Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, Keleris napisał(a):

Na szczęście goły ASRock wyglądał tak, więc było szybko i bez babrania się z kitem.

Wszędzie tak naprawdę jest szybko i bez babrania się kitem oprócz Gigabyte rzecz jasna :) 

3 godziny temu, Jedi88 napisał(a):

Nieprawdopodobne, że fabryka może odjebać takiego paścia. Serwisy też się wycwaniły. Ktoś kto dostaje pieniądze, żeby zrobić to co ty musiałeś zrobić, ma po prostu w dupie i napiszą, że taki hotspot jest normalny. Bydlaki.

Czy rozważałeś regularne termopady? Podejrzewam, że bardzo ciężko byłoby to zmierzyć.

PTM się jeszcze wygrzeje. Przypomniałem sobie nawet, czemu chciałem tego Gigabyte. Ten model ma komorę parową.

Pokaż jak zastosujesz UV z -10% i wentylatory na około 2000 RPM, czy temperatury będą lepsze niż na moim ASRocku, bo jestem ciekawy.

Raz, że fabryka na dużą skalę z oszczędności używa taniej i kiepskiej jakości pasty - co już wiele firm pokazało z resztą m.in. w poprzedniej generacji kart.
Co do zmiany na termopady myślałem o tym mocno ale z tego co grzebałem w necie odnośnie grubości ich do tej karty, to różne źródła wskazują różnie, ktoś próbował różnych grubości i w końcu nie wiem czy trafił.
Są też różne twardości termopadów i nawet gdybym znał odpowiednie grubości to mógłbym źle dobrać. A tutaj wiemy jak jest - minimalnie za grubo damy gdziekolwiek to chłodzenie nie dojdzie jak trzeba, minimalnie za cienko, to komponent nie będzie odpowiednio chłodzony.
Z założeniem, że na rdzeń finalnie miał iść i z resztą poszedł cieniutki PTM nie ma tu tolerancji na błędy, więc najbardziej rozsądnym rozwiązaniem było putty.
Nawet w kwestii ekonomicznej - gdybym miał nakupić różnych padów i próbować systemem prób i błędów na pewno dało by to po kieszeni.

A tak to jedynie poszła tubka Fehondy za te ~45zł, ścinek PTM (Gelid HeatPhase Ultra) którego już miałem i najwięcej co mnie ten proces "kosztował" to czasu ;) 

Odnośnie porównania do Twojego ASRocka, proszę bardzo. UV na -10% i wentylatory ok. 2000 RPM.
PORWNANIE.thumb.gif.e8c1b6ad94ee051d59e52f22bac2b032.gif

3 godziny temu, Pentium D napisał(a):

Lepiej odrazu brać kartę z fabrycznym PTM niż się później tak bujać i maile pisać.

Ja kartę kupiłem stosunkowo tanio, bo za 2020zł więc wiedziałem, że jak coś to sobie ogarnę.
A zauważ, że to "bujanie i pisanie maili" to też część mojego hobby, bo dokumentowanie tego wszystkiego jest wartościowe dla społeczności.
Mógłbym pójść po najniższej linii oporu jak kolega wallec, zapłacić jakiemuś serwisowi parę stówek i mieć na gotowe. 
Ew. puścić za darmoszkę przez morele ale tam tak jak wspominałem - ktoś wymieniłby pastę i za jakiś czas problem wróciłby jak bumerang.

A co do samych moreli, wczoraj po dobie zareagowali, więc tutaj prawidłowo:

mirabeleC.png.1109479af0d41503862d0ac9bf99aa23.png

Jednak w obecnej sytuacji

4314abdbc2f1eb8b1875e40897caf5e6.jpg

3 godziny temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

Temat walkowany juz wiele razy, a wniosek jest prosty, pasta na GPU to przezytek. Mozna sobie latwo poradzic z problemem pump-out kupujac GPU z fabrycznym PTM, aktualnie jest spory wybor modeli :)

No tak. Pasta to do butów, ew. na CPU - nie na gołe rdzenie ;) 

3 godziny temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

Tym bardziej ze kazda ingerencja zawsze wiaze sie z potencjalnym ryzykiem uszkodzenia.

Oj tam. Jak miałem RX 580 Sapphire Pulse, to po drodze parę past na nim testowałem.

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Jakbym zapłacił za kartę 2020 zł, to bez wachania sam bym sobie to wymienił. Gra warta świeczki, bo układ chłodzenia solidny.

Testy robisz furmarkiem? 1, 2. Jak to ustawiacie, żeby porównać?

• Lameismyname zmienił(a) tytuł na Gigabyte RX 9070 XT Gaming - przegrzewanie się karty, efekt "pump out"
Opublikowano

gratuluję udanej operacji.

Co do radeonów 9070xt to problem jest taki że obecnie jak ktoś chce grać w gry bez PT i RT to nie ma nic lepszego na rynku w kategorii cena/jakość.

W niektórych grach ta karta przebija 5070ti a ponad 1000zł tańsza.

Opublikowano
17 minut temu, Pentium D napisał(a):

Z tego wszystkiego zrobiłem sobie nowe UV. PL -10%, -270 MHz GPU, -90 mV. Pół godziny w Dying Light the Beast. Średnio 280W.

Wiesz jak to jest... każdy z nas ma inną obudowę, inny przepływ powietrza w obudowie, inną temperaturę pokoju, inną krzywą RPM wentylatorów ustawioną przez producenta i na koniec - każdy używa innego softu do testu, w innym ciągu czasu.
Jak dodamy do tego jeszcze różne fikołki z OC i UV to wyniki od sasa do lasa.

Żeby było śmiesznie, to nawet jakby JEDEN z użytkowników wziął wszystkie karty, testował na jednym stanowisku, na tym samym sofcie, przez ten sam okres czasu to cholera wie jak normalizować chłodzenie, skoro wentylatory mają różną średnicę i głośność - pod względem RPM to małe wentylatory gorzej schłodzą kartę, pod względem dB to kiepsko wypadną np. konstrukcje XFX które słyną z wyjątkowo głośnych wentylatorów. Dodać do tego biosy Performance i Quiet z bardziej ciasną i poluźnioną krzywą wentylatorów to jeszcze nic.
Wystarczy, że losowo w tych kartach trafią się kości Samsunga i Hynixa (+15-20*C) i mamy ciekawie ;) 

13 minut temu, Jedi88 napisał(a):

Jakbym zapłacił za kartę 2020 zł, to bez wachania sam bym sobie to wymienił. Gra warta świeczki, bo układ chłodzenia solidny.

Testy robisz furmarkiem? 1, 2. Jak to ustawiacie, żeby porównać?

Sam układ OK, ale zastosowanie gównianej pasty woła o pomstę... a ten żel to już całkiem.
Ja tutaj raczej odpalałem Furmarka - począwszy od 1 posta gdzie pokazałem 106*C na Hot Spocie.
Jest właśnie jak wyżej, różne karty, ustawienia, programy, obudowy itd. - zmiennych czynników jest od cholery, żeby nawet próbować to porównywać.
Normalnie jabłka do gruszek ;) 

7 minut temu, Dimazz napisał(a):

gratuluję udanej operacji.

Co do radeonów 9070xt to problem jest taki że obecnie jak ktoś chce grać w gry bez PT i RT to nie ma nic lepszego na rynku w kategorii cena/jakość.

W niektórych grach ta karta przebija 5070ti a ponad 1000zł tańsza.

Dziękuję. Co do RT to w lekkim/średnim np. jak Pragmata, Resident Evil Requiem karta 9070 XT potrafi przegonić 5070 Ti. W RT... no abstrakcja. 
Chociaż w ciężkich tytułach nie jest kolorowo. PT fajna sprawa jednak jak już kiedyś wspominałem - na palcach dwóch rąk można policzyć tytuły z PT, gdzie te co mnie interesowały dawno przeszedłem na 5070 Ti.
Dodać do tego analizę Hardware Unboxed gdzie sprawdzali REALNIE gdzie RT daje rzeczywisty i odczuwalny efekt WOW, to zaledwie parę tytułów. I to mówiąc szczerze.
Stąd m.in. moja decyzja o przesiadce z 5070 Ti na 9070 XT. Na dzień dzisiejszy 9070 XT jest nie do przebicia jeżeli chodzi o współczynnik ceny do wydajności.

Opublikowano (edytowane)

Ja nie jestem wielkim entuzjasta RT, lubie sobie wlaczyc z ciekawosci, ale w 90% przypadkow efekt jest rozczarowujacy xD Zazwyczaj roznice sa male, a polowe FPS sie traci. Od 8 lat mamy RT na rynku, a ta technologia jest wciaz zarezerwowana dla najmocniejszych ukladow. Ciekawe czy kiedys sie to zmieni. :hmm: Przyklad PT z Alan Wake 2,  5080 4K DLSSP i 40 FPS w lesie :hihot:

Edytowane przez RTXnietylko4060tiUSER
Opublikowano
Teraz, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

Ja nie jestem wielkim entuzjasta RT, lubie sobie wlaczyc z ciekawosci, ale w 90% przypadkow efekt jest rozczarowujacy xD Zazwyczaj roznice sa male, a polowe FPS sie traci. Od 8 lat mamy RT na rynku, a ta technologia jest wciaz zarezerwowana dla najmocniejszych ukladow. Ciekawe czy kiedys sie to zmieni. :hmm:

W Cyberpunku Path Tracing zrobił mega wow - tam to robi robotę. Resident Evil Requiem z PT też dobrze wygląda, chociaż robiłem runa na 9070 XT z Ray Tracing na max i zmiana była raczej estetyczna.
W Pragmata zacząłem grać na 5070 Ti z Path Tracingiem i potem przesiadłem się na 9070 XT z Ray Tracingiem. Jest trochę różnica - na przykładzie gier capcomu traci się lusterkowość odbić - nie jest aż taka.
No ale 5070 Ti trzeba dopomagać DLSS Quality/Balanced + FG x4 aby jako tako z PT dało się pograć, a input lag jest odczuwalnie wyższy. Dla mnie jak ktoś jest miłośnikiem Path Tracingu i ma monitor 1440p, to powinien iść bardziej w RTX 5080, bo 5070 Ti jest "na styk".

Opublikowano
Teraz, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@LameismynameW porownaniu do zwyklego sledzenie promieni PT robi robote, tutaj nie ma dyskusji.

Powiem Ci tak - życzyłbym sobie aby Path Tracing był w tylu grach co Ray Tracing i aby działał na poziomie tego, który jest w Cyberpunku. 
To byłoby mistrzostwo świata.  Dopłaciłbym te premium np. do RTX 5080 gdyby ta technologia była tzw. game-changerem.
Póki co, patrząc na ilość tytułów w jakich jest i tym bardziej jest dobrze zaimplementowany można bardziej go określić mianem ciekawostki. 
Chociaż po cichu kibicuję ;) Wizualne smaczki trzeba doceniać.

Opublikowano (edytowane)

Powiem Ci, że przy dobrych ustawieniach i konfiguracji wentylatorów jest dosyć podobnie. U mnie w micro ATX układ komina, gdzie AIO od CPU wyciąga od góry.

Spisuje teraz z furmarka: GPU 53 stopnie, hotspot 73 stopnie, VRAM 88 stopni 1940 RPM. Bardzo podobnie.

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano
1 minutę temu, Jedi88 napisał(a):

Powiem Ci, że przy dobrych ustawieniach i konfiguracji wentylatorów jest dosyć podobnie. U mnie w micro ATX układ komina, gdzie AIO od CPU wyciąga od góry.

Spisuje teraz z furmarka: GPU 53 stopnie, hotspot 73 stopnie, VRAM 88 stopni 1940 RPM. Bardzo podobnie.

Mi AiO 360 z frontu drastycznie pogorszyło temperatury, co z resztą wiele osób sprawdzało na własnej skórze.
PNY 5070 Ti OC (wersja bez plusa) jak miałem dwuwieżowe chłodzenie Thermalright Phantom Spirit 120 łapał na UV jakieś 1300-1400 RPM i temperatury były znośne. 
Po wstawieniu AiO 360 na front skoczyło do 1700-1800 RPM i temperatury w górę.

Gdyby Gigabyte RX 9070 XT Gaming/Gaming OC miał fabrycznie PTM na rdzeniu i był tylko z pamięciami Samsunga (jeżeli wierzyć, to nowsze rzuty już mają tylko Samsungi) to za te pieniądze w których obecnie chodzi czyli ok. 2700zł byłaby to karta idealna.
Jednak ze względu na zwykłą pastę i żel, to ciężko ją komuś polecić, bo może mieć "powtórkę z rozrywki" tego co ja przechodziłem... 
Każdemu jako opcję bezpieczną polecę jednak wybór kart z PTM fabrycznym dla świętego spokoju, a tych kart trochę jest - z Twoim ASRockiem Steel Legend włącznie.

Opublikowano
7 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Mi AiO 360 z frontu drastycznie pogorszyło temperatury, co z resztą wiele osób sprawdzało na własnej skórze.
PNY 5070 Ti OC (wersja bez plusa) jak miałem dwuwieżowe chłodzenie Thermalright Phantom Spirit 120 łapał na UV jakieś 1300-1400 RPM i temperatury były znośne. 
Po wstawieniu AiO 360 na front skoczyło do 1700-1800 RPM i temperatury w górę.

Gdyby Gigabyte RX 9070 XT Gaming/Gaming OC miał fabrycznie PTM na rdzeniu i był tylko z pamięciami Samsunga (jeżeli wierzyć, to nowsze rzuty już mają tylko Samsungi) to za te pieniądze w których obecnie chodzi czyli ok. 2700zł byłaby to karta idealna.
Jednak ze względu na zwykłą pastę i żel, to ciężko ją komuś polecić, bo może mieć "powtórkę z rozrywki" tego co ja przechodziłem... 
Każdemu jako opcję bezpieczną polecę jednak wybór kart z PTM fabrycznym dla świętego spokoju, a tych kart trochę jest - z Twoim ASRockiem Steel Legend włącznie.

Co przeżyłeś to twoje, męcząca to zabawa, ale satysfakcjonująca. Za te pieniądze się opłacało. Masz dobre GPU za grosze i swoją własną pracę. Jak za starych dobrych czasów.

• Thanks 1
Opublikowano
7 minut temu, Jedi88 napisał(a):

Co przeżyłeś to twoje, męcząca to zabawa, ale satysfakcjonująca. Za te pieniądze się opłacało. Masz dobre GPU za grosze i swoją własną pracę. Jak za starych dobrych czasów.

Co prawda to prawda. No i ślad zawsze zostaje dla innych ;)  
Na tym opierają się technologiczne fora z prawdziwego zdarzenia, za które ITH jak najbardziej uważam.
Na przykładzie rozpadu starego PCLab i migracji do ITH widać jak bardzo to ludzie tak naprawdę tworzą i kształtują społeczność :) I to się ceni.

Opublikowano

No to ja również wyciągnąłem lekcję:" nadal trzymaj się od kart AMD z daleka" Temperatury pamięci, rozjazd gpu-hotspot, obroty wentylatorów. Chyba moja nerwica by mnie zeżarła przy takich parametrach. :heu: Jak dla mnie powtórka z koszmarnego 7900XTX z którego cieszyłem się dwukrotnie: jak kupiłem i jak sprzedałem.

Opublikowano
5 minut temu, Grolshek napisał(a):

No to ja również wyciągnąłem lekcję:" nadal trzymaj się od kart AMD z daleka" Temperatury pamięci, rozjazd gpu-hotspot, obroty wentylatorów. Chyba moja nerwica by mnie zeżarła przy takich parametrach. :heu: Jak dla mnie powtórka z koszmarnego 7900XTX z którego cieszyłem się dwukrotnie: jak kupiłem i jak sprzedałem.

Bez przesady. W nowszych rzutach masz przeważnie karty z pamięciami Samsunga. Wybierasz model z PTM na rdzeniu i padami na sekcji/vram i masz cudnie. Swoją drogą mój target przy UV to ok 210W i czapka na AMD jest twarda. U zielonych softowo w jakimś afterburnerze jak zrobisz tyle (miałem chyba 2820MHz @ 0,88V) to w części tytułów trzyma ale w części jak Quake 2 RTX albo rzeźnikach jak Furmark niestety Power Limit ucieka bliżej stockowego ~300W i nic się nie da zrobić :/ 

Opublikowano
4 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Bez przesady. W nowszych rzutach masz przeważnie karty z pamięciami Samsunga. Wybierasz model z PTM na rdzeniu i padami na sekcji/vram i masz cudnie. Swoją drogą mój target przy UV to ok 210W i czapka na AMD jest twarda. U zielonych softowo w jakimś afterburnerze jak zrobisz tyle (miałem chyba 2820MHz @ 0,88V) to w części tytułów trzyma ale w części jak Quake 2 RTX albo rzeźnikach jak Furmark niestety Power Limit ucieka bliżej stockowego ~300W i nic się nie da zrobić :/ 

Ale to jest lekcja dla mnie a nie porada dla innych. Jest tanio? Jest tanio. Jest dobrze? Jest tanio. :lol2:

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Grolshek napisał(a):

Ale to jest lekcja dla mnie a nie porada dla innych. Jest tanio? Jest tanio. Jest dobrze? Jest tanio. :lol2:

Rozumiem. A tak ogólnie jak ktoś łyknie 9070XT za 2700zł w postaci takiego ASUSa Prime czy też ASRocka Challengera z PTM na rdzeniu i pamięciami Samsung, to raczej powinien być zadowolony.