Skocz do zawartości

Chińskie samochody (dyskusja, newsy itp)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

to nie moda, tylko wlasnie zmiana "paradygmatu przemyslowego" wynkajaca z przewagi technologicznej i skali przemyslowej.

auta chinskie staly sie obecnie realna alternatywa dla tradycyjnych "zachodnich" marek. takie sa fakty.

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, 8V32 PcLab napisał(a):

czy będą chętni kupować używane.

O dziwo, używane mają dobre branie. Wiadomo, na razie to są małe próbki liczbowe, bo jest ich mało, ale jakiś trend zaczynają kształtować.

Co ciekawe, z raportu Aures Holdings wynika, że chińskie używane auta czekają w Polsce na klienta ponadprzeciętnie krótko. Średnio sprzedają się bowiem w 37 dni, czyli o trzy dni szybciej niż statystyczny samochód na rynku wtórnym.

https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/ranking-najpopularniejszych-marek-uzywanych-chinskich-aut-w-polsce/fs8sqw3

36 minut temu, 8V32 PcLab napisał(a):

czy będą warsztaty poza ASO

Z czasem Mietek prędzej naprawi chińczyka niż obecne współczesne auto, jako że chińczyki wykorzystują proste, sprawdzone (często stare) rozwiązania, a współczesne auta są skomplikowane i wymagają wiedzy.

Nie wspominając już, że część napraw aut zachodnich jest już obecnie za paywallem. Bez kompa i wiedzy jak odblokować soft na czas roboty, nie da się już zrobić pewnych naprawach. Czy takie rzeczy będzie ogarniać Mietek? Wątpię.

Pewnie nie jedna osoba jest tego nieświadoma, ale w nowym aucie nie lada problemem są podstawowe naprawy, a nawet wymiana akumulatora.

Na szybkiego z AI:

Cytat

Bramka bezpieczeństwa SFD (Schutz Fahrzeug Diagnose) nie blokuje losowych funkcji, ale odcina dostęp do konkretnych poziomów komunikacji diagnostycznej.

Jeśli podłączysz komputer do auta z grupy VAG (od roku modelowego 2020) i nie odblokujesz SFD, system pozwoli Ci wyłącznie na "pasywny" wgląd w auto. Dopiero po autoryzacji online uzyskujesz dostęp "zapisujący".

Oto dokładna lista tego, co jest zablokowane i czego NIE zrobisz bez tokena SFD:

1. Układ hamulcowy i podwozie

Cofanie zacisków hamulcowych (EPB): Brak możliwości wprowadzenia elektronicznego hamulca postojowego w tryb serwisowy w celu wymiany tylnych klocków lub tarcz hamulcowych.

Kalibracja czujnika kąta skrętu kierownicy (SAS): Zablokowane ustawianie punktu zerowego kierownicy po wymianie maglownicy, naprawach zawieszenia lub ustawianiu geometrii kół (skutkuje błędami ESP/ABS).

Kalibracja zawieszenia pneumatycznego i DCC: Brak możliwości przyuczenia wysokości oraz poziomowania fabrycznego zawieszenia adaptacyjnego po wymianie amortyzatorów lub czujników poziomowania.

2. Systemy asystujące (ADAS) i oświetlenie

Kalibracja radarów i kamer (ADAS): Całkowita blokada kalibracji aktywnego tempomatu (ACC), asystenta pasa ruchu (Lane Assist) oraz systemów awaryjnego hamowania po wymianie szyby czołowej, stłuczce lub demontażu zderzaka.

Poziomowanie reflektorów LED / Matrix: Brak możliwości wykonania nastawów podstawowych (pozycji wyjściowej) dla reflektorów przednich po wymianie czujników obciążenia osi lub samego reflektora.

3. Obsługa i elektryka nadwozia

Kodowanie akumulatora (Battery Management): Zablokowane wpisanie parametrów i technologii (AGM/EFB) nowej baterii, co uniemożliwia sterownikowi zmianę profilu ładowania (skutkuje szybkim zniszczeniem nowego akumulatora).

Inicjalizacja szyb i dachu panoramicznego: Brak możliwości przyuczenia zabezpieczenia przed przytrzaśnięciem i pozycji krańcowych po wymianie silniczków lub odłączeniu zasilania.

4. Skrzynie biegów i układ napędowy

Nastawy podstawowe skrzyni DSG / S-Tronic: Zablokowana procedura adaptacji punktów ślizgania sprzęgieł oraz pozycji widełek zmiany biegów po wymianie oleju, mechatroniki lub pakietu sprzęgieł.

Adaptacja sprzęgła Haldex (4Motion / Quattro): Brak możliwości przyuczenia nowego ciśnienia pompy napędu na cztery koła po wymianie oleju lub czyszczeniu sitka pompy.

5. Silnik, osprzęt i układ paliwowy

Odpowietrzanie układu paliwowego: Zablokowane wymuszenie pracy elektrycznej pompy paliwa w celu zalania układu po wymianie filtra paliwa (grozi zatarciem pompy wysokiego ciśnienia HPFP).

Adaptacja elementów dolotu: Blokada przyuczenia położeń krańcowych nowej przepustnicy, klap w kolektorze ssącym lub zaworu EGR.

Reset filtrów DPF / GPF i czujników: Brak możliwości zaadaptowania nowego czujnika różnicy ciśnień spalin oraz zresetowania wartości zapełnienia filtra cząstek stałych po jego wymianie lub czyszczeniu.

6. Klimatyzacja i ogrzewanie

Przyuczenie silniczków klap nawiewu: Blokada adaptacji pozycji krańcowych klap rozdzielających powietrze wewnątrz deski rozdzielczej (klimatyzacja może wiać tylko w jednym kierunku).

Docieranie nowej sprężarki klimatyzacji: Sterownik odrzuca procedurę "pierwszego uruchomienia" nowego kompresora, co uniemożliwia jego bezpieczne włączenie po napełnieniu układu.

I kto zapłaci za token do odblokowania? Oczywiście klient ;) 

I też nie wiadomo jak w przyszłości będzie wyglądać dostęp do nich.

Edytowane przez MaxaM
  • Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Przede wszystkim to znaczy, że jak ktoś wrzuci jakiś materiał, post, informacje o wadach nissana to nie zleci się kółko nissanowej adoracji przekonywać, żę to normalne, że toyota i VW gorsza, a nissan to najlepsze auto na świecie. na tym polega ta kolosalna różnica między kółkiem chińskiej adoracji a resztą tego subforum :) 

Przede wszystkim Nissan nie jest na fali, media nie trąbią o nissanie i problemach europejskiej gospodarki z powodu firmy która sama się już prawie ubiła i tak naprawdę nikogo nie obchodzi co się z nią stanie. 

Nikt się nie zleci  bo kółko nissanowej adoracji nie istnieje (a kiedyś istniało,  bo kiedyś ta marka potrafiła robić wyjątkowe auta), ta marka sprzedaje się gorzej niz chińczyki, rok po roku zalicza spadki, gdzie u chińczyków jest na odwrót. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Nissan nie jest na fali

I w Nissanie topią się plastiki!

Przepraszam, musiałem :E

A tak na serio. Wypisz wymaluj. Cofamy się 10 lat wstecz. Zmieniamy w tym wątku w każdym wpisie słowa 'chińczyk' na 'tesla'. Wypowiedzi by się zgadzały dalej, no może poza tym, że europejska konkurencja była mocniejsza niż obecnie ;)

Edytowane przez MaxaM
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, 8V32 PcLab napisał(a):

Powiedział ludź małej wiary w białego człowieka ;) 

Jak ten biały człowiek z nad Wisły latał  boso z kijem , to w Chinach już mieli własne pismo ;)

7 minut temu, MaxaM napisał(a):

Ale jak już się roztopi to może na fali nie jest ale za to pofalowany %-)

11 minut temu, MaxaM napisał(a):

A tak na serio. Wypisz wymaluj. Cofamy się 10 lat wstecz. Zmieniamy w tym wątku w każdym wpisie słowa 'chińczyk' na 'tesla'. Wypowiedzi by się zgadzały dalej, no może poza tym, że europejska konkurencja była mocniejsza niż obecnie ;)

Kolejne parę lat wstecz i był lament o koreańskie 

Opublikowano
25 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Przede wszystkim Nissan nie jest na fali, media nie trąbią o nissanie i problemach europejskiej gospodarki z powodu firmy która sama się już prawie ubiła i tak naprawdę nikogo nie obchodzi co się z nią stanie. 

Nikt się nie zleci  bo kółko nissanowej adoracji nie istnieje (a kiedyś istniało,  bo kiedyś ta marka potrafiła robić wyjątkowe auta), ta marka sprzedaje się gorzej niz chińczyki, rok po roku zalicza spadki, gdzie u chińczyków jest na odwrót. 

Totalne pudło.

Po prostu tego fanatyzm wobec marki/kraju nie jest normalny. 

Bo to samo dotyczy VW, BMW, Audi, Toyoty. Jak coś o tych markach negatywnego ktokolwiek napisze to nie zjawia się nikt piszący tak jak kółko chińskiej adoracji. 

I to jest coś czego jak widzę nie rozumiecie. Ale to nie jest dziwne bo fanatyk tego nie zobaczy - on tylko czuje wewnętrzną potrzebę obrony “marki” za wszelką cenę. :) 

18 minut temu, MaxaM napisał(a):

Czy tamte problemy tesli były nieprawdziwe? :) 

Czy pojawiło się grono fanatyków broniących każdej decyzji Tesli? 

Opublikowano (edytowane)

Jak tylko skrytykowałem opla to poszła piana I personalne inwektywy %-)

A piszesz do osoby która jeździ europejskim autem, nie pieje o obronie europejskiej motoryzacji używając aua importowanego z japoni, a jako następny zakup rozważa kolejne auto obecnej marki, albo inne dobrze wycenione, nie ważne czy będzie z eu, Azji, USA czy Marsa, ma być opłacalne na tle innych aut.

Edytowane przez SylwesterI.
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Jak tylko skrytykowałem opla to poszła piana I personalne inwektywy %-)

w toku zaciętej dyskusji mogło tak być, ale jak ja wczoraj napisałem że skrzynia chodzi jak to w oplu to zero reakcji. Bo tak wygląda normalność. 

16 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

A piszesz do osoby która jeździ europejskim autem, nie pieje o obronie europejskiej motoryzacji kupując auto importowane z japoni, a jako następny zakup rozważa kolejne auto obecnej marki, albo inne dobrze wycenione, nie ważne czy będzie z eu, Azji, USA czy Marsa, ma być opłacalne na tle innych aut.

Bo pisze ogólnie. Ale…. Nie widzę żebyś wpadał z “whataboutismem” gdy ktoś krytykuje europejskie/zachodnie marki. Tylko w przypadku chińskich tak się dzieje :) 

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano
46 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Po prostu tego fanatyzm wobec marki/kraju nie jest normalny. 

Nienormalne, to jest śmiecić forum jakimiś topiącymi się plastikami (jedno, jedyne takie zdjęcie w necie) i z tego się nabijać wielokrotnie przy różnych okazjach. A jak w swojej marce topnieją plastyki, to temat przemilczany. Takie podwójne standardy ;)

Tak jak z każdą Twoją wrzutką. Wielkie śmianie się z każdego znalezionego problemu. A jak idzie riposta, że w zachodniej marce występują te same problemy, to co? Ignorancja, dalej śmianie się, 'bo w chińczyku i tak dalej'. 

Szkoda, że w tym nie dostrzegasz fanatyzmu i uprawiania trollowania w tym wątku ;) 

Opublikowano
2 godziny temu, SuLac0 napisał(a):

i smrod ksenofobii powoli sie wybija ... ;)

Godzinę temu, SylwesterI. napisał(a):

Jak ten biały człowiek z nad Wisły latał  boso z kijem , to w Chinach już mieli własne pismo ;)

Niech ci będzie SuLacO że ksenofobia, wolę swoją ksenofobie i to że nie pcham swoich pieniędzy sojusznikowi mojego wroga, ale ty, Sylwester i inni róbcie jak chcecie 

Opublikowano
43 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

w toku zaciętej dyskusji mogło tak być, ale jak ja wczoraj napisałem że skrzynia chodzi jak to w oplu to zero reakcji. Bo tak wygląda normalność. 

Bo pisze ogólnie. Ale…. Nie widzę żebyś wpadał z “whataboutismem” gdy ktoś krytykuje europejskie/zachodnie marki. Tylko w przypadku chińskich tak się dzieje :) 

Może dla tego że na tym forum zaglądam tylko do tematów o grach, filmach,procesorach I chińskiej motoryzacji. Kiedyś krytykowałem bzdury o elektrycznych autach, ale ten temat na razie mnie nie interesuje, za to chińskie jako alternatywa to owszem, jak by był temat o Rumuńskich taczkach pewnie też bym prostował bzdury.

4 minuty temu, 8V32 PcLab napisał(a):

Niech ci będzie SuLacO że ksenofobia, wolę swoją ksenofobie i to że nie pcham swoich pieniędzy sojusznikowi mojego wroga, ale ty, Sylwester i inni róbcie jak chcecie 

Pewnie 100% twoich zakupów, wyposażenia domu, części w samochodzie, elektroniki, mechaniki, zabawek dzieci, itp.itd.

Wyprodukowano poza chrl, bo jak nie to tak samo ich wspierasz, wbrew ideologii którą sobie dopisujesz.

Opublikowano
39 minut temu, MaxaM napisał(a):

Nienormalne, to jest śmiecić forum jakimiś topiącymi się plastikami (jedno, jedyne takie zdjęcie w necie) i z tego się nabijać wielokrotnie przy różnych okazjach. A jak w swojej marce topnieją plastyki, to temat przemilczany. Takie podwójne standardy ;)

Bo w przeciwieństwie do ciebie nie mam “swojej marki”. :) 

Czmeu miałbyś coś wyszukiwać o niedostępnych w Polsce Pathfinderach?

39 minut temu, MaxaM napisał(a):

Tak jak z każdą Twoją wrzutką. Wielkie śmianie się z każdego znalezionego problemu. A jak idzie riposta, że w zachodniej marce występują te same problemy, to co? Ignorancja, dalej śmianie się, 'bo w chińczyku i tak dalej'. 

Szkoda, że w tym nie dostrzegasz fanatyzmu i uprawiania trollowania w tym wątku ;) 

Mam kiepską opinię o chińskich autach to sobie wrzucam informacje o nich. Czemu cię to tak boli? 

Wrzucaj o innych dla równowagi. W czym problem? Czemu tak boli Cię ta informacja? :) 

31 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Może dla tego że na tym forum zaglądam tylko do tematów o grach, filmach,procesorach I chińskiej motoryzacji. Kiedyś krytykowałem bzdury o elektrycznych autach, ale ten temat na razie mnie nie interesuje, za to chińskie jako alternatywa to owszem, jak by był temat o Rumuńskich taczkach pewnie też bym prostował bzdury.

Nie prostowałeś tego co pisano w tym wątku o VW, mercach czy Audi :) 

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Czemu tak boli Cię ta informacja?

Bo czekam aż zaczniesz się śmiać z topniejącego Nissana, najlepiej wielokrotnie przy różnych okazjach ;) 

11 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Bo w przeciwieństwie do ciebie nie mam “swojej marki”. :) 

Ale przecież jeździsz topiącym się samochodem, czyż nie? Ale lepiej pośmiać się z właścicieli Jajka, a nie z siebie :E

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
Godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

Jechałem kiedyś Opel Vectra B w manualu i skrzynia chodziła bardzo dobrze, gładko, łatwo.

Opublikowano
9 minut temu, MaxaM napisał(a):

Bo czekam aż zaczniesz się śmiać z topniejącego Nissana, najlepiej wielokrotnie przy różnych okazjach ;) 

Jak się zacznie topić to nie omieszkam.

9 minut temu, MaxaM napisał(a):

Ale przecież jeździsz topiącym się samochodem, czyż nie? Ale lepiej pośmiać się z właścicieli Jajka, a nie z siebie :E

Zdaje się, że ci umknęło, że to nie mój model.

ponadto szydere z chińskich aut należy osadzić w kontekście jakoby była to taka sama jakość za lepsze pieniądze i w ogóle Chińczycy wszystko lepsze :) 

8 minut temu, Kyle napisał(a):

Jechałem kiedyś Opel Vectra B w manualu i skrzynia chodziła bardzo dobrze, gładko, łatwo.

:lol2: 

No to anuluje doświadczenia dziesiątek tysięcy kierowców :E 

Chyba, że chodzi o chińskie auta / to wtedy pojedyncze doświadczenie nie ma znaczenia :E 

Opublikowano
23 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Jak się zacznie topić to nie omieszkam.

Zdaje się, że ci umknęło, że to nie mój model

Ej no moment, wrzucasz spam o jednym aucie z Turcji i twierdzisz że cała motoryzacja chrl to badziewie, ale w wypadku nissana to już nie ten model? %-)

44 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Nie prostowałeś tego co pisano w tym wątku o VW, mercach czy Audi :) 

Mało tego sam to pisałem, jako obraz rzeczywistości w jakiej przyszło nam żyć.

Zacznij z kolegami spamować podobnie na temat dowolnej innej marki, a dostaniesz adekwatną odpowiedź na swoje i ich teorie.

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

Ej no moment, wrzucasz spam o jednym aucie z Turcji i twierdzisz że cała motoryzacja chrl to badziewie, ale w wypadku nissana to już nie ten model? %-)

Nigdy nie pisałem że tylko na podstawie tego jednego zdjęcia. Dużo info przecież wrzuciłem. Nie pamiętasz?

23 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

Mało tego sam to pisałem, jako obraz rzeczywistości w jakiej przyszło nam żyć.

Zacznij z kolegami spamować podobnie na temat dowolnej innej marki, a dostaniesz adekwatną odpowiedź na swoje i ich teorie.

Nie muszę. Wy możecie to robić skoro tak wam zależy. :) 

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano (edytowane)

Tylko tobie i kolegom zależy na wyszukiwaniu i wklejaniu spamu, inni tylko odpowiadają, bo rzeczywistość mamy jaką mamy. Mało tego teraz chcesz, a nawet domagasz się by inni robili to samo na temat marek eu, a tu klops, nie błyszczysz przykładem do naśladowania 

Ps. Takie to było zdjęcie ze twierdziłeś że to cherry i podpinałeś całą markę , a chodziło o jaeco %-)

Odnośnie nissana bylo wiele przykładów skuch, ale tu już to nie twój model, podobno nie walczysz o dobre imię nissanika roztopnika :hahaha:

Opublikowano
2 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

Tylko tobie i kolegom zależy na wyszukiwaniu i wklejaniu spamu, inni tylko odpowiadają, bo rzeczywistość mamy jaką mamy.

No wlansie na rzeczywistość chińskich aut się obrażają :lol2: 

2 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

Ps. Takie to było zdjęcie ze twierdziłeś że to cherry i popinałeś całą markę , a chodziło o jaeco %-)

Odnośnie nissana bylo wiele przykładów skuch, ale tu już to nie mój model, podobno nie walczysz o dobre imię nissanika roztopnika :hahaha:

Jaecco to chery :) 

a odpowiadałem że to inny model bo madam sugerował, że jeżdżę topiącym się nissanem. Kontekst czyni całą różnicę, ale widać, że chcesz się przywalić.

Wezucajcie info dot. Innych marek w odpowiednim wątku i z głowy. Ja sobie będę wrzucał o chińskiej motoryzacji bo taką mam ochotę i nic wam do tego :) 

Opublikowano
2 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

No wlansie na rzeczywistość chińskich aut się obrażają :lol2: 

Jaecco to chery :) 

a odpowiadałem że to inny model bo madam sugerował, że jeżdżę topiącym się nissanem. Kontekst czyni całą różnicę, ale widać, że chcesz się przywalić.

Wezucajcie info dot. Innych marek w odpowiednim wątku i z głowy. Ja sobie będę wrzucał o chińskiej motoryzacji bo taką mam ochotę i nic wam do tego :) 

Dokładnie rzeczywistość chińskich aut to taka w której inne są równie badziewne. Dlatego tyle ich sprzedają.

Tak samo jak Bentley,  to Volkswagen.

Sugerował jak ty że jak jeden się topi to wszystkie się topią.

Mało tego twierdzisz jaeco=cherry , ale nissan=/=nissan  :hahaha:

Nie mamy takiej potrzeby, tworzenia tematów do spamowania, możemy na spam tutaj odpowiadać adekwatnie, nic ci do tego, bo taką mamy ochotę.

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, SylwesterI. napisał(a):

Dokładnie rzeczywistość chińskich aut to taka w której inne są równie badziewne. Dlatego tyle ich sprzedają.

Tak samo jak Bentley,  to Volkswagen.

No to czemu się obrażacie na to rzeczywistość? :) 

Sugerował jak ty że jak jeden się topi to wszystkie się topią.

nie. Sugerował że ja takim jeżdżę :) 

Mało tego twierdzisz jaeco=cherry , ale nissan=/=nissan  :hahaha:

Bzdura. Pisałem inny model, a nie że to “całkiem inna sytuacja”. Dopowiadasz sobie co ci wygodne. 

Nie mamy takiej potrzeby, tworzenia tematów do spamowania, możemy na spam tutaj odpowiadać adekwatnie, nic ci do tego, bo taką mamy ochotę.

Macie taką potrzebę , bo ciągle się jej domagacie od innych :) 

Informacja o chińskich autach nie jest spamem w tym wątku. Za to informacje o autach europejskich czy japońskich w tym wątku to już spam :) 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, GordonLameman napisał(a):

No to czemu się obrażacie na to rzeczywistość? :) 

nie. Sugerował że ja takim jeżdżę :) 

Bzdura. Pisałem inny model, a nie że to “całkiem inna sytuacja”. Dopowiadasz sobie co ci wygodne. 

Macie taką potrzebę , bo ciągle się jej domagacie od innych :) 

Informacja o chińskich autach nie jest spamem w tym wątku. Za to informacje o autach europejskich czy japońskich w tym wątku to już spam :) 

Nie wiem kto się obraża. 

Osoby które twierdzą że to obecne standardy w motoryzacji? 

No jeździsz, zgodnie z twoją logiką 1=wszystkie.

Powtarzanie kilkukrotnie tych samych bzdur to spam, zwrócił ci na to uwagę już ktoś inny.

Ja domagam się od ciebie spamowania? ostatnie posty pokazują coś przeciwnego.

• Upvote 1
Opublikowano
9 godzin temu, SylwesterI. napisał(a):

Nie wiem kto się obraża. 

Osoby które twierdzą że to obecne standardy w motoryzacji? 

osoby, które domagają się abym tych informacji nie wrzucał :) 

No jeździsz, zgodnie z twoją logiką 1=wszystkie.

Musisz zdecydowanie dokładniej czytać co pisze i zdecydowanie mniej dokładać od siebie. Wtedy może zrozumiesz :) 

Powtarzanie kilkukrotnie tych samych bzdur to spam, zwrócił ci na to uwagę już ktoś inny.

Ja domagam się od ciebie spamowania? ostatnie posty pokazują coś przeciwnego.

To nie są bzdury - to są informacje pochodzące od właścicieli tych aut. Ja wiem, że negatywne informacje o Chińczykach w kółku chińskiej adoracji są bzdurami, a informacje o wadach zachodniej motoryzacji to zawsze prawda, ale nie każdy ma tak wykrzywiony światopogląd jak wy. 

Ja sobie będę wrzucał co chce. Wy sobie możecie wrzucać co chcecie. Ale tylko wy macie problem z tym co wrzucam bo się obrażacie na rzeczywistość. Mnie wisi i powiewa to co wy wrzucacie, bo nie jestem fanatykiem jak wy :) 

Nudny ten Ping pong w którym nawet cienia obiektywności nie macie. Dla mnie EOT.