Skocz do zawartości

Drugi Ryzen 7 9800X3D padł

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Gdzie Wy w ogóle to sprawdzacie? Zapytałem GPTa, podał trzy metody dla W10

komenda:

Get-WinEvent -FilterHashtable @{LogName='Microsoft-Windows-Diagnostics-Performance/Operational'; ID=100} -MaxEvents 1 | Format-List

nie działa

W EventViewer nie mam w tym miejscu nic z tego roku, a tu

image.png.566dbc9a5d30262a63d501d9676f7a10.png

mam trochę mało ;)

Edytowane przez VRman
Opublikowano
13 minut temu, Pentium D napisał(a):

Pewnie taki, że asrock długo startuje i najwięcej procków na nich pada. To już chyba 5 sztuka Ryzena na forum.

Mówimy o contest restore enabled czy disabled?

Bo mam enabled na asrocku i szybciutko się odpala, jak platforma wystartowała to właśnie Asrock był jednym z najszybciej startujących, na pewno było szybciej niż na MSI na początku bo na reddicie często o tym pisano.

Opublikowano
26 minut temu, bourne2008 napisał(a):

Ten parametr jest kompletnie niemiarodajny. Sprawdziłem na lapku, pokazuje 6s a rzeczywisty był ze 4x dłuższy.

Bo to system tak długo się podnosi xD uefi wystartowało w te 4s od wciśnięcia przycisku, reszta to OS.

Opublikowano
18 godzin temu, bourne2008 napisał(a):

A jaki związek ma czas uruchamiania systemu z "Drugi Ryzen 7 9800X3D padł" ?:hmm:

żadnego mierzą długości jak to przy pisuarach

18 godzin temu, VRman napisał(a):

@czarka89

A jak z tropem sugerującym związek z problemami z usypianiem? Rok temu pojawiły się sygnały, od tego czasu na miejscu posiadaczy "Zagrożonych" sprzętów bym nie usypiał kompa wcale i poustawiał to, co redditowiec sugerował w swoim wątku (nie mam linka, wrzucałem gdzieś tak na wiosnę 2025 chyba) 

A Twój? Usypiał się kiedykolwiek?

mój 9700x z płytą padł po podłączeniu HDMI do płyty tu ewidentnie coś jest ze skokami napięcia i obciążenia procków w płytach Asrock co oznacza ze całą seria b850 i x Asrocków jest do wyrzucenia chyba że procesory tak skopali.

Opublikowano

Ale temat się rozrósł 😆 mój PC nie był usypiany, za pierwszym razem zawiesił się podczas gry, a za drugim razem następnego dnia pierwsze włączenie komputera i już nie działał. Był wyłączany a nie usypiany na noc.

Będę zmieniać płytę główną, zostaje przy tym procu. Jaka płytę wziąć? Gigabyte czy MSI? B850 czy x870, czy chipset nie ma takiego znaczenia?

Opublikowano
53 minuty temu, lukadd napisał(a):

Ja jakbym zmieniał płytę to chyba jedynie MSI, nie wiadomo jaki to ma związek, ale na MSI chyba najmniej przypadków upalonych proców i chyba najmniej wpadek i mniejsze mieli ostatnimi czasy w mobasach.

Ja z Tomahawka jestem przezadowolony i polecam każdemu.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, Qrdello napisał(a):

U mnie obecnie lecą z97 gaming, B450m-a, b550 MPG, X670E - wszystkie od MSI, wszystkie praktycznie bezproblemowe. Także MSI :puchar:

Przypomnij sobie czasy jak msi odwaliło w przypadku Zen2 na płytach b450 :E 3 miesiące usypiałem PC po wpakowanie r5 3600 zamiast całkowicie wyłączać zanim wydali pierwszy ogarnięty bios bo inaczej była loteria czy pc wstanie za 20 czy za 100 razem, także msi z czasów b450 swoje za uszami ma :hihot:

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
5 godzin temu, pawelsake napisał(a):

żadnego mierzą długości jak to przy pisuarach

mój 9700x z płytą padł po podłączeniu HDMI do płyty tu ewidentnie coś jest ze skokami napięcia i obciążenia procków w płytach Asrock co oznacza ze całą seria b850 i x Asrocków jest do wyrzucenia chyba że procesory tak skopali.

Teraz ponoć masowo padają Asusy. DAWNO temu Asrock to była marka powiązana z Asusem. Ten sam właściciel chyba czy coś w ten deseń. Teraz nie wiem.

Ja bym obstawiał jakieś wady po stronie AMD, bo problem zdarza się na płytach różnych marek, a było wystarczająco czasu, żeby w B850 to poprawić. A nadal padają. 

Boję się czy nie jest jakiś problem z kontrolerem, którego rozwiązaniem jest pogorszenie wydajności, co sugerują raporty z używania nowych BIOSów, gdzie albo się sypie, albo coś zwolniło. To jednak informacje szczątkowe, mgliste, mało pewne i podlane Domysłosem.

Opublikowano
35 minut temu, wrobel_krk napisał(a):

Pytanie jak teraz to wyglada

na purepc który jest martwy w ciagu 2 tygodni były 4 przypadki wiec nie potrzebowałem tego artykułu?

Jak? pewnie podobnie,czesciowo uszkodzone ryzeny zdarzaja sie