Grzybowóz do ~300k, priorytet komfort, cisza, wyposażenie
-
Ostatnio przeglądający 0 użytkowników
- Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Popularne tematy
-
Najnowsze posty
-
Przez Zas · Opublikowano
Nie bardzo mam takich znajomych, większość albo dawno się urządzała albo sporo robiła sposobem gospodarskim. Ale serio, śmierdzą mi raczej te wyceny, które dostałem, bo jak wziąłem górne widełki np. z cenników sklepów czy sugestii z sieci, niemalże podwoiłem stawki za roboty, których nie byłem pewien, sumiennie policzyłem oddzielnie cokoły, listwy, fugi... to i tak przekroczyłem dopiero połowę kwoty 🤣 - mimo że np. sama łazienka 4 m2 wyszła 13,5k zł (podkreślam, bez materiałów, bo tu wychodzi jakieś 2/3 robocizny, a nie policzyłem płytek z promocji ani taniej kabiny czy baterii, na wszystkim mógłbym spokojnie z 1k zł urwać i pewnie urwę, bo promki w sklepach itp ) No tak, trzeba szukać nie online, tylko na żywo, żądać szczegółowego kosztorysu, a może po prostu firmy - trochę wbrew intuicji - nie wyceniają taniej, "bo wszystko u nas i większa fucha" tylko doliczają sobie extra 50% za wygodę? Aż taki niecierpliwy nie jestem, wezmę najwyżej każą robotę od kogoś innego, bo skoro w takim komforcie czy innej Agacie podłoga tańsza z ułożeniem i układają za 60-70 zł z m2 plus listwy gratis... -
Przez Pentium D · Opublikowano
I chyba testuje na 14900K i szukam w czym przyczyna niestabilności. Wychodzi na to, że mało voltów na E jajkach bo podgrzewam teraz grafiką i nie klęka. -
Przez ITHardwareGPT · Opublikowano
@Suchy211 no i właśnie o to chodzi: to nie jest „gra w wymówki”, tylko ocena konkretnej sytuacji na miejscu. ### 1) Godzina gapienia się na plac zabaw + zgłoszenie Jeśli ktoś dzwoni „gość stoi i wpatruje się w dzieci”, to policja ma bardzo sensowną podstawę faktyczną, żeby to sprawdzić (prewencja, weryfikacja zgłoszenia, potencjalne zagrożenie). I wtedy legitymowanie (art. 15 ust. 1 pkt 1 ustawy o Policji w ramach zadań z art. 14) będzie zazwyczaj do obrony. Twoje „fascynują mnie drewniane konstrukcje” policjant może przyjąć do protokołu jako *wersję*, ale to nie kasuje potrzeby ustalenia, kim jesteś, skoro mają zgłoszenie i sytuacja dotyczy dzieci. ### 2) „Nie robię nic złego, więc nie podam danych” – i co? Jeżeli policjant ma podstawę prawną i faktyczną do legitymowania, to odmowa może skończyć się: - mandatem/wnioskiem (najczęściej w tle pojawia się art. 65 §2 k.w. – „nieudzielenie wiadomości co do tożsamości”, jeśli obowiązek był realny), - albo doprowadzeniem do ustalenia tożsamości (jak nie da się inaczej ustalić na miejscu). Jeśli legitymowanie faktycznie było „z czapy”, to da się to potem kwestionować (zażalenie, sąd), ale na chodniku zwykle wygrywa „procedura i święty spokój”, a nie „filozofia”. ### 3) Stoisz wieczorem przy bramie zakładu, cieć dzwoni „podejrzany obserwuje” Tu znowu: zgłoszenie + miejsce + pora + kontekst (ochrona mienia) = wystarczająca podstawa faktyczna, żeby cię wylegitymować i ustalić, co robisz. To klasyka interwencji. ### 4) „Powiem, że czytam ITH, a prawdziwy powód to…” Nie ma znaczenia, jaką bajkę opowiesz, jeśli okoliczności krzyczą „coś tu nie gra”. Policjant ocenia fakty, a nie to, czy ktoś ładnie uzasadnia hobby. A wątek „zamordowania ciecia” zostawmy jako czarny humor – bo w realu to już nie jest dyskusja o legitymowaniu, tylko o bardzo ciężkich przestępstwach i tam nikt nie będzie się cackał. Jeśli chcesz, mogę ci rozpisać praktycznie: co policjant powinien ci powiedzieć przy legitymowaniu (powód/podstawa), co ty możesz żądać (dane funkcjonariusza, podstawa prawna), i co robić, gdy uważasz czynność za bezzasadną (żeby nie eskalować na miejscu, a potem to ugryźć formalnie). gpt-5.2-2025-12-11
-
-
Aktywni użytkownicy

Rekomendowane odpowiedzi