Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ukraińcy, którzy dotarli do Polski przed wojną, muszą co roku odnawiać pozwolenie na pracę. Pozwolenie na pracę wymaga pisma od pracodawcy. List intencyjny czy coś w ten deseń.

Ukraincy, którzy weszli do Polski po wybuchu wojny (a dokładniej po wprowadzeniu ustawy konkretnej, która została wprowadzona parę miesięcy po wybuchu wojny) nie muszą starać się o takie pozwolenie. 

Stąd nawet jeśli nie wpuszczasz nowych osób do kraju to ilość pozwoleń o pracę może pozostać stała. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Klakier1984 napisał(a):

zaczyna się obiecywanie pomocy, padają kwoty 100, 200, 300tys zł i słyszę, że ich wysokość będzie uzależniona od różnych rzeczy min. od tego czy ktoś swoje mieszkanie ubezpieczył. Czyli tradycyjnie Ci przezorni będą "wyruchani". 

a tak generalnie to z jakiej paki mają dostać kasę jeśli nie byli ubezpieczeni? To są ludzie wyższej kategorii niż od innych ktorym spłonął dom?

32 minuty temu, LeBomB napisał(a):

Zatem ilość wydanych pozwoleń na pracę cudzoziemców w danym roku nie równa się ilości cudzoziemców ściąganych do Polski w tym samym roku.

Zgoda. Tylko jeśli te liczby są takie same, to znaczy że liczba cudzoziemców ściąganych do Polski również musi być na co najmniej zbliżonym poziomie. Statystyka nie kłamie chyba że mamy anomalie. Prawdopodobieństwo, że jest ich więcej jest większe o ile chcemy przyjąć że przyjeżdza więcej nierobów. Do tego te zezwolenia na pracę / wizy pracownicze są masowo wykorzystywane do sprawdzania murzynów do Polski jako alternatywny kanał przerzutowy - było tu o tym już wcześniej

Edytowane przez Fatality
Opublikowano
8 minut temu, Fatality napisał(a):

Zgoda. Tylko jeśli te liczby są takie same, to znaczy że liczba cudzoziemców ściąganych do Polski również musi być na co najmniej zbliżonym poziomie. 

Nie. Jakbysmy wpuścili 15 lat temu 1 Ukraińca I nikogo więcej to w każdym roku przez te 15 lat byśmy wydawali jedno pozwolenie o pracę pomimo, że nikt nowy takiego pozwolenia nie dostał. Cały czas dostaje ta sama osoba, bo nie opuściła Polski. 

Przykład teoretyczny I ma przełożenie na praktykę, bo obecnie raczej zbyt wielu Ukraińców nie wraca do ojczyzny. 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Kris194 napisał(a):

Nie, to nie była pomyłka. Odniosłem się jedynie do tego co napisałeś bo chodzi właśnie o to, że niezależnie co Tusk zrobi to niektórzy stwierdzą, że jest sługą Niemiec. Ciekawe, że pewne grupy z taką żarliwością nie szukają sługów Rosji.

No to "pokaż mnie to palcem, bo chcę uwierzyć, że śnię". Gdzie cokolwiek co ja napisałem miało cokolwiek wspólnego z tym co napisałeś ty w odpowiedzi? I dlaczego w odpowiedzi do mojego posta piszesz coś o waleniu baranka w ścianę? 

Gdzie Tusk cokolwiek zrobił jak chcieli ci co chcą załatwienia sprawy, i gdzie potem ktoś to też krytykował?

Ja na przykład pisałem tylko, że oburzam się, że on powiedział "przyjrzę się sprawie i rozważę zamknięcie granicy". To samo mówił miesiące temu i gówno z tego wyszło, że się przyjrzał. Tyle, że powiedział swoim wyborcom "nic się nie dzieje, jest git, pogadałem z nimi i wszystko w porządku". 

oho, Onet już próbuje gasić: 

https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/migracja-na-granicy-polski-i-niemiec-analiza-sytuacji-przez-eksperta/75dtbmb

cytaty z tego artykułu:

Cytat

Friedrich Merz i Donald Tusk wchodzą w spiralę działań pozornych —

No shit, Sherlock :E

Cytat

Rozmówca PAP rozważa scenariusz, że "ktoś wkracza na Węgry z Ukrainy, a następnie przez Słowację i Polskę kieruje się do Niemiec i tam prosi o azyl". "Wtedy Niemcy powinny odesłać taką osobę do Węgier, nie do Polski" — wyjaśnia.

Ale... przecież to tylko prawicowa propaganda! Tak nie może być! :E

Cytat

Buras uważa, iż "teoretycznie może wystąpić taka sytuacja, że na polską granicę przywożone są osoby, które nie przekroczyły tej granicy wcześniej, przyjechały do Niemiec z innego kraju". Uspakaja zarazem, że "to nie są żadne tysiące, tylko ewentualnie pojedyncze przypadki". W takiej sytuacji Polska "nie powinna być w żaden sposób zaangażowana w zajęcie się nimi"

Aha. Dobrze wiedzieć. Mnie uspokoił ;) 

Na pewno pan ekspert ma monitoring na całej granicy i zbadał każdy przypadek. Pojedyncze przypadki :hahaha:

No ale może i tak. Może w tym kontekście o którym mówił, konkretnie o kimś z Węgier, konkretnie o tym trybie odsyłania, a nie innym - takie prześlizgiwanie się pomiędzy kłamaniem a  prawdą znam od dawna. TEORETYCZNIE nie skłamał, a jak skłamał to niechcący, bo on nie wiedział/został źle zrozumiany. ;)

Cytat

Dodał, że "nie jest naiwnym i rozumie skąd to się bierze" — powodem jest "prowokacja ze strony polskiej prawicy".

Cytat

To Niemcy rozpoczęli ten teatr polityczny, bo ich rozwiązania nie służą nikomu. Wręcz pogorszą sytuację, bo zasadniczo wzmacniają narrację polityczną służącą skrajnej prawicy.

Nooo i wszystko jasne. To nie wina Merkelowej i jej polityki. Nie wina Niemieckiego i naszego rządu, że nie zabrali się za problem poważniej. To wszystko prowokacja prawicy! Pewnie pojechali i sami przywieźli ludzi z Afganistanów :E

Niedasizm i koniec, a każda krytyka to naziole z prawicy i ruska propaganda.

O ironio! Ale takie nieuczciwe przedstawianie sprawy to nie nie wzmacnia narracji prawicy? Bo moim zdaniem wzmacnia. I kij z nią. Gorzej że wzmacnia też potężnie siłę narracji ruskiej propagandy, której wystarczy mieć rację w 1 na 20 przykładów, aby być skuteczną. 

Gdzieś przekręcanie kota ogonem i robienie z krytyków "tych złych" już widziałem. Kurdę... nie mogę sobie przypomnieć jak się to kończyło dla Harris, demokratów, PO itd. 

Edytowane przez VRman
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Fatality napisał(a):

Tylko jeśli te liczby są takie same, to znaczy że liczba cudzoziemców ściąganych do Polski również musi być na co najmniej zbliżonym poziomie.

Co rozumiesz przez "liczba ściąganych cudzoziemców"? Że rok w rok ściąga się ich 300 tysięcy? Jeżeli tak, to tu jesteś w błędzie i o tym właśnie Ci napisałem, że wśród tych 300 tysięcy rocznie są tacy, który tu przebywają już od lat, ale nie mają obywatelstwa i nie podlegają pod przepisy dotyczące obywateli Ukrainy przybyłych do Polski po 24 lutego 2022. 

• Upvote 2
Opublikowano
31 minut temu, TheMr. napisał(a):

Wedlug mnie Nawrocki nie moze byc gorszy i ustawkę w lesie musi zorganizować! 

epic-flag.gif

a patrzcie na to:

Cytat

Trump poinformował, że podpisze ustawę w piątek, w Dzień Niepodległości, po południu. Zapowiedział, że w czasie ceremonii nad Białym Domem będą latać samoloty wojskowe, a za sterami usiądą piloci, którzy zbombardowali Iran. - Nad Białym Domem przelecą B-2, F-22 i F-35 - powiedział Trump reporterom przed wylotem do Iowa. - Będziemy podpisywać ustawę z tymi pięknymi samolotami latającymi tuż nad naszymi głowami - dodał.

wyobrazacie sobie podpisywac wielka piekna ustawe w takim klimacie?

a caly swiat bedzie ogladal transmisje z podpisywania wielkiej pieknej ustawy? XDDDDDDDD

• Haha 3
Opublikowano (edytowane)

Oj tam, się czepiacie.

Był kiedyś u Kima, pooglądał jak tam jest i co? Ma być gorszy?

Ukrainie trzeba zakręcać dostawy bo 

a) USA ma problem z inflacją, ludziom brakuje na opłaty i jedzenie

b) bo sprzęt jest potrzebny do walki z Chinami za chwilę

ale wypierdzielanie milionów na takie przeloty i zużywanie ważnych maszyn wojskowych to spoko. :E

Jeszcze niech nakaże zrobić malunek tej jego brzydkiej mordy z "mug shota" na boku samolotów, ala malunki z okresu IIWŚ :lol2:

Edytowane przez VRman
Opublikowano
7 minut temu, skypan napisał(a):

Ukrainie USA przykręciła dostawy w podzięce, że putin nie dostarczył sprzętu Iranowi.

Ciekawa teoria. A co miał dostarczyć jak samemu nie ma co wysłać na front? 

Putin wypiął się na Iran na samym początku. 

Opublikowano

@TheMr. To nie moja teoria tylko specjalistów od bliskiego wschodu. Wczoraj była dyskusja w Polsacie świat czy jakoś tak. Podobnie jak to, że Ukraina oferuje kasę w postaci metali ziem rzadkich za dostarczany sprzęt od USA tylko, że kacapy właśnie wchodzą lub weszli na teren gdzie te metale się znajdują. Więc po co USA obietnice Ukrainy bez pokrycia jak mogą pogadać z kacapami.

A co do broni to chodzi o dostarczenie rakiet Iranowi do niszczenia myśliwców. To kacapy mają.

Opublikowano
46 minut temu, kubikolos napisał(a):

wyobrazacie sobie podpisywac wielka piekna ustawe w takim klimacie?

a caly swiat bedzie ogladal transmisje z podpisywania wielkiej pieknej ustawy? XDDDDDDDD

:dj::dj::dj:

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, VRman napisał(a):

Ukrainie trzeba zakręcać dostawy bo 

a) USA ma problem z inflacją, ludziom brakuje na opłaty i jedzenie

b) bo sprzęt jest potrzebny do walki z Chinami za chwilę

W najbliższym czasie nie dojdzie do żadnej wojny z Chinami. Trump straszył I straszył a nie ma nawet wojny handlowej. 

Nie powinien wstrzymywać dostaw i to jest w interesie amerykańskiego obywatela. Bez Europy USA tonie, to po pierwsze. Po drugie kreowanie USA na dobrego wujka i obrońcę też jest w interesie amerykańskiego obywatela, tylko debile z maga tego nie wiedzą. 

Żyjemy "po amerykańsku", kupujemy ich usługi, sprzęt, jedzenie, oglądamy ich filmy i słuchamy ich muzyki. Oni na tym zarabiają od dekad. Plan Marshalla bardzo się do tego przyczynił, wtedy zainwestowali ogromne pieniądze w Europę. Jeśli trump chce się powoli wycofywać i izolować to oszczędności będą tylko pozorne, bo straty będą przytłaczające. Poza tym wcale byśmy nie zostali z niczym bo już dla prawie każdego produktu z USA jest alternatywa z innych krajów. To co robi trump to tani populizm dla półgłówków z maga a skończy się to jeszcze większym poziomem biedy i deficytu. 

https://www.foodandwaterwatch.org/2025/06/04/trumps-big-ugly-bill-budget-reconciliation/

Przeczytaj sobie, biedni to dopiero teraz będą w tyłku przez Trumpa. Tak to jest jak się głosuje na populistów, a ten w dodatku jest bardzo stary i głupi. 

Edytowane przez Henryk Nowak
Opublikowano
1 minutę temu, Henryk Nowak napisał(a):

tylko debile z maga tego nie wiedzą. 

Wyborcy demokratów również są przeciwko USA jako szeryfowi.

2 minuty temu, Henryk Nowak napisał(a):

Żyjemy "po amerykańsku", kupujemy ich usługi, sprzęt, jedzenie, oglądamy ich filmy i słuchamy ich muzyki. Oni na tym zarabiają od dekad. Plan Marshalla bardzo się do tego przyczynił, wtedy zainwestowali ogromne pieniądze w Europę. Jeśli trump chce się powoli wycofywać i izolować to oszczędności będą tylko pozorne, bo straty będą przytłaczające.

Ale mowa jest tylko o interwencjach militarnych... Które jak widać po Izraelu też się nie skończą. Nikt nie mówi o izolacji w kontekście sprzedaży dóbr.

Ukraina się widocznie nie opłaca na tyle, żeby stawiac się przeciw woli ludu.

2 godziny temu, VRman napisał(a):

Buras uważa, iż "teoretycznie może wystąpić taka sytuacja, że na polską granicę przywożone są osoby, które nie przekroczyły tej granicy wcześniej, przyjechały do Niemiec z innego kraju". Uspakaja zarazem, że "to nie są żadne tysiące, tylko ewentualnie pojedyncze przypadki". W takiej sytuacji Polska "nie powinna być w żaden sposób zaangażowana w zajęcie się nimi"

K***a radość bo czarny jest totalnie poza systemem. default-smilies-whee.gif

Opublikowano

@Camis

Nie, nie będzie...

https://www.bankier.pl/wiadomosc/PIP-bedzie-uszczesliwiac-na-sile-etatami-Glowny-inspektor-odpowiada-w-reakcji-na-skargi-8973218.html

PIP ma dostać narzędzie, które będzie pozwalało na zmianę umów na poziomie urzędowym, nie tak jak do tej pory na drodze sądowej.

Cytat

Zmiany przewidziane w KPO przewidują m.in. upoważnienie inspektorów do przekształcania niewłaściwie zawartych umów cywilnoprawnych w umowy o pracę.

Natomiast szef PIP proponuje, by ten przepis dotyczył głównie skarg. 

Cytat

Nasza propozycja jest taka, żeby reagować tylko na skargi i w odpowiedzi na nie weryfikować, czy w kwestionowanym przez zatrudnionego kontrakcie i sposobie jego wykonywania są elementy charakterystyczne dla stosunku pracy. Dzisiaj możemy wbrew woli osoby zainteresowanej przekształcać umowę cywilnoprawną w drodze powództwa sądowego. W praktyce okazało się, że uszczęśliwianie etatami na siłę się nie sprawdza

No ale znów mnie nie dziwi, że komuś nie chciało się sięgnąć dalej...

• Upvote 1