Skocz do zawartości

Najem, leasing czy kupowanie auta za gotówkę? Konfrontacja argumentów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli ziomek zarabia jako osoba fizyczna tj. dostaje brutto od pracodawcy i bierze najem z wpłatą zero tzn. że jego pracodawca nie zakwalifikował jego umiejętności na poziomie, na którym przysługuje samochód służbowy i karta paliwowa co jest równoznaczne z tym, że jego zarobki nie pozwalają na zakup takiej cupry ale warunki życiowe (niskie koszty) pozwalają płacić miesięczną ratę - to nie ma nic wspólnego z bogactwem ;)

Ps. O mnie się nie martw ;)

Edytowane przez wallec
  • Haha 1
Opublikowano
Teraz, wallec napisał(a):

Jeżeli ziomek zarabia jako osoba fizyczna tj. dostaje brutto od pracodawcy tzn. że jego pracodawca nie zakwalifikował jego umiejętności na poziomie, na którym przysługuje samochód służbowy i karta paliwowa co jest równoznaczne z tym, że jego zarobki nie pozwalają na zakup takiej cupry ale warunki życiowe (niskie koszty) pozwalają płacić miesięczną ratę - to nie ma nic wspólnego z bogactwem ;)

To jest generalnie stek bzdur :) 

Teraz, wallec napisał(a):

Ps. O mnie się nie martw ;)

Martwię się bo się bo liczyć nie umiesz a do tego musisz strasznie zaciskać pasa :( 

Opublikowano

Oczywiście że nie jest stekiem bzdur bo 90k w dwa lata brane na fizycznego gdzie nawet paliwa nie może rozliczyć to jest kał i analfabetyzm naszych czasów.

Najgorsze jest to, że stało się to normalnością i wywalenie 90000zl w dwa lata jest powszechnie przyklaskiwanie bo wystarczy w głowie sobie policzyć że jakby miał kupić i zapłacić całość to wyjdzie drożej -> jakby miał kupić to i tak by nie kupił bo nie ma kasy -> nie ma kasy bo ma najmy i już nie oszczędzi.

Opublikowano
3 minuty temu, wallec napisał(a):

Oczywiście że nie jest stekiem bzdur bo 90k w dwa lata brane na fizycznego gdzie nawet paliwa nie może rozliczyć to jest kał i analfabetyzm naszych czasów.

Najgorsze jest to, że stało się to normalnością i wywalenie 90000zl w dwa lata jest powszechnie przyklaskiwanie bo wystarczy w głowie sobie policzyć że jakby miał kupić i zapłacić całość to wyjdzie drożej -> jakby miał kupić to i tak by nie kupił bo nie ma kasy -> nie ma kasy bo ma najmy i już nie oszczędzi.

Gość może zarabiać 10 razy tyle i mieć  taki kaprys. I nic ci do tego. 

Przestań płakać że musisz jeździsz kiepskimi autami. Jeszcze ci się los odmieni :) 

Opublikowano

Nie oceniam gościa (ładnie mu podziękowałem) tylko sytuację, a jak zarabiasz 10x tyle to nie bierzesz najmu na fizycznego;)

Nie ma sensu ciągnąć bo widzę, że za każdym razem musisz dodać personalny komentarz tzn. że trafiłem jednomasztowca.

Fabia jest kozacka a nie kiepska.

Opublikowano
6 minut temu, wallec napisał(a):

Nie oceniam gościa (ładnie mu podziękowałem) tylko sytuację, a jak zarabiasz 10x tyle to nie bierzesz najmu na fizycznego;)

Cały czas oceniasz :) 

Nie ma sensu ciągnąć bo widzę, że za każdym razem musisz dodać personalny komentarz tzn. że trafiłem jednomasztowca.

mnie ma sensu ciągnąć bo to co pisałeś jest debilne - nie potrafisz zrozumieć, że życie nie polega na dziadowaniu :) 

Fabia jest kozacka a nie kiepska.

Jest kiepska. A twoja jest bardzo głośna i bardzo skacze na drodze. Szkoda życia na takie auta. Chyba, że się musi takim jeździć :) 

Opublikowano

Szlachta na kredycie znowu w akcji, szkoda życia na tańsze auto, widać karmienie banków to sens życia.

Ale auto na pokaz jest, Janusz może pokazać somsiadowi jaką furą jeździ. A że to nie jego kto będzie wiedział, już kratek nie trzeba montować.

Potem zaprasza znajomych do knajpy i fakturkę prosi. Była by możliwość to by od babci klozetowej brał.

Ale teraz to norma, życie na pokaz, selfika z grilla na fakturkę wrzucić w necie.

Mądry banków nie karmi, zamiast tego stać go na to co naprawdę lubi.

Opublikowano (edytowane)

W portfel? Na co miał bym tam patrzeć, myślisz że mi kredycikami zaimponujesz?

%-)

To ty buraczysz tutaj, ostatnim argumentem jaki pozostał takim jak ty: mam lepsze auto

Nie dociera do ciebie że nie masz nic poza ratami do płacenia.

Ja mam ledwie ponad 50 lat I już mam ten luksus że pracuję bo chcę, nie dla tego że muszę

:cool:

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

W portfel? Na co miał bym tam patrzeć, myślisz że mi kredycikami zaimponujesz?

%-)

To ty buraczysz tutaj, ostatnim argumentem jaki pozostał takim jak ty: mam lepsze auto

Nie dociera do ciebie że nie masz nic poza ratami do płacenia.

Ja mam ledwie ponad 50 lat I już mam ten luksus że pracuję bo chcę, nie dla tego że muszę

:cool:

Odpowiadam trollingiem na debilny trolling walca. 

A ty się odpalasz bo znowu cię coś boli. Zajmij się swoim portfelem i autem tak jak to robią wszyscy tutaj poza walcem i tobą. 

Ja bym nie chciał być z dala od mojej rodziny. :) 

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano
56 minut temu, KiloKush napisał(a):

Cupre sobie chipem zrobisz na 3.9s do setki. Powodzenia w szukaniu auta z takimi osiągami. Możesz kupić BMW 340 i wrzucić tam 30 tys w remont na dzień dobry 

W najmie długoterminowym na 24 miesięce z limitem 15000km rocznie i opłata miesięczna za najem 3700pln/miesiac można zrobić chip tuning?

Kumasz motyw ze jak jesteś na najmie jako fizyczny to znaczy ze w firmie nie dali ci służbowego auta i żeby nie zostać w tyle za pozostałymi bierzesz za 3700 cupre która pali z 14 w mieście i becalujesz leciutko 5000zl miesięcznie na auto a ziomeczki kierownicy w tej samej firmie jako dodatek do pensji mają służbowe z darmowym paliwem na flotę Orlen i OMV/Aral za granicą z możliwością wpisania drugiego kierowcy i bez limitu kilometrów?

3.9 do setki to i tak więcej niż moje 3.6 

Opublikowano
9 minut temu, wallec napisał(a):

W najmie długoterminowym na 24 miesięce z limitem 15000km rocznie i opłata miesięczna za najem 3700pln/miesiac można zrobić chip tuning?

Kumasz motyw ze jak jesteś na najmie jako fizyczny to znaczy ze w firmie nie dali ci służbowego auta i żeby nie zostać w tyle za pozostałymi bierzesz za 3700 cupre która pali z 14 w mieście i becalujesz leciutko 5000zl miesięcznie na auto a ziomeczki kierownicy w tej samej firmie jako dodatek do pensji mają służbowe z darmowym paliwem na flotę Orlen i OMV/Aral za granicą z możliwością wpisania drugiego kierowcy i bez limitu kilometrów?

Zrobisz chip tuning a przed oddaniem przywrócić do stanu fabrycznego i nikt Ci nic nie powie.

Z jednej strony 40 tys rocznie to dużo ale z drugiej to używane Audi S4 i w górę, czy BMW z takimi osiągami potrafi takie koszty wygenerować bez problemu. A do tego tracą na wartości 200 000 zł w 5 lat. Czyli 40 000 zł rocznie. Tutaj w tej cenie płacisz za utratę wartości ale naprawy już Cię nie obchodzą.

• Upvote 1
Opublikowano
8 godzin temu, wallec napisał(a):

Ja miałem w najmie boxa. Ze 150KM na 190 pociągnięta była octavia. 

Opublikowano

Dajcie mu spokój, ja chłopa mam w ignorowanych bo to co wypisuje to szkoda nerwów i czasu, potwierdzam że to jakiś eksperyment społeczny :E 

Biedny będzie bogatym mówić jak mają żyć i że źle robią. Nie stać na najem to nie stać, po co drążyć? Ja też póki co najmu nie wezmę bo nie mam kasy, ale jak ktoś ma niech się bawi, to nie jest zła opcja. 

• Upvote 2
Opublikowano
5 godzin temu, galakty napisał(a):

Dajcie mu spokój, ja chłopa mam w ignorowanych bo to co wypisuje to szkoda nerwów i czasu, potwierdzam że to jakiś eksperyment społeczny :E 

Biedny będzie bogatym mówić jak mają żyć i że źle robią. Nie stać na najem to nie stać, po co drążyć? Ja też póki co najmu nie wezmę bo nie mam kasy, ale jak ktoś ma niech się bawi, to nie jest zła opcja. 

Ile trzeba zarabiać żeby wskoczyć w „obowiązek” najmu/leasingu?

Opublikowano (edytowane)

Ale macie ból dupy o te ratki. Mam klienta, co już z 10 lat temu miał zysku 1mln miesięcznie średnio. Dziś biznes jest ze 2-3 razy większy i chłop lata helikopterem do oddziałów w Czechach i DE. I co? I samochody ma w leasingach. Idź mu powiedz, że go nie stać :)

edit

Jeśli jeden z drugim nie rozumiecie dlaczego, to to jest właśnie powód przez który Wy jeździcie skodami i daciami i wylewacie żale na forum, a tamten jeździ czym chce. Ostatnio go widziałem w takim

image.thumb.png.b4737eb26c7b5f0e6318e9d737df28a5.png

a ma też nowego rama, suva merca w brabusie i k$#a helikopter :E 

Edytowane przez dannykay
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
19 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Akurat do xtraila produkowanego w japonii ściągają części z polski %-)

ps. większość europejskiej motoryzacji opiera się na częściach z chin :cool:

Tak, pewną część komponentów auta jest z Polski. 

Ale ignorant tego nie będzie wiedział tylko będzie dalej pisał swoje głupiutkie brednie. Jak chcesz to sobie coś wynajmij. Jak nie chcesz to kup na własność. My tu innym w portfel nie zaglądamy. Tylko dwójka zazdrosnych frustratów to robi :) 

18 minut temu, dannykay napisał(a):

Ale macie ból dupy o te ratki. Mam klienta, co już z 10 lat temu miał zysku 1mln miesięcznie średnio. Dziś biznes jest ze 2-3 razy większy i chłop lata helikopterem do oddziałów w Czechach i DE. I co? I samochody ma w leasingach. Idź mu powiedz, że go nie stać :)

edit

Jeśli jeden z drugim nie rozumiecie dlaczego, to to jest właśnie powód przez który Wy jeździcie skodami i daciami i wylewacie żale na forum, a tamten jeździ czym chce. Ostatnio go widziałem w takim

image.thumb.png.b4737eb26c7b5f0e6318e9d737df28a5.png

a ma też nowego rama, suva merca w brabusie i k$#a helikopter :E 

Całe firmy buduje się na kredytach bo to jest bezpieczniejsze niż angażowanie własnych środków, a czasem tańsze jak się umie inwestować. Ale troglodytom tego nie wyjaśnisz. :) 

Opublikowano
17 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Całe firmy buduje się na kredytach bo to jest bezpieczniejsze niż angażowanie własnych środków, a czasem tańsze jak się umie inwestować

Nie bez powodu się mówi że kredyt hipoteczny/na rozbudowę firmy to inwestycja z dźwignią :D 

• Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, galakty napisał(a):

Nie bez powodu się mówi że kredyt hipoteczny/na rozbudowę firmy to inwestycja z dźwignią :D 

Dokładnie. Chociaż ja budowałem bez kredytu. Ale w blachę nie widzę sensu „inwestować” - tym bardziej jeszcze ze względów podatkowych. :) 

• Upvote 1