Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Ale chyba już nie ma takiej różnicy jak kiedyś, gdzie była przepaść w rozwiązaniach zielonych i czerwonych.
No i są narzędzia typu Optiscaler.
Nawet jeżeli rozwiązania zielonych są lepsze nie kompensuje to różnicy cen 9070XT (~2800zł+) vs 5070ti (~4300zł+), bo to mocna przesada dopłacać 1,5k za "ficzery".

Jak to nie ma? 

Przecież dopiero znowu co znowu lepszy DLSS wyszedł. Forum, aż się przepełniało od porównań :hihot:.

AMD jest dobre 2 lata do tyłu. Różnica w jakości jest dalej duża. Na obecnych DLSS możesz sobie z dość niskich rozdzielczości skalować i jest spoko, a na AMD mydełko niestety :E 

Do tego liczba dostępnych gierek, to jest przepaść ile gierek masz z FSR a ile DLSS.

5070Ti to ogólnie mocniejsza karta od 9070XT i w rastrze średnio dobre kilka % i grubo w RT bo pod 30% średnio pochodzi. Ceny są bardziej 3 vs 4k na minimalnym. Ale coś za coś. 

W porównaniu do 9070XT dzięki właśnie DLSS to ciekawiej wypadają takie karty jak 4070Ti czy 5070. Co z tego, że taki 4070ti jest wolniejszy w rastrze te 8-9% od 9070XT średnio jak to wszystko z nawiązką nadrabia dzięki DLSS, do tego w RT jest wydajniejszy ponad 10% :E 

Opublikowano

Ja ogólnie FSR używałem przez chwile w BF6 zaraz po premierze bo DLSS coś się u mnie krzaczył (a potem znikną całkowicie, znany był to wtedy bug) i powiem wam ze obraz z FSR podobał mi się bardziej niż z DLSS, przynajmniej ten nieruchomy :E

Ale ja jestem inny więc może dlatego :hihot:

Opublikowano
1 minutę temu, Lameismyname napisał(a):

Niewolnictwo suwaków, chęć zmiany... sam do dzisiaj bym siedział na 4070 Super i byłoby super

Tak racja, suwaki też czasem dają się w kości, w nasze "growe kości". Ja zmieniłem na RTX 4080S, bo jednak 8gb vram nie dawało rady w 1440p, ale też rtx 3060ti nie był demonem, taki rtx 5060ti 16gb z FG coś pociągnie, wiadomo nie na takim poziomie jak mój rtx 4080S ale idzie pograć. Teraz zamierzam przesiedzieć na tym co mam, zamiast OLEDa o którym wspomniałem testuję tego "złego" AOC mini leda, póki co jestem zadowolony, nawet zamierzam ograć kolejny raz Cyberpunka z HDR + PT(jeszcze nie grałem na tym gpu). 

Czasem te nasze potrzeby pchają nas w te zakupy, mimo, że nie jest to tak potrzebne. Potem zastanawiamy się czy było to nam potrzebne?! 

5 minut temu, Kadajo napisał(a):

Ja ogólnie FSR używałem przez chwile w BF6

Musiałem nie raz używać tego FSR mając RTX 3060Ti np gdy chciałem użyć FG, to nie wiem czy wypicie flaszki by coś pomogło, choć zależy od wersji jak i gry, tak z 90% gier wyglądało beznadziejnie. To było starsze FSR, tego nowego FSR4 nie sprawdzę, i nie potrzebuję mając nową kartę i DLSS w postaci presetu K czy M/L dla niższych, ale zazwyczaj DLAA/jakość starcza + FG jak już muszę. Dziś odpaliłem Shadows of Tomb Raider by zobaczyć jak wygląda HDR, DLSS jakość+ FG, bo nie ma DLAA, maks detale RT ultra i grubo ponad 200fps, potem odinstalowałem bo kiedyś już to ograłem. 

Opublikowano

5 minut temu, lukadd napisał(a):

Jak to nie ma? 

Przecież dopiero znowu co znowu lepszy DLSS wyszedł. Forum, aż się przepełniało od porównań :hihot:.

AMD jest dobre 2 lata do tyłu. Różnica w jakości jest dalej duża. Na obecnych DLSS możesz sobie z dość niskich rozdzielczości skalować i jest spoko, a na AMD mydełko niestety :E 

Do tego liczba dostępnych gierek, to jest przepaść ile gierek masz z FSR a ile DLSS.

5070Ti to ogólnie mocniejsza karta od 9070XT i w rastrze średnio dobre kilka % i grubo w RT bo pod 30% średnio pochodzi. Ceny są bardziej 3 vs 4k na minimalnym. Ale coś za coś. 

W porównaniu do 9070XT dzięki właśnie DLSS to ciekawiej wypadają takie karty jak 4070Ti czy 5070. Co z tego, że taki 4070ti jest wolniejszy w rastrze te 8-9% od 9070XT średnio jak to wszystko z nawiązką nadrabia dzięki DLSS, do tego w RT jest wydajniejszy ponad 10% :E 

Aż sobie zarzucę 

To co, jedyną słuszną drogą jest w moim przypadku RTX 5080/5090? xD 

4 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Ja ogólnie FSR używałem przez chwile w BF6 zaraz po premierze bo DLSS coś się u mnie krzaczył (a potem znikną całkowicie, znany był to wtedy bug) i powiem wam ze obraz z FSR podobał mi się bardziej niż z DLSS, przynajmniej ten nieruchomy :E

Ale ja jestem inny więc może dlatego :hihot:

Czyli w BF6 rozwiązanie od AMD w postaci FSR można uznać jako Premium? ;) 

Teraz, Reddzik napisał(a):

Teraz zamierzam przesiedzieć na tym co mam, zamiast OLEDa o którym wspomniałem testuję tego "złego" AOC mini leda, póki co jestem zadowolony, nawet zamierzam ograć kolejny raz Cyberpunka z HDR + PT(jeszcze nie grałem na tym gpu). 

No diabeł Cię podkusił... mówiliśmy, żebyś nie szedł tą drogą... Zobaczysz jak Cię łeb będzie bolał od tej wypalarki na dłuższą metę.
Przeskok z IPS/VA na Minileda, to OK, ale downgrade z OLEDa?

pawlakmeme.jpg.c16b5953bd1bbadc2acde910c6e84f45.jpg

7 minut temu, Reddzik napisał(a):

Czasem te nasze potrzeby pchają nas w te zakupy, mimo, że nie jest to tak potrzebne. Potem zastanawiamy się czy było to nam potrzebne?! 

Znowu człowiek pracuje i zarabia, po to aby mieć z tego jakąś frajdę. Jednak są różne wahania cenowe od covida więc sprzęt komputerowy to jednak nie jest równia pochyła do elektrośmiecia, co jednak motywuje w upgrade'ach.

Opublikowano
Teraz, Lameismyname napisał(a):

Przeskok z IPS/VA na Minileda, to OK, ale downgrade z OLEDa?

Pomyliłeś mnie z kolegą, ja nie miałem OLEDa. Ja przesiadłem się z LG 27GP850 nano ipsa, który ma ok 15k godzin w ponad 3 lata. Ten AOC ma lepsze kolory w SDR, a HDR to już inna liga. 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Lameismyname napisał(a):

To co, jedyną słuszną drogą jest w moim przypadku RTX 5080/5090? xD 

5080? Te 15% więcej fps cię zbawi po przesiadce z 5070Ti? Raczej wątpię :E Jak wymiana za grosze to ok, można się bawić jak ktoś lubi, ale raczej za grosze tego dzisiaj nie zrobisz. 

Tak, aby poczuć kopa to tylko 5090 :E 

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
Teraz, Reddzik napisał(a):

Pomyliłeś mnie z kolegą, ja nie miałem OLEDa. Ja przesiadłem się z LG 27GP850 nano ipsa, który ma ok 15k godzin w ponad 3 lata. Ten AOC ma lepsze kolory w SDR, a HDR to już inna liga. 

Pomyłka, ok ;) Mimo wszystko nie dołożyć do OLEDa, to zbrodnia, którą zrozumiesz jak przesiądziesz się z MiniLEDa na OLEDa.
Sam miałem podobny tok rozumowania do Ciebie i zmarnowałem ponad rok na tej wypalarce. Rzeczywiście HDR wgniata w fotel dla kogoś kto miał starego IPS/VA ale wyobraź sobie, że da się dużo lepiej.

Teraz, lukadd napisał(a):

5080? Te 15% więcej fps cię zbawi po przesiadce z 5070Ti? Raczej wątpię :E Ja wymiana za grosze to ok, można się bawić jak ktoś lubi, ale raczej za grosze tego dzisiaj nie zrobisz. 

Tak, aby poczuć kopa to tylko 5090 :E 

5090 odpada bo to overkill, 5080 moim zdaniem za duża dopłata (dlatego wybrałem 5070ti swojego czasu nad 5080).
Z tym FSR macie racje, rzeczywiście znowu AMD zrobiło sobie drzemkę.
Sprzedam GPU to będę myślał co dalej. Pocieszam się, że w mojej fanaberii nadal daleko mi do kolegi @Phoenix.xD 

Opublikowano
3 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Sprzedam GPU to będę myślał co dalej.

Nie wiem po co masz sprzedawać to 5070ti. Robić fotki, wystawiać ogłoszenia, dyskutować z patologią z OLX, następnie pakować, wysyłać, tracić czas. A może później typ uwali to GPU bo źle podłączy kabelek, albo w transporcie kurier rozwali :E I wszystko po to, aby sobie zmienić na jakiś słabszy model.

Siedzieć na dupie i grać w gierki na tym co masz :hihot: Do następnej generacji.

• Upvote 1
Opublikowano
4 godziny temu, RadekRak napisał(a):

Tu mam porównanie w 2k do starej karty. W 4k nie wrzucę bo nie mam zdjęć wydajności co do starej karty w 4k.

A co do głośności to wogole jej nie słychać słychać tylko zasilacz i Cooler CPU. Ogólnie jest dobrze.

PXL_20260201_131736045.jpg

PXL_20260217_145447313.jpg

Screenshot(985).thumb.png.76fe8045b9c95a0bd87786c8be209421.png
Tak to mniej wiecej wyglada po OC bez frame generation

3 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Chodziło mi o 4K. Pytam bo ciekawy jestem w jaki celuje FPS chłopak.

Screenshot(968).thumb.png.c26405a4be569152b84177a79c547076.png

Screenshot(1092).thumb.png.fa7397dbe08945342d6199ff789538f6.png

Tak to powinno mniej wiecej u niego wyglądać. 

Jak sie gra to oczywiscie wyłącza kazdy tą vinete bloom, deep field, motion blure, i ziarno filmowe. Wtedy jest tez troszke wiecej FPS
Screenshot(1093).thumb.png.598a323cefe0e831282bd7d46a1874d3.png

Godzinę temu, Reddzik napisał(a):

Mając takiego RTX 4070Ti to nawet lepszym upgradem będzie OLED aniżeli pchanie się w jakieś super GPU. 
Ja na przykład zamierzam przesiedzieć całą gwarancję na tym GPU, jak będzie brakować mocy to się zjedzie do DLSS wydajność preset M- albo jakiś nowy jak wyjdzie w przyszłości:E odpali się FG x2, albo mod na x3/4 i jakoś się podoła.

OLED to bedzie zawsze najlepszym updatem. To teraz taka podstawa. Sporo zmienia, szczegolnie jak ktos jest na starym i wolnym LCDku.