Skocz do zawartości

Chińskie samochody (dyskusja, newsy itp)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Szkoda, że w Tiggo 9 nie zrobili napędu pod wzgl. prostoty jak w Tiggo 4 HEV. Mogli by tylko wstawić większy silnik spalinowy (np. 3 litry V6, wolnossący MPI) i mocniejszy silnik elektryczny niż w Tiggo 4, no i oczywiście większy aku trakcyjny niż 1,83 kWh (np. 5,5 kWh). Bo tak, to obawiam się tej komplikacji w tym Tiggo 9 jak już będzie po upływie gw.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano

Bazuje on na 1.5-litrowej turbodoładowanej jednostce R4 1.5 T-GDI o mocy 143 KM...Baterie mają aż 34,46 kWh pojemności i zapewniają według producenta aż 146 km zasięgu w trybie elektrycznym.

fakt, 143KM dla takiego kloca, to faktycznie malo, ale tutaj chodzi o ladowanie baterii. bo tylko wtedy plugin ma sens, a >34kWh, to wiecej niz maja niektore BEV ;)

Opublikowano
3 godziny temu, rzymo napisał(a):

Nie chcesz jechać powyżej 120-125, nie to że spalanie, tylko że robi się glośno, bo silnik kręci się niepotrzebnie wysoko...

To jest pokłosie że w Chinach max limit na autostradzie to 120, bywa 100-110 zależnie od regionu, średnio w EU to 130, ale Hiszpania 120. Tylko w Polsce rozpusta i max limit 140, najwięcej w całej EU. Niemcy zalecane 130, wiele ograniczeń 120, 100, realnie no limit tylko kawałkami. 

• Upvote 2
Opublikowano

Mamy jedne z najlepszych dróg w Europie, nie widzę problemu z limitami. Prawdę mówiąc takie 140-150 to dobra prędkość przelotowa na autobanie, dobry stosunek czasu do kosztów przejazdu. W nowych autach właśnie podoba mi się to że jest 6-7 biegów i można lecieć sobie półtorej paczki przy obrotach poniżej 3tyś. Jest cicho i komfortowo, dla porównania moja stara Octavia w najdłuższej benzynowej skrzyni kręci 3750 przy 150 :/ Kupując kolejne auto na daily to będzie jeden z decydujących argumentów. 

• Haha 1
Opublikowano
5 godzin temu, Totek napisał(a):

Mamy jedne z najlepszych dróg w Europie, nie widzę problemu z limitami. Prawdę mówiąc takie 140-150 to dobra prędkość przelotowa na autobanie, dobry stosunek czasu do kosztów przejazdu. W nowych autach właśnie podoba mi się to że jest 6-7 biegów i można lecieć sobie półtorej paczki przy obrotach poniżej 3tyś. Jest cicho i komfortowo, dla porównania moja stara Octavia w najdłuższej benzynowej skrzyni kręci 3750 przy 150 :/ Kupując kolejne auto na daily to będzie jeden z decydujących argumentów. 

A liczyłeś koszt do czasu czy to takie „wydaje mnie się”? :) 

Opublikowano

Chery Tiggo 7:

Tomasz Kobyłecki

tdreposSon6a46g619af7uz7ggf3073h93u0o6.310atgii9600 5hl7h21d  ·

Witam, chciałbym zapytać się użytkowników tiggo 7 w wersjach essential i comfort o ładowność tego modelu. Czy rzeczywiście wynosi ona 337 kilo czy jest to jakaś pomyłka w broszurach?

/Ciekawe czy ktokolwiek, wybierając samochód, spojrzy na taki parametr/

Opublikowano

Jaecoo 7:

Dominik Kowalewski

etrpsdSonoccf12gli4g1 ilu815fcc2280g7hnicig1m2cc04mmgc60t70t  ·

Cześć. Podczas jazdy w AWD wyłączają i włączają mi się oba ekrany. Ostatnio wymienili mi manetkę od świateł i po dwóch dniach zaczęły mi się takie rzeczy dziać...Miał ktoś taki problem?

kasz Pierzchalski

srtnSpodeo88z7ulifgcl3dt006ghfci01014o817gihc31.157ih8fm61t   ·

Witajcie.

Czy u Was występuje też problem trzeszczącego dachu podczas jazdy gdy jest zamknięty?

Mam wrażenie, że to gumy ocierają o dach....JAK TAM U WAS?

Krzysztof Bratowski

Obiecujący współautor

Przesmaruj uszczelki, jeśli jest to dla Ciebie problemem możesz podjechać do serwisu.

Radek Nawdar

Najbardziej zasłużony współautor

U mnie objawia się to delikatnym, ale slyszalnym trzeszczeniem, zarówno przy zamkniętym jak i otworzonym na ok. 20 cm dachem. Serwis oczywiście postawił jedynie słuszną wg. nich diagnozę, czyli przesmarowanie, co oczywiście nic nie dało. Będę to reklamował przy najbliższej wizycie.

Krzysztof Kukuć

Ekspert w grupie

Gwiazda grupy

W każdym serwisie masz regulacje , same smarowanie uszczelek to tylko maskowanie problemu , dach po około 3 do 5 tys km w wielu egzemplarz wymaga regulacji o czym mówi sam serwis taka bolączką tego auta

Piotr Pogiel

Obiecujący współautor

3000 km przejechane- niedawno pojawił sie ten problem , ewidentnie to kwestia dachu. jestesm juz umówiony w serwisie , ale mam wrażenie, ze szczególnie po stronie kierowcy jakby po zamknięciu jest trochę mniej dociągnięty. Myślę ze bedzie to kwestia regulacji. Wcześniej miałem peugeota i tam rowniez po pewnym czasie dach w serwisie wymagał regulacji.

Mateusz Lewandowski

Tak, trzeszczy notorycznie, smarowane było w serwisie, problem po 2 tys km powrócił. Przy nierównościach problem się nasila, jest to irytujące.

Opublikowano
8 godzin temu, Totek napisał(a):

Prawdę mówiąc takie 140-150 to dobra prędkość przelotowa na autobanie, dobry stosunek czasu do kosztów przejazdu.

Powyżej 120 km/h koszty rosną wręcz lawinowo i nie ma to nic wspólnego z ekonomią :E 

• Upvote 2
Opublikowano
30 minut temu, bleidd napisał(a):

Dokładnie, różnica w spalaniu 120 vs 150 jest kompletnie niewspółmierna do zysku w czasie. Zwłaszcza, że nie pojedziesz cały czas 150 bo będziesz ciągle zwalniał i przyspieszał.

W moim dieslu każde +10kmh od 120 to litr więcej do spalania :E

• Thanks 1
Opublikowano

W moim LPG różnica między 120 a 150 to 12L vs 13.5L, prawdę mówiąc przy próbie oszczędnej jazdy w okolicach 80-90 udało mi się zejść do 11L. W dieslu inaczej to się skaluje. Jeżdżę autostradą codziennie i nie ma problemu z utrzymaniem prędkości, no ale to będzie zależało też od rejonu naszego kraju.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, bleidd napisał(a):

Dokładnie, różnica w spalaniu 120 vs 150 jest kompletnie niewspółmierna do zysku w czasie. Zwłaszcza, że nie pojedziesz cały czas 150 bo będziesz ciągle zwalniał i przyspieszał.

Wystarczy kupić auto, które pali dużo przy niższych prędkościach - jak ja - wtedy nie ma dużych różnic :E

Jazda z prędkością 120km/h to okolice 10l/100km LPG. W piątek wracałem z ferii, jeden odcinek - około 380km - musiałem nadgonić. - najpierw około 12 km przez miasto w korku, potem 180km 140km/h, 20km zakorkowanego i ostatnie 165km 140-170km/h (większość okolice 150). Wyszło 11,3 l/100. 

MG HS:

Łukasz Szynkiewicz

reotsSondpg 7f1mz1iao86l51m908tiu99m352ifa41ug595.69dt684cu0  ·

Dzien dobry, post w imieniu mojego Taty.

Mh hs I 2023r.---> gwałtowna zmiana sily wspomagania przy ok 140km/h, z autem trzeba wrecz silowac sie zeby na łuku skrecilo, co moze byc powodem? Jakis asystent do wylaczenia?

Tomasz Kolpa

Asystent jazdy włączony

Piotr Morawski

Jedź do salonu na aktualizację sterowników. U mnie przy ruszaniu na skręconych kołach pojawiały się jakieś drgania. Aktualizacja sterowników w serwisie wykonana od ręki i zajęła 40min - na razie po problemie.

Edytowane przez bergercs
Opublikowano (edytowane)

No to mój heczbek przy 120 pali 5.6, przy 150 będzie już koło 8.5-9l.

Obroty przy 120 koło 2200 RPM.

Gemini 3.1 Pro:

Siła oporu aerodynamicznego nie rośnie liniowo wraz z prędkością, ale proporcjonalnie do kwadratu prędkości.

Samochód jadący z prędkością 150 km/h musi pokonać siłę oporu powietrza o 56,25% większą niż przy prędkości 120 km/h.

Choć siła oporu powietrza rośnie o 56%, to moc silnika potrzebna do pokonania tego oporu rośnie z sześcianem prędkości (v^3).

Różnica mocy potrzebnej na samą walkę z wiatrem wynosi 1,25^3 = 1,953. Oznacza to, że przy 150 km/h silnik musi wygenerować o 95,3% więcej mocy na samo rozpychanie powietrza w porównaniu do 120 km/h. 

Edytowane przez bleidd
  • Upvote 1