tym 5800 i bez 3d miał być spokój na lata. Ddr5 od 2022? No to zaraz nowości na ddr6...

Ja nie wiem co wyście się tak wszyscy na to DDR6 nastawili. Zaraz czyli kiedy? 2028? Ile będzie na premierę kosztował zestaw płyta, RAM + procek na DDR6? To jakiś święty graal który zbawi graczy i będzie sobie można złożyć taki zestaw za 5000? No bez jaj. 

Godzinę temu, Kyle napisał(a):

Ta gra nie wykorzystuje efektywnie wielkiej ilości wątków? Bo wiesz ... jest jeszcze Ryzen 5950X za 1399zł (16 rdzeni, 32 procesory logiczne).

Nie, wydajność jednordzeniowa jest bardzo istotna i 9800x3d bije na głowę ten procek w MSFS 2024. 

• Thanks 1
Opublikowano
6 minut temu, Asag napisał(a):

Ja nie wiem co wyście się tak wszyscy na to DDR6 nastawili.

Będzie jak w przypadku kiedy wchodziło DDR5 ... które w początkowej prędkości tych modułów w praktyce nic nie dawało, wzgl. ostatnich DDR4.

9 godzin temu, musichunter1x napisał(a):

Właśnie że coś może wniosą, bo przepustowość z Pcie 5.0 x16 i 6.0 to już 128 i 256GB/s.

Podziel to przez 2. (PCI-E 5.0 x16 ma przepustowość 58,7 GB/s ... jak się to DOKŁADNIE policzy). Dla porównania DDR5 7200 (x128bit, czyli dwa moduły) mają jakieś 2x tyle.

Opublikowano
9 godzin temu, musichunter1x napisał(a):

Właśnie że coś może wniosą, bo przepustowość z Pcie 5.0 x16 i 6.0 to już 128 i 256GB/s i ciągnięcie rzeczy z ramu do GPU może stać się powszechne.  PS4 miało okolice 120GB/s

W dwie strony masz 128 i tylko w teorii w praktyce jest zauważalnie mniej. 5.0 nic nie wnosi jeżeli chodzi o GPU to samo będzie z 6.0.

Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, sideband napisał(a):

5.0 nic nie wnosi jeżeli chodzi o GPU to samo będzie z 6.0.

W kontekście ciągnięcia rzeczy z ramu robi różnicę... Na rx9060xt 8gb ładnie to widać, ale nadal brakuje przepustowości.

Ale i tak devi nie wykorzystają tego, chyba że ograniczy to ich partactwa oraz pomoże budżetowym GPU na ddr6 i 6.0. :E

Godzinę temu, Kyle napisał(a):

Podziel to przez 2. (PCI-E 5.0 x16 ma przepustowość 58,7 GB/s ... jak się to DOKŁADNIE policzy). Dla porównania DDR5 7200 (x128bit, czyli dwa moduły) mają jakieś 2x tyle.

Aaa racja... Zapomniałem, że to przecież dodane obie strony przepustowości. 

Nadal coś tam dadzą, ponieważ nie cała przepustowość jest dostępna tylko dla GPU, ale więcej wniesienia 6.0 na kartach 8GB. :E

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano (edytowane)

Zmniejszy to trochę przycięcia i nic więcej. Pomijam fakt, że część gier/silników nie potrafi efektywnie korzystać z pamięci poza lokalnej.

Możesz iść krok do przodu i napisać, że poprawi to wydajność zintegrowanych GPU :E

Tylko kto będzie składał drogi zestaw na DDR6/PCI-Express 6.0 i ładował kartę z niższej półki lub grał na integrze :hihot:

Edytowane przez sideband
Opublikowano
6 godzin temu, musichunter1x napisał(a):

W kontekście ciągnięcia rzeczy z ramu robi różnicę... Na rx9060xt 8gb ładnie to widać, ale nadal brakuje przepustowości.

Ale i tak devi nie wykorzystają tego, chyba że ograniczy to ich partactwa oraz pomoże budżetowym GPU na ddr6 i 6.0. :E

Aaa racja... Zapomniałem, że to przecież dodane obie strony przepustowości. 

Nadal coś tam dadzą, ponieważ nie cała przepustowość jest dostępna tylko dla GPU, ale więcej wniesienia 6.0 na kartach 8GB. :E

Różnice to zrobi przesiadka na 9070. DDR6 jeżeli wyjdzie, to będzie nieopłacalne w zakupie dla gracza. 

Opublikowano
17 godzin temu, musichunter1x napisał(a):

więcej wniesienia 6.0 na kartach 8GB. :E

Nie mniej jednak zdecydowanie lepiej unikać sytuacji, gdzie brakuje VRAM, bo to i tak rąbie mocno po wydajności i/lub stabilności fps lub obniża automagicznie rozdzielczość tekstur.

Opublikowano

ciekawe czy przy ddr6 znowu będziemy brać 32GB ramu czy jednak zwiększą się ciut wymagania :D

mam ddr4 32GB, ddr5  też 32 ze względu na cenę. Teraz głupie 64GB ram kosztuje 5k zł.

To ile 64GB takiego ddr6 będzie kosztowało. 

Opublikowano

I trochę dochodzimy do błędnego koła, gdyż typowemu użytkownikowi 16GB nadal wystarcza. Nawet do grania większości, jest raptem parę gier, które nieco więcej pochłaniają. 32GB ma spory zapas nadal. Pomijam pojedyncze osoby, które do jakiejś pracy wymagającej dużo pamięci, gdyż to mała liczba klientów (pomijam jakieś firmy). Jeśli następnie będzie się zaczynało od 64GB, to cóż... będziemy przepłacać nie tylko przez kryzys związany z AI, ale jeszcze przez zbyt dużą ilość, która nie będzie potrzebna i się marnowała. Więcej pamięci RAM czy też VRAM nic nie daje, jeśli jej nie brakuje.

No chyba, że nastąpi dalszy progres co raz gorszej optymalizacji systemów, oprogramowania, gier, które bez powodu będą zjadać ogromne ilości. Wystarczy spojrzeć dzisiaj na Windowsa. Z ilu jego wbudowanych rzeczy korzystacie? Obstawiam, że większości służy on jedynie do obsługi innego oprogramowania. A o ile bardziej jest zasobożerny 11 względem np. XP? Kilkukrotnie? Kilkanaście? Gdzie jakby się dało uruchomić nadal aplikacje na XP, to w sumie niczego by nie brakowało. Obecnie korpo wolą pchać akurat co raz to więcej śmieci do oprogramowania, z których nie wiadomo czy nie procent, a chociaż promil użytkowników korzysta, bo doszli do ściany i trzeba się czymś reklamować.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

DDR6 zostaną z nami na długi czas to wymagania z czasem będą rosnąć :hihot:

Pomijam, że gówno system od MS ciągnie coraz więcej pamięci :hihot:

To normalne z gen na gen zagęszczenie rośnie, a zapotrzebowanie na pamięć ciągle rośnie i nie liczą się tylko desktopowe PC ;) W 2021 2x16GB DDR5 też wydawało się, że to sporo dzisiaj już nie ;)

Ps. DDR6 nie spodziewam się wcześniej jak 2029 w platformach dla zwykłych śmiertelników.

Edytowane przez sideband
Opublikowano (edytowane)

wydawało nie wydawało ale dwa lata temu takie 32GB kosztowało 300zł.

Pełno tego było na portalach aukcyjnych za grosze 

Najpierw musi nastąpić jakieś unormowanie rynku bo tak się nie da w dłuższej perspektywie. 

obecnie ceny pamięci, dysków, kart graficznych cały czas odlatują

Edytowane przez Dimazz
Opublikowano
11 godzin temu, Pawelek6 napisał(a):

I trochę dochodzimy do błędnego koła, gdyż typowemu użytkownikowi 16GB nadal wystarcza. Nawet do grania większości, jest raptem parę gier, które nieco więcej pochłaniają. 32GB ma spory zapas nadal. Pomijam pojedyncze osoby, które do jakiejś pracy wymagającej dużo pamięci, gdyż to mała liczba klientów (pomijam jakieś firmy). 

Ja przekraczam 25GB użycia RAM (obecnie 32GB) podczas grania więc to nie tylko programy użytkowe potrafią tyle zużyć. A jeszcze nie mam części rzeczy które będą w trakcie gry odpalone. Zresztą nie tylko MSFS potrafi tyle zeżreć. Dodaj do tego jakieś programy w tle, kilkanaście tabów w przeglądarce i okazuje się że te 16GB to jednak mało. 

• Upvote 1