Skocz do zawartości

PNY GeForce RTX™ 5070 Ti Overclocked Triple Fan (VCG5070T16TFXPB1-O) [non-PLUS] - czy warto?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No dokładnie, odczucia dźwięku są tak subektywne jak odbiorca. 

Wgl jak czasem oglądam recki np. słuchawek czy głośników i słyszę pros typu: głośno gra(ją), ale już rozpiętość tonalna nie istnieje i połowy dźwięków nie słychać to mi się scyzoryki otwierają :/ a nie jestem jakimś audofilem wielkim.

W wypadku śmigieł przy GPU często taka pierdoła jak pogięte lub nie finy potrafi zmienić obraz tego samego chłodzenia na różnych egzemplarzach tego samego GPU :/ 

Opublikowano
29 minut temu, lukadd napisał(a):

Fizyki nie oszukasz.

Dla mnie to każdy po swojemu uznaje coś za ciche lub nie. Dla mnie ciche to gdy prawie nic nie wychodzi z kompa siedząc o 1+ w nocy gdzie wszyscy śpią i mamy najcichsze tło.

@Kadajo też masz TUFa na relatywnie małych śmigłach pewnie 90mm, uznasz że jest stosunkowo cichy na 2200rpm? Czy nawet na 1800.

Sam mam strixa 3080 na 95mm, na 1500 rpm jest on jak najbardziej słyszalny, głośny nie, ale to już nie jest cisza, chociaż jeszcze można to zaakceptować do tej granicy ~1400-1500.

Ja się odnoszę do pomiarów techpowerup.

Gdyby nie one tez bym uznał ze 1900 RPM to suszarka.

A masz porównanie do mojego TUF'a.

image.thumb.png.17f480bfbb4a378758af82fc24848a47.png

image.thumb.png.8f03c1886423fa079573819217a3248a.png

Ewidentnie ta MSI jest nietypowo cicha jak na swoje RPM. Raczej nie ma szans aby miała 31dBA przy 1900 RPM, ale jest możliwe ze nie przekracza 35 dBA co jest całkiem niezłym wynikiem.

Przy takich wysokich obrotach to już szum powietrza generuje najwięcej hałasu dlatego obstawiam ze w MSI coś powoduje ze ten szum jest mniejszy.

U mnie karta powyżej 1500 RPM robi się już zdecydowanie słyszalna a powyżej 1800 RPM zaczyna wyć.

• Upvote 1
Opublikowano
14 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

@caleb59 ja tam go rozumiem, sam zmieniłem 9070xt ripera na 9070xt pure w sumie tylko dla wyglądu :E Choć fakt, że nie robiłem z tego epopei na pół forum...ale @Lameismynametak ma, przyzwyczaiłem się to tego, nie przeszkadza mi to :P 

A widzisz, good point. Ten chłop mam wrażenie, że powinien sobie dawkować to forum bo widać, że za bardzo się wczuwa/angażuje. Za dużo po prostu. Dla mnie jest to dziwne, to tylko forum w internecie.

Co do zamiany to cóż, kto co lubi, dla mnie obydwie karty podobny standard.

Miałem PNY ale akurat rtx 2070 super i była przeokrutna suszarka, wczesniej jakiegos 2060 od palita i też no szału nie było. Dopiero teraz przy ASUS TUF jestem naprawdę zadowolony z kultury pracy.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Send1N napisał(a):

To pewnie u ciebie w mieszkaniu panujesz charakterystyczny szum jak na hali produkcyjnej + te wentylatory z obudowy jak i pompa aio działają na max obrotach no to wtedy rozumiem że karta się na 1900rpm nie wybija :P u mnie by takie coś nie przeszło do normalnego użytkowania, do benchmarków sobie mogę odpalić taką "młockarnię" co najwyżej ;) @Doamdor ma podobnie z tego co pamiętam, siedzi w nocy blisko skrzynki i chłodzenie na karcie powyżej 34db/a jest już dla niego nieakceptowalne w takich warunkach.

Jak komputer zagłusza kartę graficzną, to nie ma się co dziwić, będzie cicho nawet z Ventusem. :E

Jedyne karta, która była dla mnie akceptowalna przy 1900 RPM, to był RTX 4060 LP od Gigabyte, wentylatorki skręcone z 3000 RPM. xD

Jeżeli ktoś posiada komputer, w którym to wentylatory nie przekraczają 800 RPM, to nigdy nie będzie chciał karty graficznej, która kręci się na 1900 RPM. :hihot:

Obecnie gram w gierki przy 1000 RPM i gdyby miało to być 1900 RPM, karta graficzna poszłoby do żyda. :hihot:

Edytowane przez Doamdor
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

@Kadajo te 31dBA to nienaukowe obliczenia w warunkach totalnie sterylnych, więc tak - to raczej na pewno nie jest 31 dBA, ale też nie 40. Też bym strzelał w jakieś 34-35 maks. I tak, te wentylatory są naprawdę bardzo ciche. Przy prędkościach startowych, tj. około 1000rpm są dla mnie kompletnie bezgłośne. Zaraz po kupnie karty sprawdzałem na całkowicie wyłączonych wszystkich wentylatorach w obudowie, poza pompką, i komputera totalnie nie słyszałem. 

Generalnie wszystkie karty MSI które u mnie się przewinęły miały bardzo ciche układy chłodzenia. Staruśkie Gaming X do 60% rpm, bezgłośne. SuprimX - często musiałem zerkać pod stół żeby sprawdzić czy ta karta w ogóle działa. Jedyny problem miałem przez moment z Ventusem x3 3080Ti - ten to wył niezależnie od rpm. Bezgłośny był tylko na fanstop :D 

@Doamdor nie uznałbym swojego PC za głośny. Wszystkie wentylatory są skręcone na 800rpm, zasilacz ma fanstop, pompka w idle na 1300rpm. W nocy mogę spokojnie przy nim film oglądać, z odległości metra gdyby nie RGB to nie widziałbym że cokolwiek pracuje. 

Być może w fakcie, że szum z karty zlewa mi się z szumem z kompa pomaga to, że w stresie pompka podbija mi do 2000rpm - ale w arcticu też jest dość cicha - i wentylatory od procka też podskakują do 1100rpm. No i fakt, że jak wspomniałem wyżej nie katuję kompa quake 2 rtx, a inne gry - szczególnie na locku fps do 165hz, też nie ciągną 300W z gniazdka mojego gpu. Tak czy siak, gdyby nie terkoczące łożysko (jak się łepetynę w nie wsadzi, a @Send1N akurat nie patrzy i nie słucha) to najcichszy komp jaki zbudowałem od dawna.

Zresztą, jak mi czas pozwoli - specjalnie dla Was - nagram dzisiaj zachowanie karty przy moich nastawach na codzień i przy 50% przy oc.

A jak się który będzie śmiał to staro szkolnie się popłaczę :placz:i ucieknę  :gordon:

Cytat

PNY ale akurat rtx 2070 super i była przeokrutna suszarka

Prawda. Nieznacznie pomaga agresywny undervolting no i wymiana wszystkich uzupełniaczy odpromienników na świeże. Dziwaczna konstrukcja chłodzenia. Niby tych rurek parę tam jest, ale skuteczność mają znikomą. 

Edytowane przez Qrdello