Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 minut temu, Jinx napisał(a):

To jest klasyczny prawicowy relatywizm.

Swoją drogą ciekawi mnie jak obecny rząd będzie objeżdżał te wszystkie kłody prawne, jakie pis będzie rzucał za pomocą dresiarza a następnie obwiniał Tuska, że nic nie robi.

Ja wam prezydenta nie wybierałem :E 

Nie mogą aż tak bardzo objeżdżać bo zaraz będzie pisk że oni tacy “demokratyczni” a robią tak jak PiS więc typowy konforusek rzuci hasłem “PiSPO ta sama moneta” :E 

• Confused 1
Opublikowano
18 godzin temu, Kyle napisał(a):

Nie wiem kto to "Batyr", ale jak na razie wszelkie weta są w Polskim interesie.

Jeśli zarejestruję (będzie to możliwe?) się w Szwajcarii (jako Polak z polskim obywatelstwem) jako bezrobotny, to dostanę od Szwajcarskiego rządu opiekę zdrowotną?

Czy Polska graniczy ze Szwajcarią?

Czy Polska jest w stanie wojny?

Czy lepiej zniechęcać Ukraińców do osiedlania się w Polsce i ściągać dzikie nacje skrajne kulturowo nie mające nawet 1% szan na asymilacje w naszym społeczeństwie?  

Czy inne kraje europejskie nie dają świadczeń socjalnych dla obcokrajowców nawet tych bezrobotnych?

Naprawdę ciężko użyć mózgu? 

Kurde ludzie ogarnijcie się... Przyczepiliście się do tego 800+ i świadczeń zdrowotnych dla ludków z Ukrainy, jakby to wam odbierało wodę od ust.

Te wydatki to znikomy procent tego, co jest roztrwaniane, a wszystkie statystyki i wskaźniki ekonomiczne wskazują, że niezależnie od pobieranych przez Ukraińców świadczeń budżet zyskuje na obecności Ukraińców w Polsce. Dlaczego nie ma takiego szumu żeby zabrać 800+ wszystkim, którzy nie pracują?

"800 plus to pieniądze dla i na dzieci". "Dzieci, które nie odpowiadają za to, czy rodzice mają pracę, czy właśnie ją stracili, czy opiekują się rodziną, czy jej nie podjęli z innych przyczyn.

Na podstawie porozumień pomiędzy Polską i UA przyznano Ukraińcom na okres wojny uprawnienia, które przysługują Polakom.

Warunkiem otrzymania świadczenia jest uczęszczanie dziecka do szkoły lub przedszkola i w tym zakresie powinna być weryfikacja lub zaostrzenie kryterium.

Nawet jak tylko procent tych dzieciaków Ukraińskich zostanie zasymilowane przez Polskie społeczeństwo to mamy realną szansę ograniczenia spadków demograficznych.

A jak chcemy jechać hardkorowo to zlikwidować 800+, zabrać wszystkie świadczenia dla bezrobotnych, zlikwidować 13 i 14 emerytury bo też są nie dla wszystkich emerytów i wtedy możemy mówić o cięciu zbędnych wydatków ze względów ekonomicznych. 

Był zrobiony bubel prawny pod elektorat i teraz są tego konsekwencje. Nie narzucono stronie Ukraińskiej żadnych warunków w zamian za wsparcie, więc z czym teraz problem?

"Proponuję" od razu wywalić z Polski wszystkich obcokrajowców i będziemy mieli Polskę miodem i mlekiem płynącą... :D 

Opublikowano
11 minut temu, Norrberrto napisał(a):

Nie narzucono stronie Ukraińskiej żadnych warunków w zamian za wsparcie, więc z czym teraz problem?

Jak zrobiono głupotę, to już nie ma szans jej naprawienia i ma tak zostać na zawsze?

A przymiotniki piszemy małą literą ukrofilu.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, Norrberrto napisał(a):

Czy lepiej (..) ściągać dzikie nacje skrajne kulturowo nie mające nawet 1% szan na asymilacje w naszym społeczeństwie?  

A jak chcemy jechać hardkorowo to (...), zabrać wszystkie świadczenia dla bezrobotnych, (...) wtedy możemy mówić o cięciu zbędnych wydatków ze względów ekonomicznych. 

Naprawdę ciężko użyć mózgu? 

Edytowane przez Kyle
Opublikowano

@adashi @GordonLameman Pisałem na pd tego co dziś mówił Tusk.

Widać że się odpalił w dawnym trybie.

Jak i wiadomo że walka o utrzymanie większości po następnych parlamentarnych nie będzie łatwa. Także koalicja 15X musi grać ostro. Tego oczekują wyborcy i tylko tak mogą kontrować również mocne zagrania Batyra.

A co z tego wyjdzie zobaczymy. Z Ukraińcami najdalej za miesiąc. Z "wiatrakami" myślę że w ciągu roku, a może i szybciej jak podadzą konkrety od strony prawnej.

• Haha 2
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, adashi napisał(a):

Martwię się bardzo o Krisu. MSWiA wydało bowiem żarliwe oświadczenie, że odebranie ukrowskim darmozjadom 800+ i pozbawienie ich bezwarunkowej pomocy zdrowotnej będzie o 8 miliardów złotych droższe niż nieodebranie. Martwię się, bo Krosu całkiem młody już nie jest, a to będzie wymagało dość mocnych fikołków. To przecież niemożliwe, aby to chodziło o możliwość nakradnięcia sobie pod każdym, dowolnym pretekstem. Niemożliwe też aby rząd Donaldu Tusku mijał się z prawdą. A zatem muszą być mocne fikołki. Jakoś te 8 miliardów będzie trzeba podzielić pomiędzy urzędników rozpatrujących ukrowskie wnioski.

A urzędnicy pracują za darmo? Żeby oceniać to musiałbym znać procedurę weryfikacji tego czy jakiś Ukrainiec pracuje. Jeśli dajesz niejako z automatu to logicznym jest, że dodatkowa weryfikacja będzie kosztować.

Poza tym kłamiesz, nie o 800+ chodzi albo nie samo 800+

https://www.money.pl/gospodarka/weto-nawrockiego-za-8-mld-zl-teraz-czas-na-ustawe-trzaskowskiego-7193456559405824a.html

"Odrzucając ustawę, prezydent Karol Nawrocki stworzył ryzyko konieczności zmiany ustawy budżetowej i dodatkowych wydatków w wysokości do nawet 8 miliardów złotych rocznie" - podaje w oświadczeniu MSWiA. Koszty te mają wynikać m.in. z konieczności obsługi administracyjnej "potencjalnie milionów wniosków, które będą trafiały do urzędów wojewódzkich". Według resortu należy także przyjąć, że duża część Ukraińców będzie wnioskowała o ochronę międzynarodową, co "gigantycznie zwiększy koszty obsługi tego systemu".

Edytowane przez Kris194
  • Upvote 2
Opublikowano

tusk dla wiatrakow nawet weto prezydenta ominie, nic go nie powstrzyma

szkoda ze do 100 konkretow nie byl taki mocny XDDDDDDDDDD

Cytat

Tusk szykuje trzy malutkie podateczki, ale to nie wystarczy i idą jeszcze inne.

Rząd szykuje nowe podatki. Do budżetu w najbliższych latach może trafić nawet 10 mld zł z danin: cyfrowej, bankowej i opakowaniowej. To jednak zaledwie 0,3 proc. PKB, co - jak ostrzegają eksperci - może nie wystarczyć, by ograniczyć deficyt. Dlatego na horyzoncie już pojawiają się kolejne daniny.

https://biznes.interia.pl/podatki/news-rzad-wzial-sie-za-walke-z-deficytem-trzy-nowe-podatki-uratuj,nId,8014163

Opublikowano (edytowane)

https://www.prawo.pl/biznes/weto-do-nowelizacji-ustawy-o-zapasach-ropy-i-gazu,534630.html

7 minut temu, voltq napisał(a):

https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/donald-tusk-rzad-zwiekszy-moc-wiatrakow-mimo-weta-prezydenta/ss7tzp2

Premier Polski mówi wprost że w Polsce nie obowiązuje już prawo i jeszcze podżega do nie przestrzegania go , to już jest kryminał, jedzie bardziej po bandzie niż pisowcy

Rzeczpospolita przyjaciół Polin państwo teoretyczne 

Ty nie rozumiesz co PDT mówi co mnie jakoś nie dziwi.

"Jest weto prezydenckie, przygotowaliśmy już rozporządzenie i bez ustawy, niezależnie od weta, zwiększymy moc wiatraków lądowych, przede wszystkim przez tak zwany repowering" – mówił szef rządu. Wyjaśnił, że chodzi o zastępowanie starszych turbin nowymi, bardziej wydajnymi. – "To będą dużo wydajniejsze turbiny. Tam, gdzie przepisy środowiskowe na to pozwolą, staną także wyższe maszty" – dodał."

Edytowane przez Kris194
  • Confused 2
  • Upvote 5
Opublikowano

@Kris194

No właśnie - repowering to po prostu modernizacja w tej samej lokalizacji.

Nie ma tu „omijania prawa”, tylko zastępowanie starych wiatraków nowymi, mocniejszymi - na terenach już dawno zatwierdzonych. To trochę jak wymiana RTX-a na nowszy model w tej samej budzie: hałas podobny, ale fps-ów znacznie więcej :)

• Upvote 7
Opublikowano
55 minut temu, Kris194 napisał(a):

A urzędnicy pracują za darmo? Żeby oceniać to musiałbym znać procedurę weryfikacji tego czy jakiś Ukrainiec pracuje. Jeśli dajesz niejako z automatu to logicznym jest, że dodatkowa weryfikacja będzie kosztować.

Poza tym kłamiesz, nie o 800+ chodzi albo nie samo 800+

Piszą o 8 miliardach złotych rocznie. Dla uproszczenia przyjmijmy, że mamy tu milion ukrów, którzy coś złożą (jakiś wniosek) albo trzeba będzie w ciągu 40 sekund sprawdzić czy na ich PESEL wpływają jakieś składki. To daje 8000 zł rocznie na jednego ukra. Rzeczywiście co urzędnicy zapracują się na śmierć.

Seems legit. Uśmiechamy się.

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Winter napisał(a):

Kolejny bezczelny ukr.

Strasznie łapiesz się na błędy poznawcze. 

Polecam przeczytać bestseller "Pułapki myślenia. O myśleniu szybkim i wolnym". 

Potrafi otworzyć oczy ;) 

• Upvote 3
Opublikowano
W dniu 26.08.2025 o 09:07, Norrberrto napisał(a):

Ty jesteś jakiś oderwany od rzeczywistości. Duży biznes teraz właśnie ściągnie tych, których się właśnie najbardziej obawiacie. Zamiast zapewnić ciągłość pobytu i funkcjonowania dla tych co już tu są, a część nawet została "zasymilowana". 

Wystarczyło zrobić to dużo wcześniej albo zrobić nowelizację ustawy w terminie późniejszym (miesiąc czy nawet kwartał świadczeń nikogo nie zbawi) ale to są tylko zwykłe przepychanki polityczne.

Jak przeglądam forum to przewija się narracja że wszyscy Ukraińcy wyjadą, wielki "byznes" ściągnie do pracy obcych z L-V426 itp pieprzenia.

Przecież WSZYSCY PRACUJĄCY UKRAIŃCY nie odczują żadnych zmian, może będą musieli postać chwilę po papierek i tyle. Przecież to jest jasne jak słońce! Fakt że można było to na spokojniej ogarnąć ale poradzą sobie, nie bój nic. A że darmozjady potracą darmowe socjale to tylko się cieszyć, odnośnie symboli banderyzmu w Polsce nie ma w ogóle o czym dyskutować!

A wracając do "byznesu" i roboli z kosmosu - ci co mają ściągnąć to i tak ściągną bo są tańsi od Ukraińców i tyle! Dobrze by było żeby ktoś to zablokował wystarczy minimalnie żeby się księgowym słupki przestały odpowiednio sumować i te agencje HR z d...py same splajtują.

• Like 2
Opublikowano

Ten element wywrotowy Witalij Mazurenko napisał po premierze filmu "Wołyń", że to "cofanie się o 5 lat" w relacjach polsko-ukraińskich:

Cytat

Witalij Mazurenko od ponad dekady mieszka w Polsce, gdzie trafił tuż po protestach na Majdanie w 2014 r. Od 2019 r. dziennikarz i prawnik posiada także polskie obywatelstwo. Trzy lata wcześniej premierę filmu "Wołyń" określił jako "cofanie się o pięć lat" w relacjach polsko-ukraińskich. Teraz ogromne kontrowersje wywołały jego słowa o prezydencie Karolu Nawrockim, którego określił mianem "pachana".

źródło:

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/stracil-prace-po-slowach-o-karolu-nawrockim-kim-jest-witalij-mazurenko/fnyhvs2?utm_source=detal&utm_medium=synergy&utm_campaign=allonet_detal_popularne

Czyli jak pokazana jest prawda, to źle, ale gdyby może zrobić że było na odwrót, to byłoby pewnie dla tego elementu wywrotowego dobrze ...