Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, DjXbeat napisał(a):

Webasto podgrzejesz wnętrze ale nie odmrozisz szyb - w elektryku to zrobisz.

Oczywiście, że w Skodzie szyby były odmrożone, śnieg spływał z szyb po 30 minutach grzania. Mam gdzieś filmik, ale nie chce mi się szukać. Grzanie szyby się nie włączało, wiadomo, ale nawiew był tak mocny, że wsiadałem i jechałem bez żadnego skrobania itd. Do tego odpalanie z aplikacji, harmonogramy itp... Tej rzeczy mi najbardziej brakuje w moim Kodiaqu. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, marko napisał(a):

U mnie w starym passacie Webasto potrafiło sterować panelem climatronic. Więc szyby były zawsze rozmrożone.

Rozumiem, że boczne kratki wentylacyjne miałeś zawsze na szyby ustawione? A co jeśli ktoś z szyby bocznej przestawił na siebie ? :E 

Webasto sterowało climatronic ale ten przełączał tylko nadmuch po między poszczególnymi sekcjami a strumień nadmuchu był sterowany ręcznie czyli tak jak ustawiłeś kratki. Jeśli nie ustawiłeś na boczne szyby to nie ma opcii by je rozmrozić. 

To samo tyczy się większości aut choć niektóre mają tunel z nadmuchem przedniej szyby skierowany tylko na boczne.   W EV sterowanie kierunku nadmuchu odbywa się elektronicznie. Tak to działa w Tesli czyli zmienia się kierunek nadmuchu. 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano
34 minuty temu, LYCONE napisał(a):

Oczywiście, że w Skodzie szyby były odmrożone, śnieg spływał z szyb po 30 minutach grzania. Mam gdzieś filmik, ale nie chce mi się szukać. 

Spoko - wierzę na słowo. Ja z reguły na 20 min przed wyjściem załączałem webasto i po przyjściu do auta, uruchamiałem silnik, włączałem grzanie przedniej, tylnej szyby i skrobałem boczne. W tym czasie przednia i tylna puszczały, Wsiadałem i odjazd. 

Opublikowano (edytowane)

Ja nie dyskutuję, że w elektryku działa to o niebo lepiej. Po prostu neguję Twoje zdanie, że szyby i tak były zamarznięte. A ustawiać nawiew na siebie czy to klimę czy gorące powietrze, to proszenie się o przeziębienie 

Poza tym po co ustawiać nawiew na siebie, skoro w aucie jest ciepło?

Edytowane przez marko
  • Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, marko napisał(a):

Poza tym po co ustawiać nawiew na siebie, skoro w aucie jest ciepło?

Mnie to zawsze irytowało jak ktoś przestawił kratki wentylacyjne dlatego takie pytanie padło. 

3 minuty temu, marko napisał(a):

Po prostu neguję Twoje zdanie, że szyby i tak były zamarznięte. 

W autach, które wymieniłem wcześniej po 20minutach szyby były zamarznięte ;)