Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Takie coś znalazłem na jednej z grup o elektrykach:

Cytat

No i mamy to. Euro 7 wchodzi i kończy bajkę o „bezemisyjnych” elektrykach. Nie dlatego, że coś się nagle zmieniło, tylko dlatego, że w końcu zaczęto liczyć to, co zawsze było pomijane. Do tej pory patrzyli tylko na spaliny, więc EV wyglądały jak cud techniki. Teraz dochodzą opony i hamulce, czyli to, co realnie trafia do powietrza, i nagle wychodzi coś bardzo niewygodnego.

Elektryki są ciężkie, po prostu. Kilkaset kilogramów więcej przez baterie, a masa w motoryzacji robi robotę – większy ciężar i natychmiastowy moment obrotowy oznaczają szybsze zużycie opon. To są mikrocząstki, które trafiają do powietrza i do płuc, i tego nie przykryje żadna „zielona” narracja. Z hamulcami jest podobnie – rekuperacja działa, ale tylko do momentu, kiedy jedziesz spokojnie. Wystarczy mocniejsze hamowanie i cała przewaga znika, bo masa zaczyna dominować.

I teraz najlepsze – to nie jest problem tylko elektryków. To jest problem całego rynku, który poszedł w ciężkie, napompowane auta z obsesją na osiągi. SUV ważący ponad dwie tony, nieważne czy diesel, benzyna czy EV, robi dokładnie ten sam syf z opon. Tyle że elektryki sprzedano jako „czyste”, więc teraz zderzenie z rzeczywistością boli bardziej.

W praktyce może się okazać, że lżejsze auto spalinowe albo prosta hybryda generuje mniej tego typu emisji niż ciężki elektryk. Nie dlatego, że spaliny są zdrowe, tylko dlatego, że masa wygrywa z ideologią. Największy absurd polega na tym, że dało się to zrobić inaczej – lżejsze auta, mniejsze baterie, ewentualnie system wymiany i temat miałby sens. Zamiast tego poszliśmy w ciężkie konstrukcje i marketing „zasięgu”.

Euro 7 niczego nie zmienia, ono tylko mówi „sprawdzam”. I nagle okazuje się, że „zero emisji” było hasłem, a nie rzeczywistością. Fizyki nie oszukasz i właśnie przyszło rozliczenie.

Opublikowano

Jak tam zostało wspomniane - można mocno ograniczyć emisję przy autach elektrycznych (i hybrydowych) dzięki rekuperacji + spokojnej jeździe. Jak ktoś "targa" to zawsze spali (lub "wypyli" z hamulców) dużo.

Opublikowano

No tekst mega słaby, bo sugeruje że EV są szkodliwe ze względu na pylenie z opon i ciężar, jakby spalinówki tego nie robiły :E 

A więcej gumy z opon to produkują Sebixy w starych BMW i Hondach, niż ciężki elektryk. 

Opublikowano
6 godzin temu, galakty napisał(a):

Ale co, zamontujesz niemarkowe opony i auto traci normę Euro 7? :E 

No a czemu nie? Wystarczy że wprowadzą dodatkowy znaczek na oponie. Nie ma znaczka -> negatyw na przeglądzie. To niczym nie różni się od tego, jak założyć opony niespełniające norm nośności czy prędkości. Oczywiście w państwie z dykty nikt nie zawraca sobie tym głowy -> jest bieżnik, to opona dobra. 

W DE dla przykładu już nie możesz jeździć na zimówkach M+S. 

43 minuty temu, MaxaM napisał(a):

A jak wytniesz DPF, to auto traci Euro? :E

No traci dopuszczenie do ruchu. 

Opublikowano
8 godzin temu, galakty napisał(a):

No tekst mega słaby, bo sugeruje że EV są szkodliwe ze względu na pylenie z opon i ciężar, jakby spalinówki tego nie robiły :E 

A więcej gumy z opon to produkują Sebixy w starych BMW i Hondach, niż ciężki elektryk. 

Raczej że wciskano kit że trawa jest zawsze zielona, a czasami bywa np. żółta.

Sam tekst mówi tylko co oczywiste, pyli nie tylko sam wydech ale zasadniczo wszystko co "ścierne" w pojeździe mechanicznym. I czy EV czy konwencjonalny napęd pylenie można ograniczyć świadomą jazdą a nie pałowaniem od świateł do świateł.

Opublikowano
1 godzinę temu, marko napisał(a):

No a czemu nie? Wystarczy że wprowadzą dodatkowy znaczek na oponie. Nie ma znaczka -> negatyw na przeglądzie. To niczym nie różni się od tego, jak założyć opony niespełniające norm nośności czy prędkości. Oczywiście w państwie z dykty nikt nie zawraca sobie tym głowy -> jest bieżnik, to opona dobra. 

W DE dla przykładu już nie możesz jeździć na zimówkach M+S. 

Błagam, w Polsce nikt nie sprawdza czy masz katalizator i DPF, a będą znaczki na oponie weryfikować.... 

1 godzinę temu, Qrdello napisał(a):

Raczej że wciskano kit że trawa jest zawsze zielona, a czasami bywa np. żółta.

A jak inaczej zachęcić ludzi pomijając dopłaty do gorszego rozwiązania dla nich? :E 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, galakty napisał(a):

Błagam, w Polsce nikt nie sprawdza czy masz katalizator i DPF, a będą znaczki na oponie weryfikować.... 

Pytałeś o euro 7, jak to weryfikować. To Ci podałem banalny sposób, a Ty wyjeżdżasz z durnym tekstem, kto to będzie w Polsce sprawdzał. A co mnie interesuje kto to będzie sprawdzał? Mnie interesuje, czy da się sprawdzić.

Generalnie skończy się i tak na tym, że to producenci opon dostosują mieszanki dla całej gamy opon, a nie że konkretne modele będą spełniać normy. więc i do 20-letniego auta wrzucisz opony euro7, czy Ci się to podoba czy nie

Btw. katalizator to mi sprawdzali i 15, i 10 lat temu, łącznie z analizą spalin

Edytowane przez marko
  • Upvote 3
Opublikowano

To jakiś wyjątek musi być. Od 7 lat jeżdżę na SKP dwoma autami, wcześniej przez 15 lat jednym - NIGDY NIGDZIE NIKT nie sprawdzał mi spalin, chociaż kilka razy o to pytałem xD Podobnie nigdy nie miałem chociaż "opukanej" puszki z katem, czy on się tam wogóle znajduje czy echo jak w górach xD 

Opublikowano
13 godzin temu, galakty napisał(a):

Generalnie na dzień dzisiejszy DPF w Polsce na przeglądzie nie da się sprawdzić, bo nie ma do tego sprzętu ani przepisów.

- Pucha jest?

- Jest!

- Mieści się w normie zadymienia?

- Mieści!

- No to pozytyw!

;)