Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czego forumowicze by szukali? Autem będą podróżowały cztery dorosłe osoby, samochód będzie użytkowany co drugi tydzień (jeździmy na zmianę), ~40km licząc w obie strony. Ze względu na raczej niewielkie przebiegi rzędu ~6000km / rok, wstępnie wykluczyłem diesla. 

Do tej pory był Civic IX w sedanie i sprawdzał się w tej roli dobrze oprócz wsiadania (z tyłu np. wysoki próg, nisko osadzona kanapa). Więc następcę chciałbym lekko wyższego, może z podobnym rozstawem osi? Ale nie dłuższego, bo do garażu nie wejdzie :E czyli hatchback, crossover, ale może nie suv. 

**Wymiary civica za Wikipedią:

4504 mm długość 

1755 mm szerokość 

1435 mm wysokość 

2670 mm rozstaw

Dla przykładu, wczoraj oglądałem Kaptura II od Reno 1.3 tce automat, no to z zewnątrz Auto napompowane, a w środku dosyć ciasno, zwłaszcza z przodu. Oprócz tego całkiem spoko. 

Nie mam jakiś konkretnych preferencji. Filtry na OLX/otomoto sobie ustawiam takie (>2019r., <150k km, >125KM, benzyna i nie kombi, skrzynia obojętnie, budżet lekko elastyczny) to w sumie nie widzę nic sensownego, dużo fordów Kuga, ale znajomy się mocno przejechał na dieslu w automacie. 

Zluzować na roczniku? Nie bać się przebiegów? Miałem dwa auta do tej pory, oba z przebiegami poniżej stu tysięcy i dosłownie tylko lałem paliwo +podstawowy serwis raz w roku - bardzo taka cecha mnie kręci ;)

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, sierotaZpclaba napisał(a):

znajomy się mocno przejechał na dieslu w automacie. 

Chodzi o jazdę na krótkich odcinkach i z tego wynikłe problemy, czy coś innego się działo? Skrzynia tam była u niego DSG czy hydrokinetyczna (klasyczna)?

Edytowane przez Kyle
Opublikowano

Przejscie z Civic na stelantis albo VAG może zamienić się w polski koszmar.

Za 60k tak naprawdę nie ma samochodów, które zaoferują coś innego/lepszego/nowocześniejszego niż Twoja Civic.

To za mała różnica w wartości pojazdu.

• Sad 1
Opublikowano

W budżecie zmieści się Golf Sportsvan, dla 4 dorosłych powinien być wystarczająco przestronny. Za 60 tysięcy idzie dorwać koniec produkcji (2019 rok) w 1.5 TSI, opcjonalnie zejść 2 lata z rocznikiem i brać 1.4 TSI 125 KM, silnik prostszy od 1.5, bez GPF, dynamika całkiem spoko, spalanie zresztą też