Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie 

Potrzebowałbym porady w związku z planem złożenia taniego komputera dla gracza do 700zł, który byłby w stanie udźwignąć
spokojnie gra z okresu 20-25 rok aczkolwiek nie ukrywam z pewnym profitem dla mnie.  Wyznaczyłem już kilka konkurencyjnych modeli i obecnie
zastanawiam się nad jednostką z wydajniejszym chłodzeniem tyle, że nie wiem na ile przy obecnym rynku choćby olx będzie na niego
chętny. Ze względu na ograniczenia czasowe części z serwisu reszta zakupy lokalne a niżej podaje ogólną specyfikację : 

CPU : 3.0 Ghz 4 rdzenie 4 watki 
RAM : 8 GB DDR4 CL20 
GRAFIKA : 2GB NVIDIA  
DYSK : HDD 250 GB
CHŁODZENIE: WIATRAK + PLYTKI MIEDZIANE x3 LUB RADIATOR MIEDZIANY + 2 WIATRAKI[Duze obroty] 
SIEC : KARTA WIFI
OBUDOWA : MINI ATX + oswietlenie komputera 

RAZEM : 650 PLN

Określiłem iż w granicach 800 można by go sprzedać. Choć myślałem
też nad softem do zarządzania tymi wiatrakami w czasie
rzeczywistym, ale to we własnym zakresie. 

Opublikowano

Zapomnij  8 GB RAM dziś to mało jak chcesz grać w gry z 20-25 roku i grafika 2 GB VRAM też mało do tego dysk HDD nie zbytnio pasuje, kilka gier już ma w wymaganiach SSD . W jakie gry chcesz grać ?? . Tak napisałeś że nie wiadomo czy to jest to co masz teraz czy wybrałeś takie podzespoły ?? 

Opublikowano

- żadna sensowna gra z lat 2020-2025 nie będzie działała jak trzeba na dysku HDD
- 8GB DDR4 - ciężko na tym działać w samym systemie a co dopiero w grze
- system chłodzenia - jakie miedzianwe płytki albo miedziany radiator? Wrzuć zdjęcie o czym mówisz bo ciężko ogarnąć
- grafika 2GB do gier z lat 2020-2025? Auć...

Wybacz ale daj spokój. Zwiększ budżet dwukrotnie i można w ogóle zacząć myśleć. 

Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, MJRegul napisał(a):

Wybacz ale daj spokój. Zwiększ budżet dwukrotnie i można w ogóle zacząć myśleć. 

Może nie dwukrotnie ale 50% trzeba dołożyć:

B360 150pln

i5-8400 100pln

2x8gb DDR4 300pln

RX 580 8GB 200pln

Zasilacz 500W 100pln

Obudowa 100pln

M2 256GB 100pln

Sata 500GB 50pln

Edytowane przez Grolshek
Opublikowano
2 godziny temu, MJRegul napisał(a):

system chłodzenia - jakie miedzianwe płytki albo miedziany radiator? Wrzuć zdjęcie o czym mówisz bo ciężko ogarnąć

Pewnie myśli o heatpipe które dotykają (przez pastę) do procesora coś jak w Sparatanie HE924 

12 godzin temu, costruttore37 napisał(a):

Koniecznie musi być ?? . Za 800 zł można złożyć coś lepszego z części z Allegro nawet jak dołożysz te 100 zł to lepiej 

Opublikowano

Rozumiem, ew obniżę oczekiwania i złożę coś pod edycję gier 2015-20. Komputer ma być na sprzedaż nie dla mnie osobiście i ewentualnie dodam mniejsze SSD, ale za to chłodzenie chce rozbudować. 

Radiator np taki : Radiator uniwersalny żeberkowy miedziano-aluminiowy z pastą do LED CPU by allegro. Kwestia tylko czy finalnie dało by radę go puścić na rynek w graniach 800 pln. 

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, costruttore37 napisał(a):

Rozumiem, ew obniżę oczekiwania i złożę coś pod edycję gier 2015-20. Komputer ma być na sprzedaż nie dla mnie osobiście i ewentualnie dodam mniejsze SSD, ale za to chłodzenie chce rozbudować. 

Radiator np taki : Radiator uniwersalny żeberkowy miedziano-aluminiowy z pastą do LED CPU by allegro. Kwestia tylko czy finalnie dało by radę go puścić na rynek w graniach 800 pln. 

Mam rozumieć że chcesz złożyć komputer za 500-650 zł i sprzedać za 800 zł . Nawet za mojego co mam w podpisie bym tyle nie dostał a działają na nim gry z 20-25 np taki "Saints Row 2022" stabilne 30fps w 1080p czasami go przydusi ale to już wina dysku . Do chłodzenia procka chcesz używać tego Radiator uniwersalny żeberkowy i to małe coś ma schłodzić procka to już lepiej będzie chłodzenie BOX . Gry z 2015-2020 to nawet odpala mój działkowy z E8400 ,4GB RAM i 1 GB VRAM xD . Poszukaj na OLX jest dużo sprzętów w takiej kwocie które już są komuś nie potrzebne . Tutaj nawet kolega z forum coś w miarę sensownego sprzedaje 1000 zł a ty chcesz kupić coś starego za 500 zł i sprzedać za 800 zł 

Edytowane przez ChudyXp
Opublikowano

Imo jak chcesz coś kupic żeby sprzedać dla zysku to odradzam, prędzej niż uda Ci się coś kupić w tej kwocie okazyjnie żeby zarobić na tym te 150zl to natkniesz się na jakiegoś scammera i więcej stracisz niż zyskasz.

Opublikowano
24 minuty temu, UnLuck85 napisał(a):

Imo jak chcesz coś kupic żeby sprzedać dla zysku to odradzam, prędzej niż uda Ci się coś kupić w tej kwocie okazyjnie żeby zarobić na tym te 150zl to natkniesz się na jakiegoś scammera i więcej stracisz niż zyskasz.

Chyba nam się trafił Janusz biznesu który myśli że kupi coś za 500 zł trochę wyczyści nałoży nową pastę postawi od nowa system i sprzeda trzy razy drożej :hahaha:

Opublikowano
W dniu 7.07.2026 o 14:15, ChudyXp napisał(a):

Mam rozumieć że chcesz złożyć komputer za 500-650 zł i sprzedać za 800 zł . Nawet za mojego co mam w podpisie bym tyle nie dostał a działają na nim gry z 20-25 np taki "Saints Row 2022" stabilne 30fps w 1080p czasami go przydusi ale to już wina dysku . Do chłodzenia procka chcesz używać tego Radiator uniwersalny żeberkowy i to małe coś ma schłodzić procka to już lepiej będzie chłodzenie BOX . Gry z 2015-2020 to nawet odpala mój działkowy z E8400 ,4GB RAM i 1 GB VRAM xD . Poszukaj na OLX jest dużo sprzętów w takiej kwocie które już są komuś nie potrzebne . Tutaj nawet kolega z forum coś w miarę sensownego sprzedaje 1000 zł a ty chcesz kupić coś starego za 500 zł i sprzedać za 800 zł 

Porady rozumiem, aczkolwiek zdaje sobie sprawę iż serwis zwykle policzy sobie 150zł za dobór i złożenie sprzętu, bo więcej weźmie sklep. Na razie badam sytuację złożyć w miare tanio sprzęt głównie części z allegro i schłodzić to albo na kilka mocnych fanów albo sensowny radiator. Nastawiam się bardziej na konkurencyjny sprzęt z poziomu wydajnego chłodzenia niżeli mocarnej grafiki czy CPU. Może powinienem się pogodzić z kwotą wyjściową 700-750 pln. 

Na twoje nawet stosowanie płytek miedzianych pod radiator będzie słabe ? 

Sprzęty na olx też różne mają konfiguracje. 

9 godzin temu, ChudyXp napisał(a):

Chyba nam się trafił Janusz biznesu który myśli że kupi coś za 500 zł trochę wyczyści nałoży nową pastę postawi od nowa system i sprzeda trzy razy drożej :hahaha:

Janusz biznesu to raczej ten co chce za 1/2 ceny i przyjeżdżam za godzinę furą ze szwagrem. Pytanie było raczej poważne i orientacyjne. Po za tym nie mówimy tutaj o machnięciu sróbokrętem parę razy tylko o zbudowaniu jednostki od 0 i rozwój jednego z układów więc może nieco warto pomyśleć zanim się powie ;]

Opublikowano
22 godziny temu, costruttore37 napisał(a):

Komputer ma być na sprzedaż

Sam napisałeś że chcesz go sprzedać tak więc chcesz zarobić będzie ciężko coś czuje bo każdy dziś ma dostęp do Allegro , Ebay itp i widzi co ile kosztuje to nie te czasy że wrzucisz coś za 800 zł i zaraz się znajdzie kupiec . Ty wydasz np 500-600 zł na podzespoły wystawisz go za 800 zł a i tak go nie sprzedaż za taka kasę bo ktoś z dostępem do google sobie sprawdzi ile wydałeś na części i nie będzie go interesować że składałeś go kilka godzin 

Opublikowano
W dniu 6.07.2026 o 10:19, costruttore37 napisał(a):

RAM : 8 GB DDR4 CL20 
GRAFIKA : 2GB NVIDIA  
DYSK : HDD 250 GB
CHŁODZENIE: WIATRAK + PLYTKI MIEDZIANE x3 LUB RADIATOR MIEDZIANY + 2 WIATRAKI[Duze obroty] 
SIEC : KARTA WIFI
OBUDOWA : MINI ATX + oswietlenie komputera 

Kto ci to podał? Masakra. Tu tyle wiadomo, że nic nie wiadomo. Za taką specyfikację nawet bym nie na smarkał. Z 20 lat temu to może miała by sens. Grafika z 2GB zaraz się okaże że to AGP :P 

Opublikowano
Godzinę temu, CLOWN napisał(a):

Kto ci to podał? Masakra. Tu tyle wiadomo, że nic nie wiadomo. Za taką specyfikację nawet bym nie na smarkał. Z 20 lat temu to może miała by sens. Grafika z 2GB zaraz się okaże że to AGP :P 

To są chyba części jakie sam wybrał bo Google mi nic nie wypluwa a OLX tylko 3 oferty i żadna nie jest zgodna z tym opisem  , chciał to sprzedać za 800 zł xD , nie wiadomo jaki to procek AMD czy Intel , której GEN , co to za grafika . Za taką kwotę wyskoczyło mi tylko to OLX 600-650 zł

Opublikowano
13 godzin temu, costruttore37 napisał(a):

Po za tym nie mówimy tutaj o machnięciu sróbokrętem parę razy tylko o zbudowaniu jednostki od 0 i rozwój jednego z układów więc może nieco warto pomyśleć zanim się powie ;]

Problem w tym, że się na tym nie znasz. Najpierw się naucz czegokolwiek, później oferuj usługi.

• Upvote 3
Opublikowano
4 godziny temu, ztx napisał(a):

Problem w tym, że się na tym nie znasz. Najpierw się naucz czegokolwiek, później oferuj usługi.

Autor myśli że kupi jakiś złom za 400-650 zł sprzed 20 lat i sprzeda za 800 zł , najszybciej to tego opisu  pasuje

Procek: i5-7400 7-Gen  od 45 zł z BOX

Ram :DDR4 Kingston Fury Beast 8GB od 220 zł 

Grafika : 2 GB NVidia od 80 zł 

Dysk : HDD 250 GB SATA od 30 zł 

Płyta : ?????? pasująca do procka i Ram od 100 zł 

Obudowa : ?????? od 90 zł 

Zasilacz : ?????? od 100 zł za 500 W 

Nie liczę światełek itp bo to grosze u chińczyka razem wychodzi 660 zł mniej więcej nawet jak bym widział takie ogłoszenie na OLX za 800 zł to pierwsze co to szukam tych samych części na portalach i sprawdzam czy się opłaca , każdy może sobie takie coś zamówić i złożyć a nie płacić komuś kto się nie zna nie daje gwarancji ani nic płacić 150 zł za samo złożenie to sklep bierze 220 zł z testami sprzętu . 

Opublikowano

Sam wystawiłem ostatnio dell t3500 z x5670 + GTX 1060 3gb + 16gb ddr3 + ssd240 na którym ogrywałem cyberpunka czy kcd2 na ustawieniach średnich powyżej 30 klatek i jakoś za te 500zl nie widzę wielu chętnych - może przez wakacje, ale to i tak raczej lepsze niż to co chce autor złożyć w tych pieniądzach...

Opublikowano
31 minut temu, UnLuck85 napisał(a):

Sam wystawiłem ostatnio dell t3500 z x5670 + GTX 1060 3gb + 16gb ddr3 + ssd240 na którym ogrywałem cyberpunka czy kcd2 na ustawieniach średnich powyżej 30 klatek i jakoś za te 500zl nie widzę wielu chętnych - może przez wakacje, ale to i tak raczej lepsze niż to co chce autor złożyć w tych pieniądzach...

On chce złożyć za tyle ale chce sprzedać za 800 zł liczy sobie za czyszczenie wymianę pasty i postawienie systemu od 150 do 300 zł xD . Z tym co podałeś to można by coś pogrzebać ale to co autor podał to padlina . W tej kwocie nawet można złożyć coś z 2019 roku np z i3-8100 8-Gen na pokładzie 

Opublikowano

Opis który podałem fakt faktem jest bardzo ogólny i bazuje np na CPU i5 powiedzmy intel 6600 z boostem do 4GB. Taktowanie ramów może byc nieco wyższe, ale biorę pod uwagę na ile chcemy aby gra szybko się załadowała, a na ile zależy nam na płynności obrazu czyli konkretny procesor graficzny. 

Chudy, nie wszyscy są leniami do ^2 którzy liczą na cudowne AI lub tanie badziew od chińczyka jak i cała współczesna gospodarka tylko na może coś bardziej solidnego. Tutaj bardziej chodzi o ułożenie konkurencyjnej oferty sprzętu. Możesz np dać kartę na 6GB ale grać w mniej wymagające gry, wiem bo sprawdzałem wymagania. Nikt więc mi tych wymagań nie pisał sam je ułożyłem. 

Kwestia zbudowania czegoś fajnego za niskie cash nawet jeśli gracz gra w ,,prechistorię" za przed 10 lat. Szczerze? Sam bym wolał nauczyć się taktyki na gierce z przed 10 lat z 50% ceny. 

Rynek bardzo różnie się rozkłada i na każdą ofertę znajdzie się jakiś kupiec. Po za tym jak wspominałeś komputer do grania działkowy xD Zastanawia mnie taka dziwna koncepcja, bo już tv w tym temacie jest abstrakcją... 

Chłodzenie jest po to aby zminimalizować temperaturę nawet przy kilku godzinach grania + ,,wyhamowanie" żywotności podzespołów. Są zestawy z gotowym systemem zarządzania wiatrakami, a można i napisać soft do tego jak ktoś się zna. Jednie sami sobie złożą, a są tacy co znają się na grach a nie na sprzęcie więc mogą zaplacić. Jak administrator kupujący gotowe serwery z podstawionym Linuxem na tym. To tylko przykład. Mam nadzieje, że to jest już bardziej dla Was klarowne. 

Opublikowano
46 minut temu, costruttore37 napisał(a):

Chudy, nie wszyscy są leniami do ^2 którzy liczą na cudowne AI lub tanie badziew od chińczyka jak i cała współczesna gospodarka tylko na może coś bardziej solidnego. Tutaj bardziej chodzi o ułożenie konkurencyjnej oferty sprzętu. Możesz np dać kartę na 6GB ale grać w mniej wymagające gry, wiem bo sprawdzałem wymagania. Nikt więc mi tych wymagań nie pisał sam je ułożyłem. 

Kwestia zbudowania czegoś fajnego za niskie cash nawet jeśli gracz gra w ,,prechistorię" za przed 10 lat. Szczerze? Sam bym wolał nauczyć się taktyki na gierce z przed 10 lat z 50% ceny. 

Rynek bardzo różnie się rozkłada i na każdą ofertę znajdzie się jakiś kupiec. Po za tym jak wspominałeś komputer do grania działkowy xD Zastanawia mnie taka dziwna koncepcja, bo już tv w tym temacie jest abstrakcją... 

Nie korzystam z AI gdzie tu widzisz AI ?? miałem ci linki podać  , badziew od chińczyka zobacz skąd masz 90 procent sprzętu w domu nawet Apple produkuje Iphone w CHN  . Sam ułożyłeś sprzęt który nawet nie dał by rady grze z 2022 roku . Tak się rynek rozkłada że nikt nie kupi sprzętu z części które kosztują 600 zł razem od ciebie za 800 zł tylko dlatego ze ma RGB  . Tak komputer działkowy a co nie można mieć zapisuje obraz kamer na dysk 2 TB a drugi mam na filmy i inne sprawy np jak pada deszcz 

35 minut temu, UnLuck85 napisał(a):

Nie no widać, że plan masz już ułożony - nie wiem tylko czego się tak na prawdę chciałeś dowiedzieć tutaj.

No mnie też to zastanawia jak ma plan to niech poda jakieś konkrety a nie pisze ludzie chce kupić kompa za 500 zł a sprzedać za 800 zł , chyba każdy widzi jakie są ceny na Allegro 

Opublikowano
4 godziny temu, ChudyXp napisał(a):

Ram :DDR4 Kingston Fury Beast 8GB od 220 zł 

Grafika : 2 GB NVidia od 80 zł 

Dysk : HDD 250 GB SATA od 30 zł 

Płyta : ?????? pasująca do procka i Ram od 100 zł 

Obudowa : ?????? od 90 zł 

Zasilacz : ?????? od 100 zł za 500 W 

Spokojnie RAM, obudowę i zasilacz kupi się taniej. Trzeba mieć szybkie ręce i wiedzieć co klikać. 

Ostatnio za wolno klikałem i uciekł mi BQ (chyba) Pure Power 11. Modularny, certyfikat GOLD, 750W za 50 zł na Vinted. Uciekły mi też RAM 2x8 Corsaira za 110 zł.

Za to zgarnąłem 5x 4GB za 90 zł :D Więc spokojnie da się kupić podstawowe RAMki 2x4 za ~60 zł.

RX570 4GB Aorus kupiłem zaś za 75 zł także da się kupić coś lepszego niż przedpotopowa (nie sugeruję, że Polaris taki nie jest :D) konstrukcja z 2GB RAM. 

Obudowy często da się kupić za ~50 zł. Mam Ventum Air 200 i Singum jakiś tam w domu kupione odpowiednio za 45 i 55 zł. 

Na początku tej wypowiedzi chciałbym zaznaczyć, że mam przeczucia, że to po prostu bait, ale, że się już wtrąciłem to dopiszę :V 

Najlepsze dla mnie i tak jest to:

W dniu 6.07.2026 o 10:19, costruttore37 napisał(a):

Jakieś płytki miedziane do WIATRAKÓW xDDDD

1 godzinę temu, costruttore37 napisał(a):

Możesz np dać kartę na 6GB ale grać w mniej wymagające gry, wiem bo sprawdzałem wymagania.

Czego wymagania? Ty chyba nie odróżniasz wydajności GPU od VRAM.

Szczerze? Sam bym wolał nauczyć się taktyki na gierce z przed 10 lat z 50% ceny.

Jakiej taktyki, jakiej gierce, jakich 10 lat i jakie 50% ceny? Ty chcesz złożyć kompa za ~90% ceny i sprzedać go za 130%. 

Chłodzenie jest po to aby zminimalizować temperaturę nawet przy kilku godzinach grania + ,,wyhamowanie" żywotności podzespołów.

XDD lepiej odłączę swoją chłodniczkę 360mm, bo mi wyhamuje żywotność.

Są zestawy z gotowym systemem zarządzania wiatrakami, a można i napisać soft do tego jak ktoś się zna.

Matko bosko. Nie trzeba nic pisać panie handlarz-znawca. Wystarczy umieć wejść w BIOS/UEFI (takie oprogramowanie płyty głównej dzięki któremu bardziej ogarnięci użytkownicy [tacy jak ty np.] mogą dostosować prędkość wentylatorów).