Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, Winter napisał(a):

Kto ma pić będzie pić, kto ma palić będzie palić. U mnie fajki po 12 euro, ale czasem puszczę dymka i nie patrzę na cenę. Skoro ludzie potrafią wydawać na dragi po 50 euro to i wydadzą na sporo tańsze papierosy.

Ale to właśnie super że kto pali i pije produkty obciążone akcyzą będzie robił to dalej. Jak inaczej możnaby zaplanować wyższe wpływy. Ja bym jeszcze zniósł zakaz reklamowania alkoholu i te obrazki z fajek. 

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Winter napisał(a):

Nie no wincyj, wincyj. Niech polskie szpitale upadają, a ludzie płacą więcej za prund. Wincyj na wUkrainu!

Tylko ,ze te dane to czysta manipulacja. Sama broń to tylko 14 mld zl. Większosć tej broni to stary złom.

Edytowane przez łukasz850
  • Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Możecie mi napisać co te barany na wymyślały z tym lgbt w szkołach i czego będą uczyć młodzież na ten temat? Nie mogę się nigdzie doczytać. Zazwyczaj są jakieś podane szczątkowe informacje.

https://www.google.com/amp/s/www.infor.pl/prawo/dziecko-i-prawo/edukacja/6764194,edukacja-seksualna-obowiazkowa-w-szkolach-od-1-wrzesnia-2025-r-konsultacje-publiczne-podstawy-programowej.html.amp

• Haha 4
  • Upvote 1
Opublikowano
35 minut temu, Grolshek napisał(a):

Edukacja seksualna w szkołach służy do tego żeby dzieci wiedziały że to co im robi czarna mafia na plebanii to jest zło i trzeba rodzicom albo pani nauczycielce o tym opowiedzieć.

Odwracasz kota ogonem nie o to pytałem. 

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Zamiast edukacji seksualnej powinni wprowadzić "podstawy internetu", bo jak widać, dla niektórych w 21 wieku znalezienie prostej informacji nt podstawy programowej (lub streszczenia np na inforze) stanowi przeszkodę nie do przeskoczenia (zapewne dlatego, że jedynym źródłem informacji dla nich jest republika a jedyne klawisze jakie im działają w klawiaturze to LGBT).

• Upvote 3
Opublikowano
Godzinę temu, sabaru128 napisał(a):

Możecie mi napisać co te barany na wymyślały z tym lgbt w szkołach i czego będą uczyć młodzież na ten temat?

a czego sie spodziewales po lewicy w edukacji?

torpedowanie rozwoju dzieci i spam lpg, czyli wszystko zgodnie z planem, dlatego ze istnieje zbyt wielka luka IQ miedzy nami a nowymi przyszlymi obywatelami z importu czarnoladowego?

na szczescie ze swoich najglupszych pomyslow zmuszeni maja sie wycofac i prace domowe maja wrocic

9 godzin temu, Winter napisał(a):

Nie no wincyj, wincyj. Niech polskie szpitale upadają, a ludzie płacą więcej za prund. Wincyj na wUkrainu!

7.2% dochodow (a nie kredytu) panstwa dla ukrainu, nice

2 godziny temu, łukasz850 napisał(a):

Tylko ,ze te dane to czysta manipulacja. Sama broń to tylko 14 mld zl. Większosć tej broni to stary złom.

to co ty piszesz to jest czysta manipulacja, najwieksza pomoc w najwazniejszym momencie nazwana zlomem, ile rubli za wpis?

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, sabaru128 napisał(a):

Odwracasz kota ogonem nie o to pytałem. 

przecież w artykule masz praktycznie wszystko wyjaśnione co będzie się składało na to.

czytam ten program dla chociażby klas IV-VI i zastanawiam się, co wam tutaj nie pasuje:

- pojęciach zdrowia seksualnego, seksualności oraz ich pozytywnym wymiarze w życiu człowieka,

- budowie i podstawowych funkcjach narządów płciowych wewnętrznych i zewnętrznych,

- procesie zapłodnienia, przebiegu ciąży, porodu oraz opiece nad noworodkiem,

- autonomii cielesnej oraz tym w jaki sposób asertywnie o nią dbać, rodzajach zachowań dorosłego lub rówieśnika, które są przekroczeniem granic intymnych, przepisach prawnych dotyczących ochrony seksualności osób poniżej 15 roku życia (w tym o art. 200 i art. 202 kodeksu karnego) oraz o możliwościach uzyskania pomocy w sytuacji zagrożenia, a także

- o stereotypach płciowych oraz ich negatywnym wpływie na funkcjonowanie człowieka.

Uważacie, że dzieci nie powinny uczyć się budowy własnego ciała? O zmianach jakich w nim zachodzą? CO TO JEST AUTONOMIA CIELESNA (czarna mafia już płacze)

10 minut temu, kubikolos napisał(a):

najwieksza pomoc w najwazniejszym momencie nazwana zlomem, ile rubli za wpis?

to, że była ogromną pomocą nie oznacza, że nie wypchnęliśmy masę złomu ze stanów magazynowych. Jedno drugiego nie wyklucza.

czy dla Ciebie świat działa wyłącznie zero-jedynkowo? :E

Edytowane przez huudyy
  • Upvote 4
Opublikowano (edytowane)

nie, to nie byl zlom, dlatego tak sie przydal

tym tropem to by wyszlo ze to wojna zlomiarzy, ot bzdury i tyle, nie jestesmy USA

3 minuty temu, huudyy napisał(a):

czy dla Ciebie świat działa wyłącznie zero-jedynkowo? :E

chyba ty, 'zlom' to jest wlasnie zero-jedynkowe okreslenie :hihot:

Edytowane przez kubikolos
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, kubikolos napisał(a):

nie, to nie byl zlom, dlatego tak sie przydal

Chcesz mi powiedzieć, że T-72 to nowoczesny czołg współczesnego pola bitwy? Albo MIGi? :E

4 minuty temu, kubikolos napisał(a):

chyba ty, 'zlom' to jest wlasnie zero-jedynkowe okreslenie :hihot:

To jest użyteczny złom, ale dalej złom w porównaniu do tego co zakupiliśmy na podmiankę (F16, Abramsy). To samo z transporterami opancerzonymi (BWP-1 pamiętające jeszcze sojuza i Gagarina)

Edytowane przez huudyy
  • Upvote 2
Opublikowano

tak, to byl dobry czolg na ta wojne = wspolczesne rzeczywiste pole bitwy i nie byl zlomem (podobno nie myslisz zero-jedynkowo)

abramsy za bardzo nie sprawdzily sie na ukrainie z innych powodow

ta wojna dobrze pokazala ze nie liczy sie tylko kilka szt najnowoczesniejszej broni a stare uzbrojenie rowniez bylo bardzo wazne

rosja to jest wlasnie nasz potencjalny przeciwnik i teoretycznie nasze wspolczesne pole bitwy a nie hipotetyczne starcie USA vs Chiny bronia laserowa

innymi slowy umniejszanie naszej pomocy i traktowanie wydatkow jako manipulacji bo nie jestesmy wyposazeni jak USA to po prostu bzdury i okropna manipulacja

Opublikowano
16 minut temu, huudyy napisał(a):

Chcesz mi powiedzieć, że T-72 to nowoczesny czołg współczesnego pola bitwy? Albo MIGi? :E

Nikt nie twierdzi że to nowoczesne sprzęty ale nazywanie tego złomem to już gruba przesada. Zresztą zapytaj Ukraińców co woleli jak wojna się zaczęła, te "złomy" czy hełmy od Niemców. 

• Upvote 1
Opublikowano
19 minut temu, huudyy napisał(a):

Ale też ma to swoją wartość a daliśmy to co mogliśmy dać. W zestawianie z hełmami od helmutów to właściwie nie ma co porównywać :)

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, kubikolos napisał(a):

tak, to byl dobry czolg na ta wojne = wspolczesne rzeczywiste pole bitwy i nie byl zlomem (podobno nie myslisz zero-jedynkowo)

abramsy za bardzo nie sprawdzily sie na ukrainie z innych powodow

ta wojna dobrze pokazala ze nie liczy sie tylko kilka szt najnowoczesniejszej broni a stare uzbrojenie rowniez bylo bardzo wazne

rosja to jest wlasnie nasz potencjalny przeciwnik i teoretycznie nasze wspolczesne pole bitwy a nie hipotetyczne starcie USA vs Chiny bronia laserowa

innymi slowy umniejszanie naszej pomocy i traktowanie wydatkow jako manipulacji bo nie jestesmy wyposazeni jak USA to po prostu bzdury i okropna manipulacja

Problem poegea na tym ,że polska dostarczała głównie sprzęt po radziecki. Gdzie tu rosyjskie ruble? Polska przed 2022 miala zacofane wojsko, w sumie dziś też ma. Sprzęt po radziecki pamieta czasy zimnej wojny. Polskimi migami to nawet polscy piloci boja się latać. Zawsze to jakaś pomoc, ale stary sprzet jest malo warty.

Edytowane przez łukasz850
  • Upvote 2
Opublikowano

Z 31 Abramsów mają jeszcze podobno 4 w całości, ale nie wiadomo czy na chodzie, reszta została zniszczona w walce.

Z przynajmniej 60 sztuk PT-91, czyli głęboka modernizacja T-72, stracili JEDNĄ sztukę.

Czołg podobno przetrwał trafienie kilku pocisków przeciwpancernych, w tym Korneta, i w końcu stanął w płomieniach. Ale załoga ocalała.

Tak więc ostrożnie z tym "złomem".

• Upvote 1
Opublikowano
7 minut temu, Asag napisał(a):

Nikt nie twierdzi że to nowoczesne sprzęty ale nazywanie tego złomem to już gruba przesada

https://tvn24.pl/trojmiasto/sakowko-pod-paslekiem-trzy-osoby-stana-przed-sadem-po-katastrofie-samolotu-mig-29-w-wypadku-zginal-pilot-st4697791

świetny sprzęt, taki bezpieczny i nowoczesny.

4 minuty temu, skypan napisał(a):

Ale też ma to swoją wartość a daliśmy to co mogliśmy dać. W zestawianie z hełmami od helmutów to właściwie nie ma co porównywać :)

ma swoją wartość, zgadzam się, ale dalej to był złom w porównaniu do tego co zamówiliśmy.

1 minutę temu, Mar_s napisał(a):

wymieniłem jeszcze MIGi i BWP-1 - one też są takie wspaniałe? O ile Twardy faktycznie nie jest złym sprzętem, tak MIGi 29 to były/są latające pułapki dla pilotów.

Opublikowano
3 minuty temu, łukasz850 napisał(a):

Problem poegea na tym ,że polska dostarczała głównie sprzęt po radziecki

kolejna bzdura, Вы работаете в воскресенье?

problem nie polega na tym ze Polska dostarczyla glownie sprzet poradziecki

to ukraina jako byla republika radziecka potrzebowala sprzetu poradzieckiego i dlatego tak wazne byly nasze dostawy a nasz "problem" okazal sie krytyczna potrzeba ukrainy

Opublikowano
2 minuty temu, Mar_s napisał(a):

Z 31 Abramsów mają jeszcze podobno 4 w całości, ale nie wiadomo czy na chodzie, reszta została zniszczona w walce.

Z przynajmniej 60 sztuk PT-91, czyli głęboka modernizacja T-72, stracili JEDNĄ sztukę.

Czołg podobno przetrwał trafienie kilku pocisków przeciwpancernych, w tym Korneta, i w końcu stanął w płomieniach. Ale załoga ocalała.

Wiesz dziś na wojnie liczy się artyleria, drony rakiety. Czołg jest drogi i łatwo go zniszczyć. Skoro dziś dron niszczy czołg to po co je produkowac?

• Confused 1
Opublikowano
1 minutę temu, huudyy napisał(a):

wymieniłem jeszcze MIGi i BWP-1 - one też są takie wspaniałe? O ile Twardy faktycznie nie jest złym sprzętem, tak MIGi 29 to były/są latające pułapki dla pilotów.

Cytat

Od 1975 roku doszło do 233 poważnych katastrof samolotów F-16, w których zginęło łącznie 62 osoby. Liczba katastrof i ofiar jest globalna i obejmuje wszystkie państwa posiadające ten samolot. 

Faktycznie, super bezpieczny samolot.  ;D 

W Polsce pierwszy wypadek Miga 29 miał miejsce w 2017, prawie 30 lat od pozyskania pierwszego samolotu tego typu.
Niestety nasze Migi to były w dużej części zajechańce rodem z NRD, i to na pewno z czasem powodowałoby kolejne problemy, podobnie jak brak części zamiennych.

7 minut temu, łukasz850 napisał(a):

Wiesz dziś na wojnie liczy się artyleria, drony rakiety. Czołg jest drogi i łatwo go zniszczyć. Skoro dziś dron niszczy czołg to po co je produkowac?

Jedno drugiego nie zastąpi, czołg nadal jest potrzebny, musi być tylko dostosowany do nowych zagrożeń.

A co do BWP-1, Ukraina dostała kilkaset sztuk M113, i też ich używają i sobie chwalą, transporter co najmniej równie marnie opancerzony ale gorzej uzbrojony.

Broń to broń, odpowiednio użyta każda się przyda.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Mar_s napisał(a):

Faktycznie, super bezpieczny samolot.  ;D 

to ile F-16 rozbiło się w Polsce przez prawie 20 lat służby? :E Bo jakoś nie mogę znaleźć żadnych danych XD (ciekawe czemu, co nie?)

Niestety nasze Migi to były w dużej części zajechańce rodem z NRD, i to na pewno z czasem powodowałoby kolejne problemy, podobnie jak brak części zamiennych.

Czy to nie jest definicja ZŁOMU, o którym wcześniej mówiłem? Mieliśmy sprzęt wyeksploatowany bardziej jak stara bułgarka na gierkówce, naprawiany chłopskim sumptem, często z pobłażaniem jakiegokolwiek BHP czy rigczu, a wy dalej spinacie się, że to wcale nie był taki złom.

Z 44 myśliwców MiG-29, które miało polskie wojsko, aktualnie na stanie jest prawdopodobnie 14. Pozostałe uległy wypadkom, zostały wycofane ze względu na zużycie albo przekazane Ukrainie. Wszystkie są używane przez 22 Bazę Lotnictwa Taktycznego w Malborku. Mają służyć co najmniej do 2027 roku.

Nie ma co, zajebisty sprzęt.

źródło: https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,31126131,zuzyty-gwint-i-felernie-dorobiony-pierscien-tyle-wystarczylo.html

czołg nadal jest potrzebny, musi być tylko dostosowany do nowych zagrożeń.

no i skala użycia. To już nie będzie generalnie nacisk na tylko jedną czy dwie gałęzie sprzętu wojskowego, tylko trzeba faktycznie zacząć szukać nowych taktyk i uzbtojenia.

Edytowane przez huudyy
Opublikowano

Ok, pierwsza katastrofa Miga była po 28 latach ich służby, porównamy statystyki jak F-16 do tej daty dobiją.  :P 

no porównamy, z miłą chęcią, zwłaszcza, że wypadków z MIGami było więcej niż 1.  A tymczasem ja dalej będę mówił, że MIGi które wysłaliśmy na Ukrainę to w zdecydowanej większości był niebezpieczny złom przez wyeksploatowanie, wiek i niewłaściwie wykonywane naprawy czy konserwacje.

Opublikowano

Nie no stare migi to faktycznie takie troche latające trumny. Tak je okeślali sami wojskowi w tym ich piloci.

I nawet nie chodzi o te duże katastrofy co awaryjność.

To że samolot startował i lądował nie oznacza że był sprawny. Wiele systemów nie działało i bojowo ich możliwości były i są niewielkie.

Z czołgami to "Twarde" są ok, choć nie na poziomie Leopardów2 nie mówiąc o Abramsach w nowszych wersjach.

Reszta co posłaliśmy to już bez szału. Ale zrobiły i nadal robia to co mają robic czołgi.

Część i tak ma obecnie dodatkowo ograniczaną funkcjonalność do poziomu działa szturmowego, bo mają montowane rożne siatki i rkaty antydronolwe. I tu już jest gorzej, bo tracą przewagę jaką ma czołg nad działem - obrotową wieżę.

Co do strat to jak brały udział w walce, to ponosiły duże straty. Czołgi sa priorytetowym celem dla wroga. W tym dla śmigłowców bojowych i samolotów szturmowych.