Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na innym forum zasugerowano mi, że DLSS może negatywnie wpłynąć na żywotność karty graficznej. Posiadam ASUSA TUF 3080Ti ale wentyle działają czy mam włączony DLSS czy nie. I chciałem zapytać czy to prawda?

• Haha 1
Opublikowano

Wszystko może wpłynąć negatywnie na żywotność karty. Używasz DLSS = grasz, gra może wpłynąć negatywnie na żywotność. Najmniej na żywotność wpływa niewłączanie kompa. Wybierz mądrze :D 

• Like 5
  • Haha 1
Opublikowano

Cichym zabójcą karty graficznej jest tzw "hot spot" a nie korzystanie z DLSS ;) im niższa temperatura panująca w obudowie komputera to i życie wszystkich podzespołów będzie dłuższe.

Proponuję zainstalować HWiNFO64 i zerknąć na wszystkie temperatury w pełnym obciążeniu karty. W razie co zawsze, możesz zrobić UV rdzenia GPU :) 

• Like 3
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, hubio napisał(a):

Na innym forum zasugerowano mi, że DLSS może negatywnie wpłynąć na żywotność karty graficznej. Posiadam ASUSA TUF 3080Ti ale wentyle działają czy mam włączony DLSS czy nie. I chciałem zapytać czy to prawda?

Pewnie pisano o DLSS 5, kolejny dowód na to ze wrzucanie przez Nv wszystkiego do jednego wora "DLSS" to kretynizm.

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, kamilos69 napisał(a):

@hubio

Na jakim debilnym forum takie kretyńskie teorie snują?

Najprawdopodobniej rozchodzi się o wyciśnięcie ostatnich soków z rdzeni Tensor 5 (są najbardziej prądożerne) a wtedy taki RTX 5090 poleci pod sam korek limitów :E i już widzę przerażenie, czy wytrzyma gniazdo zasilania 12V-2x6 :hihot:

Edytowane przez sniper76
Opublikowano
1 godzinę temu, sniper76 napisał(a):

Najprawdopodobniej rozchodzi się o wyciśnięcie ostatnich soków z rdzeni Tensor 5 (są najbardziej prądożerne) a wtedy taki RTX 5090 poleci pod sam korek limitów :E i już widzę przerażenie, czy wytrzyma gniazdo zasilania 12V-2x6 :hihot:

... z drugiej strony czyż nie po to są limity, by zabezpieczać GPU (analogicznie jak CPU)? Jeśli karta kapituluje, bo obliczenia powodują dobijanie do limitów, to oznacza, że te limity są zbyt wysoko ustawione.

Oczywiście jeszcze dochodzi przeciążenie fragmentu rdzenia (skupienie energii na części jednostek obliczeniowych - wówczas limit mocy średnio zabezpiecza), a w tym wypadku winne jest zbyt wysokie taktowanie.

To już powinna być brożka producenta, by ustalił takie parametry karty (czy procesora - bo tu sytuacja jest dokładnie analogiczna), aby w przypadku nietypowych/ciężkich obliczeń, karta (czy procesor) nie ulegała uszkodzeniu.

Jak widać producenci zrobili zbyt małe marginesy bezpieczeństwa (nVidia, AMD w procesorach X3D, Intel w RaptorLakeRefresh i9 K).

• Like 1
Opublikowano

Znaczy to nie tak, że ja tak uważam bo wydało mi się dziwne. To inne forum to o grach, nie technologiczne i jakiś random napisał, a ja sam się aż tak nie znam to zapytałem. Też mi się to wydawało dziwne. Ja mam po prostu domyślne ustawienia od Asusa i nic nie kombinuję. Dzięki za odp.

8 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Pewnie pisano o DLSS 5, kolejny dowód na to ze wrzucanie przez Nv wszystkiego do jednego wora "DLSS" to kretynizm.

No albo ktoś się nie znał albo nie wiem co miał na myśli bo przecież na RTX 3080Ti raczej nie mogę mieć DLSS 5 :) Chodzi o zwykłe DLSS

Opublikowano

przed snem wczoraj nad tym dumałem, kiedyś unikało sie kart które kopały krypto bo były mocno wyeksploatowane. a teraz podczas grania z NR moja best ciągnie nawet do 390W czyli niemal pod korek, czy taka karta też będzie uznana za mocno zużytą>? no nie wiem, zapłaciłem za całą karte- to używam całe 400W <3 

Opublikowano
18 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Właśnie przez loterię krzemową się nie da.

"Nie da się" z innego powodu. Po prostu procesory, muszą być stabilne, a nie to co się wydaje, że jest stabilne, kiedy zmniejszacie margines stabilności bawiąc się w "UV".

Co do "loterii":

Natomiast przecież masz krzem, który leci do i5 (gorszy sort, pracujący przy taktowaniu np. 5GHz na wyższym napięciu), i9 (lepszy sort, pracujący na niższym napięciu przy tym samym taktowaniu 5GHz). - tak to działa. Oczywiście w każdym segmencie też są nieco lepsze i gorsze sztuki ... które dostają odpowiednio wprogramowane na etapie produkcji VID.

Opublikowano

Neural Rendering dociska na maksa rdzenie tensor i głównie to właśnie wpływa na zwiększony pobór. U mnie zazwyczaj te 540-550W :P Także temperatury też w górę. Ale gierki wyglądają fenomenalnie i aż chce się jeszcze raz ograć.

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, Kyle napisał(a):

"Nie da się" z innego powodu. Po prostu procesory, muszą być stabilne, a nie to co się wydaje, że jest stabilne, kiedy zmniejszacie margines stabilności bawiąc się w "UV".

Nie mówimy o granicy między "stabilnie", a "wydaje się stabilnie". To już leży w umiejętnościach każdego jaki zapas uwzględni.
Producenci wybierają wartości, które są bezpieczne zarówno dla sztuk z lepszym/średnim/gorszym potencjałem, co jest logiczne.
Gdyby nie było takiej loterii w produkcji, to i wartości byłyby bliższe realnej granicy ale tak nie ma i nie będzie.

Opublikowano
12 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Nie mówimy o granicy między "stabilnie", a "wydaje się stabilnie". To już leży w umiejętnościach każdego jaki zapas uwzględni.
Producenci wybierają wartości, które są bezpieczne zarówno dla sztuk z lepszym/średnim/gorszym potencjałem, co jest logiczne.
Gdyby nie było takiej loterii w produkcji, to i wartości byłyby bliższe realnej granicy ale tak nie ma i nie będzie.

Producent ustawia kartę z zapasem, która ma pracować poprawnie nawet przy 90stopniach.

NV tak czy inaczej lepszy krzem wyżej boostuje i ma lepszą wydajność z pudełka ;)

Nikt nie będzie nie robił żadnego UV z pudełka nie dlatego, że się nie da tego zrobić tylko tylko jest bez sensu z ich pkt widzenia.

Wprowadzenie boosta spowodowało praktycznie wyżyłowanie kart na maxa z pudełka.

Producent nie patrzy na wydajność na wat tylko wyciska praktycznie wszystko co się da by sprzedać drożej produkt.