Skocz do zawartości

Gigabyte MO27Q28G Tandem Oled GEN 4 Opinie i Firmware

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pany, drugi raz mam taka sytuację, że po wyłączeniu kompa i ponownym włączeniu po np. godzinie mam czarny ekran na tym monitorze, nic nie wyświetla. Dioda świeci białym, stały światłem. Po wciśnięciu przycisku z tyłu monitora w pozycję wyłącz, potem włącz uruchamia się. Coś się dzieje? Ktoś też tak miał?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

OK panowie, monitor zamontowany:

IMG_20260403_073137231.thumb.jpg.8fd1dd4a86a7af47817ca258ce65f08c.jpg

Jakieś polecane ustawienia, które warto poustawiać na bazie waszych doświadczeń z tym monitorem? Wstępnie zostaje na firmware F06, bo F07 strasznie rozjeżdża HDR. Jak tam macie to poustawiane?

• Like 1
Opublikowano

@Raiven obejrzę jakoś na czasie, zobaczę, co tam polecają. Pytałem ogólnie na forum, bo widać, że dużo ludzi na już ten monitor, więc może mają swoje przemyślenia / ustawienia, co warto wiedzieć.

Ogólnie o plusach jeszcze nie teraz, ale ten monitor ma na starcie jeden, poważny MINUS: zasilacz. Jak można było taka krowę do niego zrobić, to ja nie ogarniam...

Teraz trzeba ponownie złożyć LG i wystawić na sprzedaż, bo pewnie nie będę go trzymał, bo przy OLED to nie ma prawa stać :P

Opublikowano
3 godziny temu, CryptTM napisał(a):

@Raiven obejrzę jakoś na czasie, zobaczę, co tam polecają. Pytałem ogólnie na forum, bo widać, że dużo ludzi na już ten monitor, więc może mają swoje przemyślenia / ustawienia, co warto wiedzieć.

Powiem Ci, że na podstawie tych filmów dużo zmieniania za bardzo nie ma.

Ogólnie o plusach jeszcze nie teraz, ale ten monitor ma na starcie jeden, poważny MINUS: zasilacz. Jak można było taka krowę do niego zrobić, to ja nie ogarniam...

No zasilacz to porażka ;p.

Opublikowano
W dniu 3.04.2026 o 08:25, CryptTM napisał(a):

OK panowie, monitor zamontowany

Witamy w klubie "Bieda Tandem WOLED" xD 

Co do ustawień, za bardzo nie pomogę bo siedzę jak beton na F05 i na tyle dawno ustawiałem wszystko, że nie pamiętam co przestawiałem w ustawieniach.
W Windzie mam tryb HDR, w monitorze HDR Game i takie "combo" ustawień mi się sprawdza najlepiej.

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

W Windzie mam tryb HDR, w monitorze HDR Game i takie "combo" ustawień mi się sprawdza najlepiej.

Ja na ten moment SDR, testuję HDR (choć na Linuxie różnie z tym bywa), ale na razie na co dzień SDR mi wystarcza. Wczoraj ograłem trochę Senua's Saga Hellblade II, akurat trafiło się łażenie po jaskiniach po wzięciu "prochów" i muszę przyznać, że OLED robi tu niezłą robotę :D 

Natomiast zauważyłem lekki flickering po włączeniu GSynca przy przejeżdżaniu wyszką np. z białego tła przeglądarki na ciemne tło pulpitu (mówił o tym Stilgar na przykładzie tego właśnie monitora), więc na razie lecimy bez GSynca. Niestety, sterowniki NV dla Linuxa (przynajmniej na Nobarze) są wykastrowane z ustawień dla GSync, choć wcześniej one były i nie mam pojęcia dlaczego ich teraz nie wrzucają :/

Zrzutekranu_20260404_130327.png.1fedbdb229402184e474ebee5694399e.png

• Upvote 1
Opublikowano

@CryptTM Jakiś czas temu zrezygnowałem z dual-boota OpenSUSE + Win 11 i został sam Windows, mimo, że kiedyś systemy z pingwinem bywały latami moimi jedynymi sysami.
Jedna rzecz się nie zmieniła do dzisiaj jak sam zdążyłeś zauważyć - sterowniki zielonych na linucha są słabe i nie dziwie się jak linuksiarze priorytetowo wybierają karty AMD.

A co do efektu "WOW" na oledzie... wystarczy odpalić spotify czy tam steam i popatrzeć na okładki różnych albumów/gier na czarnym tle i różniaste detale.
Przeskok z IPS na VA Miniled już zrobił na mnie mega wrażenie ale 4 generacja RGB Tandem (W)OLED jest dla mnie mega pozytywnym wyborem i zaskoczeniem.

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, CryptTM napisał(a):

Natomiast zauważyłem lekki flickering po włączeniu GSynca

Na linuxie nie ma jakichś dodatkowych softów do ustawień grafiki? Generalnie aby GSync miał szansę dobrze działać to trzeba/powinno się (zdania odnośnie zakresu są podzielone) ustawić kilka rzeczy globalnie (łatwiej niż per gra):
- vcyns w grze wyłączony / vsync w sterowniku włączony (w sterowniku może być też wyłączony i POWINNO działać, ale ludzie mają różne doświadczenia z różnymi grami)

- limit klatek w grze wyłączony / limit klatek w sterowniku włączony, magiczne 3-4 fpsy poniżej wartości odświeżania ekranu. Ale podobno jeżeli chcesz aby jak najlepiej to działało to trzeba skorzystać z poniższego wzoru ;)
Refresh - (Refresh x Refresh / 4096) = FPS Cap

Przykładowo dla monitora 240Hz:

240 - (240 x 240 / 4096) = 226 FPS Cap

Sprawdzałeś już u siebie vertical banding? :D Zmniejszenie odświeżania z 280Hz na 240Hz ogranicza problem.

Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, Raiven napisał(a):

Sprawdzałeś już u siebie vertical banding? :D Zmniejszenie odświeżania z 280Hz na 240Hz ogranicza problem.

Tak, sprawdzałem, na razie jest delikatnie widoczny na szarym tle (np. po otwarciu okna konsoli), ale mam wrażenie, ze jakby mniej, niż jeszcze 15h temu. Nie robiłem jeszcze pixel clean, więc zobaczymy, jak będzie później. NIemniej - dramatu nie ma i jest do przyjęcia.

Co do GSynca, to tak, sprawdzałem różne opcje i o ile sam GSync działa, to efekt, o którym piszę jest widoczny głównie na pulpicie, w grach tego nie ma. Ja wiem, że takie coś może się pojawić, więc nie narzekam, ale jakiś niesmak zawsze jest.

Co do ustawień - to podchodzi mi zwykły HDR, HDR peak 1500 to jakiś kosmos jest, chyba za dużo tego dla mnie na razie (ze względu na przesiadkę z IPSa) i za dużo jeszcze "wali" po oczach. Ogólnie jestem zadowolony, a ustawienia obecnie wyglądają tak (z tych najważniejszych):

Dla SDR:

Gaming:

- VRR włączone, anti-flicker na high

Picture Custom:

- Brightness na 53

- Contrast 50

- Gamma 2.2

- Color Temterature Normal, ale waham się między tym a Natural (jest delikatnie zimniejszy)

- Color Space Native

Display:

- RGB Range 0-255

OLED Care:

- APL Stabilize Low

- Corner Dim Off

Dla HDR:

Gaming:

- VRR włączone, anti-flicker na high

Picture Custom:

- HDR

OLED Care:

- Corner Dim Off

Szkoda, że przy samym HDR nie można dostosowywać jasności, jakby ją zmniejszyć o te 20% byłoby super. Ale za to można w pozostałych trybach HDR, więc można się bawić.

Z ciekawych rzeczy interesująca jest opcja PIP, czyli dzielenia ekranu na 2 różne, zależnie od tego, co mamy gdzie podpięte - dla mnie zajeb*ście przydatna fukcja :)

Na razie tyle, bawię się dalej :)

Edit: Zrobiłem pixel clean i "sławne" paski pionowe praktycznie zniknęły :O Jestem więcej, niż usatysfakcjonowany tym faktem ;P

Edytowane przez CryptTM
Opublikowano

Edit: Zrobiłem pixel clean i "sławne" paski pionowe praktycznie zniknęły :O Jestem więcej, niż usatysfakcjonowany tym faktem ;P

To teraz sprawdź Greyscale 95% w całkowitej ciemności :D KLIK

Opublikowano
41 minut temu, Raiven napisał(a):

To teraz sprawdź Greyscale 95% w całkowitej ciemności

Więc tak: na zwykłym szarym tle nic nie widać. Coś zaczyna być widoczne przy 85%, ale jest to w pełni akceptowalne. Przy 95% widać, że są, ale dalej akceptowalne. Zaryzykuję tezę, że po kilku czszczeniach pixeli ten efekt powinien zaniknąć całkowicie, lub na tyle, że nawet przy tych 90% będą ledwo widoczne. Niemniej, wcześniej było widać je szybciej, bo na standardowym szarym bez problemu się dopatrzyłeś. Teraz tego nie widać, więc mam nadzieję, że będzie tylko lepiej :D

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Za chwilę sie zabiorę za rozpakowanie tego szajsu🫣😂 i mam nadzieję że nie wypali mi oczu😂

Edit: po przejściu z 34 VA spodziewałem sie jakiegoś efektu WOW a tu jakoś nie zrobiło na mnie większego wrażenia. Nie dość że jakiś mały to wydaje mi sie że jest jakby wypukły😂 jak narazie w korzystaniu nie widziałem żadnych pasów ale to zapewne muszę rozjaśnić na 100% i patrzeć na szare tło? Na plus to podstawa i szybkość jej montaży, na minus to ceglasty zasilacz i przewód DP mógłby być z ok 20-30 cm dłuższy. 

Też mnie troche denerwuje ta biała dioda że jak wyłączam pc to ona zaczyna migać jakby monitor wchodził jakiś tryb uśpienia i muszę go ręcznie wyłączyć żeby zgasła🤦

20260408_180733.jpg

Edytowane przez DarkeVo
Opublikowano

Zasilacz jest w formie cegły - i tak ma być. To na wypadek jakbyś dostał szału na widok bandingu. Narzędzie do rozwiąania problemu już od razu pod ręką. ;)

suchary na bok:

Wejdź sobie tu

https://testufo.com/photo#pps=1440

i obejrzyj obraz w ruchu. 280Hz dupy nie urwie. To nadal obok żylety w ruchu nie stało, ale po przesiadce z LCD i tak możesz być w szoku, że w ruchu cokolwiek widać teraz :)

Opublikowano
18 godzin temu, DarkeVo napisał(a):

Za chwilę sie zabiorę za rozpakowanie tego szajsu🫣😂 i mam nadzieję że nie wypali mi oczu😂

Edit: po przejściu z 34 VA spodziewałem sie jakiegoś efektu WOW a tu jakoś nie zrobiło na mnie większego wrażenia. Nie dość że jakiś mały to wydaje mi sie że jest jakby wypukły😂 jak narazie w korzystaniu nie widziałem żadnych pasów ale to zapewne muszę rozjaśnić na 100% i patrzeć na szare tło? Na plus to podstawa i szybkość jej montaży, na minus to ceglasty zasilacz i przewód DP mógłby być z ok 20-30 cm dłuższy. 

Też mnie troche denerwuje ta biała dioda że jak wyłączam pc to ona zaczyna migać jakby monitor wchodził jakiś tryb uśpienia i muszę go ręcznie wyłączyć żeby zgasła🤦

Diodę sobie zamaluj lakierem do paznokci.

• Haha 1
Opublikowano

Też mam z pudełka 06. Ktoś tu chyba pisał że nie ma tam na 07 nic godnego pobierania. Ja musze najpierw ogarnąć co jest teraz i sie przyzwyczaić do niego bo po przejściu z zakrzywionego 34 to nie dość że jakiś mały to w moim odczuciu jakby był wypukły😂😂

• Haha 1