Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, maras2574 napisał(a):

Mi Suprim 3080 klękał, wentyle full i się wyłączała,

No w tym Gigabyte 3080 HS podchodził do 110 stopni GPU do 95 , pamięci też około 100.

Po nałożeniu PTM i termopadów na pamięci zbiło HS do 85-90, GPU 80, pamięci do 90st.

To i tak było dużo ale już dopuszczalnie jak na 3080, no i wentylatory się uspokoiły.

Gość kupił  1,5 roku używa i chwali😊

Opublikowano
2 godziny temu, userKAMIL napisał(a):

Jeżeli faktycznie to tak wygląda to co realnie by dało przetestowanie jej wcześniej gdzieś indziej? Powiedzmy, ze wkładam ją do innego kompa. Testuje i wywala po 2 dniach. Finalnie i tak musiałbym do nich wysłać a u nich wcale nie musi wywalić od razu. 

Wczoraj do 4 nad ranem gralem. Czyli karta latała 9h i nic. 🤷

Dlatego musisz to wszystko opisać i nagrać film. 

Zmieniony zasilacz i kabel. Problem nie znikł.

Czarny ekran i pełne obroty to odcinanie głównego zasilania od rdzenia dlatego to nie problem ani zasilacza ani pasty ani programowy.

Poza tym nie wiem co się pozmieniało, ale wcześniej serwis GB był w PL ;) Nie trzeba było pisać z nimi po w obcym języku.

Ale póki sam nie przygotujesz odpowiedniej dokumentacji z dowodem problemu i dokładnym opisem to tylko stracisz nerwy. 

• Thanks 1
Opublikowano
50 minut temu, sideband napisał(a):

Dlatego musisz to wszystko opisać i nagrać film. 

Zmieniony zasilacz i kabel. Problem nie znikł.

Czarny ekran i pełne obroty to odcinanie głównego zasilania od rdzenia dlatego to nie problem ani zasilacza ani pasty ani programowy.

Dlatego dość rzeczowo im opisałem te problemy. W kolejnym mailu zwrócę uwagę na nie raz jeszcze. Wspomnę o sugestii tych lutów czy co tam wyżej było. Musze na spokojnie do tych wątków wrócić i to sobie spisać. 

Opublikowano

Nie wiem, może to głupie, może to już sprawdzałeś ale jak nie to radziłbym też to ogarnąć zanim wyślesz kartę do serwisu, a mianowicie może być tak, że któraś kość RAM-u jest pierdzielnięta i powoduje takie abominacje. Jak masz RAM w dwóch kościach to wyjmij jedną i rób swoje przy kompie (graj itp) na jednej kości. Jak się powtórzy to zrób to samo z drugą żeby to w 100% wykluczyć. Pamiętam z dawnych lat pracy w serwisie komputerowym, że RAM albo też same sockety na płycie głównej potrafiły napsuć sporo krwii w diagnozowaniu takich usterek

• Thanks 1
Opublikowano
18 minut temu, Pavel87 napisał(a):

że RAM albo też same sockety na płycie głównej potrafiły napsuć sporo krwii w diagnozowaniu takich usterek

Ram nie ma tu nic do rzeczy , cały czas by było źle żeby to był ram.

System by się nie uruchamiał itp ale nie to. 

@sideband posiadasz jeszcze te PTM i plomby?

41 minut temu, userKAMIL napisał(a):

Dlatego dość rzeczowo im opisałem te problemy. W kolejnym mailu zwrócę uwagę na nie raz jeszcze. Wspomnę o sugestii tych lutów czy co tam wyżej było. Musze na spokojnie do tych wątków wrócić i to sobie spisać. 

Żebyś nie miał gwarancji , jeżeli oczywiście ją uznają co niby masz , to Paweł by Twoją kartę na bank zdiagnozował i naprawił , ale to w Polsce.

Opublikowano
14 minut temu, sideband napisał(a):

RAM nie daje takich objawów także nie zawracaj mu głowy nie trafioną diagnozą.

Myślę, że warto sprawdzić taką ewentualność. RAM może dawać takie objawy. Nie wiem czemu twierdzisz, że nie. Sprawdzenie tego kompletnie nic nie kosztuje a na pewno sobie z tym poradzi. 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, userKAMIL napisał(a):

Panowie może nie piszmy aż tak czarnych scenariuszy. 

Za chwile wyjdzie na to, że zostaje tylko na szrot tą karte wywalić i nową kupic. ;)

A daj Ci Boziu zdrowia i karty wiecznie sprawnej.
Lepiej się zabezpieczyć, przemyśleć i nie być zaskoczonym.

Jak serwisowe czy kurierskie, itd. zaniedbanie / zaniechanie spowoduje, że stracisz jakieś... mobo za 500 pln, to olewka pełna.
Ale zostać dziś w d00pie ze sprzętem typu GPU za 10K czy 15K, to nie w kij dmuchał IMO. Lepiej mądrze to rozegrać. Dopytać, obfocić, itd.

Edytowane przez JeRRyF3D
  • Upvote 1
Opublikowano
36 minut temu, AudRob napisał(a):

Żebyś nie miał gwarancji , jeżeli oczywiście ją uznają co niby masz , to Paweł by Twoją kartę na bank zdiagnozował i naprawił , ale to w Polsce.

Serio? Po co taka dziecinna wycieczka? 

Opublikowano
25 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

A daj Ci Boziu zdrowia i karty wiecznie sprawnej.
Lepiej się zabezpieczyć, przemyśleć i nie być zaskoczonym.

Jak serwisowe czy kurierskie, itd. zaniedbanie / zaniechanie spowoduje, że stracisz jakieś... mobo za 500 pln, to olewka pełna.
Ale zostać dziś w d00pie ze sprzętem typu GPU za 10K czy 15K, to nie w kij dmuchał IMO. Lepiej mądrze to rozegrać. Dopytać, obfocić, itd.

U mnie ostatnio kurier pierd...nął paczkę przez bramę i wszycho zanim zdążyłem wyjść już go nie było.

9 minut temu, Pavel87 napisał(a):

?

11 minut temu, Pavel87 napisał(a):

Ramy nic do tego nie mają a chłop pisze jak wół że się na tym nie zna . 

Więc o co ci biega , tylko ktoś  z komputerem zostaje co użyczy- potestuje albo bliski serwis za parę groszy co na parę godzin puści kartę i sprawdzi dla pewności czy to karta , na końcu wysyłanie .

Opublikowano
2 minuty temu, userKAMIL napisał(a):

Przypominam wczoraj 9h ją katowalem w Crimsonie i nic. 

No właśnie czyli ramy masz sprawne , nawet tego nie ruszaj.

4 minuty temu, userKAMIL napisał(a):

Przypominam wczoraj 9h ją katowalem w Crimsonie i nic. 

I tak się upieram , jak Masz kogoś znajomego z kompem  , dać mu tą kartę na parę dni i niech pogra ostro , wtedy Będziesz wiedział czy tylko u Ciebie tak się dzieje.

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, AudRob napisał(a):

Ramy nic do tego nie mają a chłop pisze jak wół że się na tym nie zna . 

Więc o co ci biega , tylko ktoś  z komputerem zostaje co użyczy- potestuje albo bliski serwis za parę groszy co na parę godzin puści kartę i sprawdzi dla pewności czy to karta , na końcu wysyłanie .

No napisałeś - "Paweł by Twoją kartę na bank zdiagnozował i naprawił , ale to w Polsce".

Mniemam, że chodzi o mnie :) Więc pytam, po co była ta wycieczka?

Nigdzie nie napisałem, że taka jest diagnoza. Napisałem, że jest taka ewentualność, że to RAM daje takie objawy i można to sprawdzić. Ja na jego miejscu bym to sprawdził przed wysłaniem karty do serwisu na kolejne 2-3 tygodnie. To, że RAM może dawać takie objawy można sobie sprawdzić w necie, AI, reddicie, są takie przypadki. Nigdzie nie napisałem, że mam rację. Nie będzie chciał, to nie sprawdzi, luz. Będzie inna diagnoza, też spoko. Myślę, że nie masz monopolu na pomaganie i rady tutaj :) 

Zgadzam się z tym, że najlepiej by było przetestować kartę w innym kompie, ale napisał, że tego nie zrobi. 

Edytowane przez Pavel87
Opublikowano
1 minutę temu, AudRob napisał(a):

Napisałem Paweł nie Pavel i to nie o ciebie chodziło;)

O Pawła co ma serwis , ale nie istotne.

Ok, no i git. To nie połączyłem wątków, kłócić też się nie chce bo nie o to tu chodzi.  Daj mu Boże żeby udało się do załatwić bez serwisu. Sam tak walczyłem z Proshopem swego czasu jak mi się 3 dni przed końcem gwarancji 3080 wywalił, dopiero po 3 wysłaniu zwrócili pieniądze ;) 

• Upvote 1
Opublikowano
Teraz, Pavel87 napisał(a):

Ok, no i git. To nie połączyłem wątków

Myślę że wiesz o którego Pawła mi chodziło👌

1 minutę temu, Pavel87 napisał(a):

Sam tak walczyłem z Proshopem swego czasu jak mi się 3 dni przed końcem gwarancji 3080 wywalił, dopiero po 3 wysłaniu zwrócili pieniądze ;) 

Proshop jest popaprany jak się u nich kończy gwarancja sklepowa , umywają ręce nawet jak masz jeszcze gw. producenta i nie chcą w tym pośredniczyć.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, AudRob napisał(a):

Myślę że wiesz o którego Pawła mi chodziło👌

Tak, tak, jasna sprawa. Wybacz reakcję. 

18 minut temu, AudRob napisał(a):

Proshop jest popaprany jak się u nich kończy gwarancja sklepowa , umywają ręce nawet jak masz jeszcze gw. producenta i nie chcą w tym pośredniczyć.

Ogólnie byłem zadowolony z obsługi dopóki nie doszło do rozpoczęcia procesu reklamacji na 3 dni przed końcem gwarancji. Na pewno nie byli zadowoleni tym faktem. Pierwszą reklamacje odrzucili, do drugiej dołączyłem materiał dowodowy w postaci filmików, screenów, montażu w innym kompie, logów z GPU-z i też nie pomogło. Dopiero przy trzeciej gdzie pismo było napisane po "prawniczemu" sprawiło, że zwrócili pieniądze. Ale to pewnie dlatego, że mieli już dość :) 

Edytowane przez Pavel87
  • Upvote 1