Skocz do zawartości

Chłodzneie do 9700X - Deepcool AG620, Thermalright Peerless Assassinn/Phantom Spirit, BeQuiet! Pure Rock Pro 3, a może coś mniejszego?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Z jednej strony nigdy nie miałem takiego bydlaka i chyba bym chciał spróbować. :E Łatwiejszy dostęp do śrub przy montażu to też plus. Z drugiej troche się zastanawiam, czy to nine overkill do 9700X, ale ostatecznie po prostu będzie ciszej i chłodniej... RAM-u będę miał tylko dwie kości, wiec w sumie to nie problem, że dwa banki będą zasłonięte (jak wsadzę do gniazd B, to chyba będzie działać?...)

Tylko pytanie, co wybrać. Thermal dobry i tani, Dark Rock Pro 3 też polecany, natomiast mnie wpadły w oko Deepcoole. Ponoć też super, ponoć wentyle dobre i ciche, w AG620 startują od 400 RPM. Mają fajne wersje ARGB z czapkami. To co, brać?

Pytanie tylko, czy te Deepcoole są cięższe? Thermal na stronie podaje wagę samego radiatora (ok. 750g), Deecool ma tylko jakąś "netto" 1,4 kg, ale to chyba cały zestaw, razem z dwoma wentylami, kompletem śrub i blaszkami? Thermal też podaje 1,4 kg, ale jako masę całego opakowania.

Nie chciałbym też przesadzić z jakimś mega-klocem :E 

Acha, i jeszcze pytanie bardziej z ciekawości -  takie chłodzenie mogłoby by działać skutecznie tylko z jednym wentylatorem, albo z wentylatorami tylko na drugiej wieży, ewentualnie na dwóch wieżach, ale "wyciągających" powietrze zamiast pchających przez finy?

Edytowane przez Zas
  • Zas zmienił(a) tytuł na Chłodzneie do 9700X - Deepcool AG620, Thermalright Peerless Assassinn/Phantom Spirit, BeQuiet! Dark Rock Pro 3, a może coś mniejszego?
Opublikowano

Co byś nie wybrał z tych które tutaj wymieniłeś będzie ok, najwydajniejszy będzie phantom spirit, tylko pamiętaj jeżeli wybierzesz pure rock 3 pro aby zaaplikować jakąś pastę we własnym zakresie zamiast użyć tej preaplikowanej na stopce, może tak działać bez wentylatora na pierwszej wiezy po prostu wydajność będzie kapkę gorsza.

• Upvote 1
Opublikowano

@Zas A nie masz jakiejś przelotki do fery? Jak obecny zestaw montażowy AM4 korzysta Ci z backplate AMD (nie tego dołączonego do zestawu SPC/Endorfy) to na 100% będzie pasować na AM5.
9700X robisz undervolting z użyciem Curve Optimizera, dajesz -20 (lub -25/-30 jak lepszy procek) i taka fera będzie działała jak złoto. Chyba, że kompletujesz wszystko od nowa, to taki kaszlak Ci wystarczy za 75zł: https://www.amazon.pl/Thermalright-Chlodnica-procesora-wentylator-chlodnica/dp/B0B4S8JMNP
Phantom Spirit 120 będzie lepszy ale kosztuje 2x tyle jak już kolega @Send1N wspomniał

Opublikowano (edytowane)

Takie gówienka starczą? No może i tak, ale szczerze mówiąc -  kusi mnie jakieś duże. :E

Tylko nie wiem, czy to DeepCool jakieś cięższe, czy Chińczyk podał wagę całego pudełka zamiast radiatora, ewentualne radiatora i śmigieł. 

Ogólnie chcę coś nowego. 

W sumie spodziewałem się, że chłodzenie pokroju AK500 czy innego Fotrisa 5 też by dało radę, ale raczej pójdę w duże.

Niby to straszne kloce, mniejsze wyglądają lepiej.... No, wiem już w każdym razie, że wybór jest szeroki. 

Muszę jakoś wagę tego AG620 sprawdzić, a jak się nie uda, to może wjedzie Pure Rock. Tys pikny. :E 

A z mniejszych poza AK500 to co ewentualnie? Assassin X to jest jednak za skromny, no nie wypada montować czegoś takiego obok RAM-u za 1000 zł... 8:E

Edytowane przez Zas
Opublikowano
14 godzin temu, Zas napisał(a):

Dark Rock. Tys pikny. :E 

Jak myślisz o dark rocku to tylko wersja "elite" oferuje sensowną wydajność  bo np dark rock 5 pro przegrywa wydajnościowo z 11 letnią NH-D15 ;) Problem jest taki że kosztuje ponad 5 stówek :E w takich pieniądzach masz wypasione aio 360.

Pisząc w tytule "dark rock 3 pro" zapewne miałeś na myśli Pure rock 3 pro bo DR3 to stary ponad 10 letni dawno zapomniany model od BQ.

Opublikowano (edytowane)

No Pure oczywiście, zaraz wyedytuje :E

Jak teraz o tym myślę, to chyba faktycznie lepiej byłoby wziąć coś wielkości Fotrisa, ale nie dam 220 zł za Endorfy :E

Szkoda, że AK500 nie ma w wersji RGB... Jest coś jeszcze podobnej wielkości, ale tęczowego? :P Szukam i nie widzę. 

Edytowane przez Zas
  • Zas zmienił(a) tytuł na Chłodzneie do 9700X - Deepcool AG620, Thermalright Peerless Assassinn/Phantom Spirit, BeQuiet! Pure Rock Pro 3, a może coś mniejszego?
Opublikowano
6 godzin temu, Send1N napisał(a):

Jak myślisz o dark rocku to tylko wersja "elite" oferuje sensowną wydajność  bo np dark rock 5 pro przegrywa wydajnościowo z 11 letnią NH-D15 ;) Problem jest taki że kosztuje ponad 5 stówek :E w takich pieniądzach masz wypasione aio 360.

Pisząc w tytule "dark rock 3 pro" zapewne miałeś na myśli Pure rock 3 pro bo DR3 to stary ponad 10 letni dawno zapomniany model od BQ.

Mam DR4 Pro, może stary, ale jary i też kupiłem ze względu na wygląd. Z 4 generacje i kilka różnych platform z Intelem włącznie już przeżył. :)