Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czyli doskonale to co pisałem. Tusk postawił na złego konia w wyborach USA. Jakie nawarzył sobie piwo to teraz takie będzie pił.

Ma łeb to niech myśli jak z tego wybrnąć albo po prostu nie nadaje się do rządzenia.

BTW.

Odnośnie tego co pisałem wcześniej, kolejna polska firma złożyła wniosek o updałość - Redan.

Redan upadłość

Jak to jest, że będąc nastolatkiem, pamiętam jak w końcówce lat 90'tych bluza z kapturem polskiej firmy Americanos kosztowała ok 119zł, a teraz po blisko 30 latach chińskie bluzki z kapturem są za połowę tej ceny. Coś chyba poszło mocno nie tak? I tylko ja widzę, jak chińszczyzna zalewa nasz kraj kosząc przy tym lokalne firmy?

Edytowane przez trepek
Opublikowano

Przecież ta chińszczyzna jest :kupa: warta. Nie wiem kto to kupuje, madki dla brajanków? Siostra się niedawno ugięła, bo wszędzie reklamują temu i kupiła od razu kilka rzeczy. Jak sama stwierdziła są to ubrania na raz albo do chodzenia po domu co najwyżej.

Ale jest tego druga strona, ludzi nie stać na markowe, w domyśle dobre, ubrania. Owszem idzie kupić coś dobrego za rozsądną cenę ale jeszcze z 5-6 lat temu jak brałem byle "adidasy" bym miał w czym dojechać do roboty to płaciłem 50% ceny oryginalnych, a spokojnie wytrzymywały ze 2 sezony, czasem nawet dłużej. Teraz wszystko poniżej 100, ba nawet chyba 150zł to jest szmelc totalny i musiałem poczekać na promo i zakupić oryginalne Adidasy, bo te tanie marki z CCC czy tam innych sieciówek to już jakość chińska ale w cenie x2. Paranoja.

Opublikowano
4 minuty temu, trepek napisał(a):

I tylko ja widzę, jak chińszczyzna zalewa nasz kraj kosząc przy tym lokalne firmy?

Na przykład taki 4F mocno spadł z jakością i teraz szyją gówno do tego w Azji.

Tak więc niektóre firmy same się koszą. 

• Upvote 2
Opublikowano

@trepek Ale co Tusk miał do tego? Trump to populistyczna konserwa, wystawiona przez Republikanów. Tusk reprezentuje partie mocno liberalną, proUE. To oczywiste że są po różnych stronach.

Tu nic się nie zmieniło od dłuższego czasu. Już w poprzednich wyborach w USA PiSowcy i konfederuscy byli fanami Trumpa i jego otoczenia.

UE a tym samy i Polskę, najprawdopodobniej czeka jakaś forma starcia gospodarczego z USA.

Potrwa to przynajmniej do końca kadencji Trumpa.

Opublikowano
15 minut temu, Szambo napisał(a):

Ja tam wole wybulić kilka stów ale mieć coś na lata.

Mam podobnie.

Moim głównym ulubionym sklepem odzieżowym jest Lancerto i Ochnik. No chyba, że coś sportowego to outlet 4F bo nie ma sensu płacić pełnej ceny za ich chińszczyzne ;-) 

Opublikowano
4 godziny temu, trepek napisał(a):

Bardzo dobrze.

Z artykułu wynika że towary do 150 euro były zwolnione z tego podatku i można było coś taniej kupić niż w Polsce. Jak to wejdzie to za ten sam towar zamiast zapłacić 50zł to zapłacisz 150zł. 

Opublikowano
41 minut temu, Szambo napisał(a):

Ja tam wole wybulić kilka stów ale mieć coś na lata.

Ten szmelc z Chin to jak mówicie jednorazówki.

Co z tego, jeśli wszystko i tak szyją w Azji.

Opublikowano
1 minutę temu, Winter napisał(a):

jeśli wszystko i tak szyją w Azji.

Są polskie firmy, które szyja w Polsce. Trzeba szukać. Przykładów dwóch takich firm już podałem wyżej. Jest jeszcze np. Recman.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Winter napisał(a):

Większość szafy mam z Massimo Dutti z metką Made in Portugal. Ich tshirty są mocarne, ale są zajebiste jeśli chodzi o cena/jakość.

Ale czy to serio z Portugalii to już nie dojdę do tego.

Głównie i tak sugeruje się gramaturą i materiałami. Bezsensownie wrzucony poliester i inne tego typu zamienniki skreślają produkt.

Edytowane przez Szambo
Opublikowano
9 minut temu, sabaru128 napisał(a):

Jak to wejdzie to za ten sam towar zamiast zapłacić 50zł to zapłacisz 150zł. 

I? Rynek nie lubi próżni. Może w takiej sytuacji taniej będzie wyprodukować taką rzecz tutaj na miejscu, za 120zł?

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Winter napisał(a):

Ja cały czas chodzę w bluzie polskiej produkcji. Fakt, dałem ze 2-3 razy więcej niż bym dał za szmatę w centrum handlowym. Po 7 latach nadaje się już tylko do domu, ale to i tak długo - było warto. Poszukaj czegoś polskiego, to znajdziesz. Problem w tym, że to my chcemy wydawać jak najmniej i stąd szycie w Chinach, Bangladeszu czy Turcji. I szczególnie tyczy się to facetów, dla których ma jakoś wyglądać, mieć rozpoznawalną markę i być TANIE. Kobiety są skłonne wydać jednak więcej, poszukać, mieć coś innego niż reszta.

17 minut temu, Szambo napisał(a):

Większość szafy mam z Massimo Dutti z metką Made in Portugal. Ich tshirty są mocarne, ale są zajebiste jeśli chodzi o cena/jakość.

Ale czy to serio z Portugalii to już nie dojdę do tego.

Jeśli Made in Portugal to z Portugalii. No chyba, że to oszustwo, takie rzeczy też się zdarzają, ale chyba rzadko.

Edytowane przez nemar
  • Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
3 minuty temu, nemar napisał(a):

Problem w tym, że to my chcemy wydawać jak najmniej i stąd szycie w Chinach, Bangladeszu czy Turcji. I szczególnie tyczy się to facetów, dla których ma jakoś wyglądać, mieć rozpoznawalną markę i być TANIE. Kobiety są skłonne wydać jednak więcej, poszukać, mieć coś innego niż reszta.

Ale nawet często te marki "premium" to patrząc na skład zwykły syf.

Takie spodnie BOSS kasują koło 800 złotych a to w 60% poliyester.

No i gramaturą wypadają bardzo przeciętnie... takie cieńkie to wszystko... ale ma NAPIS... DUŻY NAPIS!

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, JeRRyF3D napisał(a):

Niestety. :(

Nawiasem, to niebywałe, żeby nicnierobiac PiS... zyskiwało.  :(

Takie mamy społeczeństwo. Blisko 50% Polaków ma jakieś ciągoty autorytarno-monarchiczne, znane np. z Węgier. Była chyba jakaś praca na ten temat. I tu naprawdę nie ma co zwalać wszystkiego na rząd, bo alternatywa najpierw musiałaby być w czymkolwiek lepsza. A oni zajmują się głównie zamordyzmem i sianiem propagandy.

4 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Koalicja Obywatelska jest przede wszystkim niekompetentna :( 

A ja dalej trochę nie rozumiem zestawiania tego sejmu z KO. Chyba za bardzo się przyzwyczailiśmy, że władzę ma jedna partia i może wszystko.

Tak samo ktoś pyta, że KO się za 8 lat nie przygotowała, ale sama KO miała w ogóle gwarancję, że będzie istnieć? Przed prezydenckimi w 2020 prawie się posypali.

Ja też nie mogę ich tak obwiniać, bo sam się przyczyniłem do tego, że TD dostała ponad 14%. Chociaż tutaj problemem jest akurat PSL.

Edytowane przez Kamiyanx
Opublikowano
Godzinę temu, blabla123 napisał(a):

Przecież ta chińszczyzna jest :kupa: warta. Nie wiem kto to kupuje, madki dla brajanków? Siostra się niedawno ugięła, bo wszędzie reklamują temu i kupiła od razu kilka rzeczy. Jak sama stwierdziła są to ubrania na raz albo do chodzenia po domu co najwyżej.

Ale jest tego druga strona, ludzi nie stać na markowe, w domyśle dobre, ubrania.

Wiesz, moja babcia zawsze mówiła że "ludzi biednych nie stać na tanie rzeczy". Zapomnieliśmy o tym, zachowujemy się jak bogaci, których stać właśnie na jednorazówki.

Opublikowano
Godzinę temu, Camis napisał(a):

Na przykład taki 4F mocno spadł z jakością i teraz szyją gówno do tego w Azji.

Tak więc niektóre firmy same się koszą. 

A kiedykolwiek 4F szył poza Azją? 

Opublikowano
1 minutę temu, michasm napisał(a):

A kiedykolwiek 4F szył poza Azją? 

W Rzeszowie.

2 minuty temu, nemar napisał(a):

Wiesz, moja babcia zawsze mówiła że "ludzi biednych nie stać na tanie rzeczy".

Moja też tak mówiła!

Opublikowano
25 minut temu, trepek napisał(a):

Są polskie firmy, które szyja w Polsce. Trzeba szukać. Przykładów dwóch takich firm już podałem wyżej. Jest jeszcze np. Recman.

Jesteśmy tępym narodem, bo znak chroniony "produkt polski" nic nie znaczy. 

Powinien to być oficjalny znak dla towarów wytworzonych w Polsce. Nie tylko spożywka, która została w Polsce przepakowana. 

Kwestia surowców... Czy produkt z chińskiej bawełny uszyty w Polsce jest polski? 

Skąd my mamy wziąć bawełnę? 

Z ubraniami widzę ten problem, że nie ma przełożenia ceny na jakość. 

Polskie firmy chętnie kupują chińskie koszulki i nazywają swoje metki i robią swoje nadruki. 

Czy to jest produkt polski? 

Noszę spodnie jedynie wrangler. Nade in Bangladesh sa zdecydowanie lepsze niż te z taiwanu chyba. Jedne mają 96-99 procent bawełny, a drugie 70...

Już nawet płacąc 350 zł za parę spodni musisz patrzyć gdzie to zostało zrobione i z czego... Kupując jeansy... 

• Upvote 1
Opublikowano
14 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

A ja dalej trochę nie rozumiem zestawiania tego sejmu z KO. Chyba za bardzo się przyzwyczailiśmy, że władzę ma jedna partia i może wszystko.

Tak samo ktoś pyta, że KO się za 8 lat nie przygotowała, ale sama KO miała w ogóle gwarancję, że będzie istnieć? Przed prezydenckimi w 2020 prawie się posypali.

Ja też nie mogę ich tak obwiniać, bo sam się przyczyniłem do tego, że TD dostała ponad 14%. Chociaż tutaj problemem jest akurat PSL.

Przecież Oni by zyskiwali gdyby przepychali dobre ustawy, które Duda wetuje.

Ale nawet tego nie robią.

• Upvote 2
Opublikowano
1 minutę temu, michasm napisał(a):

Kwestia surowców... Czy produkt z chińskiej bawełny uszyty w Polsce jest polski? 

Tak :) 

Co do podawanego tutaj recmana - problemem jest jakość. Jakościowych producentów polskiej odzieży nie ma tak dużo. Poszetka szyje w Polsce i Europie, co jest OK.

Dużo marek bywa bardzo kiepska, niestety. :(

Opublikowano
8 minut temu, michasm napisał(a):

Czy produkt z chińskiej bawełny uszyty w Polsce jest polski? 

Tak.

9 minut temu, michasm napisał(a):

Polskie firmy chętnie kupują chińskie koszulki i nazywają swoje metki i robią swoje nadruki. 

Czy to jest produkt polski? 

Nie, jest to produkt polskiej firmy "made in...". Na metce masz gdzie został wyprodukowany więc skąd to pytanie?

10 minut temu, michasm napisał(a):

Noszę spodnie jedynie wrangler.

Moje jedyne jeansy też są Wranglera ;-)

7 minut temu, GordonLameman napisał(a):

recmana - problemem jest jakość.

Z nimi jest taki problem, że trzeba patrzeć gdzie uszyte. Te w Polsce mają jakość ok ale dużo się trafia produktów z Turcji. One są, delikatnie mówiąc, gorsze.

Akurat w Recmanie pracował kiedyś szwagier więc mi dużo o tym naopowiadał :)