Skocz do zawartości

Wykończenie mieszkania - (najlepiej tak, by mieszkanie nie wykończyło nas...)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Pamiętaj, na czymś gorszym niż 5090 nie da się grać 8:E

A tak serio. Jeśli myślisz nad laminatem, to zerknij również na blaty HPL. Są nieco droższe, ale stanowią ciekawą alternatywę :)

Edytowane przez MaxaM
  • Odpowiedzi 78
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, galakty napisał(a):

Złe forum wybrałeś, tu nie dostaniesz porady jak tanio i dobrze zrobić :E 

Dla każdego "dobrze" znaczy coś innego. Jak ktoś chce tanio, to bierze laminat, szuka wykończeniowca o sensownej stawce i pilnuje, żeby było zrobione równo i tyle. Podejrzewam, że ponad 95% ludzi ma takie blaty i żyje. Na początku wygląda to ok. Po latach masz rozklejające się rogi, rozłażące się łączenia, uszkodzenia, zabrudzenia itd. Dlatego nagle zaczynasz myśleć o HPL. Ale... ten jest droższy. Czy warto? Tak? A czemu? Skoro warto, to może jednak warto też dopłacić do kamienia albo spieku? A może w ich cenie lepiej będzie pieć razy wymienić laminat i ciągle mieć świeży?

Przecież to jest ważna i indywidualna decyzja każdego inwestora. Dziwne jest oczekiwanie, że ktoś za niego podejmie taką decyzję na forum komputerowym. Każdy ma jakiś budżet i sam musi ocenić, co warto, a co nie. Albo po prostu, co jest w stanie. Każda budowa czy wykończenie jest tak różne, że próżno się wzorować na innych.

Jeśli chodzi o moje podejście w kwestii wykończeniówki, wytaniłem sypialnie, bo mało z nich się u mnie korzysta, a porządnie zrobiłem salon, jadalnię, kuchnię, korytarze, wiatrołap i łazienki, bo to są miejsca reprezentacyjne oraz ważne pod kątem wygody życia. Sypialnia dla mnie sprowadza się do dużej szafy i dobrego materaca. Aczkolwiek nie zdziwi mnie, jak ktoś spędza w niej dwie trzecie życia, przymierza ciuchy i czyta książki. Wtedy pewnie taki ktoś się z tym nie zgodzi. Wolałem też brać dobre materiały i nowoczesne rozwiązania, a zejść z metrami kwadratowymi w dół. Taka raczej niepopularna u nas decyzja, ale wtedy można właśnie sensownie wykończyć tę nieco mniejszą powierzchnię.

Edytowane przez Karister
Opublikowano (edytowane)

Ale ja generalnie do waszych kamieni nic nie mam, sam bym może jakiś wybrał (taki niepijący) gdyby mnie było stać. Choć niewykluczone, że i tak wygrałby praktyczny tani laminat. dla mnie w meblach must have to przede wszystkim topowe, a na pewno co najmniej przyzwoitej jakości okucia. Zawiasy, prowadnice - do tego warto dopłacić, bo to przede wszystkim ich używamy przy każdym otwarciu drzwiczek i wysunięciu szuflady, nawet jeśli front jest z MDF, a nie z fornirowanej sklejki :) :) 

Edytowane przez Zas