Skocz do zawartości

RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych księgowych. (Wątek zbiorczy)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Normalnie to się nie patrzyło na terminy amazona, bo zawsze piszą głupoty ale pepperki zgłaszają, że realnie czekają długo i nic nie rusza.

Szybko cię tam naprostowali w komentarzach w temacie rzekomego czekania tygodnia przy spodziewanej dostawie 6-7 miesięcy :bicz:

• Odpowiedzi 402
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Szybko cię tam naprostowali w komentarzach w temacie rzekomego czekania tygodnia przy spodziewanej dostawie 6-7 miesięcy :bicz:

Wiesz co, czasem coś zamawiam z amazona i zdarza się termin z kosmosu, a realnie szybko przychodzi.
Od bardzo dawna wrzucam różne produkty z amazona na pepperka i ta "anomalia" terminowa jest kawał czasu, 2024 na pewno (musiałbym dokładnie po wrzutkach szukać).
Ludzie zawsze zgłaszali, że wszystko sprawnie idzie. Czasem trafił się jakiś odosobniony przypadek ale bez tragedii.
No tutaj jestem mega zaskoczony, że realnie jest problem, bo to chyba pierwszy raz. Ale chyba pamięci RAM w obecnym czasie rządzą się swoimi prawami.

Tak więc zero złych intencji z mojej strony.

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

Tak więc zero złych intencji z mojej strony.

Nie posądzam cię tutaj o złe zamiary, natomiast dokładnie 11 sierpnia zamówiem na amazonie procesor Intel 14600K. Pierwotna data dostawy 31 października zmieniła się po kilku dniach na 30 września, ale 26 sierpnia (czyli po 15 dniach od złożenia zamówienia) sam je anulowałem, gdyż w Media Expert pojawiła się lepsza promocja. Z dostawą na jutro. 

Także to nie dotyczy wyłącznie pamięci w czasie obecnego wariackiego okresu. 

Edytowane przez Radio Tirana
Opublikowano

Ale macie fajny temat do klepania się po pleckach jak to kupiliście "taniej", a teraz to już "drogo". :E To co się teraz wyprawia to jest przejściowa sraczka, która zostanie jeszcze szybciej spuszczona w sraczu historii niż się zaczęła, trochę cierpliwości. Kto przeżył krypto i covida ten wie w czym rzecz i zdrowy rozsądek zalecany.

• Like 5
  • Upvote 1
Opublikowano
Teraz, Radio Tirana napisał(a):

Nie posądzam cię tutaj o złe zamiary, natomiast dokładnie 11 sierpnia zamówiem na amazonie procesor Intel 14600K. Pierwotna data dostawy 31 października zmieniła się po kilku dniach na 30 września, ale 26 sierpnia (czyli po 15 dniach od złożenia zamówienia) sam je anulowałem, gdyż w Media Expert pojawiła się lepsza promocja. Z dostawą na jutro. 

Także to nie dotyczy wyłącznie pamięci w czasie obecnego wariackiego okresu. 

Miałem podobnie ale w X-KOM odnośnie GIGABYTE MO27Q28G. 
Weekend, wisi info, że wysyłka monitora w poniedziałek, zamówiłem, w poniedziałek info "planowana data wysyłki: "czwatek" no i ogólnie z maila ten "czwartek" był nieprzekonywujący.
Z ciekawości monituje ich stronę i od tamtej pory do dzisiaj mają "wydłużony czas dostawy" - może do dzisiaj by mi nie wysłali :hihot:

Tego samego dnia (poniedziałek) pojawił się na ME, kupiłem z odbiorem w sklepie, następnego dnia odebrałem ze sklepu - na plus realny stan towaru nie jakieś spekulacje, transport wewnętrzny więc możesz zamówić jednego dnia późnym wieczorem, a następnego odbierasz w sklepie. No i jeszcze profeska bo prykas wewnętrzny firmy - przy mnie otworzyli paczkę, sprawdzili matrycę m.in. pod kątem pikseli i czy wszystko działa, co zaliczam na plus.

1 minutę temu, caleb59 napisał(a):

Ale macie fajny temat do klepania się po pleckach jak to kupiliście "taniej", a teraz to już "drogo". :E To co się teraz wyprawia to jest przejściowa sraczka, która zostanie jeszcze szybciej spuszczona w sraczu historii niż się zaczęła, trochę cierpliwości. Kto przeżył krypto i covida ten wie w czym rzecz i zdrowy rozsądek zalecany.

Zmięknie ci fajka jak za swój kit 2x16GB kupisz kawalerkę w nowym budownictwie. Cierpliwości xD 

Opublikowano
15 minut temu, caleb59 napisał(a):

Mój kit jest i zawsze był mega rare. Za sam ten fakt cena powinna lecieć x2. :E Nie w tym rzecz - brać tą całą sytuację na przeczekanie - kto nie musi niech nawet nie myśli o kupowaniu.

Ja tam nigdy nie wpadałem w gorączkę zakupową.
Najwięcej kasy możemy stracić nie kupując rzeczy, których potrzebujemy, a kupując rzeczy, które wmawia nam się, że potrzebujemy.

Ta nieskończona spirala forumowych upgrade, to tylko my się tak naprawdę napędzamy... ale na tym polega hobby.
Każdy z nas miałby Core 2 Duo z integrą i też by było.

No może trochę przesadziłem ;) 

Opublikowano
31 minut temu, caleb59 napisał(a):

Ale macie fajny temat do klepania się po pleckach jak to kupiliście "taniej", a teraz to już "drogo". :E 

A ty jak zwykle otwierasz wątek, aby wylać porcję swojego zmagazynowanego jadu. Mam nadzieję, że trochę ci ulżyło. 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

A ty jak zwykle otwierasz wątek, aby wylać porcję swojego zmagazynowanego jadu. Mam nadzieję, że trochę ci ulżyło. 

Jad to nasza polskość xD 
Polak polakowi polakiem.

Edytowane przez Lameismyname
  • Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, caleb59 napisał(a):

Ja zawsze na swój sposób prawdę piszę, a że wiele osób nie lubi czytać prawdy prosto w oczy to co ja na to poradzę. :E 

Moja prawda jest mojsza jak twojsza xD 

Ale rozsądne twierdzenie i popieram aby nie dać się wkręcić spiralę braku dostępności i windowanych cen. 
To już nie pierwszy raz ten scenariusz wchodzi w życie. Po prostu nigdy nie wiemy kiedy i z której strony się pojawi.

Za tydzień pisaliby newsy, że w kopalniach złoża aluminium się wyczerpują i chłodzenia na procka 200-400% w górę, to by ludzie łyknęli xD 
Ech, problemy pierwszego świata, a korpo kabzy napełnione.

• Upvote 1
Opublikowano
9 godzin temu, caleb59 napisał(a):

Otóż to, te ceny są oderwane kompletnie od rzeczywistości, gorzej od GPU. Kilka miesięcy i wróci do normy, przecież nikt nie da 2000 zł za RAM xD 

• Upvote 1
Opublikowano
Teraz, Kadajo napisał(a):

Cały czas powstają nowe farmy a ceny RAM ostatnimi czasy faktycznie były niskie, nie tylko lolki z forum chcą kupić ram w jak najniższej cenie :E 

Zawsze to samo :E To nie pierwszy raz kiedy pamięci rosną w chorym tempie, ktoś się z kimś zgadał i cyk. A to był pożar, a to powódź, a teraz AI. 

Opublikowano

Kurde, zachciało mi się zmieniać platformę w takim momencie.

Procek zamówiony z Ali, ram wziąłem z pierwszego posta, ale dostawa przed świętami. Jeszcze płytę muszę kupić. 

W sumie to główny problem z przetestowaniem procka jak dojdzie.

Opublikowano
12 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Ta nieskończona spirala forumowych upgrade, to tylko my się tak naprawdę napędzamy... ale na tym polega hobby.
Każdy z nas miałby Core 2 Duo z integrą i też by było.

No może trochę przesadziłem ;) 

Wcale nie przesadziłeś. Używam jeszcze sporadycznie lapka Lenovo T400 z C2D (Penryn) i integrą. Skoro używam rzadko, to nie muszę zmieniać na coś nowocześniejszego. Działa z Win7.

• Like 1
  • Upvote 1