Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

:rotfl2:

Co ciekawe wyborcy konforuskich powoli dochodzą do tego że będą przystawką pisiorów.

Co o czym myślący ludzie wiedzieli już od ponad roku..

rCNFLD6.png

Smieszek poza kontrolo :rotfl2:

GqBT76oXEAAoikA?format=jpg&name=360x360

Edytowane przez Camis
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
20 godzin temu, adashi napisał(a):

Bajdalaman przygotowuje się bowiem do misji stabilizacyjnej na terenie byłej Ukrainy. I nie zamierza pytać o zdanie w tej kwestii Rosji!!

sa jakies nowe wiesci o misji bajdalamana? :D czy negocjacje ukrainy z rosja uwaza on za zagrozenie dla misji?

19 godzin temu, Winter napisał(a):

A czy przed 2WŚ Amerykanie robili coś innego? Zawsze liczył się dla nich interes.

generalnie dla kazdego (niedotyczy Polski) kraju liczy sie biznes, patrz niemcy-rosja

17 godzin temu, kalderon napisał(a):

Taryfy nie działają bo dalej taniej jest zapłacić cło niż przenieść produkcję do USA. Po prostu będzie drożej. Naprawdę myślisz że Amerykanie marzą o tym, żeby pracować po 12h w szwalni za kilka dolarów na dzień? Amerykański sukces gospodarczy wynika właśnie z tego że wyeksportowali tanią siłę roboczą która była kulą u nogi bogacącego się społeczeństwa, a postawili na wysoko płatne części gospodarki jak zaawansowane technologie czy usługi (w tym cyfrowe)

to bzdury, tj. to opis przeszlosci a z zasady dzisiejsze dzialania mocarstw to rozgrywka o przyszlosc

Amerykanie zdominowali technologicznie swiat ale wszystko wskazuje na to ze Chiny beda przejmowac technologiczne pierszenstwo wiec nie mozna robic tego samego i liczyc na sukces, to sa elementarne podstawy ale trzeba odstawic na bok polityczne brednie zeby to ocenic

Opublikowano
2 godziny temu, Winter napisał(a):

I tak nie kliknę na takie filmiki. To są w większości ludzie pojawiający się u Ssakiewicza i Roli. Dla mnie z automatu świry.

Skoro nie obejrzysz to nie pisz takich głupot przynajmniej

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Naprawdę nie jestem zdziwiony, że w dzisiejszych czasach są odklejeńcy bez wykształcenia którzy wierzą, że wyślą żołnierzy RP do Ukrainy podczas konfliktu UK z RU. Z pokolenia na pokolenie jest coraz gorzej. Nie ma nadziei dla tego kraju.

Społeczeństwo jest coraz głupsze i zaraz wrócimy do epoki kamienia...

Edytowane przez Crew 900
  • Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano
5 godzin temu, Winter napisał(a):

20250503_144654.jpg

O, Dupny Zator. Co za niespodzienka. Żodyn się tego po nim nie spodziewał, że będzie promował ruskich w każdy możliwy sposób.  Żodyn! ;)

Ciekawe czy kiedyś się dowiemy  o kasie przytulanej przez Atorów i mu podobnych, tak jak dowiedzieliśmy się o ruskiej kasie płynącej milionami dolarów do Tima Poola i ekipy ruskich sprzedawczyków w USA.

• Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano

image.png.3d7c7791a9f39ac29df89521569876fe.png

Tak to czytam i przypomniało mi się, że kilka godzin wcześniej na forum widziałem 

image.png.736edb1f6e570943fec49c893e698fd9.png

i tak mi się coś wydaje, że tego filmiku na dole nie za bardzo warto oglądać ;) 

PS. Skoro już użyłem  filmiku, to nie wypada nie wrzucić linku do Andromedy, który jest na pierwszym screenshocie. Laska robi dobrą robotę pokazując świat za wschodnią granicą:

https://youtu.be/PrFlncYKLXU

• Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano
Cytat

@marcorubio
 (Sekretarz Stanu USA): "Prawdziwym ekstremizmem nie jest popularna AfD - która zajęła drugie miejsce w ostatnich wyborach, ale raczej zabójcza polityka imigracyjna otwartych granic, której sprzeciwia się AfD. Niemcy powinny zmienić kurs"

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Crew 900 napisał(a):

Naprawdę nie jestem zdziwiony, że w dzisiejszych czasach są odklejeńcy bez wykształcenia którzy wierzą, że wyślą żołnierzy RP do Ukrainy podczas konfliktu UK z RU. Z pokolenia na pokolenie jest coraz gorzej. Nie ma nadziei dla tego kraju.

Społeczeństwo jest coraz głupsze i zaraz wrócimy do epoki kamienia...

Przypominam że jak Biden ogłosił że w ciągu 48h nastąpi inwazja na Ukrainę to na pclabie polowa osób się z tego śmiała i mówiła ze Rosja tylko straszy ,  także dziś wszystko jest możliwe nie bądź taki pewny

Opublikowano
5 godzin temu, kubikolos napisał(a):

to bzdury, tj. to opis przeszlosci a z zasady dzisiejsze dzialania mocarstw to rozgrywka o przyszlosc

Amerykanie zdominowali technologicznie swiat ale wszystko wskazuje na to ze Chiny beda przejmowac technologiczne pierszenstwo wiec nie mozna robic tego samego i liczyc na sukces, to sa elementarne podstawy ale trzeba odstawic na bok polityczne brednie zeby to ocenic

W żadnym miejscu nie odniosłeś się do mojego wpisu, nie pokazałeś mechanizmu który wyjaśni jak cła osłabią Chiny i wzmocnią USA.

16 godzin temu, adashi napisał(a):

Usługami i fejsbukiem wygrasz ewentualne starcie kinetyczne z Azją? Czy tabelką z bilansem w Excelu?

Szwalniami też nie wygrasz.

18 godzin temu, Winter napisał(a):

Ale produkowali na Tajwanie, który niebawem może stać się chiński. A to, że my stracimy na przenosinach Intela to już nie mój problem. To w końcu amerykańska firma. Uważaj, żeby za nią nie poszła reszta europejskiego korpo.

Właśnie po to rząd Tajwanu zabronił TSMC produkowania najnowszych chipów poza Tajwanem - żeby świat ich bronił. Nie twój problem? Nie jesteś Polakiem? Europejskie korpo nie mają interesu w przenosinach do USA, to dość hermetyczny i jednocześnie brutalny rynek rządzący się swoimi prawami.

• Upvote 1
Opublikowano
6 godzin temu, kalderon napisał(a):

Szwalniami też nie wygrasz.

Szwalniami nie, ale musi tam wrócić przemysł ciężki oraz chemiczny. Będzie to naprawdę trudne, bo Chiny na różne sposoby swój przemysł latami dotowały. Reszta Azji nadal ma znacznie niższe koszty pracy.

Wolny rynek doprowadzi tu do katastrofy, więc będzie MUSIAŁ się rozpocząć ostry interwencjonizm państwa w USA. Cła to dopiero pierwszy akord jeśli ma się to powieść.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Jak zwykle bardzo ciekawy i informatywny filmik, obejrzełem 10 minut a już się sporo dowiedziałem. I pośmiałem z trumpistów i coniektórych roznosicieli wiadomo czego.

Prezydent Finlandii pięknie zaorał ruskiego przydupasa :lol2:

Edytowane przez VRman
Opublikowano

GsRE6Zj.png

Cytat

„Donald Trump to stary człowiek uwięziony w świecie emocji i doznań 13-letniego chłopca”, mówi biograf Trumpa David Cay Johnston. Jego zdaniem Donald to pozbawione wyższych wartości „puste naczynie”. Zrobi on wszystko, aby uzyskać aprobatę / pochwałę osoby stojącej przed nim. Uważając, że to on i tylko on jest najwspanialszym człowiekiem na świecie, chce aby wszyscy się mu podporządkowali.

fb_img_1746263021650-jpg.9177794

Jak do tego doszło :rotfl2:

1000015735-png.9177802

• Like 1
Opublikowano

:rotfl2::rotfl2::rotfl2::rotfl2:

Cytat

Policzek dla Zachodu. Wybory w Rumunii są ważniejsze, niż nam się wydaje. Putin już zaciera ręce, by ogłosić sukces

Rumuni idą się do urn, aby wziąć udział w długo oczekiwanej pierwszej turze wyborów prezydenckich. Stawka jest bardzo wysoka, nie tylko dla Rumunii, ale także dla Unii Europejskiej, NATO, a nawet dla wojny Rosji w Ukrainie. Faworytem jest oskarżany o prorosyjskość George Simion, 38-letni lider skrajnie prawicowej formacji Związek na Rzecz Jedności Rumunów (AUR). Choć Putina nazwał "zbrodniarzem wojennym", na myśl o jego wygranej drży cały Zachód. — Byłbym kłamcą, gdybym powiedział, że będziemy przestrzegać prawa UE — zapowiada w rozmowie z POLITICO.

https://wiadomosci.onet.pl/politico/wybory-w-rumunii-wazniejsze-niz-nam-sie-wydaje-putin-juz-zaciera-rece/zmplvlp

• Haha 1
Opublikowano
12 godzin temu, Winter napisał(a):

Europejskie korpo przede wszystkim boi się trudniejszej konkurencji na amerykańskim rynku.

Trudniejszej bo często brutalnej i nieuczciwej bo u nich nie ma przepisów ograniczających nadużycia. Druga sprawa - bariery prawne. Rynek amerykański wbrew pozorom nie jest ostoją wolności pod każdym względem, w wielu branżach korporacje wylobbowały przepisy zaporowe eliminujące konkurencję, blokujące wejście na rynek dla innych podmiotów.

7 godzin temu, adashi napisał(a):

Szwalniami nie, ale musi tam wrócić przemysł ciężki oraz chemiczny. Będzie to naprawdę trudne, bo Chiny na różne sposoby swój przemysł latami dotowały. Reszta Azji nadal ma znacznie niższe koszty pracy.

Wolny rynek doprowadzi tu do katastrofy, więc będzie MUSIAŁ się rozpocząć ostry interwencjonizm państwa w USA. Cła to dopiero pierwszy akord jeśli ma się to powieść.

Nie będzie kolejnych akordów, Trump nie sięga tak daleko. Ba - już teraz cła i ograniczenia są znoszone np. opłaty od wyprodukowanych w Chinach statków wpływających do amerykańskich portów. Ja nie neguję tego, że USA czy UE są zbyt mocno uzależnione od Chin, ja tylko neguję efektywność ceł (szczególnie wprowadzonych w taki sposób jak przez pomarańczowego klauna) jako sposobu na zmianę tego stanu.

• Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 3.05.2025 o 01:04, sabaru128 napisał(a):

ten zakaz fotografowania jest aczkolwiek śmieszny:

https://trojmiasto.eska.pl/zakaz-fotografowania-rozszerzony-jakie-obiekty-w-trojmiescie-trafily-na-liste-aa-gAhD-iYsj-wuH1.html?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=halotrojmiasto&utm_content=post-link

czyli np. ciebie zamkną za fotografowanie ale jak jakaś delegacja przyjdzie to już będzie mogła sobie do woli fotografować. Dobrze to kumam?

Tu chodzi nie tyle o fotografowanie a o udostępnianie tych zdjęć. Ale ciężko wyegzekwować zakaz udostępniania zdjęć obiektów chronionych więc zrobiono to tradycyjnie po naszemu.
Delegacje w takich obiektach są pilnowane i chodzą tylko tam gdzie im pozwolą. Mogą ich też dotyczyć wewnętrzne zakazy fotografowania. Po prostu sprecyzowano pewne okoliczności kiedy można zrobić np. zdjęcie delegacji na tle jakiegoś budynku.

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 3.05.2025 o 03:34, kalderon napisał(a):

Pudło. Bo wiesz, że ani TSMC, ani Intel nic nie produkowali w Chinach? Na przenosinach Intela do USA traci Europa, w tym Polska.

TSMC: FAB10, FAB16
Intel: kiedyś FAB68 (pamięci, sprzedane Hynixowi), pakowanie i testy: CD1, CD6

Do tego trzeba by prześledzić jakich surowców, komponentów, półproduktów potrzebują i ile z nich pochodzi z Chin, bo to że fabryka wafli jest w Stanach, nie znaczy, że jest niezależna od reszty świata.

Opublikowano

Jak w przyszłości wybuchnie IIIWŚ (oby nigdy nie) to możemy już zobaczyć mniej więcej kto będzie po stronie rosji:

Mamy: Chiny, Brazylię, Serbię, nie wiem czy będzie dyktator z Korei Płn, ale ona też na bank by znalazła się w tym gronie, Tadżykistan, Białoruś, Armenia, Wietnam, Kuba, Palestyna...

Oczywiście najważniejsze są Chiny. Reszta to plankton, ale w przypadku IIIWŚ i taki plankton może odegrać swoją rolę.

https://businessinsider.com.pl/polityka/putin-zaprasza-swiat-na-rocznice-zwyciestwa-te-panstwa-sa-na-liscie/s3t57d6

https://www.o2.pl/informacje/xi-jinping-odpowiedzial-na-zaproszenie-putina-jest-oficjalny-komunikat-7153035057339072a

Opublikowano
11 minut temu, Winter napisał(a):

O ile część można uzasadnić kolonializmem o tyle durne mudżiny nie rozumieją, że gdy Imperium Brytyjskie u nich rządziło to przynajmniej budowano im drogi i szkoły

Pocieszające jest to, że Chińczycy ich tak pchną w kakao jak biały człowiek nigdy tego nie zrobił.

Ale jest radość na razie bo im drogi budują... Którymi ich wożą do niewolniczej pracy. xD

Opublikowano
Godzinę temu, Winter napisał(a):

Pracuję w dużym europejskim korpo. Codziennie spotykam się z brutalną polityką firmy i łamaniem przepisów. My Europejczycy uwielbiamy się chwalić tym, jak to u nas prawo działa. Mógłbym o tym napisać książkę.

To teraz sobie wyobraź że znikają bariery prawne które choć iluzorycznie trzymały niektórych w ryzach i korporacjom puszczają hamulce.

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, Winter napisał(a):

Gdyby tak było to doszloby do rewolucji.

Taka prawda. Białasy nawet im obywatelstwa dawaly. Tymczasem Chiny ich wycyckaja, a potem wysrają.

Do niczego takiego by nie doszło. Wielki brat jak najbardziej może wygrać że społeczeństwem. Przykład? Rosja.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, hubio napisał(a):

Jak w przyszłości wybuchnie IIIWŚ (oby nigdy nie) to możemy już zobaczyć mniej więcej kto będzie po stronie rosji:

Mamy: Chiny, Brazylię, Serbię, nie wiem czy będzie dyktator z Korei Płn, ale ona też na bank by znalazła się w tym gronie, Tadżykistan, Białoruś, Armenia, Wietnam, Kuba, Palestyna

Zapomniałeś o Indiach. W Indiach Putin to nie jest ten zły, jak w zachodnim paradygmacie.

3 godziny temu, kalderon napisał(a):

Nie będzie kolejnych akordów, Trump nie sięga tak daleko. Ba - już teraz cła i ograniczenia są znoszone np. opłaty od wyprodukowanych w Chinach statków wpływających do amerykańskich portów. Ja nie neguję tego, że USA czy UE są zbyt mocno uzależnione od Chin, ja tylko neguję efektywność ceł (szczególnie wprowadzonych w taki sposób jak przez pomarańczowego klauna) jako sposobu na zmianę tego stanu.

Spodziewałeś się, że cła 150% zostaną na stałe i po prostu wymiana handlowa zamrze? Zaiste, spektakularne oczekiwanie.

Sam zobaczysz, że będą kolejne akordy. Cła to wskazanie kierunku, wskazanie, że miękka gra się skończyła. Będzie mnóstwo wyłączeń i jeszcze więcej wyłączeń warunkowych, czyli pod warunkiem określonych inwestycji w USA lub zluzowania embargo eksportowego (Chiny).

Zanim efektywnie zaczną korzystać z zasobów ukraińskich minie chyba co najmniej kilkanaście miesięcy. W tym czasie z chińskim embargiem na karku mają kłopot. Pewnie jakoś sobie poradzą przez pośredników, tak jak Rosja, ale jednak to pewien problem.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Póki co mamy wyłączenia bezwarunkowe, w ogóle nie widać mechanizmów które spowodowały by masowy powrót przemysłu do USA, zaś Chiny mają na tyle zdywersyfikowany eksport że na cłach znacznie więcej tracą USA niż oni.

34 minuty temu, adashi napisał(a):

Zapomniałeś o Indiach. W Indiach Putin to nie jest ten zły, jak w zachodnim paradygmacie.

Nie wiem czy wierność krajów BRICS jest na tyle głęboka że B czy I poszły by na wojnę u boku Rosji. Co innego czerpać zyski z tanich surowców czy handlu, a co innego przelewać krew i drenować zasoby w nie swoim interesie.