Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Planuję wymianę kartę graficzną na GeForce RTX 5070 Ti i chciałbym się dowiedzieć który model wybrać żeby wszystko działało 

Obecna konfiguracja:

• Procesor: Intel Core i7-10700 (Comet Lake, 8 rdzeni / 16 wątków)
  • Płyta główna: MSI MPG Z490 GAMING PLUS
  • Pamięć RAM: Patriot Viper DDR4 16GB (2x8GB) 3733MHz CL17
  • Zasilacz: Seasonic Focus GX 750W 80 Plus Gold
  • Obudowa: SilentiumPC Armis AR6X EVO TG ARGB

Mam obecnie rtx 3070 asus tuf oc więc myślałem o ponownym wybraniu karty tego producenta jednak w zestawie widzę, że znajduje się przejściówka na 3x8 pin, a mój zasilacz ma tylko 2x8pin więc chyba nie będzie to działać...

Od razu powiem że karta jest mi potrzebna do AI więc żadne radeony nie wchodzą w grę co prawda 16GB vram nie jest mi potrzebne na ten moment, ale lepiej kupić z zapasem żeby znowu za jakiś czas nie brakło tak jak teraz 8GB już mi nie wystarcza.
Edytowane przez wowo470
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, wowo470 napisał(a):

Planuję wymianę kartę graficzną na GeForce RTX 5070 Ti i chciałbym się dowiedzieć który model wybrać żeby wszystko działało 

Krótka odpowiedź - przy obecnych chorych cenach (4600zł+) - żaden.
I to mówię Ci szczerze jako człowiek który od premiery 5070 Ti posiadał już 2 egzemplarze tej karty...

Jak musi być NVIDIA to zamiast brać paździerz modele 5070 Ti za 4600zł, wolałbym jakieś lekkie używki RTX 5080 za lekko ponad 5200zł.
Np. (https://allegrolokalnie.pl/oferta/pny-geforce-rtx-5080-16gb-argb-epicx-rgb-overclocked-triple-fan)

Co do przelotek to nie przeskoczysz - większa większość 5070 Ti i 5080 mają przelotki z 3x 8PIN na 12V-2x6.
Ale po co je stosować jak Twój zasilacz ma kabel odpowiedni w zestawie? 

FOKUS.png

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Na chwilę obecną najlepsze co możesz wziąć to tego RX 9070 XT za 2998zł:

7 godzin temu, wowo470 napisał(a):

Od razu powiem że karta jest mi potrzebna do AI więc żadne radeony nie wchodzą w grę

:E 

Ogólnie ceny są jakie są. Jak ci nie przeszkadza kultura pracy to bierz jakiś z tańszych modeli, a jak ma być lepiej to dopłać chociaż do jakiegoś TUFa, albo MSI Gaming Trio.

Tylko jeszcze w twoim kompie 16GB ramu to bida na dzisiejsze czasy.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
Teraz, lukadd napisał(a):

:E 

Ogólnie ceny są jakie są. Jak ci nie przeszkadza kultura pracy to bierz jakiś z tańszych modeli, a jak ma być lepiej to dopłać chociaż do jakiegoś TUFa, albo MSI Gaming Trio.

Późno jest i nie doczytałem ale poprawiłem 10 minut temu. 
Jestem tylko człowiekiem, też czasem się mylę ;) 

Moim zdaniem autor powinien brać RTX 5080 bliżej 5K.

Opublikowano
8 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Ale po co je stosować jak Twój zasilacz ma kabel odpowiedni w zestawie? 

Mój zasilacz kupowałem w 2020r wtedy jeszcze nie było takich gniazd. Teraz ten zasilacz nazywa się tak samo, ale pewnie to nowsza rewizja przystosowana pod nowe gniazdo. 

Ja mam taki zestaw kabli

https://seasonic.com/pl/focus-gx/

Jak tutaj przy wersji 750w

A ich kabel który był przygotowany pod starsze rewizje nie jest już w sprzedaży. Jedynie na aliexpress widziałem że jeszcze są dostępne ale 200zl chcą  to juz lepiej cały zasilacz wymienić niż płacić tyle za 1 kabel

W grę wchodzi tylko nowa karta żadne outlet. Obecnie mam karte 6 lat i wymieniam tylko ze wzgl na 8gb vram więc 5070 ti wystarczy 5080 to już  1k więcej przy nowym modelu a tez ma tylko 16gb jakby miała więcej to jeszcze...

Obecną sprzedam za 1k bo mam kupca więc też  trochę zbije sobie tym cenę 

Tylko kwestia podłączenia jak ogarnąć i chłodzenia na jakie polować 

Opublikowano
Opublikowano
2 minuty temu, janek25 napisał(a):

Nigdy bym nie dał tyle za tę kartę, już lepiej na OLX poszukać z gwarancją rtx 5080. Poza tym RTX serii 5000 nie mają czujnika temp. HS . Chyba że coś się w tej kwestii zmieniło.

Np.

Zrzut ekranu 2026-08-19 110930.png

Opublikowano (edytowane)

Nie ma szans żebym dawał ponad 5k za kartę i bawił się w jakieś używki czy niby odpakowane do zdjeć na olx lub outlety. Tym bardziej że przy reszcie sprzętu nawet tej 5070ti nie wykorzystam a co dopiero 5080. Zawsze kupuje bezpośrednio ze sklepu nowe i tak zostanie.

Wiem że cenowo średnio to się opłaca ale potrzebuje wymienić i nie ma innego wyjścia zresztą ja taką kartę wymienię najwcześniej za +6lat więc te 5k to nie taka tragedia + sprzedaż obecnej (-1k) więc finalnie trochę ponad 4k bym wydał.

Edytowane przez wowo470
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, janek25 napisał(a):

i dlatego wkleiłeś 5080 :hihot:

Wkleiłem dlatego, że różnica w cenie jest znikoma między 5070TI-5080 miedzy sklepem a OLX , a co tam kupi @wowo470 jego sprawa, jak czujnik HS nie potrzebny twoja broszka.  :hihot:

@wowo470 jak pisałem wcześniej patrz czy karta ma czujnik HS. To ważna kwestia.

Edytowane przez AudRob