Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Miałem na testy założone 6 ale przy 7800x3d nic te dodatkowe 3 nie zmieniały :) 

Podwójne wentylatory obok siebie to takie trochę placebo... przypomina mi zamawianie pizzy z podwójnym serem - finalnie ta co ma mieć niby "podwójny" wygląda podobnie, żeby nie powiedzieć - identycznie ;)

• Upvote 2
Opublikowano
17 godzin temu, aerial napisał(a):

Do miłośników akwarystyki: wiecie że jak buda ma 20 slotów na wentylatory, nie trzeba zajmować WSZYSTKICH :E

U mnie jest miejsce na aio np. na topie plus 7 wentyli czyli  3 więcej niż w standardowej obudowie. A też nie widziałem tu żeby ktoś miał nie wiadomo ile wentyli nawalone bez sensu. Napewno są foty z chłodnica push pull ale to napewno założone tylko na testy bo zazwyczaj ludzie kupują sobie jakiś komplet wentyli a te z aio i tak już poprostu są w zestawie. Także spoko loko. 

Opublikowano (edytowane)

Pany mający doświadczenie z "alfem" lepiej go spiąć na pojedyńczej wtyczce, czy potrójnej? 

Bo coś mi się skądś kojarzy, że ten pierdzik lubi hałasować przy którymś podłączeniu  (pewnie przy pojedyńczej) :hmm:

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano
8 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

Pany mający doświadczenie z "alfem" lepiej go spiąć na pojedyńczej wtyczce, czy potrójnej? 

Bo coś mi się skądś kojarzy, że ten pierdzik lubi hałasować przy którymś podłączeniu  (pewnie przy pojedyńczej) :hmm:

U mnie każdy sobie, pompa osobno - 1500rpm na stałe, wentyle sobie, ten wiatraczek od vrm sobie. Generalnie po przesiadce na to AIO mocno wyciszył mi się komp w stresie.

Dzisiaj trochę grałem w AC Shadows to proc w granicach do 60C maks, grafika podobnie (TUF 3080ti), a poziom głośności niewiele wyższy niż idle. W zasadzie można grać bez dźwięku. Więc ten wiatraczek vrm u mnie praktycznie się nie daje we znaki. Obecnie to tak wygląda:

image.png.49e07324d4bb9824acf678f8dd579f57.png

gdzie Sys1 to ta pierdziawka od vrm, a sys2 to ma hub pod 5x darkflash 120mm i one sobie lecą wszystkie jednakowo na intake.

CPU sam widzisz aby-aby a temp idle

image.png.aec89dc44ad4b54f6bf26f4b2d5f1a70.png

• Upvote 1
Opublikowano

Za to ja wrzucę trochę moddingu na lepsze - tj. NZXT H1 V1 i (poza customowym panelem przednim) robimy miejsce na dodatkowy wentylator, jak w wersji V2:

IMG_20250418_111534392_AE.jpg

Jak już usunąłem zbędny kawałek metalu, wyszło tak:

IMG_20250418_140543604_AE.jpg

Na koniec całość składamy i mamy taki efekt:

IMG_20250418_150432089_HDR_AE.jpg

IMG_20250418_150505762_HDR_AE.jpg

Celem tej modyfikacji było obniżenie temperatury w górnej części obudowy, bo tak zwyczajnie (mimo 4 paneli mesh) zbierało się ciepłe powietrze i było to zwyczajnie czuć (po obrotach wentylatorów karty graficznej i PSU). Obecnie temperatury na GPU wyglądają tak:

Temperatury.png

Co przy karcie na pełnym stocku i w porywach pod 220W w tak małej obudowie jest super :E HS ledwo po 82stC podchodzi - czego chcieć więcej?

• Thanks 1
  • Upvote 7
Opublikowano (edytowane)

To i ja dodam mojego dziadka :) :

mebHEKE.jpeg

93Afrpq.jpeg

VtnCwX1.jpeg0eWTHmy.jpegtoNEoPj.jpegTutaj po zmianie karty na RTX 4070 Super i procka na 5700x3d, co dało niezłego kopa względem RX 6700XT i 5600X :

QoE5pYz.png

Następny komp będzie już chyba w obudowie, która pomieści jakieś aio 360, ale leży mi w kącie jeszcze kolos Corsair Obsidian 800D i myślę czy go nie przerobić, bo mieści na dole 2 wentylatory 180, które już mi się walają 😅

Edytowane przez Clear
  • Like 1
  • Upvote 6
Opublikowano

@DarkeVo a dobrze się sprawuje nie narzekam, działa w trybie performance (quiet nie testowałem), chłodzi 7950X3D, temp procka w spoczynku w granicach 50 stopni podczas gry około 65 -70, wyjątkiem był far cry 5 gdzie proc dochodził do ponad 85 stopni ale ta gra niestety już tak ma :E Jeśli chodzi o hałas w spoczynku to też jest cichutko, w KCD2 które teraz ogrywam to słychać chodzenie ale nie jakoś bardzo. Generalnie jestem zadowolony. 

• Thanks 1
Opublikowano
12 godzin temu, Clear napisał(a):

Ale chyba wtedy pompa będzie w górnym położeniu, a chyba nie powinna? 

Dokładnie, pompa nie powinna być najwyższym elementem układu bo będzie się zbierać powietrze, zrobi się głośniej.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@DarkeVo bo wtedy jak je kupowałem to budżet nie pozwalał na zakup takiego AiO które by mi się podobało (ALF to paskuda) więc poszedłem w powietrze, zreszta zawsze jechałem na powietrznych i gdzieś tam z tyłu głowy miałem obawy o ewnetualne wycieki z AiO no i w powietrznym też jest mniej zabawy bo tylko zakładam i tyle. Potestowałem tego BQ i do moich zastosowań daje rade na 7950X3D, ale planuje zmianę na nowe chłodzenie powietrzne cooler mastera jak tylko się pojawi w końcu w sprzedaży. 

Przed tym chłodzeniem od BQ procka chodziła Noctua NH-D15s i też dawała radę ale ze zmieniałem budę to chciałem też zmienić chłodzenie żeby ładniej wyglądało ;)

Edytowane przez Godlike