Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

ostatnio przespałem wymianę RAMu i utknąłem na DDR4.

Czy teraz opłaca się zmieniać kartę? 

Mam obecnie 6950 XT i myślałem nad zmianą na 5080. Czy to warte zachodu?  Z tego co wyczytałem i zobaczyłem w necie moja karta już nie jest wspierana i nie będzie na nią nowych sterowników.

Opublikowano (edytowane)

Nie radzi sobie aż tak źle jak na takiego staruszka :) 

Jaka reszta sprzętu, monitor?

Sam w jednym kompie mam 6950xt sparowanego z 7600 i 32GB DDR5 6200 cl28 tyle że z monitorem 1080p.

Edytowane przez Krzysiak
  • Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, Krzysiak napisał(a):

Nie radzi sobie aż tak źle jak na takiego staruszka :) 

Jaka reszta sprzętu, monitor?

Tak wiem, że to nie taka zła karta tylko boje sie, że znowu prześpie ten moment i no... to pewnie też wróżenie z fusów, ale jako cebulak nie chce przepłacać.

Monitor IIyama

14600kf

32GB DDR4

krux 850w

Opublikowano

Już chciałem pisać posta, że AMD lipa "bo jeżeliby ślepo wierzyć w testy i wykresy, to zmiana da Ci nawet 200% wzrost wydajności w 1440p"... ale gdzie jest haczyk? :D

obraz.thumb.png.f51dc8fbd082e410acbcd2a792b59e21.png

obraz.thumb.png.a3afa2db9f7643e933d3bdb94c4f70b7.png

Ale i tak, jeżeli chcesz kupić to bierz póki są i w miarę tanio -> zmiana to będzie kosmos jak odpalisz dlss, ray tracing i generatora.

Zupełnie inny wymiar grania

• Haha 2
Opublikowano

@Choryskipewnie te ponad 3.5k trzeba dołożyć, także jeśli tylko masz luźną kasę możesz brać, wszystko wskazuje na to, że szybko taniej już nie będzie.

1 minutę temu, VRman napisał(a):

Spoko testy. W 2160p wszyskie karty dostały kopa względem 1440p :E

Chyba było w komentarzach że pomyliły się wykresy.

Zresztą na logikę można się domyślić ;) 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Choryski napisał(a):

Czyli taka 5080 do 6500 zł to będzie dobry wybór?

Tyle to nie :E To już 5070ti bedzie lepszy bo 6.5k to przesada. Względem początku miesiąca już wywaliło te karty średnio o 1k w górę, ale można trafić bieda wersje takei jak te: https://www.pepper.pl/promocje/karta-graficzna-inno3d-rtx-5080-1206055 (nie polecałbym tej karty patrząc po opiniach, ale czasem się trafiają trochę lepsze za ok 5k)

Sam zmieniłem ostatnio z 7800xt (więc w sumie prawie z tego samego) i skok jest spory, w zależności od gry to 70-90% więcej fps. No i można odpalić RT. Chociaż z RT to do tej rodzielczości trzeba DLSS Q  w niektórych grach, inaczej nie bedzie 60 fps (np. CP2077, AC Shadows)

Edytowane przez Fatality
  • Upvote 2
Opublikowano

850W wystarczy spokojnie do RTX 5080. 

8 minut temu, Choryski napisał(a):

Czyli taka 5080 do 6500 zł to będzie dobry wybór?

Na dzień dzisiejszy za 5500 zł da się jeszcze kupić Windforce 5080. 

A poniżej 4000 zł są jeszcze podstawowe modele RTX 5070 Ti. 

Opublikowano
15 minut temu, Choryski napisał(a):

Czyli taka 5080 do 6500 zł to będzie dobry wybór? Polecacie jakiegoś konkretnego producenta? 

Czy ten krux 850w uciągnie cały zestaw? 

Hmm, patrząc po MSRP (1k USD), to absolutnie nie. 5080 powinien kręcić się wokół 4,5-5k.

Czy będzie drożej? Pewnie tak. 

Ile drożej? Jeżeli 3080 4 lata temu chodziły po 8-9k i ludzie brali, to nic mnie nie zdziwi.

Jeżeli jesteś zafiksowany na 5080, to bierz to co jest tylko szukaj tańszego egzemplarza. Czasem się zdarzają. I działaj szybko, tj. mam kasę, karta poniżej 6k - biorę.

Jeżeli nie jesteś zafiksowany na 5080, to 15% wolniejszy ogółem 5070ti dostaniesz 2k taniej. Masz więc 15% mniej za 30% mniej.

Opublikowano

31 minut temu, Choryski napisał(a):

Tak wiem, że to nie taka zła karta tylko boje sie, że znowu prześpie ten moment i no... to pewnie też wróżenie z fusów, ale jako cebulak nie chce przepłacać.

Monitor IIyama

14600kf

32GB DDR4

krux 850w

Jeżeli ma być to RTX i nie chcesz przepłacać, to RTX 5070 Ti będzie tu najrozsądniejszym wyborem. 

Opublikowano

Trochę się spóźniłeś z zakupem 5080, ceny już wystrzeliły i taniej nie będzie. Ja brałem niecałe 2 tygodnie temu za 4,9k. Dawać 6,5k za 5080 to tak nie bardzo, lepiej brać 5070ti.

Opublikowano (edytowane)

Mam 5080 Foundersa z marketplace'u NVIDII za 4599 PLN i wciąż nie uważam że to był dobry deal, szczególnie w momencie kiedy kręciły się na rynku 5070 Ti za 3300-3400 (co prawda wersje z dolnej półki, czasami jednak pojawiły się jakieś PRIME'y albo gaming trio w tej okolicy).

Panowie podsuwają tutaj 5070 Ti w okolicach 3700-4000, przy aktualnych cenach 5080 to w zasadzie no-brainer. Bierz i nie oglądaj się za siebie, może przyjdzie czas podziękować w przyszłości jak stare demony się obudzą i będą wołać za te same karty +3/4 tys

Edytowane przez Marvf
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, AndrzejTrg napisał(a):

A ja jeszcze bym dołożył ze 700 zł do oszczędności i kupił 9070xt :) 

Dlatego tak zrobiłem dwukrotnie, raz w marcu 2025 a drugim razem w listopadzie 2025 :) 

Dlatego dodałem "jeśli ma być zielone" :)  Żeby znów zielona armia nie chciała mnie zjeść :hihot:

Edytowane przez Krzysiak
  • Like 2
  • Zhao zmienił(a) tytuł na 6950XT na 5080 - czy warto?
Opublikowano

Tęsknię za czasami (Radeon 95xx, HD1900, HD2900, HD4870) gdzie to nV musiała ostro się pałować by AMD dogonić xD i wtedy większość ludków wybierała właśnie czerwonych nad nV. Praktycznie do serii GTX6xx i 7xx tak było, że było w miarę równo.

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Choryski napisał(a):

Czyli taka 5080 do 6500 zł to będzie dobry wybór? Polecacie jakiegoś konkretnego producenta? 

Czy ten krux 850w uciągnie cały zestaw? 

Masz Phoenixa w dobrej (jak na teraz) cenie od X-kom: https://allegro.pl/oferta/karta-graficzna-geforce-rtx-5080-phoenix-16gb-gddr7-dlss4-17967831902 - jak polujesz na 5080 to bym brał, bo taniej to raczej nie będzie, a to dobry model.

Zasilacz da radę, tylko warto dokupic kabelek 12VHPWR zeby podpiac karte bezposrednio bez przejściówek, bedzie pasował ten od Corsair bo dla Corsair zasilacze robi ten sam producent co zrobił Kruxa (CWT): https://www.amazon.pl/dp/B0BLXXQ9Z5/

Edytowane przez Dirian
  • Upvote 2