Skocz do zawartości

Najem, leasing czy kupowanie auta za gotówkę? Konfrontacja argumentów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, huudyy napisał(a):

No dobra, ale kupić heli/samolot to nie jest jakaś sztuka, problem jest to utrzymać - paliwo, serwis, obsługa, hangar, pozwolenia, szkolenie...

Wiadomo, że tak, ale sam koszt zakupu wbrew pozorom nie jest tak duży jak niektórzy myślą. 

Z takich ciekawostek jeszcze, to na przykład przychodzili ludzie po grube auta pokroju Bentley i samo ubezpieczenie na takie auto potrafiło kosztować 60k rocznie :D

Albo odebraliśmy windykacją betę w m competition, a chłop deweloperuch mówił, że mu to obojętne bo i tak ma jeszcze jedno czy tam dwa takie same w innych leasingach. 

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, piwakk napisał(a):

Albo odebraliśmy windykacją betę w m competition, a chłop deweloperuch mówił, że mu to obojętne bo i tak ma jeszcze jedno czy tam dwa takie same w innych leasingach. 

Tylko o jego głupocie to świadczy,  co z tego że auto zabrane, bank dalej go będzie cisnął, za chwilę mu kolejne bety zabiorą, a bulić będzie dalej.

Opublikowano
11 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

1. Jest takim samym klientem jak petent z prośbą o ratki.

2. Jak by było tak kolorowo to bank zamiast ratkować petentów, sam by inwestował swój kapitał, ty masz nałożyć homonto I spłacać kredyty, jak nie to bank cię wyciśnie jak cytrynę.

A czy na oddanie pańszczyzny, zarobisz na zakładach bukmacherskich, czy na produkcji super komputerów, ich nie obchodzi ryzyko zawsze jest po twojej stronie.

3. Utratę wartości pieniądza baki mają wliczone w twoje raty, dla tego nie zwracasz tego co pożyczyłeś tylko więcej.

Jak by te twoje obligacje były takie genialne, to byś od banku grosza nie zobaczył, bo sami by je kupowali, na tobie zarobią więcej niż na obligacjach.

Podsumowując, że swoim pańskim rozumem, mniej łykaj marketing bankowców jakie to super interesy z nimi robisz.

1. Nie, nie jest takim samym. Widać, że nie masz pojęcia o czym piszesz. Dealer ma prowizję od banku za sprzedaż finansowania. Dlatego przy leasingu zawsze urwie z ceny katalogowej więcej, niż jak wparujesz do niego z walizką hajsu. Klient gotówkowy daje zarobić tylko raz.

2. Zdradzasz wszystkim właśnie całkowite niezrozumienie tego, jak działają banki. Po pierwsze: kupują. Po drugie: banki działają w systemie rezerwy cząstkowej. Kiedy bank udziela leasingu na 300k, nie wyjmuje fizycznej gotówki z sejfu, tylko kreuje ten pieniądz. Wreszcie po trzecie: najbardziej opłacalne obligacje (np. 10-letnie EDO indeksowane inflacją, na których można najwięcej zarobić) to obligacje detaliczne, przeznaczone ustawowo wyłącznie dla osób fizycznych

3. Nikt nie twierdzi, że leasing jest darmowy, a inflacja nie jest uwzględniona w WIBOR-ze i marży banku. Sztuka polega jednak na zarządzaniu płynnością i arbitrażu. Biznes to chłodny Excel i arbitraż, a nie emocje i strach przed mitycznym chomątem.

W zasadzie dalsza dyskusja nie ma sensu bo pokazałeś, że masz po prostu zerowe pojęcie o temacie, na który próbujesz się wypowiadać.

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

No niestety marketingowy bełkot już zaprogramowany(bank zapłaci dealerowi prowizję, ze swoich dołoży, no gdzież by śmiał w koszta petenta ratkowicza to dać, sam prezes banku portfel wyjmie i odda)byznesmena na kredycie nie przekonasz, zgadzam się dalsza dyskusja nie ma sensu, miłego karmienia banksterów 

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano
19 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Tylko o jego głupocie to świadczy,  co z tego że auto zabrane, bank dalej go będzie cisnął, za chwilę mu kolejne bety zabiorą, a bulić będzie dalej.

Zamyka spółkę, otwiera kolejną i tak się biznes kręci. Leasing zawsze ktoś mu da. 

Opublikowano
15 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

No niestety marketingowy bełkot już zaprogramowany(bank zapłaci dealerowi prowizję, ze swoich dołoży, no gdzież by śmiał w koszta petenta ratkowicza to dać, sam prezes banku portfel wyjmie i odda)byznesmena na kredycie nie przekonasz, zgadzam się dalsza dyskusja nie ma sensu, miłego karmienia banksterów 

Pełna zgoda. Zdecydowanie mądrzej jest zamrozić 300 tysięcy w tracącym na wartości kawałku blachy, niż zniżyć się do poziomu matematyki z liceum. Ważne, że bankster nie zarobił, a Ty odniosłeś moralne zwycięstwo nad kalkulatorem. Szerokiej drogi i niech inflacja będzie z Tobą

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
23 minuty temu, bleidd napisał(a):

Pełna zgoda. Zdecydowanie mądrzej jest zamrozić 300 tysięcy w tracącym na wartości kawałku blachy, niż zniżyć się do poziomu matematyki z liceum. Ważne, że bankster nie zarobił, a Ty odniosłeś moralne zwycięstwo nad kalkulatorem. Szerokiej drogi i niech inflacja będzie z Tobą

Chciałeś ponoć kończyć,  dla ciebie lepiej wynająć kawałek blachy I przepłacić, a potem zostać z niczym, ale być  biznesmen z homontem na szyi karmiących banki.

Za darmo ani mi ani tobie auta nie dali, tylko że ty sam zakładasz sobie smycz, a zapłacić  musisz więcej niż ja

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Chciałeś ponoć kończyć,  dla ciebie lepiej wynająć kawałek blachy I przepłacić, a potem zostać z niczym, ale być  biznesmen z homontem na szyi karmiących banki.

Za darmo ani mi ani tobie auta nie dali, tylko że ty sam zakładasz sobie smycz, a zapłacić  musisz więcej niż ja

Jesteś istną kopalnią błędów poznawczych.

Twój wielki biznes: Najpierw inflacja zżera ci oszczędności w trakcie ciułania. W trakcie ciułania auto na, które zbierasz tylko i wyłącznie drożeje. Potem wydajesz 300k na raz. Masz auto. Stan konta: 0 zł. Pełna niezależność!

Moje chomąto: Biorę auto tu i teraz. Oddaję bankowi 330k w ratach, które w trakcie spłaty zżera inflacja (więc spłacam dług coraz tańszym pieniądzem). Moje 300k leżące w tym czasie na obligacjach zarabia 50k na czysto. Wykupuję auto. Mam auto i 20k na plusie z samych odsetek.

Ty masz samochód, poczucie moralnej wyższości i wiatr w portfelu. Ja mam ten sam samochód i darmowe wakacje ufundowane z arbitrażu.

W obliczu powyższego pozostaje mi tylko nisko pokłonić się twojej wrodzonej inteligencji finansowej.

28 minut temu, wallec napisał(a):

Nie da się zamrozić 300000, których się nie ma.

I właśnie dlatego dyskusja dotyczyła sytuacji, w której ktoś te 300k MA.

Edytowane przez bleidd
  • Haha 1
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, bleidd napisał(a):

Wreszcie po trzecie: najbardziej opłacalne obligacje (np. 10-letnie EDO indeksowane inflacją, na których można najwięcej zarobić) to obligacje detaliczne, przeznaczone ustawowo wyłącznie dla osób fizycznych

Chłop nie rozumie jak działają podstawy finansów. 

Wrzuć 300k w auto - interes życia.

Wrzuć 300k w obligacje które pobijają inflację, a leasing często jest blisko 0% - haha głupek, traci pieniądze.

On już na poclolu odlatywał, czytać się nie da. 

Edytowane przez galakty
  • Upvote 4
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, bleidd napisał(a):

Twój wielki biznes: Najpierw inflacja zżera ci oszczędności w trakcie ciułania. W trakcie ciułania auto na, które zbierasz tylko i wyłącznie drożeje. Potem wydajesz 300k na raz. Masz auto. Stan konta: 0 zł. Pełna niezależność!

Moje chomąto: Biorę auto tu i teraz. Oddaję bankowi 330k w ratach, które w trakcie spłaty zżera inflacja (więc spłacam dług coraz tańszym pieniądzem). Moje 300k leżące w tym czasie na obligacjach zarabia 50k na czysto. Wykupuję auto. Mam auto i 20k na plusie z samych odsetek.

Ty masz samochód, poczucie moralnej wyższości i wiatr w portfelu. Ja mam ten sam samochód i darmowe wakacje ufundowane z arbitrażu.

W obliczu powyższego pozostaje mi tylko nisko pokłonić się twojej wrodzonej inteligencji finansowej.

%-) 10 lat temu to kupowałem ostatnie mieszkanie na wynajem, zapłaciłem wtedy 250k pln, teraz jest warte 2x tyle, a z samych wynajmów już się zwrócił koszt zakupu, a ty mi się chwalisz 50k z 300 tysi w 10 letnich edo. :smiech:

Potem kupowałem złoto. Sprawdź sobie kurs w 2017-18 a teraz 

byznesmeni na kredycie %-) 

Ja nie inwestuję w auto, kupuję je jak kombinerki, rower, albo tv idę i płacę. 

Edytowane przez SylwesterI.
  • Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, Katystopej napisał(a):

Jak można takich podstaw ekonomii nie ogarniać xD

Już tłumaczycie jak krowie na rowie a ten dalej nic :E

Przecież sylwek trolluje, pamiętam jeszcze na pclabie że miałem go w ignorach, nie rozumiem po co z nim ciągle ktoś dyskutuje skoro 2+2 nie dociera. Szkoda czasu. 

• Haha 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Ja na razie śmigam starszymi autami kupionymi za gotówkę nie wpływającą specjalnie na budżet domowy, bo tak mi wygodniej...ale to przez to, że nie miał człowiek wydatków to sobie 6 lat temu dom do remontu kupił i ładuje wszystko w niego, ogólnie udało się bez kredytu hipotecznego, jedynie jakiś tam wziąłem na 5lat gotówkowy żeby się wprowadzić szybko.

Jeszcze kilka rzeczy przy domu (pewnie kolejne z 200k) i pomyślę o nowym aucie może, wtedy będę rozważał jak finansowanym :hihot:

Edytowane przez Krzysiak
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, SylwesterI. napisał(a):

%-) 10 lat temu to kupowałem ostatnie mieszkanie na wynajem, zapłaciłem wtedy 250k pln, teraz jest warte 2x tyle, a z samych wynajmów już się zwrócił koszt zakupu, a ty mi się chwalisz 50k z 300 tysi w 10 letnich edo. :smiech:

Potem kupowałem złoto. Sprawdź sobie kurs w 2017-18 a teraz 

byznesmeni na kredycie %-) 

Ja nie inwestuję w auto, kupuję je jak kombinerki, rower, albo tv idę i płacę. 

50k zarobisz na 4 letnich. Po drugie twoje wyimaginowane mieszkania nie mają żadnego związku z dyskusją. Jeśli byś był takim inwestorem to tym bardziej byś nie szedł kupować za gotówkę wiedząc, że pomnożysz te kasę na tysiąc różnych sposób w tym czasie. Widzę, że argumentów już zabrakło (chociaż w sumie to do tej pory żaden nie padł) i wpadły urojenia. Zdrówka życzę

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
6 godzin temu, bleidd napisał(a):

To tak nie działa że masz 300k wolne i sobie weźmiesz ratkę na auto za 300k bo lepiej żeby ci to zrobiło 4,5% rocznie.

Jak masz 300k luźne to jesteś już szefem, człowiekiem z klasą i wtedy nie patrzysz już na auta za 300k bo nie chcesz wyglądać jak rodzina 2x10k netto lub jdg za 20k netto i mając 300k luźne już masz auto lub patrzysz na drogie auta prestiżowe.

takie wyliczenia są dla ludzi, którzy nie mają tych 300k żeby mogli usprawiedliwić swój wybór oddawania co miesiąc o określonej porze dnia określonej kwoty pieniędzy.

To typowy schemat dom na ratę (spoko) bez elewacji i zrobionego ogrodu oraz lamp (żarówki na drutach) i jednego auta na leasingowych blachach (żeby pasowało) i drugiego własnościowego jakiejś dwudziestoletniej toyoty.

przynajmniej ja nie jestem zainteresowany takimi autami bo one nie są tyle warte i cena bierze się tylko z dostępności tych ratek i sobie jeżdżę Fabianka i civickiem bo na takie za 700k to mnie jednak mnie stać

@ITHardwareGPT proszę o podsumowanie tematu, określenie za i przeciw obu przedstawionym sposobom podejścia do nabywania samochodów oraz ewentualnych ryzyk związanych z obiema metodami

Opublikowano

Trzeba być wyjątkowym "byznesmenem" żeby oddać 300k za 4,5% na rok

I nie każdy kto ma kasę musi się chwalić swoim statusem, to bardziej mentalna potrzeba, szczególnie u tych co na kredycie jadą, byle swoje kompleksy podleczyć. Zastaw się a postaw.

Inni znowu uważają że za kupę złomu która zaraz zadrzewienie nie warto dawać więcej niż kwota x.

Opublikowano
@wallec TL;DR: Wątek miesza trzy sytuacje: kupowanie „na ratę, bo nie mam”, finansowanie mimo posiadania gotówki oraz leasing firmowy. Gotówka kupuje spokój, finansowanie kupuje płynność – ale finansowanie wygrywa tylko wtedy, gdy jego pełny koszt jest niższy od realnej stopy zwrotu netto z zachowanego kapitału. W przykładzie 300/330/350 tys. rzekome 20 tys. arbitrażu nie powstaje automatycznie. Excel nie zna pojęcia „szef z klasą”, podobnie jak bank nie przyjmuje prestiżu zamiast raty. 😉

Spoiler

Co właściwie ściera się w temacie?

1. Gotówka i brak długu – najpierw zbieram, kupuję to, na co mnie stać, nie mam raty.
2. Finansowanie przy posiadaniu pieniędzy – zachowuję 300 tys. jako płynny kapitał, a samochód spłacam z bieżących dochodów.
3. Najem/leasing jako usługa lub narzędzie firmowe – liczy się wygoda, podatki, wymiana auta i przewidywalność kosztów, niekoniecznie własność.

Problem zaczyna się wtedy, gdy argument z jednego wariantu przenosi się na wszystkie pozostałe.

1. Zakup za gotówkę

Zalety

- brak odsetek, prowizji, obowiązkowego GAP-u i innych finansowych cudów na kiju,
- brak raty podczas utraty pracy lub pogorszenia sytuacji firmy,
- pełna swoboda sprzedaży, przebiegu, serwisu i modyfikacji,
- prostsze policzenie całkowitego kosztu,
- mniejsze ryzyko kupienia auta ponad możliwości tylko dlatego, że „rata wychodzi ładna”,
- spokój psychiczny – dla części osób wart więcej niż kilka procent potencjalnego zwrotu.

Wady

- zamrożenie dużej kwoty w rzeczy, która przeważnie traci na wartości,
- utracone odsetki lub zysk, który kapitał mógłby generować,
- pogorszenie płynności,
- podczas wcześniejszego oszczędzania pieniądze mogą przegrywać z inflacją i wzrostem cen aut.

Największe ryzyko

Jeżeli po zakupie auta za 300 tys. zostaje 0 zł, to problemem nie jest sama gotówka, tylko zbyt drogi samochód względem majątku. Samochód można sprzedać, ale nie zawsze szybko i bez solidnej straty.

2. Kredyt lub leasing przy zachowaniu kapitału

Zalety

- pozostaje poduszka i płynność,
- kapitał może pracować w obligacjach, firmie lub innych aktywach,
- czasami finansowanie daje lepszy rabat u dealera niż zakup gotówkowy,
- w działalności mogą występować realne korzyści podatkowe,
- można od razu korzystać z auta, jeżeli jest potrzebne do pracy,
- stała nominalna rata może z czasem relatywnie maleć, o ile dochody rosną.

Wady

- pełny koszt to nie tylko odsetki: dochodzą prowizje, wykup, ubezpieczenia, GAP i opłaty administracyjne,
- zmienna stopa może podnieść ratę,
- zobowiązanie zostaje również po spadku dochodów,
- inwestycja może zarobić mniej, niż kosztuje finansowanie,
- zachowany kapitał często w praktyce nie jest inwestowany, tylko po cichu konsumowany,
- łatwo zacząć kupować miesięczną ratę zamiast samochodu.

Największe ryzyko

Jeżeli finansowanie kosztuje pewne 6–8% rocznie, a inwestycja „powinna dać” 7%, to nie ma arbitrażu. Jest zakład z rynkiem przy jednoczesnym obowiązku spłaty długu.

Inflacja też nie jest magiczną gumką do rat. Pomaga głównie przy stałym oprocentowaniu oraz dochodach nadążających za cenami. Przy zmiennym oprocentowaniu bank zwykle szybko przypomina, że również czytał wiadomości o inflacji.

3. Najem długoterminowy

Tu nie kupuje się własności, tylko użytkowanie i przewidywalność.

Plusy

- stała rata, często serwis/opony/assistance w pakiecie,
- częsta wymiana auta,
- brak samodzielnej sprzedaży,
- część ryzyka wartości rezydualnej bierze wynajmujący.

Minusy

- po zakończeniu zazwyczaj nie zostaje samochód,
- limity kilometrów,
- rozliczenie uszkodzeń i ponadnormatywnego zużycia,
- drogie wcześniejsze zakończenie umowy,
- wygoda i przejęcie ryzyka są oczywiście zaszyte w cenie.

Najem nie musi być „wyrzucaniem pieniędzy”, tak jak hotel nie jest bez sensu dlatego, że po wyjeździe nie zostaje nam pokój. Trzeba tylko świadomie wiedzieć, że płacimy za usługę, a nie budujemy własność.

Przykład 300 tys. zł

Załóżmy orientacyjnie:

- auto kosztuje 300 tys.,
- finansowanie przez 48 miesięcy,
- suma rat wynosi 330 tys.,
- brak dodatkowych opłat i wykupu,
- 300 tys. zainwestowane przez cztery lata rośnie do 350 tys. netto.

Proste odejmowanie:

350 tys. – 330 tys. = 20 tys. zysku

jest błędne, bo pomija terminy przepływów.

48 rat po 6875 zł oznacza efektywny koszt finansowania około 4,9% rocznie. Tymczasem wzrost 300 tys. do 350 tys. w cztery lata to około 3,93% netto rocznie.

Co więcej, osoba kupująca za gotówkę może co miesiąc inwestować 6875 zł, których nie wydaje na ratę. Przy tej samej stopie zwrotu po czterech latach uzbiera około 356 tys. zł. Druga strona ma około 350 tys.

Czyli przy takich założeniach gotówka wygrywa o około 6 tys. zł, jeszcze zanim dorzucimy prowizje, GAP czy obowiązkowe ubezpieczenia.

Finansowanie mogłoby wygrać, gdyby:

- rzeczywisty koszt długu był niższy,
- dealer dawał istotny rabat za finansowanie,
- inwestycja dawała wyższy, pewny zwrot netto,
- pojawiła się konkretna korzyść podatkowa,
- płynność miała dla właściciela firmy dodatkową wartość.

Wątek statusu i „jakie auto wypada mieć”

Tu częściowo trafiasz w realne zjawisko: finansowanie często służy do usprawiedliwienia konsumpcji, a pozostawione „300 tys. pracujące w tle” istnieje głównie w opowieści. Rata za to istnieje całkiem namacalnie.

Nie jest jednak regułą, że ktoś mający 300 tys. wolnej gotówki automatycznie patrzy na auto za 700 tys. Kapitał może stanowić 90% całego majątku albo 3% – bez tego sama kwota niewiele mówi. Bogaty człowiek może świadomie jeździć Civikiem, a osoba bez oszczędności może wozić się premium na balonie.

Prestiż i klasa samochodu są wyborem konsumpcyjnym, nie argumentem finansowym. Fabianka nie przestaje dowozić do celu tylko dlatego, że sąsiad ma leasingowe blachy.

Ostateczny werdykt

- Gotówka – najlepsza dla kogoś ceniącego bezpieczeństwo, prostotę i brak zobowiązań, pod warunkiem że po zakupie zostaje solidna rezerwa.
- Finansowanie – sensowne, gdy zachowany kapitał naprawdę istnieje i pracuje, a jego konserwatywny zwrot netto przewyższa pełny koszt umowy.
- Leasing firmowy – liczyć po podatkach i wszystkich opłatach, a nie sloganem „wrzucę w koszty”.
- Najem – wybór wygody i przewidywalności, nie metoda budowania własności.

Najuczciwsza metoda to porównanie tego samego auta, tego samego okresu i przebiegu, policzenie wszystkich przepływów funkcją XIRR oraz sprawdzenie scenariusza utraty dochodu. Bez tego zarówno „gotówka zawsze wygrywa”, jak i „raty fundują wakacje” są bardziej filozofią niż matematyką.

gpt-5.6-sol-max

• Like 1
Opublikowano

Dziękuję, mądrego warto poczytać. @ITHardwareGPT

Na bazie dyskusji, Ocen proszę z czego może wynikać fakt, że posiadacze samochodów w leasingach, ratach, kredytach jak jeden mąż wyśmiewają posiadaczy tańszych, w pełni sprawnych, zadbanych i ekonomicznych samochodów a argumenty do wyśmiania to:

- dobrze że twoja fabia ma taki mały wyświetlacz bo z dużym paliła by więcej 

- kiepskie masz zawieszenie w tej fabii odnosząc się do sytuacji w której na nierównej drodze poruszyłem ręką podczas nagrywania prędkościomierza 

- „ja bym taką Fabia nawet po bułki do sklepu nie pojechał” (sugerując rzekomy zbyt niski komfort), w moim przypadku do piekarni mam 50 metrów, czy da radę komfortowo Fabią przejechać 50 metrów?

Opublikowano
@wallec, najpierw korekta: w tej dyskusji szydery lecą w obie strony. Jedni mówią „ratkowicz, chomąto, karmienie banku”, drudzy odpowiadają „gruz, Fabia, zamrażanie pieniędzy”. To już bardziej wojna plemion niż analiza samochodów.

Skąd może brać się wyśmiewanie tańszego auta?

- Uzasadnianie własnego wyboru. Jeżeli ktoś ponosi wysoki miesięczny koszt, naturalnie mocniej podkreśla zalety swojego samochodu i wady tańszych alternatyw. Inaczej musiałby dopuścić myśl, że część dopłaty kupiła głównie zachciankę.
- Samochód jako symbol statusu. Dla części osób auto nie jest tylko transportem, lecz komunikatem: „stać mnie”. Ekonomiczna Fabia nie gra w tę grę, więc bywa traktowana jak obniżenie pozycji, mimo że swoją funkcję wykonuje.
- Porównywanie się z innymi. Łatwiej poczuć satysfakcję z drogiego zakupu, ustawiając tańszy produkt jako rzekomo beznadziejny.
- Różne priorytety. Droższe auto rzeczywiście może mieć lepsze fotele, wyciszenie, zawieszenie, osiągi i wyposażenie. Tyle że różnica między „mniej dopracowane” a „nie nadaje się nawet po bułki” jest już krainą memów.
- Forumowa hiperbola i wzajemne podkręcanie sporu. Najgłośniej piszą osoby chcące dogryźć. Zadowolony właściciel finansowanego auta, który ma gdzieś cudzą Fabię, raczej nie tworzy z tego manifestu.

Co do konkretnych „argumentów”:

- Mały ekran i spalanie – zwykła szydera, technicznie bez znaczenia.
- Ruch ręki na nagraniu – na tej podstawie nie da się ocenić zawieszenia. Potrzebne byłyby te same opony, ciśnienie, droga, prędkość i kontrolowany pomiar drgań. Równie dobrze mogła zadziałać dziura, chwyt telefonu albo operator kamery.
- „Nie pojechałbym nią po bułki” – deklaracja gustu, nie test komfortu ani sprawności auta.

Czy Fabia przejedzie komfortowo 50 metrów? Tak, zawieszenie przetrwa, kierowca przetrwa, bułki również. Gorzej dla silnika i akumulatora, bo 50-metrowe kursy oznaczają ciągłe zimne rozruchy – tutaj zdecydowanie wygrywa napęd na dwie nogi. 😄

Krótko: zadbana Fabia nie jest limuzyną, ale jest pełnoprawnym samochodem. Wyśmiewanie jej nie dowodzi przewagi ekonomicznej leasingu – pokazuje najwyżej, że dla rozmówcy auto pełni również funkcję statusową. Bez zaglądania ludziom do głowy nie da się jednak uczciwie rozstrzygnąć, czy chodzi o potrzebę uzasadnienia wydatku, zwykłe motoryzacyjne wymagania, czy tylko forumowe docinki.

gpt-5.6-sol-max

• Upvote 1