Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Prognozują sobie przeciętne wynagrodzenie żeby zwiększać składki:

https://www.money.pl/gospodarka/rzad-pokazuje-prognozy-duza-podwyzka-skladki-dla-milionow-polakow-7180643040303840a.html

Ja nie wiem czy w Polsce nawet 30% ludzi zarabia 9500zł . Większość okolice minimalnej czyli +500-1000 do minimalnej, a nie 9500zł :) 

Państwo wspierające korpo. Podałem wyżej posty jak zmarł pracownik Amazona.

• Like 1
Opublikowano

Przypominam że oficjalne pisowskie plany są takie że każdy Polak do 2030 roku ma zarabiać co najmniej 10000 brutto, niby nie powiedzieli wprost że taka ustawowa minimalna będzie, ale kilka lat temu minimalna 4000 też wydawała się absurdalna :E 

A tu już niedługo pis wraca :E 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
4 godziny temu, Winter napisał(a):

Młody Sierakowski siedzi w mediach już kupę lat. Odbijam piłeczkę zatem, wg ciebie taki Ziemkiewicz nie jest kojarzony z konkretną opcją polityczną i nie jej nie reprezentuje? W ostatnich wyborach jawnie poprał Nawrockiego.

Ziemkiewicz jest kojarzony bo ma takie a nie inne poglądy i ciągoty polityczne i mówi o tym otwarcie. Sierakowski ma swoje, a mi chodziło o stwierdzenie że on kogoś reprezentuje. Reprezentuje samego siebie, jeśli ma poglądy częściowo zgodne z którymś dyskursem to nie znaczy że wszystkie poglądy pana Sierakowskiego do tego dyskursu należą i są dla niego reprezentatywne.

4 godziny temu, crush napisał(a):

To jest taka metoda na Antifę. Wszyscy wiedzą kto oni są, ale przecież nic się nie da oficjalnie powiązać. 🤗

Tak. Prawa strona ma obsesję na punkcie wodzostwa, organizacji i posłuszeństwa w ramach struktur, względem autorytetów/reprezentantów, i spójności również światopoglądowej. Nie potrafią sobie wyobrazić sytuacji gdy ktoś nie zgadza się z "autorytetm" lub gdy owego autorytetu po prostu nie ma.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ah. Czyli Bosak to avatar prawicy, ale Biedroń nie.

Zrozumiałem. 🤗

8 minut temu, kalderon napisał(a):

Sierakowski jest kojarzony bo ma takie a nie inne poglądy i ciągoty polityczne i mówi o tym otwarcie. Ziemkiewicz ma swoje, a mi chodziło o stwierdzenie że on kogoś reprezentuje. Reprezentuje samego siebie, jeśli ma poglądy częściowo zgodne z którymś dyskursem to nie znaczy że wszystkie poglądy pana Ziemkiewicza do tego dyskursu należą i są dla niego reprezentatywne.

Paczaj. Tyż pasuje!

Edytowane przez crush
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Digger napisał(a):

Przypominam że oficjalne pisowskie plany są takie że każdy Polak do 2030 roku ma zarabiać co najmniej 10000 brutto, niby nie powiedzieli wprost że taka ustawowa minimalna będzie, ale kilka lat temu minimalna 4000 też wydawała się absurdalna :E 

A tu już niedługo pis wraca :E 

Ja tam czekam, aż koalicja zrealizuje swoje oficjalne plany- 4 dniowy tydzień pracy :)

Co do wyborów to prokurator krajowy właśnie obwieszcza, że w 3/4  z dotychczas sprawdzonych komisji wyborczych nie stwierdzono żadnych nieprawidłowości, a tam gdzie one występowały błędy rozkładają się mniej więcej  "po równo na obydwu kandydatów".

Roman G. chyba będzie pił przez miesiąc.

Edytowane przez Klakier1984
  • Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, hubio napisał(a):

https://www.money.pl/gospodarka/rzad-pokazuje-prognozy-duza-podwyzka-skladki-dla-milionow-polakow-7180643040303840a.html

Ja nie wiem czy w Polsce nawet 30% ludzi zarabia 9500zł . Większość okolice minimalnej czyli +500-1000 do minimalnej, a nie 9500zł :) 

nieźle, czyli ktoś kto zarabia średnią zaczyna się bać ze wpadnie w drugi (trzeci) próg podatkowy. A miał byc taki fajny, tylko dla bogaczy

Opublikowano
3 godziny temu, Klakier1984 napisał(a):

Ja tam czekam, aż koalicja zrealizuje swoje oficjalne plany- 4 dniowy tydzień pracy :)

Przecież już realizują, kilka miejskich urzędów właśnie od lipca przechodzi na ten system. To kolejny projekt pod swoich, pod urzędasów, żaden prywatny przedsiębiorca na to nie pójdzie. Idziemy w stronę średniowiecznej szlachty.

Opublikowano

onet dał artykuł o zabójstwie dokonanym przez tego Kolumbijczyka, tytuł z cytatem  "trzeba to wyciszyć!"

https://wiadomosci.onet.pl/kujawsko-pomorskie/echo-tragicznej-awantury-w-nowem-trzeba-to-wszystko-wyciszyc/g74h5my

Nie mogłem uwierzyć, że by napisali o tym jak jakiś polityk, aktywista czy "dziennikarz" tak by powiedział. Wszedłem sprawdzić i się okazało, że to ten Janusz co ich pozatrudniał tak powiedział. Ale dalej to już typowe "he a good boy" AKA "dobry chłopak był, zawsze dzień dobry na klatce mówił"

Cytat

image.png.e85da5e26765de2c94f62c080bb72601.png

Właśnie! Dopóki imigranci obcy kulturowo lub z kultur gdzie przemoc to norma, nie powodują więcej zgonów niż wypadki samochodowe, picie i palenie razem wzięte, to nie patrzmy na to kim są! 

Jest jeszcze, że on bronił honoru swojej kobiety, bo Polak wziął i ją popchnął, więc nie ma się co dziwić, że został podziurawiony nożem. On po prostu nie wiedział o różnicach kulturowych.

PS. Ale i tak plus że clickbaita uznali za ważniejszego przy tworzeniu tytułu niż próbę pchania swojej narracji i w nim. 

PPS. Jak są artykuły o biednych Mustafach płynących tydzień rzeką, która ma miejscami 40cm głębokości , to były podpisy z nazwiska kto pisał. A tu "dziennikarze Onetu" napisali tekst. I chyba nie łysych się bali, a Julek, którym się tytuł na pewno nie spodobał. ;)

• Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, Klakier1984 napisał(a):

Dobrze zaczęli:

https://forsal.pl/gospodarka/aktualnosci/artykuly/9827757,czterodniowy-tydzien-pracy-w-polsce-od-1-lipca-2025-na-czym-ma-polegac-4-dniowy-tydzien-pracy-od-kiedy-pilotaz-ile-godzin-wady-i-zalety-ustawa-kodeks-pracy.html

Moim zdaniem to bardzo dobry pomysł, że zaczynają od pilotażu i będzie można z niego wyciągnąć wnioski.

I firmy prywatne już się zgłosiły do tego projektu. :) 

• Upvote 3
Opublikowano
51 minut temu, Cappucino napisał(a):

Przecież już realizują, kilka miejskich urzędów właśnie od lipca przechodzi na ten system. To kolejny projekt pod swoich, pod urzędasów, żaden prywatny przedsiębiorca na to nie pójdzie. Idziemy w stronę średniowiecznej szlachty.

https://www.gov.pl/web/rodzina/skrocony-czas-pracy--to-sie-dzieje-pracodawco-dowiedz-sie-wiecej-o-pilotazu

Sporo nie skorzysta, ale nie dlatego że im się nie opłaca, tylko dlatego że nie spełnią wszystkich warunków przystąpienia do programu

Cytat

Prowadzenie działalności przez co najmniej 12 miesięcy przed dniem złożenia wniosku.  

Zatrudnianie co najmniej 75 proc. pracowników na podstawie umowy o pracę, powołania, wyboru, mianowania lub spółdzielczej umowy o pracę.  

Objęcie projektem minimum 50 proc. pracowników.  

Utrzymanie zatrudnienia na poziomie nie niższym niż 90 proc. stanu początkowego, określonego we wniosku.  

Utrzymanie wynagrodzeń pracowników biorących udział w projekcie pilotażowym na poziomie nie niższym niż obowiązujący w dniu rozpoczęcia realizacji projektu pilotażowego, przez cały okres jego trwania.  

Brak pogorszenia warunków pracy i płacy pracowników objętych projektem. 

• Upvote 1
Opublikowano
18 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Bez pilotazu i sprawdzenia jakie systemy czasu pracy mogą zadziałać trudno zaprojektować zmiany w prawie pracy :) 

Z jednej strony oczywiście.

Z drugiej, to już działa w innych państwach UE. Nie musimy wymyślać koła na nowo.

Opublikowano
2 godziny temu, Cappucino napisał(a):

No to chyba trzeba będzie się przebranżowić :D Zachłanny nie jestem, a podobno w budżetówce pensje wystrzeliły w kosmos :E

Opublikowano

ale ze co

Bodnar i KO zrobili nam prokurature z trzeciego swiata ze prokuratura europejska daje cywilizacyjny skok? XD

ps ktos wiemu komu sluzy ten zdemaskowany agent?

373cc3979c3a2c75e77a1a8b49ce22ffb3fa5c10

17 godzin temu, hubio napisał(a):

a najlepsze ze jeszcze sami pompuja srednia swoimi grupami specjalnej troski XDDDDDDDD

Cytat

Płaca średnia mocno w górę. To dzięki... górnikom

Przeciętne wynagrodzenie brutto wyniosło w czerwcu 8881,84 PLN. Podwyższyły je wynagrodzenia górników, uważają eksperci. "Gwoli ścisłości warto dodać, że podbicie wynagrodzeń to zasługa: górnictwa, wytwarzania i dystrybucji mediów, transportu. Reszta powoli opada" - napisali analitycy mBank.

https://www.fxmag.pl/gospodarka/place-w-polsce-mocno-w-gore-dziekowac-nalezy-gornikom

realnie biedniejemy jednoczesnie podnoszac obciazenia podatkowe XD

17 godzin temu, hubio napisał(a):

kolejny narodowy czempion:

Cytat

Polski bank awansował do pierwszej setki na świecie. Imponujący wzrost

Bank PKO BP robi furorę na giełdzie. Wartość jego biznesu w pół roku wzrosła o jedną trzecią i przekracza 100 mld zł. Wyprzedza niemal równie wielki Orlen. Największy polski bank dzięki ostatnim świetnym notowaniom wskoczył do setki najbardziej wartościowych banków świata

https://businessinsider.com.pl/gielda/polski-bank-awansowal-do-pierwszej-setki-na-swiecie-imponujacy-wzrost/rj3jzx9

Czyim kosztem? Hipoteki na 8-9%, 2,5% w skali roku na lokacie.  Później zdziwko, że ludzie nie mają dzieci i oszczędności.

Opublikowano
4 godziny temu, Cappucino napisał(a):

Urzędy to będzie dobry cyrk. Nadal normą są gigantyczne kolejki.

Im się chyba wydaje, że oni stary naród wypchną na online. A prawda jest taka, że kto miał przejść to już dawno przeszedł. xD