Skocz do zawartości

Chińskie samochody (dyskusja, newsy itp)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja tam zbytnio nie widzę winy w UE. To że wprowadzili ETSy? To raczej wyzwanie dla producentów (słynne przewaga dzięki technice) i nie ma żadnego związku z podzespołami po prostu słabo zaprojektowanymi.

Ja odnoszę wrażenie, że zachodnia motoryzacja osiadła na laurach. Będąc w peaku możliwości, do władzy, a później niższych szczebli, dorwały się niekompetentne osoby i nastąpiła powolna erozja możliwości poprzez słabe zarządzanie. Wszyscy myśleli, że jak mają taką pozycję rynkową, to wystarczy nic nie robić, a samochody i tak będą się sprzedawać. Jak się usłyszy tu i ówdzie jak pewne rzeczy są zarządzane, to nie dziwi, że przepalają ogrom kasy, a produkty są coraz gorsze. Coraz większe palenie kasy, więc rekompensują to oszczędnościami w produktach i koło się zamyka. Ciągła degradacja.

Edytowane przez MaxaM
  • Upvote 2
Opublikowano
14 minut temu, huudyy napisał(a):

Bo Europe interesował zielony rozwój, a Chiny po prostu rozwój, nie ważne jakim kosztem (ekologicznym/ekonomicznym/środowiskowym) ¯\_(ツ)_/¯ 

Ekologia wykończyła przemysł w Europie. 

... a skończy się tak, że Chiny będą bardziej ekologiczne niż Europa :hahaha:

Opublikowano
26 minut temu, Kyle napisał(a):

Czemu Europa nie miała też podejścia pro-rozwojowego (np. ładowanie kapitału w R&D, a nie zasiłki dla bezrobotnych "inżynierów" z Afryki czy tam innej Erytrei)?

Czemu ludzie piszą o rzeczach o których nie mają pojęcia? :) 

Budżet funduszu AMIF, czyli azyle uchdoźcy, migranci na 6 lat (2021-2027) to ok. 10 mld EUR.

Budżet R&D za sam rok 2023 to.... 380 mld EUR.

No, ale post napisany, pięknie powtarza prawicowe kłamstewka. :) 

11 minut temu, huudyy napisał(a):

Bo Europe interesował zielony rozwój, a Chiny po prostu rozwój, nie ważne jakim kosztem (ekologicznym/ekonomicznym/środowiskowym) ¯\_(ツ)_/¯ 

Ekologia wykończyła przemysł w Europie. 

A ja uważam, że rozwój za wszelką cenę nie ma sensu.

Czy chcemy, żeby środowisko się degradowało, zanieczyszczenia nas truły, ludzie umierali, żeby korporacje robiły lepsze pieniądze?

W Chinach póki co jeszcze tak chcą. My już od dawna nie. Nie chcemy uspołeczniać kosztów, a prywatyzować zysków. Każemy korporacjom sprzątać swój burdel i przede wszystkim: nie truć.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Czemu ludzie piszą o rzeczach o których nie mają pojęcia? :) 

Budżet funduszu AMIF, czyli azyle uchdoźcy, migranci na 6 lat (2021-2027) to ok. 10 mld EUR.

Budżet R&D za sam rok 2023 to.... 380 mld EUR

Przecież napisałem "np." ... długo by wymieniać więcej dróg przepalanej kasy w EU, a sam problem imigracyjny, to większe koszty dla społeczeństwa niż te cyferki o których wydaje się co poniektórym, że mają pojęcie :hihot:

Edytowane przez Kyle
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Och, na pewno tak będą pisać na prawicowym twiterku.

image.png.81ef1bee87e916fef713f11624d1e3df.png

Przy tym "noise and light pollution" ... nie wiem jak "light" ale "noise" na ulicach w centrum Chin jest zapewne mniejszy, niż w dowolnym mieście EU :) Generalnie bym się tym co wkleiłeś nie jarał szczególnie, że znowu nie czytasz ze zrozumieniem (nie napisałem, że w Chinach już jest czyściej niż w EU, tylko, że może ostatecznie tak się skończyć/tak się skończy (np. za parę lat).

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
Teraz, Kyle napisał(a):

Przecież napisałem "np." ... długo by wymieniać, a sam problem imigracyjny, to większe koszty dla społeczeństwa niż te cyferki o których wydaje się co poniektórym, że mają pojęcie :hihot:

Och, to wymień. :) 

I będziesz chciał udowodnić, że te nienazwane wcześniej "koszty imigracji" byłyby przekierowane na R&D? No bez jaj.

Napisałeś głupią tezę wprost z prawciwoego tłiterka. A to po prostu bzdura. Europa nie jest w stanie konkurować z Chinami w kosztach produkcji bo Europa chce żyć lepiej niż Chińczycy. Chcemy mieć czyste powietrze, wysokie pensje, BHP, czyste środowisko. 
Dlatego jakiekolwiek twierdzenie, że Europa niszczy swoją motoryzację bo przyjmuje imigrantów czy cokolwiek takeigo to po prostu populistyczny bzdet. Taki idealny dla niebyt rozgarniętych wyborców Brauna. Oni faktycznie są idiotami wierzącymi w takie banialuki, a liczby za nich są zza trudne jak mają więcej niż 4 cyfry :) 

Teraz, Kyle napisał(a):

Przy tym "noise and light pollution" ... nie wiem jak "light" ale "noise" na ulicach w centrum Chin jest zapewne mniejszy, niż w dowolnym mieście EU :) 

Ok, to udusisz się w ciszy. Super!

Opublikowano

A ja uważam, że rozwój za wszelką cenę nie ma sensu.

Też tak uważam, po prostu stwierdziłem fakt. 

6 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Czy chcemy, żeby środowisko się degradowało, zanieczyszczenia nas truły, ludzie umierali, żeby korporacje robiły lepsze pieniądze?

W Chinach póki co jeszcze tak chcą. My już od dawna nie. Nie chcemy uspołeczniać kosztów, a prywatyzować zysków. Każemy korporacjom sprzątać swój burdel i przede wszystkim: nie truć.

Mnie tylko boli zbyt restrykcyjne podejście do ekologii, zwłaszcza, że reszta świata nasze wysiłki ma totalnie w dupie :/ uważam, że kierunek EU obrała raczej dobry, tylko zbyt drastyczny. 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Kyle napisał(a):

... a skończy się tak, że Chiny będą bardziej ekologiczne niż Europa :hahaha:

(nie dokonało się to zjawisko, jakby ktoś nie skumał sensu mojego wpisu, jak @GordonLameman )

4 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Och, to wymień. :)

Szkoda z Tobą gadać, skoro nie rozumiesz co czytasz :) 

Ok, to udusisz się w ciszy. Super!

Tak, tak ... przy takiej elektryfikacji samochodów w centrach miast tak będzie w Chinach ... na pewno. Przeczytałeś to na swoim lewicowym tłiterku?

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
4 minuty temu, huudyy napisał(a):

Też tak uważam, po prostu stwierdziłem fakt. 

Mnie tylko boli zbyt restrykcyjne podejście do ekologii, zwłaszcza, że reszta świata nasze wysiłki ma totalnie w dupie :/ uważam, że kierunek EU obrała raczej dobry, tylko zbyt drastyczny. 

Z jednej strony jest mocno restrykcyjnie. Z drugiej cz Chiny albo USA mają taką zabudowe miast i miasteczek jak Europa? Ich wyjące V8 na szerokich autostradach możan porównać do wąskich uliczek we Włoszech czy nawet w polskich miasteczkach?

3 minuty temu, Kyle napisał(a):

(nie dokonało się to zjawisko, jakby ktoś nie skumał sensu mojego wpisu, jak @GordonLameman )

Oj, bardzo nie wiesz o cym piszesz, co? :) 
Nie skończy się tak - a na pewno nie w ciągu w miarę nieodległej przyszłości. A mój post miał ci pokazać jak dużo mają do nadrobienia. No, ale nie zrozumiałeś. 

3 minuty temu, Kyle napisał(a):

Szkoda z Tobą gadać, skoro nie rozumiesz co czytasz :) 

Po prostu nie masz co napisać, bo jesteś jak taki typowy kolo na prawicy - masz zdanie (UE zła), ale nie masz o temacie pojęcia poza nagłówkami czy tłitami. I potem piszesz takie bzdury jak ta o R&D i migrantach. 

15 minut temu, Kyle napisał(a):

Tak, tak ... przy takiej elektryfikacji samochodów w centrach miast tak będzie w Chinach ... na pewno. Przeczytałeś to na swoim lewicowym tłiterku?

To jednak samochody głównie powodują smog? :) 

A myślałem, że na prawicy obowiązuje narracja, że samochody ze smogiem nie mają nic wspólnego :lol2: 

Jak widzisz - dostałeś dane z duzego chińskiego miasta. Elektryfikacja nie do końca pomogła, ale nie cofałem się wstecz. A wyjście z tego poziomu przy ich dzikiej wciąż industrializacji zajmie im trochę czasu. 

Opublikowano
13 minut temu, GordonLameman napisał(a):

A myślałem, że na prawicy obowiązuje narracja, że samochody ze smogiem nie mają nic wspólnego :lol2: 

Czytasz jakieś dziwne rzekomo prawicowe konta/serwisy/HGW, piszesz posty i dostajesz wiadomości na temat chińskich aut, które zupełnie Cię nie interesują - dziwny kolo jesteś. :lol2:

Opublikowano
18 minut temu, Kyle napisał(a):

Czytasz jakieś dziwne rzekomo prawicowe konta/serwisy/HGW, piszesz posty i dostajesz wiadomości na temat chińskich aut, które zupełnie Cię nie interesują - dziwny kolo jesteś. :lol2:

Był zawsze trochę z przodu
Na bakier trochę był
Na forum nikt nie wiedział
Czym Gordon naprawdę żył

Ale za to nie powtarzam tłiterowych bzdurek :) 

• Haha 1