Doamdor 1 948 Opublikowano 22 godziny temu Opublikowano 22 godziny temu (edytowane) Wymienię DDR5 na RTX 5090. DDR5 64GB są warte tyle co RTX 5070, dobijemy do RTX 5070Ti? Edytowane 22 godziny temu przez Doamdor
lukadd 3 008 Opublikowano 22 godziny temu Opublikowano 22 godziny temu 21 minut temu, Lameismyname napisał(a): Niekoniecznie. Chińczycy stosują dumping cenowy w różnych sektorach aby zdominować rynki, branże i mieć monopol. Bardzo mądre swoją drogą, a w ten sposób konsument ma możliwość kupienia produktu w cenie, która jest rozsądna, a znowu oni dzięki temu wyrabiają pozycję. W kryzysie RAM gdyby zaserwowali pamięci za 1/3 ceny, to każdy brałby z pocałowaniem w rączki Ale oni nie mają tych ramów Nawet jak coś nastukają w miarę przyzwoitego to będą na tyle małe ilości, że wielki rynek wchłonie to miesiące przed produkcją 1
sideband 1 919 Opublikowano 22 godziny temu Opublikowano 22 godziny temu https://www.techpowerup.com/249797/dram-price-fix-uncovered-in-china-massive-evidence-against-samsung-sk-hynix-and-micron Aż mi się przypomniało ciekawy czy ktoś będzie miał teraz w interesie tą bandę prześwietlać
CzerwonyJohn 73 Opublikowano 21 godzin temu Opublikowano 21 godzin temu To stare a myślałem że ktoś ich załatwi albo coś.
areczek1987 958 Opublikowano 21 godzin temu Opublikowano 21 godzin temu (edytowane) . Edytowane 18 godzin temu przez areczek1987 1
VRman 2 774 Opublikowano 21 godzin temu Opublikowano 21 godzin temu Godzinę temu, sideband napisał(a): https://www.techpowerup.com/249797/dram-price-fix-uncovered-in-china-massive-evidence-against-samsung-sk-hynix-and-micron Aż mi się przypomniało ciekawy czy ktoś będzie miał teraz w interesie tą bandę prześwietlać Ale nie rób ludziom nadziei w ten sposób, co? Przeczytałem najpierw linka i się ucieszyłem, a potem dopiero przeczytałem "przypomniało" i moment radości zamienił się w twarde przebudzenie w rzeczywistości. Swoją drogą oni już "zrozumieli swój błąd, przeprosili i nigdy więcej by takiego czegoś nie zrobili!".
Radio Tirana 1 123 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu Menadżer Kingstona odpowiedzialny za dyski SSD dla sektora biznesowego powiedział, że koszt pamięci NAND do wyprodukowania SSD wzrósł im o 246% względem 1. kwartału 2025 i nie przerzucili jeszcze całej podwyżki na klientów, a robią to stopniowo. W jego opinii nie ma co liczyć na poprawę w 2026. 1 1 1
galakty 3 534 Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu 15 godzin temu, Adamiakadam00 napisał(a): Po prostu stwierdzam fakt że fajna inwestycja jak ktoś ma kilka złotych i się nie boi. Uważam że należy się cieszyć. Ci którzy kupują komputer raz na 7-8 lat a takich jest większość to i tak czy 7 czy 8k na komputer to nie zrobi różnicy. Oczywiście ujadać będą ci biedni co ciułają. To już mogłeś kupić krypto, tam chociaż spekulacja ma jakikolwiek sens
VRman 2 774 Opublikowano 9 godzin temu Opublikowano 9 godzin temu 5 godzin temu, areczek1987 napisał(a): Sapphire’s Edward Crisler urges against panic-buying DRAM, saying the market should begin stabilizing within the next 6–8 months. No to uspokoił Przecież jeśli to prawda, to i tak może dojść do sytuacji, gdy za miesiąc lub dwa jest jeszcze 2x drożej niż teraz. Dawać adapter DDR 2 i DDR3 i zmieniam kompa na AM5 wcześniej niż planowałem!
areczek1987 958 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu 44 minuty temu, VRman napisał(a): No to uspokoił Przecież jeśli to prawda, to i tak może dojść do sytuacji, gdy za miesiąc lub dwa jest jeszcze 2x drożej niż teraz. Dawać adapter DDR 2 i DDR3 i zmieniam kompa na AM5 wcześniej niż planowałem! Następny naganiacz?
deathrabit 79 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu (edytowane) Ja ostatnio składam drugiego kompa wiec poszedłem w so-dimm 2x8gb ddr5 kosztowało mnie 65zł lokalnie parę tygodni temu + 2x adapter od chińczyka na nowe konto 35zł aliexpress.com/item/1005008869059543.html Edytowane 8 godzin temu przez deathrabit 1
areczek1987 958 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu https://x.com/i/status/2000692438340456863
Radio Tirana 1 123 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu Musicie przyznać, że choć sytuacja jest niewesoła, to czasami bywa śmiesznie. Niektórym już zaczyna wystarczać 16GB RAM, a dwa posty wyżej Arek podlinkował nowy film Hardware Unboxed, którzy wyciągnęli złom z szafy - Ryzena 5500 bez obsługi PCIE 4.0 - i przedstawiają to jako opcję na trudne czasy 1
Grolshek 587 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu Teraz, Radio Tirana napisał(a): Musicie przyznać, że choć sytuacja jest niewesoła, to czasami bywa śmiesznie. Niektórym już zaczyna wystarczać 16GB RAM, a dwa posty wyżej Arek podlinkował nowy film Hardware Unboxed, którzy wyciągnęli złom z szafy - Ryzena 5500 bez obsługi PCIE 4.0 - i przedstawiają to jako opcję na trudne czasy No i teraz patrząc na promocję na Tainted Grail na Steamie powiedz mi PO CO WIĘCEJ? Ta gra na RX 9060XT/R5 5600/16GB nawet wentylatorów mi nie odpaliła. Nie wszyscy na świecie mają takiego pierdolca ja my na tym forum.
areczek1987 958 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu https://www.pcgamer.com/asus-develops-a-ddr4-to-ddr5-adapter-card/ 4 minuty temu, Radio Tirana napisał(a): Musicie przyznać, że choć sytuacja jest niewesoła, to czasami bywa śmiesznie. Niektórym już zaczyna wystarczać 16GB RAM, a dwa posty wyżej Arek podlinkował nowy film Hardware Unboxed, którzy wyciągnęli złom z szafy - Ryzena 5500 bez obsługi PCIE 4.0 - i przedstawiają to jako opcję na trudne czasy Coś jeszcze masz do dodania?
VRman 2 774 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu Tym razem się z HU nie zgodzę. Proc od którego 7500f jest o prawie 50% szybszy to nie jest żadna alternatywa. Wyniki testów w tym i tamtym nie zmieniają faktu, że ten proc jest o te 30% wolniejszy od i tak niezbyt szybkiego 7500f. Żeby to było względem 7800X3D to OK, ale taka wydajność to jednak moim zdaniem zły pomysł przy wchodzeniu w rok 2026. Co do nazywania "naganiaczami" to przecież w tym wątku się śmiali i wyzywali od naganiaczy jak 2x16 były po 700zł. No to teraz ci co posłuchali, że to tylko panika, tylko naganianie, muszą wydać 1100, a za miesiąc być może 1400. (trzymajcie kciuki, jutro mają przyjść moje 2x16. Jak przyjdą to liczymy w miuntach do spadku cen takich zestawów ) 1
Solosolo 1 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu Nawet jeżeli kiedyś sytuacja sie "poprawi" to ja nie wierze już w powrot pierwotnych cen, będzie to conajmnej 100% drożej jak i nie wiecej już zawsze. Tanio to już było.
Radio Tirana 1 123 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu 15 minut temu, areczek1987 napisał(a): Coś jeszcze masz do dodania? Wypisujesz takie kocopoły, że aż ciężko to czytać. Ale jak mówię - to element humorystyczny w tym wątku, ktoś się pośmieje. 1
areczek1987 958 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu (edytowane) No to kwestia się przyzwyczaić. Już znalazłeś dystrybutora co twoją firemkę odpowiednio doceni? 10 minut temu, Solosolo napisał(a): Nawet jeżeli kiedyś sytuacja sie "poprawi" to ja nie wierze już w powrot pierwotnych cen, będzie to conajmnej 100% drożej jak i nie wiecej już zawsze. Tanio to już było. Dobra flaszka jak w przeciągu pół dekady nie zobaczysz 64gb za 100$/€? Edytowane 8 godzin temu przez areczek1987
musichunter1x 1 374 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu (edytowane) 59 minut temu, VRman napisał(a): Tym razem się z HU nie zgodzę. Proc od którego 7500f jest o prawie 50% szybszy to nie jest żadna alternatywa. Wyniki testów w tym i tamtym nie zmieniają faktu, że ten proc jest o te 30% wolniejszy od i tak niezbyt szybkiego 7500f. Żeby to było względem 7800X3D to OK, ale taka wydajność to jednak moim zdaniem zły pomysł przy wchodzeniu w rok 2026. Wszystko kwestia tego czy zapewnia 60fps. Kto chce grania w 120fps i/lub RT to musi dopłacać, ale do 60fps nadal ryzen 5500 wystarcza, często nawet po skręceniu do 44w i po to m.in. byl ten test na ithardware. Po tych implementacjach RT i grach jakoś nie ciągnie mnie do włączania RT lub kupowania tych gier. CP2077 ograłem jeszcze na gtx1660ti 6gb i teraz odpalam tylko do testów, bo rozgrywka jest beznadziejna prostacka przez projekt wrogów, a klimat trzyma się bez RT, bo liczy się struktura miasta i fabuły. Ryzen 5500 nadal trzyma ponad 50fps z PT. W3 kiedyś będę chciał ponownie przejść i lepiej wygląda z RT, ale głównie LOD oświetlenia mi przeszkadza, a to wina skopanego projektu. Bardziej liczy się dla mnie spójność obrazu, niż mityczne "fidelity", ale i tak ryzen trzymał ponad 50 fps w mieście, póki Vram się nie zesrał. Ale to obydwaj dobrze wiemy, więc mówię do pozostałej widowni. W RE2R zamiast RT z szumami, po prostu wyłączyłem elementy skopanego oświetlenia. I tak wiecznie czysta, mokra podłoga była zbyt absurdalnie lustrzana. Edit. Licząc ze średniej wydajności to 7500f jest w okolicy x1.4 r5500, więc ten ślimak z AM4 ma 70% wydajności, gdy swego czasu spadał <200 zł za używanego, płyty nowe były za ~200 zł, a ram 2x8 bdie latał za ~150 zł. Większe różnice przeważnie są w esportowych duperelach lub innych grach z fps liczonym w setkach. Dlatego będę go używał, aż jakieś sensowne mechaniki w grze mnie zmuszą do zmiany. Edytowane 7 godzin temu przez musichunter1x 1 1
VRman 2 774 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu (edytowane) ot o procach Spoiler 60fps to jest dobre do grania na padzie, a nie na PC myszką. Spadki poniżej 60fps przez proca to dla mnie decyzja "nie gram, ta gra poczeka na upgrade". Rozumiem Twój punkt widzenia i na pewno w cenie 200zł to rewelacja. Ale jednak co do minimum wydajności to zgodziłbym jakbyśmy to pomnożyli x2. 120fps od biedy wystarczy, a 240 by się przydało. W końcu sterowanie myszką to raz, a dwa, że monitory 240Hz OLED to już nie fanaberia dla bogaczy, bo bywają po 1800-2400 całkiem fajne (choć nie pozbawione poważnych wad) modele. Grać się da i cieszyć fabułą gry i przy 30fps, ale jednak wyobraź sobie, że akurat bardzo Ci się podoba np. Borderlands, MS FS, albo chcesz grać w Stalkera na premierę. W 35fps będziesz grał na tym 5500? eeee.. Zgódźmy się, że to świetny procek do starych gier i niektórych nowszych na obniżonych detalach, a nie procek którego można rozważać na kilka dni przed rokiem 2026. PS. Nie tylko RT wymaga proca. Często właśnie wspomniana spójność obrazu, bo LoD pop-in i zasięg rysowania bardzo często wisi właśnie na CPU. Żeby zagrać jako-tako płynnie w gówna optymalizacyjne jak B4, to musisz się cofać do grafy rodem z 2005r. Nie bez powodu ceny x3D na AM4 tak wywaliło do góry. To jedyny sensowny proc, żeby móc mówić, że komp ogarnie każdą grę. Edytowane 6 godzin temu przez VRman
Adamiakadam00 7 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu Godzinę temu, musichunter1x napisał(a): Wszystko kwestia tego czy zapewnia 60fps. Kto chce grania w 120fps i/lub RT to musi dopłacać, ale do 60fps nadal ryzen 5500 wystarcza, często nawet po skręceniu do 44w i po to m.in. byl ten test na ithardware. Po tych implementacjach RT i grach jakoś nie ciągnie mnie do włączania RT lub kupowania tych gier. CP2077 ograłem jeszcze na gtx1660ti 6gb i teraz odpalam tylko do testów, bo rozgrywka jest beznadziejna prostacka przez projekt wrogów, a klimat trzyma się bez RT, bo liczy się struktura miasta i fabuły. Ryzen 5500 nadal trzyma ponad 50fps z PT. W3 kiedyś będę chciał ponownie przejść i lepiej wygląda z RT, ale głównie LOD oświetlenia mi przeszkadza, a to wina skopanego projektu. Bardziej liczy się dla mnie spójność obrazu, niż mityczne "fidelity", ale i tak ryzen trzymał ponad 50 fps w mieście, póki Vram się nie zesrał. Ale to obydwaj dobrze wiemy, więc mówię do pozostałej widowni. W RE2R zamiast RT z szumami, po prostu wyłączyłem elementy skopanego oświetlenia. I tak wiecznie czysta, mokra podłoga była zbyt absurdalnie lustrzana. Edit. Licząc ze średniej wydajności to 7500f jest w okolicy x1.4 r5500, więc ten ślimak z AM4 ma 70% wydajności, gdy swego czasu spadał <200 zł za używanego, płyty nowe były za ~200 zł, a ram 2x8 bdie latał za ~150 zł. Większe różnice przeważnie są w esportowych duperelach lub innych grach z fps liczonym w setkach. Dlatego będę go używał, aż jakieś sensowne mechaniki w grze mnie zmuszą do zmiany. No i szacuneczek. Tez mam słaby proc bo 7500f a miałem docelowo siedzieć na 8400f. Tylko to że promka weszla movna na 7500f spowodowalo ze popchnalem 8400f. I tak samo na codzien mam gtx1660 (bez ti) 🤣
galakty 3 534 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu 2 godziny temu, Radio Tirana napisał(a): Musicie przyznać, że choć sytuacja jest niewesoła, to czasami bywa śmiesznie. Niektórym już zaczyna wystarczać 16GB RAM, a dwa posty wyżej Arek podlinkował nowy film Hardware Unboxed, którzy wyciągnęli złom z szafy - Ryzena 5500 bez obsługi PCIE 4.0 - i przedstawiają to jako opcję na trudne czasy Dobrobyt robi różne rzeczy z ludźmi, jak się muszą dostosować to nagle 5500 wystarczy, 120 FPS wystarczy. A tak to tylko 9800X3D bo robi bottleneck...
Rekomendowane odpowiedzi