Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

Kilka dni po tym jak gość wydał rozkaz ataku na niezależne Państwo, dostaje nominacje do pokojowej nagrody Nobla.

Świat się spierdolił na łeb i wytarzał we własnym gównie, dosłownie. 

Obama dostał pokojowego Nobla.

Ta nagroda od dawna niewiele znaczy.

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Fatality napisał(a):

jesteś tak leniwy że nawet nie zweryfikowałeś tego co napisałeś. Jaki kraj w ogóle się zdecydował na pełne system głosowania online dla każdego obywatela? Bo ja znalazłem tylko 1 i jest to Estonia od wielu lat. Inne kraje nie dają możliwości głosowania dla kazdego obywatela

Przykłady zastosowań i to już nawet z przed wielu lat.

1) Estonia - blockchain stosowany do sprawdzania poprawności oddania głosów (nie do samego głosowania)

2) Japonia - głosowania w niektórych wyborach gmin w 2018r

3) Szwajcaria - głosowanie samorządowe w jakimś tam mieście

W Estonii akurat opierały się bardziej na gromadzeniu glosów niż na samym głosowaniu, które z automatu pozwalało by na weryfikację danych online + aby nikt nie zagłosował np. dwa razy w innym miejscu lub raz online i raz stacjonarnie. Technologia ZK proof jest dość nowa, więc logicznym jest, że wprowadzenie tego na szeroką skalę jest czasochłonne ze względu na budowę własnejgo blockchainu na takie potrzeby + przeprowadzenie zmian w prawie. 

W dalszym ciągu - nie ma głosowania za pomocą tej technologii i nie będzie. :) 

Mozesz sobie darować dalsze fantasmagorie.

• Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, Camis napisał(a):

Bardzo duża wada - można bardzo łatwo zablokować głosowanie przez ataki DDOS, i co wtedy?.

To właśnie jest to. Jeśli jest to nawet na scentralizowanej sieci blockchain, która działa nawet jako backup - nie ma opcji DDoSu ponieważ byłoby to nie możliwe/ciężkie do osiągnięcia. Zwykłe serwery łatwo zDDoSować - nawet googla się da przy nie aż tak dużych zasobach. A mówimy tu o czymś ważniejszym czyli wyborach w dużym kraju. Blockchain może działać również offline więc nawet w teoretycznym przypadku udanego DDoS dane nie są tracone.

21 minut temu, GordonLameman napisał(a):

W dalszym ciągu - nie ma głosowania za pomocą tej technologii i nie będzie. :) 

Właśnie ci dałem przykłady gdzie takie głosowania były w dwóch krajach. Jeszcze były inne jak regionalne wybory w Chinach, czy obecnie trwają przymiarki do wprowadzania tej technologii w wyborach lokalnych w krajach arabskich (Katar, UAE). 

Opublikowano
W dniu 23.06.2025 o 17:02, hubio napisał(a):

Tak - on jest najbliżej i najbardziej chyba rozumie co się dzieje ze światem. Z tym, że metodami prawnymi tego się już nie da zrobić. Więc hipotetycznie Zandberg w koalicji obejmuje władzę, a banki go zaczynają szantażować - jak zrobisz to i to to wysadzimy w powietrze całą gospodarkę np. poprzez zablokowanie kredytowania firm.

Ty chyba nie kumasz, ile państwo ma w bankach i ile z tego banki oddają państwu :hihot:

Opublikowano
2 godziny temu, Kamiyanx napisał(a):

Ty chyba nie kumasz, ile państwo ma w bankach i ile z tego banki oddają państwu :hihot:

Raczej to chyba ty nie kumasz jak bardzo państwa są pozadłużane w bankach :) 

• Upvote 1
Opublikowano

A z polityki zagranicznej w mniejszej skali... W Nowym Jorku burmistrzem zostanie najprawdopodobniej Hindus urodzony w Ugandzie, socjaluch i oczywiście islamista, który obywatelstwo dostał w 2018 roku. default-smilies-whee.gif

Ale to trzeba mieć nasrane żeby na coś takiego zagłosować. xD

• Haha 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Widać duże wałki w komisjach. Może będzie kilkadziesiąt tysięcy może 100k głosów więcej na Trzaskowskiego ale to chyba nie zmieni wyniku wyborów. Będzie dosłownie o włos

Edytowane przez Dimazz
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Kris194 napisał(a):

W końcu ktoś w koalicji rozumie jak należy komunikować krótkie, proste informacje społeczeństwu 👏

Dokładnie. Szkoda, że nie dopisali, w tym krótkim i prostym komunikacie, że rząd firmom energetycznym i tak dopłaci żeby im się wszystko spinało z naszych pieniążków :)

Tak w ramach ciekawsotki

Cytat

Czy powinniśmy być szczęśliwi z powodu zamrożenia cen prądu?

Nie powinniśmy i to z trzech powodów. Po pierwsze dlatego, że i tak dopłacamy koncernom energetycznym do cen taryfowych. Na rachunku ceny energii mamy zamrożone, ale firmy energetyczne przyjdą do rządu po wyrównanie do cen z ich taryf. I je dostaną z naszych podatków. Większe wyrównanie pójdzie do rachunków tych z nas, którzy mają wielkie domy z basenami. To oni najwięcej zaoszczędzą na zamrożeniu cen. Pieniądze pójdą z kieszeni biedniejszych (albo klasy średniej).

Po drugie dlatego, że zamrożenie cen odcina nam możliwość korzystania z tańszych ofert firm gotowych sprzedawać nam prąd po cenach zbliżonych do giełdowych. Partnerem „Subiektywnie o Finansach” jest Respect Energy, firma produkująca wyłącznie „zieloną” energię i handlująca nią na giełdzie. Ta firma byłaby w stanie sprzedawać mi prąd znacznie taniej niż państwowe koncerny energetyczne, bo ma niższe koszty jej wytworzenia. Takich firm jest więcej. Postępowanie rządu zabija konkurencję i tuczy państwowe koncerny.

Po trzecie dlatego, że musimy zacząć uczyć się oszczędzać prąd. Nie chodzi o to, żeby się umartwiać dla uratowania natury, tylko o to, że w Polsce za kilka lat prądu zacznie brakować. Popyt będzie rósł, a kolejne elektrownie produkujące prąd z węgla będą dożywać swoich dni i będą wyłączane. Elektrownię atomową będziemy mieli za 15 lat, a źródła odnawialne produkują prąd tylko czasami. Albo zaczniemy zmieniać nawyki i kupować prąd świadomie albo będziemy przeżywali blackouty i będziemy kupować prąd za granicą, drożej.

Tak się składa, że akurat dziś Urząd Regulacji Energetyki opublikował wyniki badań konsumentów na temat cen prądu. Czy wiecie, że tylko 15% ankietowanych odpowiedziało prawidłowo na pytanie o to, ile wynosi zamrożona cena energii? Rząd z naszych podatków dopłaca koncernom do produkcji prądu po to, żebyśmy ten prąd mieli tanio, a my nawet nie wiemy ile on kosztuje.

Jednocześnie domagamy się (a dokładniej 70% z nas się domaga), żeby rząd skuteczniej kontrolował ceny energii. Te same, które nie wiemy, ile wynoszą. A nie wiemy, bo kompletnie nas to nie obchodzi. Czy będziemy skłonni oszczędzać coś, czego cena kompletnie nas nie obchodzi? Tylko co czwarta ankietowana osoba (23%) wie, ile w skali roku mniej więcej zużywa prądu. A przynajmniej wydaje jej się, że to wie (bo ankieterzy nie sprawdzali czy podane przez ludzi zużycie ma pokrycie w rachunkach za prąd).

Edytowane przez Klakier1984
Opublikowano

Tak działają "tarcze" na prąd czy gaz od początku ich wprowadzania.

Zaczął PiS by ukrywać zapóźnienia w transformacji energetycznej oraz utrzymać poparcie. Trwamy w tym kanale do dziś. 

Jak teraz przedłużają do końca 2025 to możliwe że zostaną dłużej, do wyborów parlamentarnych ;/

Opublikowano

Jeszcze trzeba do tego dodać, gdyby nie było przyzwolenia ze strony ABW na to, co PiS-iory kombinowali przy ostatnich wyborach, to nie doszłoby do fałszerstw, przynajmniej nie na taką skalę jak było w tegorocznej II turze.

5 godzin temu, crush napisał(a):

Ale to trzeba mieć nasrane żeby na coś takiego zagłosować. xD

Tak samo się ma w głowie, żeby głosować na Trumpa i tego typu ludzi ;).

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Spl97 napisał(a):

Tak samo się ma w głowie, żeby głosować na Trumpa i tego typu ludzi ;).

faktycznie to samo XD

4 godziny temu, Winter napisał(a):

Koleś ma UWAGA, UWAGA - zaledwie 33 lata. Nikt mi nie powie, że w takim wieku nabrało się doświadzenia do rządzania tak dużym miastem.

jezeli jest tylko partyjnym pionkiem na tym stanowisku to wbrew pozorom nie potrzebuje tego doswiadczenia

ma przypilnowac zeby przestepczosc dalej rosla a murzyni mogli biegac po sklepach i to wystarczy XD

Edytowane przez kubikolos