Skocz do zawartości

Klasyczna "benzyna + manual" VS "hybryda +e cvt". Toyota Corolla lub C-HR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Seyren napisał(a):

Spoko podsumowanie. Kiedyś jak trafi się trasa to zrobię test na sztywno i dokładnie to sprawdzę z samej ciekawości na czystej ekspresówce bez spowalniaczy.

jesli dane z internetu są prawdziwe to w sumie nie tak dużo sie pomyliłeś (oczywiscie mówimy o warunkach optymalnych, czyli puste auto, brak silnego wiatru itp), oczywiscie przy warunkach nieidealnych (a tak często bywa) bedzie troche więcej.

Opublikowano
52 minuty temu, Klima napisał(a):

Corolla 1.8 vs Leon 1.5etsi na trasie:

Przy ok 120 spalanie jest podobne, tj ok 5-5.5l. Przy 140 Corolla spali 6.5-7, a Leon 6-6.5. Przy 160-170 Corolla 8l i więcej, Leon 7-7.5.

Leon to zdaje się, że Golf. Tutaj w wersji 1.5 eTSI (150 KM):

A tutaj Corolla 2.0l Hybrid kombi (mocniejsza, a więc mniej oszczędna, no i nadwozie mniej aerodynamiczne):

Opublikowano
15 minut temu, trepek napisał(a):

@bleidd

Mówisz o temp płynu czy oleju?

Oleju

4 minuty temu, galakty napisał(a):

Ale wiecie że to zależy od jednostki... Niektóre mają elektryczne nagrzewnice, albo świece nurnikowe. Blok z aluminium itp, jeden się nagrzeje szybciej drugi wolniej, ale wątpię że 5 minut 90 stopni osiągnie. 

Wiemy. Ja sprawdziłem tylko to co mogłem - na swoim przykładzie więc nie ekstrapolowałbym tego na każdy silnik. Ale 2.0 TSI tak się zachowuje

Opublikowano
2 minuty temu, bleidd napisał(a):

Wiemy. Ja sprawdziłem tylko to co mogłem - na swoim przykładzie więc nie ekstrapolowałbym tego na każdy silnik. Ale 2.0 TSI tak się zachowuje

Mi poprzedni 1.6 CRDi się rozgrzewał szybciej od ojca benzynowego 1.4 100KM :E 

TSI to też się zmieniał na przebiegu lat, ale tak czy siak w 5 minut 90 stopni to bym raczej uznał za usterkę (chyba że w upalne lato to spoko).