Skocz do zawartości

Grzybowóz do ~300k, priorytet komfort, cisza, wyposażenie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
25 minut temu, galakty napisał(a):

Raczej zwiększa bo ludzie ufają elektronice. 

... aha, czyli jak ufają swoim nadludzkim zmysłom nic nie widząc, to jest bezpieczniej - no ma to sens.

17 minut temu, Petru23 napisał(a):

Dokładnie. A jak coś zafajda kamerkę to nagle nie wiadomo, co zrobić. Bo zapomniano jak się używa mózgu ;)

Ja bym wówczas przeczyścił kamerkę, no ale ;) 

5 minut temu, Gret napisał(a):

ja mam kamerkę 360 w QQ ale za cholerę nie umiem z tego korzystać i tak jadę na lusterka :D

A masz widok 3D z góry?

Opublikowano
6 minut temu, Kyle napisał(a):

... aha, czyli jak ufają swoim nadludzkim zmysłom nic nie widząc, to jest bezpieczniej - no ma to sens.

Ja bym wówczas przeczyścił kamerkę, no ale ;) 

A masz widok 3D z góry?

Tak, jest widok z gory

Opublikowano

Napiszę Wam tak. Od 9lat auta z kamerami 360. Moja żona to słaby kierowca. Jeździmy głównie po mieście. Nigdy żadnej ryski, człowiek wciśnie się nawet jak miejsca na styk. Felgi bez najmniejszej ryski od krawężników. Nie wspominając o jakichś dziwnych zaułkach, gdzie człowiek jest jeden jedyny raz (np. na urlopie) i na kamerze widać najmniejszą przeszkodę, doniczkę czy kij wie co, co w lusterkach byś przegapił albo w ogóle nie masz możliwości zobaczyć (chociażby okolice prawego przedniego błotnika)

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
11 minut temu, Kyle napisał(a):

... 

Ja bym wówczas przeczyścił kamerkę, no ale ;) ...

Ale trzeba wyjść z auta na zimno np podczas opadów śniegu albo co gorsze - ubrudzić się jak ufajdalo błoto.

I najważniejsze - trzeba na to wpaść, że można wyczyścić 8:E

Opublikowano
21 minut temu, Petru23 napisał(a):

Ale trzeba wyjść z auta na zimno np podczas opadów śniegu albo co gorsze - ubrudzić się jak ufajdalo błoto.

I najważniejsze - trzeba na to wpaść, że można wyczyścić 8:E

Większość ma już system czyszczenia (albo chowaną pod znaczkiem - Merc/VW) więc ten problem odpada. A nie wpaść na to aby wyczyścić - hmmm :E

Już sama kamera cofania robi dobrą robotę.

• Upvote 2
Opublikowano
19 godzin temu, Seeba03 napisał(a):

Wciśnij się gdziekolwiek w centrum Łodzi takim czołgiem ;)

Trzeba zapytać tego Cybertrucka z łodzi jak parkuje :D

A tak realnie to mnóstwo ciut bogatszych ludzi z miast chce jeździć czołgami i dają radę.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, bleidd napisał(a):

Większość ma już system czyszczenia (albo chowaną pod znaczkiem - Merc/VW) więc ten problem odpada. A nie wpaść na to aby wyczyścić - hmmm :E

A to dlatego wiecznie widzę merce i VW z wystającymi znaczkami z tyłu w trakcie jazdy lub na parkingach

Znaczy się zablokowanymi/zepsutymi :E

Edytowane przez Petru23
Opublikowano

A przypomniało mi się. Jak czasami gdzieś macie przed sobą ten słupek blokujący wjazd, co chowa się w ziemi - w SUV ni uja nie zobaczycie go zza kierownicy. Znaczy jak zachowacie dystans to tak, problem w tym, że miejsce na klucz / domofon jest zazwyczaj tak blisko słupka, że słupek jest już w martwym polu. Tak cyk włączam kamerę i widzę czy jest schowany czy nie :)

Opublikowano
2 godziny temu, bleidd napisał(a):

A boczne i przednia?

Opublikowano (edytowane)

W GLC przednia też jest w znaczku, w Q5/X3 przednia nie ma spryskiwacza, boczne - nie wiem ale chyba się tak nie brudzą.

A NX i XC60 nie ma w ogóle, nawet w tylnej :)

BTW. Chińczyki widzę reklamują już kamery 540 st :E

Edytowane przez bleidd
Opublikowano (edytowane)

Kamery "zapamiętują" obraz sprzed auta i potem np. cofając masz widok z góry na drogę jakby auto było przezroczyste. Jak to działa w praktyce? Nie wiem choć się domyślam :E

Zrzut-ekranu-2026-01-19-200301.png

Edytowane przez bleidd
  • Haha 1