Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w Tytule, kusi mnie przejście na AM5. Widziałem że ludzie używają adaptery do sodimm, kupił bym po prostu najtańsze kości + adaptery, 16gb by mi całkowicie wystarczało. Kupił bym 7800X3D i wpakował go w jakąś tanią płytę z ramem sodimm. :E

Wiem że 5800X3D ma powrócić ale nie wiadomo jak będzie z jego ceną i dostępnością u nas. Gram tylko w mmo i mój 5600 już nie daje rady jak jest większa jadka.

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, jirajamgo napisał(a):

Jak w Tytule, kusi mnie przejście na AM5. Widziałem że ludzie używają adaptery do sodimm, kupił bym po prostu najtańsze kości + adaptery, 16gb by mi całkowicie wystarczało. Kupił bym 7800X3D i wpakował go w jakąś tanią płytę z ramem sodimm. :E

Wiem że 5800X3D ma powrócić ale nie wiadomo jak będzie z jego ceną i dostępnością u nas. Gram tylko w mmo i mój 5600 już nie daje rady jak jest większa jadka.

Może gra potrzebuje więcej rdzeni? Trzeba by risercz zrobić. Wtedy jakiś 5700X/5800X może by uratował portfel? Albo kombo i5-14600kf plus B760 na DDR4? Kosztowało swojego czasu 1000pln teraz pewnie drożej.

Edytowane przez Grolshek
Opublikowano

Akurat na discordzie widziałem że ktoś miał porównanie 5800X3D z 5700X i na X3D o wiele lepiej chodzi z tego co pisał. Widziałem też na youtube filmiki od kogoś kto mi pisał że ma 9800X3D i o niebo lepiej to chodzi, jest pokazany fps więc mam porównanie względem tego jak jest u mnie. Gra na Unity, z niezbyt wybitną optymalizacją. :D 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Mała aktualizacja, narzędzia zbrodni są już zakupione. Zostaje mi opchać swoje graty i kupić co trzeba. Płytę będę brać MSI jakąś b650, najlepiej ogarniają adaptery z tego co przewertowałem. Idę w ATX, jakąś starą budę mam na strychu, w obecnej budzie mATX ciasno jest.

Udało mi się kupić ram 24gb za 370zł (są na samsungach B-Die więc powinny dobrze śmigać) + 63zł wyszły mnie adaptery w najnowszej wersji V3.

2026-05-29-11-10-05-905.jpg

2026-05-29-11-10-17-988.jpg

Edytowane przez jirajamgo
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, Krystian03 napisał(a):

Oby bez problemu to zadziałało. Lepiej po złożeniu jest porządnie przetestować.

Facet też inne ramy sprzedawał, testować też je testował więc powinny być w porządku. Teraz musze tylko stare graty opchać i kupić nowe. 

https://allegrolokalnie.pl/konto/oferty/archiwum/a47fdbc8-b217-493b-a85f-8f1ec087eca4/e01063a7-7b4e-4cb8-a338-c7bc346914f2

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Zamówiłem 9800x3d boxa w Media Expert z promki za 1.7k do tego powinienem dostać 150zł kodu rabatowego 15/17 to będzie na płytę do zużycia. 

Może ktoś polecić jakieś powietrzne chłodzenie do tych 180zł co sobie spokojnie poradzi z 9800x3d? z ME? Mam też kod rabatowy do zużycia 95zł to od razu użył bym na chłodzenie.

I ostatnia kwestia zasilacz czy sobie poradzi z 9800x3d + RTX 3070, niby ma te 550W na lini 12v, procek też nie jest jakoś prądożerny. Z podkręconym i 5600 + rtx 3070 nie miałem żadnych problemów. Zasilacz otwierałem, kondensatory są całe, od razu wentylator wyczyściłem.

Zasilacz to Cooler Master lite

2026-06-11-15-12-11-676.jpg

Opublikowano

Tylko teraz rozkminka, czy marnować ten rabat czy kupić np. to https://allegro.pl/produkt/chlodzenie-cpu-alpenfohn-brocken-4-argb-do-procesora-amd-intel-952ef079-10e3-42a2-af54-29a97218808f?offerId=18428321988

Na ME za kilka zł więcej są THERMALRIGHT Peerless Assassin 120 SE, na amazonie znowu jest za 129zł. Zastanowię się jeszcze, wodnego chłodzenia nie chce bo komp u mnie dużo chodzi i jakoś nie miał bym do tego zaufania. :D

Opublikowano

Dwuwieżowe chłodzenie będzie bardziej odpowiednie dla 9800X3D, ale jeden z wentylatorów może zasłaniać ramy, a tu masz ramy wyższe, włożone w adapter i nie wiem, czy nie będzie kolizji. Inna opcja to dwuwieżowe, ale bez jednego wentylatora.
Na pewno nie będzie kolizji w przypadku Alpenfohn Brocken 4 z allegro.

Opublikowano

Może, mogę też przedni wiatrak dać z tyłu i powinno być też dobrze. Lub po prostu z jednym. W skrzynce oem miałem w ogóle tylni wydmuchowy wentylator z tyłu za obudową zamiast w środku. :E 

Opublikowano

nie wyglada źle ten wytwór z allegro, 9800 jest dosyć łatwy do schłodzenia w dodatku z 3070 sie nie spoci...
Ale cena/jakość peerless assasin i podobne nie ma sobie równych :D

Opublikowano
2 godziny temu, kubon napisał(a):

Ale cena/jakość peerless assasin i podobne nie ma sobie równych :D

No jakość Themalrightów to jest akurat dość kiepska jak się to zobaczy na żywo, bardziej cena / wydajność ;)

Alpenfohn pewnie bedzie jakościowo sporo lepiej zrobiony, miałem jakieś dwa coolery od nich w ręku i wykonanie topka.

Tylko że to w sumie znaczenia nie ma, wsadzasz raz do budy i zapominasz, jedynie pierwsze wrażenie może być kiepskie.

Za stówkę bym wziął ten z Allegro, fajna cena za bdb cooler, a czy schłodzi 1-3 stopnie mniej od Phantom Spirita czy innego Assassina to już bez znaczenia - i tak pierwsze co warto zrobić to pobawić się z UV.

Opublikowano (edytowane)

UV na pewno będzie od razu, tym chłodzeniem z allegro to gdzieś tu na forum ktoś linkował niedawno więc dodałem sobie do ulubionych.  Znalazłem 

Na jakiejś niemieckiej stronie znalazłem test z 7800x3d, ale nie wiem na ile warto w nie wierzyć.

Przechwycenie obrazu ekranu_2026-06-11_17-31-14.png

Opublikowano
25 minut temu, Dirian napisał(a):

bardziej cena / wydajność ;)

o to mi chodziło ;)

1 minutę temu, jirajamgo napisał(a):

Na jakiejś niemieckiej stronie znalazłem test z 7800x3d

widać że niemały klocek ale troche zbyt pięknie to wygląda :hmm:

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, kalderon napisał(a):

Brocken na 7700X szału nie robi:
https://hardware-helden.de/alpenfoehn-brocken-4-im-test/

Tu też, poziom Noctua U12A:

Za stówkę nawet zacne chłodzenie, ale nie gdy za 114zł masz dwuwieżowe SMX Taifu.

Ale ogarniasz że gość chce sodimmy na dystansach i za uja pana dwuwieżowiec nie wejdzie bo zasłoni ramy? A Stormystyle coolery mają przesunięte rurki tak że można nawet10cm ramu wsadzić i wejdzie. My doskonale wiemy że są wydajniejsze chłodzenia.

Edytowane przez Grolshek
Opublikowano

To tylko kwestia czy warto dopłacać te kilka złoty, assassin wychodzi podobnie jak ten SMX TAIFU bo do niego trzeba wysyłkę doliczyć. Jeden wentyl zawsze można dać z tyłu lub zdjąć i po kłopocie. 

Ogólnie to mam na stanie taśmę termopada z klejem, blachę miedzianą chyba coś o grubości 0.5mm też mam więc jakieś radiatory se wytnę na te sodimy żeby je pocisnąć wyżej. :D