Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Bono_UG Takie są koszty czasów przedwojennych i intensywnych przygotowań do wojny obronnej na wyniszczenie sił.

Pola minowe będą oznaczone, może odgrodzone. Przypadkowych ofiar nie powinno byc wiele. A jak będą to będzie to też nagłośnione i szybko się ludzie ogarną.

Tak czy inaczej te koszty i ofiary to nic przy tym, jakie będą zyski, tzn mniejsze straty, w razie gdy się zaczną walki. Stąd mamy takie decyzje kilku państw.

W połączeniu z zwiększaniem wydatków na opbroinność w NATO powinno to być dobrze ogarnięte. Znaczy dużo i gesto zaminowane ppanc i ppiech.

• Upvote 1
Opublikowano
40 minut temu, Bono_UG napisał(a):

Kogo obstawisz, że będzie pierwszy płakał jak na potrzeby zaminowania terenu ludzie będą wywłaszczani

Obstawiam, że nie powinny te płacze nikogo interesować w sytuacji w której się znajdujemy.

A jak jakiś jełop nie widzi tabliczek i nie potrafi sprawdzić na mapie, to jego problem jak mu urwie kulasa.

Opublikowano
37 minut temu, Klakier1984 napisał(a):

Mówię wam tak było :D

Biedny ten rząd oj biedny. Wszyscy kłody pod nogi rzucają.

https://wyborcza.pl/7,75398,31878259,czy-w-agencji-badan-medycznych-nadal-rzadzi-pis-nowy-prezes.html

Reszte znajdź sobie sam, tu tylko wrzucam przykład. To godzinka roboty i będziesz wiedział kto rządzi :) 

PiS w pierwsze półtorej roku obsadził wszystko swoimi, Koalicja robi to w promilu spraw, ale wydźwięk jest większy bo internet jest prawicowy ;) 

https://www.fakt.pl/polityka/rok-po-wyborach-2023-tutaj-wciaz-rzadza-nominanci-pis/m4w1h2k

KNF, prezydent, sądy, TK, NBP i wiele, wiele innych. Chciałeś żeby wyszedł Ci prześmiewczy żart ale jak się zderzy to z faktami, to wyjdzie głupstwo. 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

@TheMr.

Dla mnie głupawe to są próby ich tłumaczenia. Rządzą półtorej roku i nie potrafią obsadzić na stołkach odpowiednich ludzi? Ja tu widzę dwie możliwości albo nie mają kadr albo zwyczajnie uważają, że ludzie zasiadający w różnych instytucjach jednak całkiem dobrze sobie radzą ;) Jest jeszcze trzecia najbardziej prawdopodobna opcja nie są to zbyt dochodowe funkcje bo zauważ, że

na stanowiskach gdzie jest realny pieniądz nie mieli żadnych problemów szybciutko wszystkich powymieniać.

Reasumując to o czym piszesz w żadnym wypadku nie jest usprawiedliwieniem tego rządu- wręcz przeciwnie to podkreśla jego nieudolność.

Wymieniasz KNF, NBP, Prezydenta - w jaki niby sposób przeszkadzają realnie w rządzeniu ?? Co takiego karygodnego uczyniły ?? Nawet te nieszczęsne sądy- w jaki sposób torpedują pracę rządu?? 

Tylko nie mów, że tym iż uznają wynik wyborów prezydenckich. Bo jeżeli tak uważasz to zapytam Cię o to samo co @Kris194 Co z ważnością ostatnich wyborów parlamentarnych?

Edytowane przez Klakier1984
Opublikowano (edytowane)

Ministrowie zarabiają mniej niż dyrektor NBP. To tyle jeśli chodzi o argument zarobków. To zaraz, to mówisz że ludzie nie zbuntują się jeszcze mocniej jeśli obecna władza wywali więcej pisowcow jak obecnie obsadzenie mniej ważnych funkcji spotyka się z ludzkim buntem? Robicie kurtyzanę z logiki na najwyższym poziomie. 
Wymieniłem Ci tylko przykłady z brzegu, idź i popracuj trochę, znajdź wszystkich pisowcow od dołu do góry :) 

Jak na razie to wszystkie dezycję i konsekwencje budowania gospodarki to wina PiSu, a PO zbiera plony nic nie robienia :) 

Edytowane przez TheMr.
  • Upvote 1
Opublikowano

Hehe dobre dobre. Czyli wielkoduszna KO w obawie przed gniewem ludu nie wymienia ludzi na stołkach? Przyznam szczerze tej teorii jeszcze od nikogo nie usłyszałem. Nie pisz mi tu o logice- jo Cie prosza :)  

Co do NBP to jest tylko jeden powód dla którego ten stołek nie został jeszcze obsadzony nową osobą- po prostu nie mogą tego zrobić :) i na marginesie odkąd nam się zmienił rząd to ujadanie na Glapińskiego magicznie się skończyło. 

Czas zakończyć wątek bo niczego nie prowadzi. Uważasz, że rząd jest super tylko się sukcesami chwalić nie umie, a wszystko inne wina pisu. Oj będzie szok po następnych wyborach parlamentarnych dal co niektórych ogromny - jeżeli się pomyliłem w podsumowaniu to możesz sprostować ;) 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, TheMr. napisał(a):

w fatalnych warunkach fiskalnych bo spłacamy COVIDa po raz 1 bez chowania kasy po funduszach

i nic sie nie zmienilo, deficyt bije kolejne rekordy a dlug chowa sie po funduszach dokladnie tymi samymi sposobami wiec jedyne co tu jest niewiadomo to czy swiadomie klamiesz, czy tylko nieswiadomie siejeszcze propagande ;)

Cytat

Rząd stosuje budżetową sztuczkę PiS? "Prawdziwy dług jest większy"

Jednym z największych "grzechów" poprzedniej koalicji było wypychanie wydatków budżetowych do zewnętrznych funduszy. Tak by formalnie ulokowanych tam miliardów nie było widać. Obecny rząd z tej metody nie rezygnuje. - W tym równoległym budżecie będzie ponad 150 miliardów zł wydatków - mówi dr Sławomir Dudek.

https://www.money.pl/gospodarka/rzad-stosuje-budzetowa-sztuczke-pis-prawdziwy-dlug-jest-wiekszy-7168683868810080a.html

3 godziny temu, hubio napisał(a):

No chyba, że dla wyborców KO to nie kwestia ich życia tylko spraw teoretycznych

przeciez kris194 zapowiedzial wyjazd z kraju wiec chyba sprawy teoretyczne

a zeby nie bylo nam ze lekko to przedluzymy sponsoring ukrow

Cytat

Pomoc dla Ukraińców przedłużona. Pieniądze ze specjalnego funduszu

Rząd przedłuży do 4 marca 2026 r. obowiązywanie ustawy o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z wojną. Projekt został skierowany do konsultacji - podano na stronie RCL.

https://www.money.pl/gospodarka/pomoc-dla-ukraincow-przedluzona-pieniadze-ze-specjalnego-funduszu-7171437852195712a.html

Edytowane przez kubikolos
  • Upvote 2
Opublikowano
4 godziny temu, TheMr. napisał(a):

Gdzieś widziałem fajnego Tweeta który pokazywał kto rządzi na prawie każdym szczeblu władzy, pochowanych w ministerstwie, w samorządach, gminach itd. Sami z nadania PiSu. Rząd praktycznie jest blokowany na prawie każdym poziomie, a jedyne co udaje im się przepchać to tylko przez sejm. Mniej bulwersujące sprawy Duda podpisuje, a tam gdzie PiS może ugrać poparcie to blokuje - później powstaje śmieszny spin że Komorowski blokował więcej niż Duda :E 

A jak chcesz rozliczać przy obecnym systemie prawnym? Przecież sami rozliczeni się z tego śmieją i przesiaduja na Węgrzech :E 

3 godziny temu, TheMr. napisał(a):

Reszte znajdź sobie sam, tu tylko wrzucam przykład. To godzinka roboty i będziesz wiedział kto rządzi :) 

PiS w pierwsze półtorej roku obsadził wszystko swoimi, Koalicja robi to w promilu spraw, ale wydźwięk jest większy bo internet jest prawicowy ;) 

KNF, prezydent, sądy, TK, NBP i wiele, wiele innych. Chciałeś żeby wyszedł Ci prześmiewczy żart ale jak się zderzy to z faktami, to wyjdzie głupstwo. 

Czyżby koalicja rządząca od grudnia 2023 r. wpadła w pułapkę zastawioną przez PiS w poprzednich latach i z tego względu ludzie mają wrażenie, że rząd obecny "nic nie robi"?

Ja gdzieś czytałem jakiś czas temu, gdzie ktoś napisał takie słowa w stylu, że Polak wiele wybaczy politykom, ale nie wybaczy jednak braku sprawczości, nawet gdy są niekorzystne położenia dla rządu jak prezydent z innego obozu, który blokowałby obietnice dane wyborcom, które będąc u władzy chcąc je zrealizować.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Kris194 napisał(a):

Tacy niby cwani a obywateli się boją :E

Ty i reszta chochołów giertychowych to jesteście tacy niezależni obywatele jak Nowogrodzki był niezależny kandydat, a ja jestem ostoją ogłady i kultury.

A oni się boją wałków... Dokładnie tak samo jak tacy jak Ty by się bali jakby to PiS rządził i liczył.

Edytowane przez crush
  • Upvote 1
Opublikowano

Wg tego co mówią w tv republika to my juz mamy w polsce prawie wojnę domową :E Naprawdę trzeba mieć kał między uszami, zeby to oglądać na serio.

https://energia.rp.pl/co2/art42599051-wiekszosc-krajow-ue-chce-zmian-w-tzw-podatku-od-ogrzewania - zmian? To trzeba wyrzucić i wprowadzić dofinansowania do ekologicznych źródeł ogrzewania, a nie kosić obywateli jak owce. Mam nadzieję, że w dniu wprowadzenia tego kretynizmu ludzie naprawdę wyjdą na ulice i nie zejdą z nich, dopóki ten bubel nie trafi do kosza, najlepiej z karierą polityczną Von Der Leyen. ETS 2.0 będzie największym ciosem w moją kieszeń ze strony unii i się na to nie godzę, jak będą protesty to się dołączę.

• Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano
10 godzin temu, Klakier1984 napisał(a):

@Kris194 zadam Ci po raz setny pytanie. Czy aktualny rząd został zatwierdzony legalnie?? :) 

Ja też bym chciał w końcu usłyszeć jakiś komentarz do tego. Bo to pytanie padło już kilka razy a nie dopatrzyłem się odpowiedzi chociaż mogłem cos przegapić. 

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, Kris194 napisał(a):

Macierewicz jest na miejscu czyli jakiś zamach już na pewno będzie, choćby urojony :E

Politycy PiS-u powinni zrobić wypad z tego miejsca, jakim jest SN. Do jasnej cholery, co oni tam robią?

Edytowane przez Spl97