Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Ale czy "dupa z flakami" jak Ty to nazywasz nie jest czasem inna w przypadku monitorów ASUS, LG i Iiyama, pomimo tej samej matrycy?
Nie jest chyba przypadkiem, że 4 problemy na forum dotyczą akurat monitora od Gigabyte, a nikt nie zgłaszał nic o reszcie. Tutaj zły odpromiennik ciepła by wystarczył i tragedia gotowa.

Mogą być różnice, ale to większego znaczenia. Mogą być większe integracje wszystko na jednej płycie nawet łącznie z zasilaczem tylko to nie ma najmniejszego znaczenia.

Mobas/sterowanie/tcon może być na jednym PCB i zasilacz na innej płytce. Jeszcze inaczej będzie to wyglądać jak jest zasilacz zewnętrzny to będzie przetwornica z powiedzmy z 19v na 12V i inne napięcia, która zasila wszystkie "flaki" ;) W przypadku wewnętrznego zasilacza to zasilacz zajmuje większą powierzchnie ;) Wszystko jest na dystansach i wiadomo ciepło tak czy inaczej unosi się ku górze. Płyta może mieć dodatkowo termopad i oddaje ciepło do obudowy, ale to tylko co nic. Obudowa jest stalowa + gruby pad.

Elektronika w takich monitorach generalnie ma wysoką sprawność także na ciepło nie idzie dużo tylko monitory mają bardzo kiepski obieg powietrza w takiej obudowie także tak czy inaczej na pasywie potrzeba odpowiedniego chłodzenia.

A panel oddaje ciepło na całej powierzchni przód/tył i duża część nie jest zakryta "plastikiem".

Poza tym ten duży radiator w GB to jest na CPU i być może chłodzi też pamięci. Patrząc co dają w TV to taki mały nie jest ;)

Drugi widać układ z odpromiennikiem został zlany być może nie wymaga chłodzenia lub oszczędności tak samo jak w TV :hihot: To po czasie wychodzą problemy z lutami. Nawet gdyby mocno się grzał to bez radiatora mniej podgrzeje wnętrze monitora ;)

Nawet jeżeli jest jakiś problem z panelami to GB ani LG do niczego nie przyznają tylko mogą pojawić się inne rewizje matryc i nikt nawet tego nie będzie wiedział bo OLED-y nie są tak powszechne jak LCD. Gdzie LCD często wlatuje na stół w zewnętrznym serwisie.

A producenci w TV jeżeli chodzi o LCD maglują rodzajami matryc na poziomie tego samego modelu niby kupujesz to samo, a nie to samo ;) Także sztuka "X" jest bardziej podatna na uszkodzenia niż "Y" ;)

• Upvote 2
Opublikowano
7 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Ty to jednak beton jesteś.

To nie ja zaraz będę uśmiercał drugi monitor, ale może po prostu jesteś pechowy :hihot: 

A tak całkiem SERIO. To na cholerę testujecie na białym tle? Doskonale wiadomo że WOLEDy mają problem z bielą, ona nigdy nie jest równomierna i będą przebarwienia. 

I nie wiem jak to widzicie, bo jak u siebie dam Painta na 100% jasności to mnie oślepia i nie da się tak patrzeć na monitor, a tu rysunki i szkice jakieś.

Dopóki na planszach testowych i szarym kolorze nie ma defektów to OLAĆ I GRAĆ, a nie Painty przeglądać. Albo kup minileda który ma tysiąc innych problemów, sam nie wiem czego oczekujesz. Kupisz trzeciego WOLEDa i za 3-6 msc będzie powtórka, bo NAGLE lekko biały nie będzie biały (i nigdy nie będzie na tej matrycy). 

Opublikowano

@sideband Dzięki. Jest dużo mądrości w tym co piszesz. W mojej ocenie problem leży na płaszczyźnie: wrażliwość oled + temperatura + czas użytkowania.
Biorąc pod uwagę to, że zarówno w lecie jak i w zimie dąży się do temperatury pokojowej na poziomie 23*C, to długotrwałe użycie wrażliwych oledów w temperaturze z odczytów @Raiven może być kluczem do rozwiązania tej zagadki.
Z jednej strony temperatura się wydaje dosyć niska, z drugiej jednak oddziałuje na organiczny (nie syntetyczny) komponent. Któryś z kolegów słusznie zauważył, że skoro producenci dają zasilacze w postaci cegły, to mogliby jak najwięcej do niej przenieść. 

5 godzin temu, galakty napisał(a):

To nie ja zaraz będę uśmiercał drugi monitor, ale może po prostu jesteś pechowy :hihot: 

To nie ja się pieszczę z monitorem "bo OLED". 
Jest gwarancja 3 lata, jest użytkowanie w ramach specyfikacji i zaleceń producenta monitora oraz oprogramowania, to ma to działać i łaski nie robi.

A tak całkiem SERIO. To na cholerę testujecie na białym tle? Doskonale wiadomo że WOLEDy mają problem z bielą, ona nigdy nie jest równomierna i będą przebarwienia. 

I nie wiem jak to widzicie, bo jak u siebie dam Painta na 100% jasności to mnie oślepia i nie da się tak patrzeć na monitor, a tu rysunki i szkice jakieś.

Dopóki na planszach testowych i szarym kolorze nie ma defektów to OLAĆ I GRAĆ, a nie Painty przeglądać. Albo kup minileda który ma tysiąc innych problemów, sam nie wiem czego oczekujesz. Kupisz trzeciego WOLEDa i za 3-6 msc będzie powtórka, bo NAGLE lekko biały nie będzie biały (i nigdy nie będzie na tej matrycy). 

Akurat obrysowywałem na 40% jasności w SDR czyli tak jak używam codziennie.
Retencję widać na białym oraz skali szarości od 5-90% o czym pisałem wcześniej i jakbyś uważnie czytał to byś to wyłapał.
Ciekawe czy byś podchodził do tematu na zasadzie "OLAĆ I GRAĆ" gdyby z dnia na dzień ci się to na monitorze powiększało.
Nie po to kupiłem monitor za ponad dwa kafle, żeby udawać, że czegoś nie widzę... no już pal licho ten banding, bo akurat w tym egzemplarzu jest niewielki, na to z góry się godziłem biorąc tandema.

sam nie wiem czego oczekujesz

Tego, że wydając ponad dwa kafle na produkt będę go mógł normalnie używać i nie będą na nim wychodzić wady fabryczne. Moje oczekiwanie wydaje mi się bardzo niewygórowane, czyż nie?

Opublikowano
1 minutę temu, Lameismyname napisał(a):

Tego, że wydając ponad dwa kafle na produkt będę go mógł normalnie używać i nie będą na nim wychodzić wady fabryczne. Moje oczekiwanie wydaje mi się bardzo niewygórowane, czyż nie?

Biorąc pod uwagę że miniled kosztował 1600 zł? 

I wiesz co kupujesz, OLED nie nadaje się do ciągłej pracy, a u Ciebie praktycznie 3/4 dnia działa. To nie jest dla Ciebie i tyle. 

Kupiłeś monitor z problemami z bielą i narzekasz, że masz odbarwienia. Weź QD to będziesz marudził że fioletowa czerń jest i lustro. Weź miniled to będzie narzekanie że HDR słaby i smuży. Dużo wyjść nie masz... 

• Upvote 1
Opublikowano
9 minut temu, galakty napisał(a):

Biorąc pod uwagę że miniled kosztował 1600 zł? 

Tamten model nie był dopracowany co z resztą obaj wiemy.

10 minut temu, galakty napisał(a):

I wiesz co kupujesz, OLED nie nadaje się do ciągłej pracy, a u Ciebie praktycznie 3/4 dnia działa. To nie jest dla Ciebie i tyle. 

Nie kupiłem monitora aby go używać 2-3 godziny dziennie. To nie eksponat w muzeum.

11 minut temu, galakty napisał(a):

Kupiłeś monitor z problemami z bielą i narzekasz, że masz odbarwienia. Weź QD to będziesz marudził że fioletowa czerń jest i lustro. Weź miniled to będzie narzekanie że HDR słaby i smuży. Dużo wyjść nie masz... 

Ja (dwukrotnie) i koledzy @Raiven oraz @CajraX kupowaliśmy nowe monitory w sklepie - pozbawione wad fabrycznych. Jak widać, te wady wyszły z czasem.
Nie życzę Ci tego ale jeżeli ten rodzaj retencji nazywasz "problemami z bielą" i czymś normalnym, to chyba nie masz o nich wyobrażenia. To chyba, Twój naturalny mechanizm obronny organizmu - chociaż by Ci ktoś na ławie wszystko wyłożył, to negacja :D 
A co do minileda, sam byłeś zadowolony z obrazu, nawet ostatnio o tym wspominałeś, tylko problemem było wypalanie oczu :D 
Zauważ, że XMN, którego mieliśmy jest już ze 3 lata na rynku, stąd po cichu liczę, że nowy MSI, który na papierze wygląda zdecydowanie lepiej, będzie też lepszym wyborem.
Mogę zaakceptować trochę gorszą jakość obrazu na rzecz trwałości i bezobsługowości. Zamiast teoretyzować, to go wezmę i zobaczę na żywo. Spasuje mi to zostanie, nie to zwrócę. Tutaj nie ma co się nad tym rozwodzić.

Opublikowano
10 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Nie kupiłem monitora aby go używać 2-3 godziny dziennie. To nie eksponat w muzeum.

U mnie monitor działa co najmniej pół dnia i dłużej. Mój stary LG przekroczył tuż przed zakupem AOC mini leda 15k godzin użytkowania w ciągu ponad 3 lat. Tutaj OLED też nie będzie mieć łatwo. Czy przeżyje? Uważam, że przy moim używaniu to będzie trudne. 
Tyle bym nie dał za mini leda, jak jest możliwość kupna OLEDa, mimo wszystkich tych wad. 

Opublikowano (edytowane)

Powtórzę tylko to co wcześniej napisałem, u mnie ta wada jest znacznie większa niż u kolegi @Lameismyname (tak mi się wydaje), ale nie monitoruję jej ewentualnego powiększania się. Jak ją nagle zauważyłem to już "na start" była spora.

Edytowane przez Raiven
Opublikowano
55 minut temu, Reddzik napisał(a):

U mnie monitor działa co najmniej pół dnia i dłużej. Mój stary LG przekroczył tuż przed zakupem AOC mini leda 15k godzin użytkowania w ciągu ponad 3 lat. Tutaj OLED też nie będzie mieć łatwo. Czy przeżyje? Uważam, że przy moim używaniu to będzie trudne. 
Tyle bym nie dał za mini leda, jak jest możliwość kupna OLEDa, mimo wszystkich tych wad. 

Praktyka pokaże. Gwarancja jest od tego aby w razie czego mieć ochronę.

46 minut temu, Raiven napisał(a):

Powtórzę tylko to co wcześniej napisałem, u mnie ta wada jest znacznie większa niż u kolegi @Lameismyname (tak mi się wydaje), ale nie monitoruję jej ewentualnego powiększania się. Jak ją nagle zauważyłem to już "na start" była spora.

Ja za pierwszym razem też miałem dużo, co widać w pierwszym poście. 
To u mnie w tej ilości też pojawiło się wtedy nagle.

Opublikowano (edytowane)

Noż kur... choć bym chciał nic ja tam nie widzę :P na tych zaznaczonych picassach , wczesniejsze foty też badałem i za ...a  nie widzę :P powiekszam,pomniejszam i doopa biały kolor mój qdoled wyrównuje :wariat: chociaz żeby nie skłamać chyba gdzieś na jednej focie wczesniej  coś tam, niby da się dostrzec 

Edytowane przez unadarek
Opublikowano

No tak zgadza się , temu na stronie 7  jest fotka w wykonaniu lamy narysował goscia z przepołownioną szyją ,rozdziawioną gębą patrzącą na plemniora  i tam widać po lewej i prawej stronie zabarwienie na zielono  a po środku tam gdzie ta łypa  wpada w różowawy  :D

Opublikowano
14 minut temu, unadarek napisał(a):

Noż kur... choć bym chciał nic ja tam nie widzę :P na tych zaznaczonych picassach , wczesniejsze foty też badałem i za ...a  nie widzę :P powiekszam,pomniejszam i doopa biały kolor mój qdoled wyrównuje :wariat: chociaz żeby nie skłamać chyba gdzieś na jednej focie wczesniej  coś tam, niby da się dostrzec 

Ja tylko obrysowuje miejsca - tak jest 1:1 lepiej.
Natomiast nie zobaczysz tutaj zacieków, bo to print screen ;) Nawet na zdjęciu pierwszego monitora nie zobaczysz, bo foto tego nie złapie.

10 minut temu, sideband napisał(a):

By na zdjęciu to wykazać to potrzebne jest odpowiednie szare tło i ustawienia iso/naświetlania przy robieniu zdjęciu bo inaczej pewnych detali nie ujrzysz na zdjęciu.

Jakbym zabrał czarną obwódkę i wypełnił to szarym RGB 252 252 252, to jako-tako by to zasymulowało ale ktoś kto ma jasno ustawiony monitor słabo to będzie widział. 
W realu ta retencja jest od białego do szarego 90% o czym już pisałem.

10 minut temu, unadarek napisał(a):

No tak zgadza się , temu na stronie 7  jest fotka w wykonaniu lamy narysował goscia z przepołownioną szyją ,rozdziawioną gębą patrzącą na plemniora  i tam widać po lewej i prawej stronie zabarwienie na zielono  a po środku tam gdzie ta łypa  wpada w różowawy  :D

Tam masz real foto ale i tak kij widać.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Natomiast nie zobaczysz tutaj zacieków, bo to print screen ;) Nawet na zdjęciu pierwszego monitora nie zobaczysz, bo foto tego nie złapie.

Jakbym zabrał czarną obwódkę i wypełnił to szarym RGB 252 252 252, to jako-tako by to zasymulowało ale ktoś kto ma jasno ustawiony monitor słabo to będzie widział. 

taaa dokładnie :-) 

Edytowane przez unadarek
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Lameismyname napisał(a):

noo tam widac piękne zafarby,kalejdoskop :P woledów sławetnych :P  w ipsach też takie kwiatki często gęsto :D

Edytowane przez unadarek
Opublikowano
20 minut temu, unadarek napisał(a):

noo tam widac piękne zafarby,kalejdoskop :P woledów sławetnych :P  w ipsach też takie kwiatki często gęsto :D

Szczerze, to przez wszystkie lata jak się na szybko zastanowię, to raz mi się zjarał CRT, raz zasilanie w LCD (jakiś Samsung 27") i nie mogę sobie innych cyrków przypomnieć. A tutaj 2 OLEDy pod rząd :D 

Opublikowano
2 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Szczerze, to przez wszystkie lata jak się na szybko zastanowię, to raz mi się zjarał CRT, raz zasilanie w LCD (jakiś Samsung 27") i nie mogę sobie innych cyrków przypomnieć. A tutaj 2 OLEDy pod rząd :D 

Tobie już wyżej nie raz dobrze radzili kup ty se taniego qdoleda i sam sie przekonaj bez powielania o slabych powłokach, o słabym glossy itp. :P powiem ci że te szkło jest zaj.... , a wracając ogólnie do loledów sroledów to według mnie tak logicznie myśląc nieźle można się pohahać z gawiedzi jak to się podniecają loledami na tzw nowych gen matryc 4,5, setnej  jakie to one nie będą cool :P czekają ,tasują się :P a prawdę mówiąc jakości wyświetlanego obrazu to nie zmieni dopakują jeszcze wyżej jasność sławetne hdry ,napi...  dodatkowych herców i hejaaa  4-5tys  za to samo :P moja skromna opinia jest taka jak juz się chce loleda kupic coś taniego z 3 latami gwarki  na pewno wytrzyma to to z 3-5 lat i wtedy mysleć o czymś nowym jeżeli będzie jakakolwiek różnica ;)

Opublikowano

@unadarek Ale u mnie serio słaba powłoka odpada. Mam też bardzo jasny pokój więc błyszcząca matryca nie ma racji bytu (kiedyś miałem i w moim scenariuszu to lipa).
Mógłbym dać szansę QD Penta Tandem o ile powłoka jest poprawiona i byłyby jakieś wersje matowe ale tego chyba jeszcze na rynku nie ma. W każdej dziedzinie życia stawiam na pancerne i żywotne rozwiązania, a tutaj człowieka naszło na nowinkę.
Żyćko :) Coś będę kombinował.

Opublikowano
5 minut temu, Pan Mateoo napisał(a):

To co teraz? Tamten oddałeś w końcu na gwarancję? Na chwilę nie zaglądałem tu i aż 10 stron jest xD

Jaki teraz kupujesz 

Może jutro się wybiorę do sklepu stacjonarnego albo na dniach. Chciałem chwilę popatrzeć na rozwój retencji. Rośnie w oczach.

A co kupię? Myślałem o MSI MAG 274QPF X30MV i pewnie wezmę na próbę. Już tam przeboleję trochę gorszy obraz. Byle gał nie wypalało i było "Plug&Play".

Opublikowano

Ale dajcie chłopu wykonać taktyczny odwrót w białych rękawiczkach od sroledów, ja to szanuję. Było już proponowane aby w tych pieniądzach brał innego sroleda - może będzie miał więcej szczęścia ale skoro nie to nie, po co drążyć.

• Upvote 1