Skocz do zawartości

RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych księgowych. (Wątek zbiorczy)

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)

No pewnie, bawcie się śmieciowym AI botem... jak to było z tym sznurem i kapitalistami? To chyba można uznać za podobny przypadek. :)

Edytowane przez Zas
Opublikowano

@Zas a jak przestaniemy się tutaj bawić, to coś zmieni? Nie. AI przeżywa boom i to duży, bo da się monetyzować tworzone treści, np. muzykę. Tego tak łatwo już się nie zatrzyma i rozwój będzie trwał jeszcze kilka lat, aż dojdzie się do pewnej ściany technologicznej, której się nie przekroczy.

Opublikowano

Jak to się mówi "nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło" Miałem przeskoczyć z am4 na am5 dla sportu ale że zrobiła się porządna sraka z ceną za ram i tak samo za 5800x3d to za cenę platformy am5 postawiłem skromny sprzęt do ćwiczeń na podwórku, teraz trzeba zrobić oc na drążku i dipach.

Opublikowano
15 minut temu, Zas napisał(a):

No pewnie, bawcie się śmieciowym AI botem... jak to było z tym sznurem i kapitalistami? To chyba można uznać za podobny przypadek. :)

Godzinę temu, Godlike napisał(a):

Mi się udało jeszcze wyrwać niedawno  gigabyte aorus gen4 7300 ssd 2tb za 569 zł a widzę dzisiaj, że grubo jadą 🤣

W tym tygodniu myślałem o zakupie KC 3000 2TB za 619zł, lub 850X 4TB za 1360 zł, nie kliknąłem, oferty wyparowały. :hihot:

Opublikowano (edytowane)

A jednak trochę to smutne, że bezrefleksyjnie idą na rzeź wszyscy w jednym szeregu - i pokolenie alfa, i stare konie... I bez urazy, bo nie chodzi o ten konkretny przypadek - ale mem wyżej pokazuje, do tworzenia jakiego g...a służy w dużej części to ogólnie dostępne AI. :) Kiedyś to taki "LOL-kontent" ogarniał lokalnie Paint, bez szkody dla ogólnej jakości... 

W ogóle, jakby się tak zastanowić, to strasznie ch...owe czasy nadeszły. W polityce, w mediach, w relacjach międzyludzkich, w technologii. Najbardziej dobijające jest ta wszechobecna afirmacja głupoty, a zaraz za nią chyba właśnie poparcie dla idei "nie będziesz miał nic poza śmieciowym AI i będziesz szczęśliwy". Nie znoszę tego szurskiego hasła, ale w przypadku mobilkowych ameb ono chyba trafia w sedno ich wymarzonego świata. I nie, żebym sam był jakimś techno-wymiataczem, co widać po moich ostatnich wątkach i dylematach :E. Ale mimo wszystko... 

Jasne, starsi ode mnie - a pewnie paru tu takich jest - powiedzą, że w PRL też nie było kolorowo, albo w Chinach lat 70. czy coś... :E Trochę to jednak deprymujące, że byliśmy chyba świadkami peaku lat '90-'00., a teraz to już tylko równia pochyła.

Edytowane przez Zas
Opublikowano
7 godzin temu, Stjepan napisał(a):

No to teraz tylko czekać na 2GB RAM w nowych telefonach i 4GB w laptopach. :E 

Czemu tylko ram, sama pojemność pamięci też ucierpi skończy się 512GB w telefonach.

Opublikowano (edytowane)

Nie no, to nawet nie przez tego głupiego bota (choć komu i do czego to potrzebne?) czy jakieś memy, ogólnie dzisiaj miałem chyba przesyt newsów o 💩 EjAj. :P A gdzie się o tym wypisać, jak nie tu? Może jeszcze w tym wątku o AI dziale ogólnym...

Edytowane przez Zas
Opublikowano
26 minut temu, Zas napisał(a):

W ogóle, jakby się tak zastanowić, to strasznie ch...owe czasy nadeszły. W polityce, w mediach, w relacjach międzyludzkich, w technologii.

E tam. Wolny rynek, który z czasem zostanie zweryfikowany. 

Co do AI, to przynajmniej na drugą albo trzecią młodość zostałem twórcą muzycznym i "programistą" do prostych rzeczy w VBA czy Pythonie bez dużego nakładu pracy i środków :E 

@Stjepan póki co mowa o powrocie slotów na karty pamięci w smartfonach :) 

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, Zas napisał(a):

A jednak trochę to smutne, że bezrefleksyjnie idą na rzeź wszyscy w jednym szeregu - i pokolenie alfa, i stare konie... I bez urazy, bo nie chodzi o ten konkretny przypadek - ale mem wyżej pokazuje, do tworzenia jakiego g...a służy w dużej części to ogólnie dostępne AI. :) Kiedyś to taki "LOL-kontent" ogarniał lokalnie Paint, bez szkody dla ogólnej jakości... 

W ogóle, jakby się tak zastanowić, to strasznie ch...owe czasy nadeszły. W polityce, w mediach, w relacjach międzyludzkich, w technologii. Najbardziej dobijające jest ta wszechobecna afirmacja głupoty, a zaraz za nią chyba właśnie poparcie dla idei "nie będziesz miał nic poza śmieciowym AI i będziesz szczęśliwy". Nie znoszę tego szurskiego hasła, ale w przypadku mobilkowych ameb ono chyba trafia w sedno ich wymarzonego świata. I nie, żebym sam był jakimś techno-wymiataczem, co widać po moich ostatnich wątkach i dylematach :E. Ale mimo wszystko... 

Jasne, starsi ode mnie - a pewnie paru tu takich jest - powiedzą, że w PRL też nie było kolorowo, albo w Chinach lat 70. czy coś... :E Trochę to jednak deprymujące, że byliśmy chyba świadkami peaku lat '90-'00., a teraz to już tylko równia pochyła.

Chyba kolega nie kupił pamięci i dysku, że teraz jest tak sfrustrowany obecną sytuacją. :przytul:

24 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a):

Wygląda na to że i tak jesteśmy dopiero na samym początku tej trudnej i długiej podróży 

https://www.techpowerup.com/344063/sk-hynix-forecasts-tight-memory-supply-lasting-through-2028?cp=5#comments

To jest biznes, wchodzisz, albo giniesz. 

Nie są to produkty pierwszej potrzeby. 

Edytowane przez Doamdor
  • Upvote 1
Opublikowano

Tak na dobrą sprawę to do przeglądania internetu powinno wystarczyć 4GB RAMu, a 16GB w telefonie to jakiś kosmos marnotrastwa. 

Swoją drogą, normalna cena za "dobrą" ilość RAMu w PC to ok 700zł.

Za tyle było 64GB.

A teraz będzie ok. 5GB.

To o ile lat nas Altmany i inne Google cofnęły? Kiedy 5GB było odpowiednikiem dzisiejszych 24GB? 

2010? :E

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, Zas napisał(a):

Nie no, to nawet nie przez tego głupiego bota (choć komu i do czego to potrzebne?) czy jakieś memy, ogólnie dzisiaj miałem chyba przesyt newsów o 💩 EjAj. :P 

Obrabiałem kiedyś grafikę. Żeby zrobić głupiego mema musiałbym odpalić Corela/Photoshopa, obrysować obiekt, dopasować drugi. AI robi to błyskawicznie i dosyć skutecznie więc nie widzę żadnych przeciwwskazań.
Kiedyś aby podgrzać obiad musiałeś napalić w piecu kaflowym, teraz są kuchenki gazowe/indukcyjne gdzie ten proces jest drastycznie krótszy. Czy lepsze jest wrogiem dobrego?

A co do przesytu newsów, po prostu czytaj to co lubisz. Ja z AI korzystam tylko na forum w celach rozrywkowych.

@ITHardwareGPT Dziękuję, jest dobrze. Niech Ci kierownik serwerowni w szybszych ramach wynagrodzi ;) 

Edytowane przez Lameismyname
  • Upvote 1