Skocz do zawartości

RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych księgowych. (Wątek zbiorczy)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, Lameismyname napisał(a):

Kolega je miał przy R5 2600X, potem 5700X.
Miał problem z odpaleniem czegoś więcej jak JEDEC.
W końcu sprzedał i kupił jakieś Corsairy z tego co pamiętam.

Cholera, muszę poczekać aż mój Patriot Burst 480GB służący jako zapas podrożeje.
W 2019 roku dałem za niego 209zł xD Jakby jego wartość wzrosła czterokrotnie, to może się skuszę i sprzedam

@Kadajo się śmiał, że ramy to przy RTX 5090 pryszcz. Tak patrząc na ceny i koniec stocku przy końcu grudnia może jeszcze będą ludzie 5090 zastawiać w lombardach aby kupić 2x16GB xD 

U mnie na ASUS B450M-A i B450M-A II, śmigają stabilnie na 3200. :) 

Dokładnie w grudniu będzie grubo. :E 

• Odpowiedzi 391
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
23 minuty temu, Stjepan napisał(a):

Mój dysk SSD. :E 

https://www.ceneo.pl/58983509

Dysk SSD Samsung 8TB 870 QVO 2.5 (odczyt/zapis: 560/530MB/s) | Pepita.com 
https://pepita.com/pl/dyski-ssd-c3906/samsung-mz-77q8t0-25-8000-gb-sata-v-nand-mlc-p2298091
ponad 4000zł za 8TB a pare lat temu chodzily po 1400zl, obecnie dyski SSD sata 2.5cala sa mega drogie

8TB m2 to juz jakies 2.5-3kzl a jest ponad 10x szybsze. 

Co sie porobiło z tymi cenami ..

Opublikowano
Teraz, lukadd napisał(a):

Teraz byś sprzedał za 5 stów z pocałowaniem w rączkę :E 

Obecne ramy wygrałem w konkursie, stąd stare Goodramy sprzedałem bo by się kurzyły na półce.

Cytat

1. Miejsce - kamikoner | Nagroda: ADATA XPG Lancer Neon RGB 2x 16 GB DDR5-6400 CL32
2. Miejsce - puncol | Nagroda: ADATA XPG Lancer Blade RGB 2x 16 GB DDR5-6000 CL36 Black
3. Miejsce - Lameismyname | Nagroda: ADATA XPG Lancer Blade RGB 2x 16 GB DDR5-6000 CL36 White

Więc i tak jest dobrze ;) 

Opublikowano
38 minut temu, Stjepan napisał(a):

Jak ktoś posiada pamięci RIMM ten do pierwszych Pentium 4 też są drogie, bo jest ich mało. :E 

Jeżeli mnie pamięć nie myli to były drogie, grzały się okrutnie i miały problemy ze stabilnością oraz inne anomalie

11 minut temu, janek25 napisał(a):

coś  sie wdaje ze Tomcug dostanie duzo ramu do testów :hahaha:

Coś sugerujesz? :Up_to_s:

Opublikowano
1 minutę temu, Lameismyname napisał(a):

Jeżeli mnie pamięć nie myli to były drogie, grzały się okrutnie i miały problemy ze stabilnością oraz inne anomalie

Dokładnie, coś takiego było, dlatego szybko zmienili i je na SDRAMy potem na DDR 1, ale i tak odstawali z wydajnością do Athlonów XP, ciekawe kiedy wejdą do sprzedaży DDR6 12000/16000 CL50? :E 

• Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

Witam w kolejnym wątku odnoszącym się do sztucznie napędzanych braków pamięci RAM na rynku oraz drastycznie pogarszającej się dostępności i rosnących cenach.

RAMYSIEPOSRAMY.jpg.990e9877f300cb61aab28e2eb42aae15.jpg

Tak aby nie spamować i rozlewać tego na chat proponuję ograniczyć dyskusję do tego miejsca.
Zachęcam też do wrzucania linków jak ktoś wypatrzy ciekawe pamięci w uczciwej (jeszcze) cenie.

Póki co jeszcze da się kupić:
Lexar ARES RGB DDR5 RAM 32GB (2x16GB) 6800 MHz CL34 za 539zł (https://www.amazon.pl/dp/B0CTJDSFSD)
CORSAIR VENGEANCE RGB DDR5 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL36 za 588zł (https://www.amazon.pl/dp/B0CJ8ZJPF3)

Lexary, wysyłka za 6-7 miesięcy :hihot:

Opublikowano
11 minut temu, MarcoSimone napisał(a):

Lexary, wysyłka za 6-7 miesięcy :hihot:

Od dawna każdy kto kupuje na amazonie, to po macoszemu traktuje te terminy z kosmosu.
Nie wiem o co chodzi ale tylko oni tak mają dziwacznie.
Poczytasz komenty kupujących z amazona, to przy takich kosmicznych terminach realnie wychodzi najczęściej 2-4 dni i paczkę masz u siebie.

• Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

Trza było trzymać jak wino :hihot:

Jakoś nie lubię jak mi sprzęt zalega na półce. 
W sumie to i tak w ostatnich 2-3 miesiącach zrobiłem czystkę, wygrzebałem różne mydło i powidło i poszło do ludzi.
Najmądrzejszy człowiek po fakcie xD 

• Haha 1