Skocz do zawartości

Chińskie samochody (dyskusja, newsy itp)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oglądałem swoją drogą jakość wykonania w salonie Chery i parę godzin później pojechałem do salonu Toyota. Jeśli chodzi o jakość spasowania, jakość wykonania to nie ma najmniejszych różnic - obie marki wykonane są bardzo dobrze. Natomiast materiały w Toyota Yaris Cross to był spartański plastik, w porównaniu do przyjemnych materiałów z przeszyciami na desce rozdzielczej w Chery Tiggo 4.

Faktycznie w niektórych modelach z chin (bo Volvo zostało kupione przez Chińczyków) kiepska jakość wykonania może wystąpić:

- może ten model był z Temu ... nie wiem.

Opublikowano

Mateusz Stańczyk

Obiecujący współautor

· Steondporsu4cutt2f048m01hutmh6a8i49namg09m18a31m2gc2728 im05  ·

Ktos juz przerabial kontrolke silnika?

obraz.png.4ae5078e44737d6d2cc9f375f0bc1d80.png

/Królowa Lawet w gazie - 370k przebiegu - w moich rękach od 220k: ani razu checka nie wywaliła, w chinolach to jak kontrolka kierunkowskazów/

Opublikowano

@Kyle

Potwierdzam, że w Koreańcach hamowanie automatyczne jest bardzo spokojne i neutralne. Jak porównuje zachowanie Santafetki (gen 4, rok 2023) do np. Lexusa ES (rocznik 2019, przed liftem) no to jest przepaść. W Lexusie bardziej działało to 0-1 (ale stabilnie, bez dziwnych odchyłów), za to w SantaFetce jak w pontonie - płynnie i spokojnie.

Opublikowano
19 godzin temu, Kyle napisał(a):

Test automatycznego awaryjnego hamowania (m.in. 4 chińskie zostały przetestowane):

W sprawie tego testu trzeba mieć świadomość, że najpewniej przeszkoda, która była tutaj zastosowana nie jest nazwijmy to "homologowana". Rzecz w tym, że jest inny algorytm na reakcję na pieszego a inny na samochód. No ale ten samochód ma jakieś części metalowe i na ile mi wiadomo ta przeszkoda na torze Modlin nie ma elementów metalowych. Cupra Formentor ma identyczne systemy jak Tiguan z filmu. Ateca ma starszą wersję systemów.

Opublikowano (edytowane)

BAIC:

Paweł Zgorzałek

opSrsenodtog2ct443799 g3i10386810z2770ifftm065dthctt8fg.1tfu  ·

Ogrzewanie.

Mam pytanie odnośnie ogrzewania.

Jak odpalam auto to ładnie grzeje i nawiewem leci ciepłe powietrze.

Po jakimś czasie przestaje lecieć ciepłe powietrze i zaczyna chłodne.

Podniesienie temperatury nic nie daje.

Paweł Feli

Najbardziej zasłużony współautor

To jest jakiś dramat z tym... W trasie przy minusowych temp. Trzeba dać na maksa ogrzewanie by cokolwiek grzało, jak dla mnie to komora silnika się nie dogrzewa i dlatego się tak dzieje

Paweł Zgorzałek

Autor

Paweł Feli no właśnie na trasie. Wczoraj i dzisiaj jechałem trasę 350 km i zimno było. Ratowałem się ogrzewaniem kierownicy

Paweł Feli

Najbardziej zasłużony współautor

Paweł Zgorzałek Pewno zaraz znów napiszą wiadomość do użytkowników z cyklu "ekstremalne warunki użytkowania" i dlatego nie ma ogrzewania

Adam Kowal

U mnie raz 20 stopni to ukrop a drugim razie przy tej samej temperaturze na zewnatrz wieje chłodem. Napewno cos jest nie tak, ale raczej że sterownikiem/czujnikami niż fizycznie

Błażej Budziński

U mnie w B3 jak ustawie na 26stopni to leci zimne powietrze a silnik rozgrzany

Adrian Tkacz

nrSepdsotozga7a95 6hgthg8g5g91527lh4ag360o4l3lic5343a.d8c8i5  ·

Witam

Mam nietypowe pytanie, dzisiaj podczas sprzątania auta w nogach kierowcy znalazłem 3 kulki takie jak na zdjęciu(nie są pokryte żadnym smarem). Może ktoś zna odpowiedź na pytanie czy wypadły z jakiegoś mechanizmu czy to ja już zwariowałem i podrzucam sobie jakieś dziwne rzeczy do auta. Dodam że od jakiegoś czasu borykam się z problemem skrzypiącego fotela kierowcy podczas gwałtowniejszego przyspieszania oraz hamowania. Może ma to jakiś związek z „tajemniczymi kulkami”.

obraz.png.a5f310ed98f09436df083c0e32b12d42.png

Kamil Olińs

Obiecujący współautor

Może analne

Kamil Baran

Mi też zaczol skrzypiec fotel i też nie mam pojęcia dlaczego przejechane 7300 km

Adrian Tkacz

Autor

Kamil Baran rozmawiałem już o tym w serwisie w Gdańsku i podobno wymieniali już kilka foteli tylko muszą najpierw udokumentować jego usterkę

Krystian Jędrusiak

Mi też skrzypial I wymienili na nowy

Jacek Pajer

Mi też dwie wypadły przy cofaniu fotela, zapewne z prowadnic. Wyleciały obsralem się że Chińczyk zaczął się sypać ale narazie wszystko działa , kulki sprzedałem na złomie

Leszek Borowski

Z dużym prawdopododobieństwem wysypują się z prowadnic foteli, bo to chyba jedyne miejsce gdzie mogły by być zamontowane. W instrukcji nie jest podane, jak są zbudowane prowadnice foteli, stąd moje domniemanie. Serwis, dopóki fotel się nie blokuje, raczej z tym nic nie zrobi.

Omoda:

/Czyżby ten sławny egzemplarz z filmu:/

Dariusz Brzyk

pndSeostrol84gam0c9mh386achmcot46m6.m814gu6czd9l436692i huh9  ·

Witam! Proszę o poradę. Moja Omoda trafiła na lawecie do autoryzowanego serwisu. Przyczyną było uszkodzenie m.in zwrotnicy po uderzeniu kołem o krawężnik. W serwisie czekam na naprawę ponad miesiąc. Z ostatnich informacji jakie otrzymałem, to "nie ma zwrotnicy i nie wiadamo kiedy będzie" Nie dostałem też auta zastępczego. Przedstawiciel na Polskę nie odpowiada na mail. Czy zostaje tylko droga prawna?

Janusz Małaszczuk

W gwarancji masz napisane, że w przypadku problemu z dostępem do części naprawa może potrwać do 6 miesięcy. Także prawnik nic nie pomoże.

cd Omoda 5:

Tomasz Czapla  ·

Obserwuj

sdrntoeopSafal4a0u7chl0i1ga06.h 1z50acm8gdi1cum6mt8faao88lfa  ·

Błąd radaru. Zapaliło się podczas jazdy. Radar czyściutki,nieoblodzony. Dzisiaj myjnia i błąd nadal jest. Miał tak ktoś?

21 lutego wizyta w ASO Plichta roczny przegląd.

Przebieg 7500 km.

obraz.png.fb7e5bd698cb079852b58df1f2cede3b.png

Grzegorz Okuniewicz

Miałem na prostej po wyżej 60 się zresetował i ikonki zgasły

Tomasz Czapla

Autor

Grzegorz Okuniewicz u mnie już się tydzień pali…

Sylwia Niekurzak

Zgłupiałam co tu jest nieprawidłowe ?

Tomek Czaban

Miałem, zgasło po na drugi dzień jak zrobiło się cieplej.

Zbyszek Sawicki

Miałem zgasło oo dwóch dniach gdy się ociepliło

Kinga Parciak

Obiecujący współautor

Też tak miałam, zgaśnie samo jak będzie cieplej

Słowinski Mirek

U mnie tez zgasło jak sie ociepliło !!! Jeździłem chybabz tydzień czyszczenie nic nie dawało!!!

Cherry Tiggo 9 PHEV:

Wesołe PodróżeChery Tiggo 9 PHEV - Porady, Leasing, Pomoc PL

ednsSortopfl5ttil1u22gh32g  95h41ot1ahc3lh0l:e21gmuoi83 4493  ·

Od tygodnia mam i ja. Z Radomia - dziękuję, Panie Kacprze!

Jedyny kolor, który mogłem zaaprobować, więc dopłaciłem. Po 750 km prócz czasem włączającej się kontrolki poduszki powietrznej (pewnie jakieś luźne złącze) - najmniejszy negatyw nie przychodzi mi na myśl. Przesiadłem się z Forda Rangera 3.2 Wildtrak, poprzednio ML, wcześniej Grand Cherokee 5,7 HEMI. Czytam i liczę na ......spokój, aliści nie żółwiowy

Edytowane przez bergercs
Opublikowano

Piotr Stiller

opednSsrotha3u91129z5atighcto1l2hui12680u5tmfcihfg .6197d7a3  ·

Aktualizacja problemu z V2L w Leapmotor B10 – ważne informacje dla użytkowników

Chciałbym podzielić się aktualizacją dotyczącą problemów z funkcją V2L w moim Leapmotor B10. Ze względu na powtarzające się błędy V2L, które blokowały możliwość jazdy, nie użytkowałem samochodu przez ponad miesiąc.

W dniu 06.02.2026 r. zainstalowałem nową aktualizację oprogramowania OTA (wersja 3.41.21). Miałem nadzieję, że to rozwiąże problem i pozwoli na bezpieczne korzystanie z auta. Tego samego dnia odbyłem jazdę testową (ok. 150 km) i postanowiłem sprawdzić ładowanie DC na stacji IONITY w Poznaniu. Niestety, pojawiły się problemy z rozpoczęciem sesji, mimo posiadania aktywnego abonamentu. Dopiero po około sześciu próbach (zamykanie/otwieranie auta, rozłączanie kluczyka Bluetooth) ładowanie ruszyło. To mój trzeci samochód elektryczny i w żadnym wcześniejszym nie miałem takich trudności na stacjach DC.

Po powrocie do domu naładowałem auto do 81% ładowarką AC. Rano ruszyłem do Poznania. Na zwężce w centrum miasta, przy dużym natężeniu ruchu, samochód nagle wyświetlił komunikat V2L podczas jazdy. Musiałem bardzo uważać, aby nie zwolnić poniżej 10 km/h – wiedziałem z doświadczenia, że przy niższej prędkości system może zablokować hamulec postojowy, co całkowicie sparaliżowałoby ruch na drodze. Po minucie, która dłużyła się w nieskończoność, komunikat zniknął.

W drodze powrotnej ponownie zajechałem na IONITY. Sytuacja się powtórzyła: sesja teoretycznie startowała, ale ładowarka po chwili wyświetlała błąd. Wtedy zaczął się "cyrk":

Na ekranie samochodu zamiast parametrów ładowania pojawił się zielony ekran trybu V2L.

Dealer stanął na wysokości zadania i natychmiast wysłał lawetę, ale w międzyczasie podjąłem własne próby reanimacji auta:

Uśpienie systemu (30 min): bez zmian, nadal błąd V2L.

Odłączenie modułu w bagażniku: brak efektu.

Odłączenie akumulatora 12V: brak efektu.

Moje odkrycie: Wpiąłem w gniazdo ładowania adapter V2L zakupiony na AliExpress (sam adapter, bez podłączonych urządzeń). To zadziałało! Ekran V2L zgasł, a jazda została odblokowana. Jednak po wyjęciu adaptera błąd natychmiast wracał.

Ostatecznie dojechałem do serwisu o własnych siłach w asyście lawety, mając cały czas wpięty adapter V2L i otwartą klapkę ładowania.

Wnioski: Moim zdaniem problem nie leży w oprogramowaniu, lecz w samym gnieździe ładowania, module zarządzającym lub wiązce elektrycznej. Niestety oznacza to, że aktualizacja OTA 3.41.21 nie rozwiązuje problemu V2L. Samochód został w serwisie. Jestem już tym zmęczony i czekam na konkretne informacje od dealera. Innym użytkownikom radzę – być może warto kupić adapter V2L jako "zestaw ratunkowy", który pozwoli zjechać z drogi w razie awarii. Życzę innym użytkownikom więcej szczęścia niż u mnie i rozwiązania u nich problemu z V2L.

obraz.png.c95286fcb89ec11c59ae2adbc6174704.pngobraz.png.656b5b9ef401f3c8b5b03ba9a426710c.png

Marta Wraga-Maziarz

trSspoodena7z0m8ut36cig82d.37gtc4h73c017 1gg4o2lgf119m9c4510  ·

Witam jutro kontaktuję się z serwisem ale może ktoś miał podobnie. Mg hs 2 hybryd + zakupiony miesiąc temu. Ruszyć nie mogę, nie reaguje.

obraz.png.a65c9c118d5436582dc0c730443b55bc.png

Jarosław Dob

Dzwoń po Assistance i do serwisu.