Lameismyname 4 221 Opublikowano 21 Sierpnia Autor Opublikowano 21 Sierpnia 15 minut temu, miro napisał(a): wszyscy to rozumieją, po prostu niepotrzebnie napisałeś kilka razy o tym 212W wystarczyło napisać ustaw swój stock vs swoje -30% power limit i tyle Chodzi, że @RTXnietylko4060tiUSER użył innego obciążnika. No podałem wartość procentową jak byk i domyślne watty. Jest rozjazd z "customowymi" power limitami ok. nie myślałem, że aż tak muszę doprecyzować. Tak czy siak każdy wie już o co chodzi Słuszna uwaga. Dzięki.
RTXnietylko4060tiUSER 760 Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia (edytowane) @Lameismyname Trudno mi uwierzyc zeby Heaven byl jakims mesjaszem UV dla RDNA 4 Wieczorem zrobie ten test. Edytowane 21 Sierpnia przez RTXnietylko4060tiUSER
Krzysiak 3 306 Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia (edytowane) 2 godziny temu, Lameismyname napisał(a): Chodzi, że @RTXnietylko4060tiUSER użył innego obciążnika. No podałem wartość procentową jak byk i domyślne watty. Jest rozjazd z "customowymi" power limitami ok. nie myślałem, że aż tak muszę doprecyzować. Tak czy siak każdy wie już o co chodzi Podkreślałeś -30 i 212W, wiec nie było to wcale precyzyjne założenie Edytowane 21 Sierpnia przez Krzysiak
Lameismyname 4 221 Opublikowano 21 Sierpnia Autor Opublikowano 21 Sierpnia 1 minutę temu, Krzysiak napisał(a): Podkreślałeś -30 i 212W, wiec nie było to wcale precyzyjne założenie Podawałem wartość procentową obok. Chyba nie myślisz, że chciałem abyś wgrał stockowy bios aby taką wartość mieć? Z resztą detal, nie ma co nad tym gdybać. Chciałem ostatecznie potwierdzić czy to kwestia krzemu czy może coś z kolejności metodologii stworzyło taki scenariusz, stąd prośba aby ktoś to zrobił w swoich warunkach.
Krzysiak 3 306 Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia Po prostu niepotrzebnie wprowadziłeś zamieszanie podkreślaniem tych 212 Mój pure odpada z testu, bo wywala go heaven przy -80mV i -30%. Ale raczej by nie zrobił podobnego do stock wyniku, bo dokąd nie wywalił boost o przynajmniej 200MHz niższy.
Lameismyname 4 221 Opublikowano 21 Sierpnia Autor Opublikowano 21 Sierpnia 3 minuty temu, Krzysiak napisał(a): Po prostu niepotrzebnie wprowadziłeś zamieszanie podkreślaniem tych 212 Mój pure odpada z testu, bo wywala go heaven przy -80mV i -30%. Ale raczej by nie zrobił podobnego do stock wyniku, bo dokąd nie wywalił boost o przynajmniej 200MHz niższy. To zmniejsz na -70mV czy ile tam Ci trzyma dobrze. To nie jest aż tak istotne. Kwestia czy finalnie jak zjedziesz z PL to będziesz miał wydajność gorszą/równą/lepszą jak w stock ale na grach.
Krzysiak 3 306 Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia (edytowane) Na razie puściłem na giga...stock pure szybszy przy 317W od giga przy 330. Ale tu różne kompy, więc to bym traktował z przymrużeniem oka. Giga też się wywala przy -80. Na razie nie mam czasu na szukanie UV przy którym się nie wywalają. Edytowane 21 Sierpnia przez Krzysiak
Lameismyname 4 221 Opublikowano 21 Sierpnia Autor Opublikowano 21 Sierpnia 22 minuty temu, Krzysiak napisał(a): Na razie puściłem na giga...stock pure szybszy przy 317W od giga przy 330. Ale tu różne kompy, więc to bym traktował z przymrużeniem oka. Giga też się wywala przy -80. Na razie nie mam czasu na szukanie UV przy którym się nie wywalają. Na spokojnie, bez ciśnienia. Jak będziesz miał chwilę to ogarnij. Im więcej przypadków w boju tym lepiej.
miro 1 272 Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia Godzinę temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a): Trudno mi uwierzyc zeby Heaven byl jakims mesjaszem UV dla RDNA 4 nie jest, bardziej obciąża fortnite to co się nie wywali w heaven, wywali się w fortnite, od czasu tego filmu, tak na rtxach jak i na radeonach robię to na fortnite, potem wszystko działa ( jakoś w połowie jest o fortnite ) bo sam uv tu na nvidii
Radio Tirana 1 737 Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia 2 minuty temu, miro napisał(a): wywali się w fortnite Nie znam gry, która bardziej dojeżdża pamięć RAM niż właśnie Fortnite, ale nie podejrzewałem, że odnosi się to również do VRAM Epic Games wypuścił dobry benchmark pod płaszczykiem gry dla dzieci.
Lameismyname 4 221 Opublikowano 21 Sierpnia Autor Opublikowano 21 Sierpnia 54 minuty temu, miro napisał(a): nie jest, bardziej obciąża fortnite to co się nie wywali w heaven, wywali się w fortnite, od czasu tego filmu, tak na rtxach jak i na radeonach robię to na fortnite, potem wszystko działa ( jakoś w połowie jest o fortnite ) bo sam uv tu na nvidii No mi godność nie pozwala kupić ten tytuł Heaven jest taki "pierwszy lepszy" aby coś z grubsza złapać. Dlatego po każdym ważnym kroku piszę aby ustawienie potestować w realnych scenariuszach. 48 minut temu, Radio Tirana napisał(a): Nie znam gry, która bardziej dojeżdża pamięć RAM niż właśnie Fortnite, ale nie podejrzewałem, że odnosi się to również do VRAM Epic Games wypuścił dobry benchmark pod płaszczykiem gry dla dzieci. No mi od lat najlepiej do ramu służył CS2 - jak ustawienie nie wywalało w tej grze po intensywnym graniu, to na żadnym innym tytule nie miałem problemów. Chociaż Fortnite może być do tego jeszcze lepszy. Tego nie neguje.
miro 1 272 Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia 22 minuty temu, Lameismyname napisał(a): No mi godność nie pozwala kupić ten tytuł zdradzę ci tajemnicę jest darmowa 2 1
Lameismyname 4 221 Opublikowano 21 Sierpnia Autor Opublikowano 21 Sierpnia 36 minut temu, miro napisał(a): zdradzę ci tajemnicę jest darmowa W tym konkretnym przypadku: "Gratis to nieuczciwa cena" 1
Markus 2 Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia Jak ktoś chce sprawdzić stabilność UV, to polecam Stellar Blade wersja demo ze steam. W demie jest taki moment na początku - bitwa nad planetą wybuchy itp. Jak to przetrwa masz stabilne uv jak skała. Moja karta Latała na -80 i niemiałem żadnych problemów z żadną grą. Dopiero to demo zweryfikowało moje uv teraz mam ustawione -50. Tak że polecam do testowania stabilności UV.
Hard Reset 229 Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia Dla mnie używanie jednego, złotego ustawienia uv to strata potencjału karty. Ja lubię wyciskać 110% z możliwości karty, więc tam gdzie moge używać-110mV to ustawiam taki profil, a w innym tytule np -70. Więc mam pod każdą grę profil uv.
wrobel_krk 1 019 Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia Ja tez nie testuje uv/OC GPU na grach w które nie gram. To nie Ram czy CPU gdzie jak sypie to i komp się potrafi wyłączyć, Najwyżej mi zresetuje ustawienia gdzieś to zmienię wtedy, Na razie mam -70
RTXnietylko4060tiUSER 760 Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia (edytowane) @LameismynameZrobilem wszystko tak jak napisales, lacznie z benchamarkiem Heaven. Nic sie nie zmienilo, -30 sprawia ze moj zegar traci ponad 200 MHZ. Edytowane 21 Sierpnia przez RTXnietylko4060tiUSER
Lameismyname 4 221 Opublikowano 21 Sierpnia Autor Opublikowano 21 Sierpnia 40 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a): @LameismynameZrobilem wszystko tak jak napisales, lacznie z benchamarkiem Heaven. Nic sie nie zmienilo, -30 sprawia ze moj zegar traci ponad 200 MHZ. Szkoda. Nawet nie wiesz jak bardzo chciałbym, żeby okazało się, że u wszystkich -30% (212W) daje większą wydajność, jak to, że jednak mam Golden Sample.
Keleris 805 Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia (edytowane) @Lameismyname Puściłem Haven benchmark ale z gołego sterownika + msi afterburner i takie wyniki: Przy -30 ustawiłem w gpu z parametry maksymalne i średnie sprawdź u siebie jak to wygląda, może moje -85 daje wyższe napięcie i przez to mam gorsze wyniki? Pudło: -85mv -17 limit 2714mhz pamięć: -85mv -30 limit 2714mhz pamięć - parametry maksymalne: -85mv -30 limit 2714mhz pamięć - parametry średnie: Edytowane 21 Sierpnia przez Keleris
Hard Reset 229 Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia 49 minut temu, Lameismyname napisał(a): Szkoda. Nawet nie wiesz jak bardzo chciałbym, żeby okazało się, że u wszystkich -30% (212W) daje większą wydajność, jak to, że jednak mam Golden Sample. Nie wiem skąd taki pomysł , przecież to jest wbrew logice . Jakieś anomalie u ciebie w systemie albo z kartą, która nie reaguje prawidłowo na power limit . U mnie i na każdej prawidłowo działającej karcie zmniejszenie power limitu powinno dawać mniejszą wydajność.
Joozeff 3 Opublikowano 22 Sierpnia Opublikowano 22 Sierpnia 2 godziny temu, Hard Reset napisał(a): Nie wiem skąd taki pomysł , przecież to jest wbrew logice . Jakieś anomalie u ciebie w systemie albo z kartą, która nie reaguje prawidłowo na power limit . U mnie i na każdej prawidłowo działającej karcie zmniejszenie power limitu powinno dawać mniejszą wydajność. Tak powinno być. Power Limit jest kagańcem, nie pompowaniem mocy w GPU. Jeśli GPU potrzebuje więcej mocy do aktualnych operacji i tego nie dostanie (bo dotyka Power Limitu), to zrzuca boost, czyli spada wydajność. Przyznam, że mam kłopot z tą ideą, żeby robić UV przez zmniejszanie Power Limit. Bo to mi wygląda że te mniej złożone operacje, które wymagają mniej mocy, będą wykonywać się szybciej, a te bardziej złożone - będą trafiać na Power Limit i throttling. Zastanawiam się, czy nie lepszy efekt da zmniejszenie zegara rdzenia i napięcia.
Lameismyname 4 221 Opublikowano 22 Sierpnia Autor Opublikowano 22 Sierpnia 7 godzin temu, Keleris napisał(a): @Lameismyname Puściłem Haven benchmark ale z gołego sterownika + msi afterburner i takie wyniki: Przy -30 ustawiłem w gpu z parametry maksymalne i średnie sprawdź u siebie jak to wygląda, może moje -85 daje wyższe napięcie i przez to mam gorsze wyniki? Pudło: -85mv -17 limit 2714mhz pamięć: -85mv -30 limit 2714mhz pamięć - parametry maksymalne: -85mv -30 limit 2714mhz pamięć - parametry średnie: Ja całego heavena nie puszczałem. Tak czy siak u Ciebie to co wcześniej i u innych jak @RTXnietylko4060tiUSER czyli przy czapce na PL -30% spadek wydajności. Jak widać nie przeskoczy tego i żadne cudowanie z ustawieniem tego nie zmieni. 6 godzin temu, Hard Reset napisał(a): Nie wiem skąd taki pomysł , przecież to jest wbrew logice . Jakieś anomalie u ciebie w systemie albo z kartą, która nie reaguje prawidłowo na power limit . U mnie i na każdej prawidłowo działającej karcie zmniejszenie power limitu powinno dawać mniejszą wydajność. Głowiliśmy się nad tym tutaj i ze społecznością TPU: (https://www.techpowerup.com/forums/threads/performance-anomaly-on-undervolted-rx-9070-xt-in-a-positive-way.351641/) Jak robię syntetyki to też mam stratę przy PL -30% ale za to w praktycznych scenariuszach (grach) mój egzemplarz nie zrzuca tak zegarów jak u chłopaków przez co w najgorszych wypadkach nie ma straty wydajności (np. Cyberpunk), a w części przypadków jest nawet wzrost. Jak widać rdzeń sobie radzi więc trafiła się fajna sztuka. Dla równowagi za to VRAM Hynixa jest gorętszy i akurat mój się kiepsko kręci (~2700MHz stabilnie). 4 godziny temu, Joozeff napisał(a): Tak powinno być. Power Limit jest kagańcem, nie pompowaniem mocy w GPU. Jeśli GPU potrzebuje więcej mocy do aktualnych operacji i tego nie dostanie (bo dotyka Power Limitu), to zrzuca boost, czyli spada wydajność. Kolega @Joozeff dosyć dobrze to wyjaśnił z praktycznego punktu widzenia. 4 godziny temu, Joozeff napisał(a): Przyznam, że mam kłopot z tą ideą, żeby robić UV przez zmniejszanie Power Limit. Bo to mi wygląda że te mniej złożone operacje, które wymagają mniej mocy, będą wykonywać się szybciej, a te bardziej złożone - będą trafiać na Power Limit i throttling. Zastanawiam się, czy nie lepszy efekt da zmniejszenie zegara rdzenia i napięcia. Moim zdaniem najlepiej testować różne konfiguracje i ich realny wpływ oraz realne wyniki. Gdybym miał akademicko podejść do tematu, to nawet bym nie schodził na 212W ale jak widać podejście teoretyczne, a praktyczna loteria krzemowa, to dwa różne światy. Dlatego warto często robić eksperymenty, które wydają się z założenia kompletnie bezsensowne, tak jak wgranie VBIOSU z 9070 GRE do 9070 XT, znowu dzięki temu dowiedziałem się, że VBIOSY z RDNA4 nie stanowią problemu w adresowaniu VRAMu i do takiego 9070 GRE 12GB można wgrać VBIOS z 9070 XT aby podnieść zegary bazowe ale co najważniejsze podnieść Power Limit co już ma praktyczne uzasadnienie i realne korzyści.
Keleris 805 Opublikowano 22 Sierpnia Opublikowano 22 Sierpnia (edytowane) 5 godzin temu, Joozeff napisał(a): Przyznam, że mam kłopot z tą ideą, żeby robić UV przez zmniejszanie Power Limit. Bo to mi wygląda że te mniej złożone operacje, które wymagają mniej mocy, będą wykonywać się szybciej, a te bardziej złożone - będą trafiać na Power Limit i throttling. Zastanawiam się, czy nie lepszy efekt da zmniejszenie zegara rdzenia i napięcia. Tylko to jest Radełon i jak ustawisz -400mhz rdzeń -85mv to w moim przypadku karta idzie do maksymalnie 3000mhz co przy takim Haven Benchmark ograniczy poboru mocy bo bez kagańca idzie ponad 3200mhz ale z drugiej strony odpalisz grę w której karta idzie maksymalnie 2750mhz np. Quake 2 RTX i nici z tych -400mhz, a pobór mocy jak z pudła 304w jedyna korzyść wtedy z obniżonego napięcia co da parę klatek więcej przez wyższy zegar. Przy Nvidii z moich obserwacji pobór mocy też zależy od obciążenia danej gry chociaż tam można zegar ustawić na sztywno, na przykładzie mojego Rtx3070 mam profil 0.9mv 1900mhz i w jednej grze przy tym profilu karta wciąga około 200w ale odpalę coś innego i już pobór jest 230w @Lameismyname Sprawdź jakie masz napięcie gpu w Haven przy -30 -85mv, może to czyni twojego Radeona takim wyjątkowym. Edytowane 22 Sierpnia przez Keleris 1
Lameismyname 4 221 Opublikowano 22 Sierpnia Autor Opublikowano 22 Sierpnia 50 minut temu, Keleris napisał(a): @Lameismyname Sprawdź jakie masz napięcie gpu w Haven przy -30 -85mv, może to czyni twojego Radeona takim wyjątkowym. Przeleciałem prawie całe kółko Heaven. Min. 0,927V Avg. 0,954V Max. 0,982V
Hard Reset 229 Opublikowano 22 Sierpnia Opublikowano 22 Sierpnia (edytowane) Dziwne że ktoś nie ma straty wydajności miedzy PL 0 a PL-30%. Ale czy to jest złoty krzem ? Odpowiednio PL -17% , PL0 i PL +10% , i wszystko prawidłowo , czym mniejszy power limit tym mniejszy zegar oraz wydajność . PL+10% PL 0 PL -17% PL -17% PL 0 PL + 10 % Edytowane 22 Sierpnia przez Hard Reset
Rekomendowane odpowiedzi