Skocz do zawartości

RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych księgowych. (Wątek zbiorczy)

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Skośni już kilka razy zaczynali masową produkcję DDR5 i uzysk był niezadowalający. 

Poza tym myślę, że wesoło dołączą się do obecnie trwającej ramowej gorączki i nie będą sprzedawać towaru po cenach sprzed pół roku. Jak nie zarobi producent to zrobi hurtownia/sklep. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, lukadd napisał(a):

Na steam pojawia się non stop masa ciekawych i rozbudowanych gier od niezależnych studiów, które potrafią się sprzedawać w milionach egzemplarzy bijąc nieraz AAA od wielkich studiów popularnością, gameplayem itd. i do tego nie mają skórek i pierdół.

A teraz się trochę odsuń i zobacz szerzej. Ile jest graczy ogólnie. Ilu było w 2000r. 

Ile wtedy było takich gier. A ile jest teraz. 

Ja rozumiem, że są różne gusta i jedni dostają mniej "dobrego" a inni wiecej, ale bez przesady, żeby pisać, że "nonstop masa ciekawych gier". No bez jaj :D

4 godziny temu, Wu70 napisał(a):

To tylko rynek AAA sam się zapadł w swojej generyczności.

No problem w tym że to nie jest żadne "tylko".

4 godziny temu, Wu70 napisał(a):

Statystyki steam pokazują że ludzie za bardzo nie potrzebują topowych podzespołów i takie chwilowe pompowania ramu czy gpu to zawsze świetny ubaw na forum :D

Statystyki pokazują ludzi, którzy zostali, a nie tych co sobie odpuścili. Są też tacy którzy grają z braku laku i piszą, że się zestarzeli i dlatego nic już ich tak nie bawi jak kiedyś. Raz na kilka lat trafiają na naprawdę dobrą grę i są potem zdziwieni, że jednak nie, nie zdziadziali, tylko potrzeba im było czegoś naprawdę super. 

Zresztą my tu na forum nie jesteśmy tymi którzy dziś powinni być jak my 25 lat temu. Tu powinna być grupa ludzi w wieku w jakim my byliśmy w 2000. Nasza opinia nie ma dużego znaczenia, bo mając pracę, rodzinę, ból w krzyżu i sporo mniej czasu i energii, "troszkę" ciężej być naprawdę aktywnym pasjonatem gier. ;) 

4 godziny temu, Doamdor napisał(a):

25 lat temu mało kogo było stać na komputer i internet, teraz praktycznie każdy może sobie na niego pozwolić. 

No coraz mniej. Akurat MLiD zrobił filmik o tym jak wszystko pięknie siadło teraz przez szał z pamięciami, wojny cenowe, chore ceny kart itp.

To co dawało posiadanie kompa wtedy nijak się ma do posiadania kompa teraz. Do tego bycie pasjonatem bardzo często oznaczało skrojenie ceny o potężną ilość %, bo raz, że miałeś np. Celerona 300A czy Durona Applebread (modowalny) i dwa - przede wszystkim wiedziałeś że nie potrzebujesz najnowszego sprzętu, żeby mieć dobry sprzęt. Geforce 256 DDR kosztował bardzo dużo (ponad tysiaka wtedy, 26 lat temu), ale po półtora roku używanego kupiłem za 150zł. Kolega zawsze kupował karty za 400-500zł i miał za to odpowiednik dzisiejszej 5080tki w grach sprzed roku-dwóch. Nie powinno się tak porównywać. Szczególnie, że dziś ten komputer dla każdego kosztuje więcej niż konsola, a oferuje tragiczną wydajność i komfort używania dla większości laików, często nawet gorszy niż gra na konsoli. Jasne, były i 25 lat temu kompy-pułapki, na chipsetach SiSa, z integrami powodującymi audio lag i potężny spadek wydajności na dokłądkę, ale dziś przed zakupem 5060/9060 8GB nie ma ucieczki. 

Oops. No i wykoleiliśmy wątek. Nie wiedziałem, że ta opinia będzie aż taka kontrowersyjna, sorry.

Edytowane przez VRman
Opublikowano

Tak naprawdę do gówno-burza w szklance wody, przynajmniej w przypadku graczy.

Do gier 16 GB RAM spokojnie wystarcza
32 GB jest dla ludzi co liczą każdy FPS (większość i tak niema procka na którym będzie widoczna różnica)

64 GB kupują ludzie co chcą się pochwalić na osiedlu a wyniki są jak w przypadku 32 GB +/- błąd statystyczny

Problem mają profesjonaliści co potrzebują RAM-u do tworzenia treści. I tu widzę zgrzyt bo te treści są następnie piracone przez AI a AI zżera jeszcze więcej RAM-u.

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

A tak na marginesie - zastanawiał się ktoś nad adapterem SO-DIMM do DIMM (DDR5)?

Przecież pamięci SODIMM bardziej podrożały i są większe braki - niż DIMM DDR5 :E 

Edytowane przez kanon7
  • Upvote 1
Opublikowano
19 minut temu, Zdzisiu napisał(a):

No zależy co rozumieć pod "spokojnie wystarcza". Da radę jako tako pograć? To tak.

Ale już jak ktoś sobie nie życzy przycinek, które niekoniecznie muszą wyjść na słupkach robionych przez mniej ogarniętych youtuberów/testerów, to jednak ja bym się zgodził ze Stevem tutaj:

że jednak czas 16GB RAMu już minął. 

Oczywiście zawsze można powiedzieć, że to mały ułamek gier, że można zejść z detalami. Ale to był test sprzed roku. Z czasem będzie gorzej. W końcu kiedyś konsole miały 512MB a pod koniec ich cyklu życia w kompach nie wystarczało mieć 2GB do gier, bo bywały takie, które zdecydowanie kulały bez 3-4GB. 

Opublikowano (edytowane)

Fimik z HU ma rok i już wtedy 16GB nie wystarczało albo było przy bandzie.
Hmm... warto rozważyć przelotkę SODIMM -> DIMM na DDR5 w pewnych scenariuszach.
DDR5 najlepiej chodzą w 2 kościach (dual channel) no i 16GB mało... może opłacałoby się kupić 1x24GB, a po tej gorączce dokupić kolejne 1x24GB?

EDIT: Widzę, że chyba nie ;) 

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano (edytowane)

Przecież gry na liście jadły pamięć nie dlatego, że coś genialnego robiły, lecz przez słabą optymalizację lub poprawione bugi. :E 
We filmach młodziaka analizującego przebieg renderowania scen, devi naprawdę partolą optymalizację m.in. odpowiedzialną za używanie pamięci.
Obecnie chyba tylko symulatory wymagają dużo pamięci, w chyba uzasadniony sposób, a zawsze można obniżyć ustawienia. Gdy tekstury 4k są opcjonalnie to wielu nawet nie pobierze ich, a gdy są wbudowane to już nie można przesunąć oczko w lewo? No i oczywiście RT zjada trochę Vram, ale jeśli mieści się na karcie, to chyba nie przeskakuje do ramu?

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano (edytowane)

Zawsze to mówiłem ;) 
Jeśli ktoś na tym pracuje lub nie chce utrzymać porządku w tle to może sobie kupić 32gb i więcej. Podobnie jest z graniem w 4k z suwaki w prawo.
Ale wolałbym emulować sobie Ninja Gaiden 2, niż grać w przemysłówkę w stylu Star Wars, Avatar, Starfield... Podobnie z Hogwartem, który poza przygodówką w świecie Harrego Pottera raczej nic sensownego nie oferuje.
Nowe gry Capcomu też powinny mieścić się w 16gb +8gb Vram, a jedynie RT jednocześnie z bonusami od włosów itp. pewnie mogą przekroczyć tą granicę w 1440p, jak w RE4R, gdzie wolę już pograć w RE6 mercenary lub RE4 HD mod lub wersję z Wii.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano
5 godzin temu, Dziarson napisał(a):

@Doamdor Mało kto miał kompa 25 lat temu ja miałem i neta 44000kb/s tylko net to był zeby na jakichś chatach z kims pogadać i to tylko po 22 może jakiś email. Youtuba jeszcze wtedy nie było :D

Pierwsza styczność z komputerami to były lata 90, swój pierwszy komputer miałem pod koniec lat 90, a internet dopiero kilka lat później. Na internet chodziłem do kuzynki i tak jak napisałeś, czatowało się. :E

3 godziny temu, VRman napisał(a):

No coraz mniej. Akurat MLiD zrobił filmik o tym jak wszystko pięknie siadło teraz przez szał z pamięciami, wojny cenowe, chore ceny kart itp.

To co dawało posiadanie kompa wtedy nijak się ma do posiadania kompa teraz. Do tego bycie pasjonatem bardzo często oznaczało skrojenie ceny o potężną ilość %, bo raz, że miałeś np. Celerona 300A czy Durona Applebread (modowalny) i dwa - przede wszystkim wiedziałeś że nie potrzebujesz najnowszego sprzętu, żeby mieć dobry sprzęt. Geforce 256 DDR kosztował bardzo dużo (ponad tysiaka wtedy, 26 lat temu), ale po półtora roku używanego kupiłem za 150zł. Kolega zawsze kupował karty za 400-500zł i miał za to odpowiednik dzisiejszej 5080tki w grach sprzed roku-dwóch. Nie powinno się tak porównywać. Szczególnie, że dziś ten komputer dla każdego kosztuje więcej niż konsola, a oferuje tragiczną wydajność i komfort używania dla większości laików, często nawet gorszy niż gra na konsoli. Jasne, były i 25 lat temu kompy-pułapki, na chipsetach SiSa, z integrami powodującymi audio lag i potężny spadek wydajności na dokłądkę, ale dziś przed zakupem 5060/9060 8GB nie ma ucieczki. 

Oops. No i wykoleiliśmy wątek. Nie wiedziałem, że ta opinia będzie aż taka kontrowersyjna, sorry.

Ludzie obecnie kupują pamięci w cenie komputerów, więc jak coraz mniej ludzi stać na komputery? :E

25 lat temu mogłem policzyć na jednej ręce ile kolegów ma komputer, teraz, każdy ma, jak nie komputer, to laptop, konsola, smartfon i internet. 

Obecny sprzęt pozwala na znacznie więcej, niż to co było 25 lat temu, a zarobki to jest przepaść. 

Opublikowano
5 minut temu, Doamdor napisał(a):

Obecny sprzęt pozwala na znacznie więcej, niż to co było 25 lat temu, a zarobki to jest przepaść. 

Ale nie pozwala więcej w porównaniu do braku kompa.

Dziś to samo możesz od biedy robić na telefonie, tablecie, laptopie, a nawet googlach VR.

Ludzie kupowali dzieciom (nam :D ) komputery w np. 1991r. biorąc kredyt (poważny) na dwa lata, bo to była rzecz otwierająca dzieciakowi furtkę do lepszej przyszłości. Tak myśleli przynajmniej, a my i tak w większości tylko tłukliśmy na tym w gierki :E

Opublikowano
4 godziny temu, Doamdor napisał(a):

Pierwsza styczność z komputerami to były lata 90, swój pierwszy komputer miałem pod koniec lat 90, a internet dopiero kilka lat później. Na internet chodziłem do kuzynki i tak jak napisałeś, czatowało się. :E

AT 40Mhz 1993 internet 1998

Opublikowano (edytowane)

Ta. Nakręcają się, a patologiczne sytuacje są nagłaśniane przez media, co jeszcze bardziej nakręca sprężynkę.

Czytałem gdzieś, że Samsung A odmówił sprzedaży kości... Samsungowi B (chyba sekcji fon), co miało zobrazować dramat rynku, skoro swój swojemu odmawia wewnątrz firmowo.
Poyebało...

Edytowane przez JeRRyF3D
  • Upvote 2
Opublikowano

Uhm. Producenci pamięci mając obecnie głęboko w dupie rynek konsumencki, pozatrudniali troli internetowych i robią największą w historii akcję marketingową skierowaną na rynek, który ich nie interesuje. To ma sens!

A to, że Sam Altman (i inni z konkurencji) poszedł i powiedział "sprzedajcie nam cały RAM z 2026, bo ci co będą mieli więcej RAMu, będą mieli lepsze AI a my chcemy być najlepsi, i do tego niedobory to kłoda pod nogi naszej konkurencji" to nie ma sensu.

Widział kto żeby jakieś korpo olało swoich wiernych i najważniejszych klientów? Przecież nic takiego się nie wydarzyło  nigdy. Ostatnio nawet nie wydarza się jakby częściej. :D

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, Zdzisiu napisał(a):

32 GB jest dla ludzi co liczą każdy FPS (większość i tak niema procka na którym będzie widoczna różnica)

64 GB kupują ludzie co chcą się pochwalić na osiedlu a wyniki są jak w przypadku 32 GB +/- błąd statystyczny

Problem mają profesjonaliści co potrzebują RAM-u do tworzenia treści. I tu widzę zgrzyt bo te treści są następnie piracone przez AI a AI zżera jeszcze więcej RAM-u.

Tak tak, i to 16 GB w dobrej cenie dostępne od ręki, co wejdę do wątku, to nowy link od areczka... tylko oferta już nieaktualna :E

Edytowane przez Zas
Opublikowano
1 godzinę temu, JeRRyF3D napisał(a):

Ta. Nakręcają się, a patologiczne sytuacje są nagłaśniane przez media, co jeszcze bardziej nakręca sprężynkę.

Czytałem gdzieś, że Samsung A odmówił sprzedaży kości... Samsungowi B (chyba sekcji fon), co miało zobrazować dramat rynku, skoro swój swojemu odmawia wewnątrz firmowo.
Poyebało...

Ja bym tu powiedział, że Samsung sobie robi po prostu podwaliny pod podwyżki cen smartfonów. Ale obstawiam, że Samsung tu będzie patrzył na Apple i na to co oni zrobią. BO Samsung lubi ich małpować.