Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Winter napisał(a):

Ludzi interesują głównie postulaty gospodarcze, a tych nie zrealizowano. Choćby wyższej kwoty wolnej i wakacji od ZUSu. Wprowadzono babciowe, które jest poronionym pomysłem.

Pokazywali 8 gwiazdek w czasach PiSu?

Nie widać bo to kult pisowski.

Boże  co za ludzie tępi naprawdę ani grama rozumu tam nie ma.

Edytowane przez Crew 900
Opublikowano
3 minuty temu, Crew 900 napisał(a):

Nie widać bo to kult pisowski.

I w PO masz podobny kult. Widać to po SilnychRazem na Twitterze. Normalnie, jak sekta wyznawców świętego Donka.

Opublikowano
22 minuty temu, LeBomB napisał(a):

Wiesz jaki bajzel może powstać? Taki problem wtedy nie będzie rósł liniowo tylko wykładniczo.

Który można by rozwiązać po wyborach. A do wyborów wytykać na każdym kroku, że PiSowski prezydent nie dość, że blokuje to jeszcze PiSowski trybunał wprowadza bajzel prawny. Idealna orka PiSu przy takim samym skutku - braku ustaw.

24 minuty temu, LeBomB napisał(a):

Oczekiwanie że wszystko zostanie zrobione świadczy tylko o oczekującym.

Nie wszystko. Nie podjęto nawet próby czegokolwiek głośniejszego.

25 minut temu, LeBomB napisał(a):

Różnica tylko taka, że jak PiS doszedł do władzy, to w pierwszej kolejności spełnili obietnice populistyczne, więc ludzie się cieszyli "bo dostali", no a potem dostali inflacją i sytuacją gospodarczą.

A. Czyli populizm w wykonaniu PiSu jest zły bo prowadzi do opłakanyvh skutków, ale populizm KO jest dobry bo to czyste kłamstwo?

Opublikowano
4 godziny temu, michasm napisał(a):

Nie uważasz, że na tym polega demokracja?

W sensie, że na populizmie? Myślę, że w zamyśle nie miało to prowadzić do licytacji na kupowanie głosów.

Zresztą współcześnie w ogóle mamy pełno luk, z które nie wiadomo jak rozwiązać.

W takiej Rumunii gość został prezydentem po kilkutygodniowej ofensywie na TikToku od opłaconych influencerów.

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, Winter napisał(a):

Ludzi interesują głównie postulaty gospodarcze, a tych nie zrealizowano. Choćby wyższej kwoty wolnej i wakacji od ZUSu. Wprowadzono babciowe, które jest poronionym pomysłem.

Ludzi interesują różne postulaty, ale patrząc na ogół, to nie gospodarcze (większość i tak nie rozumie na przykład co to kwota wolna czy inne zagadnienia), a te populistyczne, czyli to ile "dadzą".

Tu Mentzen ma rację w tym co tak na prawdę obchodzi Polaka i z tym się zgodzę, bo większość ludzi jest niestety na takim poziomie i nie zdaje sobie sprawy z tego, że to mrzonka, a nawet jakby osiągnął taki stan, to i tak nie jest on trwały.

10 minut temu, crush napisał(a):

Który można by rozwiązać po wyborach

Yhm, wybierając sobie, które przepisy i ich skutki unieważnić czy jak? Za duże ryzyko powstania kolejnego dualizmu prawnego. Śmiem w tym momencie twierdzić, że nawet nie wyobrażasz sobie jakie to mogłoby mieć konsekwencje.

A. Czyli populizm w wykonaniu PiSu jest zły bo prowadzi do opłakanyvh skutków, ale populizm KO jest dobry bo to czyste kłamstwo?

Nie, populizm w wykonaniu PiSu jest zły, bo został zrealizowany i miał swoje konsekwencje gospodarcze i finansowe. Populizm w wykonaniu KO wśród tych 100 konkretów, to w wielu przypadkach tylko słowa. Bo przypominam, że mówimy dalej o 100 konkretach. Bo w kwestii innych pomysłów, które opierają się na populizmie czy na rozdawnictwie bez wymagań jestem przeciwny tak samo jak rozdawnictwu PiSu. 

Ponadto KO to nie TD czy Lewica, z którymi musieli wejść w koalicję, co dodatkowo blokuje pewne ustawy i działania, tak jak pisałem wcześniej, w części umieszczonej w spojlerze. 

Nie wszystko. Nie podjęto nawet próby czegokolwiek głośniejszego.

Czyli sam oczekujesz po prostu igrzysk.

Edit:

@Winter ludzie nie ogarnęli prostego rachunku procentowego. Zmniejszono emerytom podatek za PiSu z 17% na 12% czyli o 5%. Emeryci się ucieszyli, bo PiS im "dał", ale wprowadził jednocześnie składkę zdrowotną 9%. Zatem jak poprzednio potrącenia wynosiły 17%, tak potem 12+9 dawało 21%. Ale ludzie dalej się cieszyli, że PiS im dał, bo obniżyli podatek dochodowy :E Także tak to wygląda. Nie oczekuję obecnie już zbyt wiele od ogółu ludzi...

Edytowane przez LeBomB
  • Upvote 2
Opublikowano

@LeBomB

Załóżmy, że rezygnujemy teraz z programu 800+. Wiesz ilu ludzi wpadnie w tarapaty finansowe? Ludzie się od tego uzależnili. Najzabawniejsze w tym wszystkim jest to, że to PO przypisuje sobie 800+ :rotfl2:.

Opublikowano

@Winter serio musimy do tego wracać? PiS chciał sobie 800+ zostawić jako argument w kampanii wyborczej. PO żeby odebrać argument poniekąd wymusiło na nich waloryzację jeszcze za ich kadencji. Także tak, waloryzacja zbędnego rozdawnictwa to wina PO.

3 minuty temu, Winter napisał(a):

Wiesz ilu ludzi wpadnie w tarapaty finansowe?

Mało mnie to obchodzi szczerze mówiąc. Ich tarapaty finansowe kosztem budżetu całego państwa? Wybieram mniejsze rozdawnictwo z budżetu i przeznaczenie tych pieniędzy na coś konkretnego. Chyba że 800+ zostanie uzależnione np. w ogóle od obowiązku szkolnego dla wszystkich dzieci, a w rodzinach pełnych czyli dwoje rodziców, co najmniej jedno będzie miało pracę na cały etat (oczywiście mowa o posiadaniu dzieci, które nie wymagają całodobowej opieki ze względów zdrowotnych). W przypadku rodzica samotnie wychowującego dziecko, 800+ uzależnione od zatrudnienia choćby na część etatu, wtedy na poziomie gminy dofinansowanie również do przedszkola lub pierwszeństwo w placówce publicznej. W przypadku dzieci w domach dziecka czy innych placówkach opiekuńczych, dofinansowanie w postaci bonów przeznaczonych na zakup odpowiednich rzeczy dla tych dzieci, np. ubrań, czy innych niezbędnych rzeczy, które nie wchodzą w zakres podstawowej opieki (czyli placówka nie może sobie dofinansować działania stołówki, czy jakiegoś wyposażenia, na które powinna dostać kasę z gminy czy innego organu nadzorczego).

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Śmiem w tym momencie twierdzić

A ja śmiem twierdzić, że ten dualizm prawny już jest i tak czy inaczej będzie się pogłębiał po ewentualnej wygranej Trzaskowskiego. Ale oczywiście po słusznej stronie więc ciii...

Populizm w wykonaniu KO wśród tych 100 konkretów, to w wielu przypadkach tylko słowa. Bo przypominam, że mówimy dalej o 100 konkretach. Bo w kwestii innych pomysłów, które opierają się na populizmie czy na rozdawnictwie bez wymagań jestem przeciwny tak samo jak rozdawnictwu PiSu. 

Ponadto KO to nie TD czy Lewica, z którymi musieli wejść w koalicję, co dodatkowo blokuje pewne ustawy i działania, tak jak pisałem wcześniej, w części umieszczonej w spojlerze.

A ja bym jednak wolał rząd który myśli co mowi i robi.

Czy fakt istnienia koalicji sprawia, że nie mam prawa czuć zniesmaczenia czy zawodu?

Czyli sam oczekujesz po prostu igrzysk.

Jeżeli uważasz, że kwestie światopoglądowe to czyste igrzyska.

Edytowane przez crush
Opublikowano
8 minut temu, Pizza_Man napisał(a):

Nie wdaję się w dyskusje z popisowym upaińskim betonem. Ban.:faja: Idź być sługą gdzie indziej - razem z Camisem i innymi, którzy siedzą sobie za granicami i w razie by czego są bezpieczni.:Crash:

Ja siedzę w Polsce, a sługusem to jesteś ty, lołlajfie.

• Haha 1
Opublikowano
13 minut temu, LeBomB napisał(a):

@Winter serio musimy do tego wracać? PiS chciał sobie 800+ zostawić jako argument w kampanii wyborczej. PO żeby odebrać argument poniekąd wymusiło na nich waloryzację jeszcze za ich kadencji. Także tak, waloryzacja zbędnego rozdawnictwa to wina PO.

Mało mnie to obchodzi szczerze mówiąc. Ich tarapaty finansowe kosztem budżetu całego państwa? Wybieram mniejsze rozdawnictwo z budżetu i przeznaczenie tych pieniędzy na coś konkretnego. Chyba że 800+ zostanie uzależnione np. w ogóle od obowiązku szkolnego dla wszystkich dzieci, a w rodzinach pełnych czyli dwoje rodziców, co najmniej jedno będzie miało pracę na cały etat (oczywiście mowa o posiadaniu dzieci, które nie wymagają całodobowej opieki ze względów zdrowotnych). W przypadku rodzica samotnie wychowującego dziecko, 800+ uzależnione od zatrudnienia choćby na część etatu, wtedy na poziomie gminy dofinansowanie również do przedszkola lub pierwszeństwo w placówce publicznej. W przypadku dzieci w domach dziecka czy innych placówkach opiekuńczych, dofinansowanie w postaci bonów przeznaczonych na zakup odpowiednich rzeczy dla tych dzieci, np. ubrań, czy innych niezbędnych rzeczy, które nie wchodzą w zakres podstawowej opieki (czyli placówka nie może sobie dofinansować działania stołówki, czy jakiegoś wyposażenia, na które powinna dostać kasę z gminy czy innego organu nadzorczego).

W kwestii 800+ wystarczy wprowadzić pułap zarobkowy i warunek, że trzeba pracować.

Jeśli chodzi o sam program to mówiłem od początku, że tak to się skończy. PiS otworzył puszkę Pandory i latami grało rozdawnictwem. No i samo finansowanie w pierwszych latach pochodziło z pożyczek. PiS w pigułce.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, crush napisał(a):

A ja śmiem twierdzić, że ten dualizm prawny już jest i tak czy inaczej będzie się pogłębiał po ewentualnej wygranej Trzaskowskiego. Ale oczywiście po słusznej stronie więc ciii...

Jest, ale konsekwencją tego co proponujesz może być jeszcze większy dualizm prawny, sięgający tak daleko, że może z czasem zablokować wszystko. Wyobraź sobie, że wprowadzają kwotę wolną w wysokości zgodnej z obietnicą, prezydent ją cofa do TK. W międzyczasie zmieniają inne ustawy i gdzieś tam po drodze pojawił się przepis, którego konsekwencją jest konieczność podniesienia kwoty wolnej i prezydent to podpisuje. TK w międzyczasie zatwierdza poprzednią ustawę, prezydent musi podpisać. W konsekwencji masz 2 przepisy dotyczące kwoty wolnej. Jak komu co liczyć? Która będzie ważniejsza? Potem po latach może się okazać że coś komuś trzeba zwracać, albo ktoś musi coś oddawać. Tak samo jakby zaczęli grzebać przy składkach, a potem po iluś tam latach jak ktoś będzie odchodził na emeryturę, okaże się, że miał coś źle policzone i coś mu się nie należy. Już nie mówiąc jakby zacząć grzebać przy prawie majątkowym, spadkowym itp. 

A ja bym jednak wolał rząd który myśli co mowi i robi.

Nierealne życzenie. Nie ma takiego. Jakby taki przyszedł, to byś twierdził, że za mało robi.  Chcesz po prostu rządu, który by zrobił to co chciałbyś żeby zrobił. (edit moim zdaniem oczywiście)

Jeżeli uważasz, że kwestie światopoglądowe to czyste igrzyska.

Sam użyłeś określenia żeby podjęli próbę czegoś głośniejszego, czyli czegoś co będzie zarówno medialne i ogólnokrajowe, a to wiadomo jak się kończy, właśnie igrzyskami, bo ścierają się zaraz skrajne poglądy. 

2 godziny temu, Winter napisał(a):

W kwestii 800+ wystarczy wprowadzić pułap zarobkowy i warunek, że trzeba pracować.

Pułap zarobkowy w obecnej sytuacji sztucznego wymuszania wzrostu minimalnej krajowej by rekompensować skutki konsumpcyjne inflacji z punktu widzenia najmniej zarabiających (błędne koło inflacyjne nakręcające inflację) jest niesprawiedliwy i nierealny. Warunek pracy tak. 

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano
9 minut temu, GordonLameman napisał(a):

On słowa prawdy w swoim życiu nie powiedział :) 

Własnie doczytałem jego brednie w wątku o Ukrainie.

Cytat

TSUE oceni neo-sędziów i Izbę Kontroli Nadzwyczajnej i Spraw Publicznych

TSUE rozpatruje kwestie kluczowe dla reformy sądownictwa: niezależność wadliwie powołanych sędziów sądów powszechnych, przenoszenie sędziów w Sądzie Najwyższym. Sprawdzi, czy można uznać za nieistniejące orzeczenia Izby Kontroli Nadzwyczajnej i Spraw Publicznych

https://oko.press/tsue-oceni-neo-sedziow-i-izbe-kontroli-nadzwyczajnej-i-spraw-publicznych

:rotfl2:

• Haha 2
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Jak widać afera z Huawei nie nauczyła nic USA. Trump wygrał przez Kim Dotcomów i podobnych szurow rozprzestrzeniających się po TikToczku. Instagram jeszcze filtruje takie totalnie szurowskie teorie, ale pewnie do czasu. Idiokracja wchodzi na wyższy poziom. 

Edytowane przez TheMr.
  • Upvote 3