Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

I dobrze, od 2027 roku całkiem pogonić te towarzystwo ze szkół.

Swoją drogą

"Katechezy parafialne mają natomiast "pogłębiać formację, łącząc wychowanie z życiem sakramentalnym". 

- Obok nauczania i wychowania, jedynie w parafii może być realizowana trzecia funkcja katechezy, chrześcijańskie wtajemniczenie - powiedział PAP bp Ważny."

https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2025-04-02/mniej-religii-w-szkolach-kosciol-odpowiada-resortowi-edukacji-nowym-modelem-katechezy/

Jak czytam wyrażenia typu "chrześcijańskie wtajemniczenie" to nie mam zbyt dobrych wyobrażeń :E

Edytowane przez Kris194
  • Haha 2
  • Upvote 4
Opublikowano

Ludzie nie są gotowi na brak wody przez kilka godzin...

Cytat

Byliśmy w Otwocku po wielkiej awarii. "Daj pan spokój, w sklepach nie ma ani jednej butelki"

— Nie zdążyłam nawet kawy zrobić rano. To jestem trochę zdenerwowana. A jeszcze dodatkowo wkurza mnie, że trzeba tu tyle stać — słyszymy od mieszkanki Otwocka we wzorzystej kurtce, która czeka w kolejce po butelkowaną wodę. — Mnie się po prostu chce pić. W toalecie też muszę spuścić, a nie mam czym — dodaje mężczyzna z sumiastymi wąsami.

https://wiadomosci.onet.pl/warszawa/wielka-awaria-w-otwocku-daj-pan-spokoj-w-sklepach-nie-ma-ani-jednej-butelki/w9l543f

HtRBtfH.png

https://www.facebook.com/niebezpiecznik/posts/pfbid0pZkPuP1da8cCh3mHVtS2Hv6mjnAyqJPrzgkbdvwsYManZCB2LzQkRhrTnKBXWZCpl

:rotfl2:

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Camis napisał(a):

Spoiler

1743606692515-png.9001763

Co to w ogóle za moda na "symulacje". Co oni symulują? Na podstawie jakich danych? Czym to się różni od zwykłego sondarzu, czy badania opinii?

Edytowane przez 209458
upiększenie
Opublikowano (edytowane)

Symulacja lepiej brzmi. Ma posmak ai itp. Podobnie jak np. model predykcyjny i podobne sformułowania.

W istocie mogą też robić naprawdę symulacje Monte Carlo, teraz jest do tego mnóstwo narzędzi. Puszczą milion razy wybory z zadanymi ogólnymi parametrami (z sondaży) i losowanymi szczegółowymi i mają po uśrednieniu wyniki symulacji.

Edytowane przez adashi
Opublikowano
26 minut temu, Kris194 napisał(a):

Jak czytam wyrażenia typu "chrześcijańskie wtajemniczenie" to nie mam zbyt dobrych wyobrażeń :E

"Odkrywanie własnej seksualności" w wersji dla czarnych zamiast tęczowych zboczeńców.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Camis napisał(a):

Nie kilka godzin tylko kilka DNI. Otwock liczy ~50tys ludzi więc nie umniejszaj problemowi.

Edytowane przez bourne2008
Opublikowano (edytowane)

Trump zaczął.

Cytat

Potwierdził, że o północy ze środy na czwartek wejdą w życie 25-proc. cła na samochody sprowadzane do USA. Zapowiedział też m.in. 10-proc. bazową stawkę ceł na wszystkie importowane towary. Przekonywał, że inne kraje nałożyły cła na USA i w ten sposób "grabiły" Amerykę. - Dla krajów, które traktują nas źle, wyliczymy cła, które będą proporcjonalne do wszystkich ich taryf, niepieniężnych barier i innych form oszukiwania - zapowiedział. Dodał, że ponieważ Stany Zjednoczone są "bardzo uprzejme, ogłoszone przez USA cła będą stanowić połowę naliczonej sumy".

Próbuje wmówić ludziom, że cło to okradanie kraju z którego ktoś coś importuje 🤣

Cytat

Chiny - 34 proc.,
kraje UE - 20 proc.,
Wielka Brytania - 10 proc.,
Wietnam - 46 proc.,
Tajwan - 32 proc.,
Japonia - 24 proc.,
Indie - 26 proc.,
Korea Płd. - 25 proc.,
Tajlandia - 36 proc.,
Szwajcaria - 31 proc.,
Indonezja - 32 proc.

Edit: Chce żeby spółki farmaceutyczne wróciły z produkcją leków do USA, zapominając, że większość aktywnych składników farmaceutycznych jest produkowanych w Indiach. Zatem jak nałoży cła na leki, żeby zmusić do powrotu produkcji leków to leki wzrosną o co najmniej 26%, a potem wzrosną o tyle żeby pokryć koszty inwestycji w fabryki leków w USA...

Edytowane przez LeBomB
  • Haha 1
Opublikowano
37 minut temu, LeBomB napisał(a):

Edit: Chce żeby spółki farmaceutyczne wróciły z produkcją leków do USA, zapominając, że większość aktywnych składników farmaceutycznych jest produkowanych w Indiach. Zatem jak nałoży cła na leki, żeby zmusić do powrotu produkcji leków to leki wzrosną o co najmniej 26%, a potem wzrosną o tyle żeby pokryć koszty inwestycji w fabryki leków w USA...

Ciekawe czy w ogóle możliwe jest żeby sami wszystko produkowali. Czytając newsy mama wrażenie że o to mu chodzi.

Opublikowano
4 minuty temu, sabaru128 napisał(a):

Ciekawe czy w ogóle możliwe jest żeby sami wszystko produkowali. Czytając newsy mama wrażenie że o to mu chodzi.

Jest to możliwe. Dotarcie do takiej sytuacji potrwa jednak co najmniej z 7 lat. Wiele po drodze może się wydarzyć.

Opublikowano

To zależy od ceł jakie wprowadzi EU. Będzie to samo co z Rosją. W miarę możliwości zakupy przez pośredników. USA będzie to zapewne próbowało lepiej lub gorzej łatać.

My jako Polska to z USA bezpośrednio mamy niewielką wymianę.

Opublikowano

Niestety Europa też dostanie po kieszeni, a wystarczy popatrzeć co się ostatnio działo u nas, gdy w Niemczech pojawiły się kłopoty. Nie oszukujmy się, stracą wszyscy, choć najbardziej chyba Amerykanie, bo odcinają się od całego świata. Ciekawe jaki to wywoła u nich impuls inflacyjny.

48 minut temu, sabaru128 napisał(a):

Pytanie też jaki w tym sens? Przy ich zarobkach czy kosztach życia nie wiem jak miałaby tam być opłacalna produkcja np. ołówków.

• Upvote 2