Skocz do zawartości

Druk 3D, czyli wszystko o drukowaniu i drukarkach FDM.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja się bawię świetnie ze swoim bambusem. Zero problemów - ready to use right out of the box. Wczoraj wydrukowałem węża dla małego - dł. 126cm. Czas druku 4h w standardowej prędkości.

PXL_20260207_153534495~2.jpg

PXL_20260207_160147330~2.jpg

PXL_20260207_173742947~2.jpg

PXL_20260207_195222867.jpg

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)

https://makerworld.com/models/900903?appSharePlatform=copy

Model - OG - 126cm Still fits on A1 Mini and all other Bambu printers

Ja drukowałem z AMS - 3 kolory. Przy oczach trochę tych zmian koloru było, bo wiadomo, że drukuje warstwa po warstwie, więc zmieniał co chwilę kolor z czarnego na zielony. Dokładny czas to 4h 22m.

Dziś rekin - 3h 10m

https://makerworld.com/models/131088?appSharePlatform=copy

To samo. Co chwila zmiana koloru przy oczach, ale tutaj między grzbietem, a brzuchem również, bo nie idzie w prostej linii, więc czas się trochę wydłużył mimo tego, że kolor zmienia bardzo sprawnie.

PXL_20260208_1649486922.thumb.jpg.6e2944d00701054cb264322926a93a45.jpgPXL_20260208_1751166332.thumb.jpg.55c83e0e6d5b408f7a14a498b1154e21.jpg

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano

No jasne, że się da. Jeśli szukasz drukarki na początek i nie potrzebujesz dużego pola roboczego, bo kupujesz z myślą o figurkach i przetestowaniu czy to coś dla Ciebie - Bambu A1 Mini będzie idealnym wyborem. Do tego dysza 0.2 i możesz się bawić.

Opublikowano

Na chwilę obecną raczej niewiele, bo drukarka jeszcze nie miała swojej oficjalnej premiery. ;) Pierwsze sztuki dotrą do zamawiających bodajże w marcu. Ze wstępnych testów i recenzji wynika, że to dość dobra maszyna, ale definitywnie trzeba poczekać aż trafi do większej liczby rąk. Drukarki z tej serii miały raczej mieszane opinie jak do tej pory, nie słynęły z niezawodności, bezawaryjności, raczej głównie z atrakcyjnej ceny. Ona w przypadku Kobry X też taka jest, co może budzić obawy co do jakości wykonania. Zobaczymy.

Opublikowano (edytowane)

To może lepiej zwykłą A1, różnica w cenie kosmetyczna, a jednak będziesz miał większą uniwersalność jak zechcesz wydrukować coś większego. Po komentarzach ludzi widać często żal, że od razu nie poszli w A1.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
18 godzin temu, LeBomB napisał(a):

@Vulc no właśnie kusi ceną, bo z możliwością druku kolorowego lub wielomateriałowego kosztuje póki co 1109 zł. 

Tak, też się zastanawiałem, żeby wziąć na testy, ale nie wcześniej niż po pierwszych, solidnych opiniach od userów. 

3 godziny temu, oldfashioned napisał(a):

Co byscie polecili jezeli chodzi o najwieksza precyzje i 1 kolor?
Nie potrzebuje wodotryskow, bo i tak to potem 'frezuje' i maluje, bardziej bym wolal cos co mi przez noc nie nagrzeje pokoju 6m2 do 30 stopnii, A1 Mini?

A1 Mini jest bardzo cicha i grzeje się zdecydowanie najmniej przez małą powierzchnię stołu, ale jeśli chciałbyś mieć stabilniejsze środowisko pod tym względem, to już raczej drukarka zamknięta. W kwestii precyzji wymiarowej, jeśli to masz na myśli, A1 Mini również była wysoko w testach. Potrzebujesz większego stołu? Jak wyżej, zwykła A1.