Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Gordo tak tak w Omsi 2 i ETS pogram na konsoli albo Macu :) co do Amazona oparłem się rzeczywiście na kanale Bez Cenzury. Ale jak pamiętam te 40% pominąwszy fakt, że to i tak niemal połowa to jest tak wysoko pozycjonowane, że Amazon sprzedaje niemal wszystko. Jest to dokładnie wyjaśnione... 

Perfidnie zwabili sprzedawców, którzy na własnych barkach stworzyli z Amazona markę globalną po to, żeby potem ich zniszczyć.

Jak pisałem wcześniej... Kto chce zainteresuje się zamiast popisowskim teatrzykiem bez znaczenia dla ludzi. Kto nie chce będzie uważał mnie za nawiedzonego :) Ale ja nie zamierzam marnować czasu na wielogodzinne polemiki. A temat jest mega złożony bo korpo robią wszystko alby zaciemnić obraz, aby wiele rzeczy ukryć...

Na tą dyskusję to trzeba by powołać cały zespół ekspertów i z tydzień dyskutować tylko politycy jak i naukowcy nic z tym nie robią bo temat nie istnieje nawet na agendzie. Poszczególne osoby jak np. kanał Bez Cenzury czy Śpiewak próbują coś pokazać i to wszystko... Zamiast nastawiać się z miejsca w kontrze do mnie sugeruję abyś ze swoją dociekliwością zaczął mocniej drążyć :) 

Edytowane przez hubio
Opublikowano
19 minut temu, hubio napisał(a):

Gordo tak tak w Omsi 2 i ETS pogram na konsoli albo Macu :) co do Amazona oparłem się rzeczywiście na kanale Bez Cenzury. Ale jak pamiętam te 40% pominąwszy fakt, że to i tak niemal połowa to jest tak wysoko pozycjonowane, że Amazon sprzedaje niemal wszystko. Jest to dokładnie wyjaśnione... 

Perfidnie zwabili sprzedawców, którzy na własnych barkach stworzyli z Amazona markę globalną po to, żeby potem ich zniszczyć.

Jak pisałem wcześniej... Kto chce zainteresuje się zamiast popisowskim teatrzykiem bez znaczenia dla ludzi. Kto nie chce będzie uważał mnie za nawiedzonego :) Ale ja nie zamierzam marnować czasu na wielogodzinne polemiki. A temat jest mega złożony bo korpo robią wszystko alby zaciemnić obraz, aby wiele rzeczy ukryć...

Te dwie nudne gry odpalisz na MacOS. 

Nie sądzę aby to byl plan Amazona. Gdy zaczynali nikt nawet o czymś takim nie myślał :) 

Dodatkowo - poczytaj czym są DSA, DMA i Data Act. One wszystkie celują w te gigantyczne podmioty.

Jesteś nawiedzony bo nawet ci nie zależy na poprawnych danych wejściowych :) 

Opublikowano

https://siedlce.podlasie24.pl/region/atak-amstaffow-w-skorcu-babcia-i-wnuczka-ranne-po-incydencie-na-ulicy-20250916114310

w tym miesiącu to 
czytam już o chyba dziesiątym ataku czworonożnych morderców. Nikt z tym nic nie robi, kary są śmieszne, a bardzo często właściciele tych wybryków natury zupełnie tych kar unikają.

https://dazer.pl/blog/statystyki-pogryzien-przez-psy-w-polsce-czemu-atakuja/

"Według danych, w 2019 r. doszło w Polsce do 33 814 ukąszeń przez psy. W następnych dwóch latach liczby te spadły do ok. 21 tys. – wynik ten zakrzywia jednak wybuch pandemii koronawirusa."

"Od 2022 r. do 2024 r. ogólna liczba ukąszeń przez psy wynosiła odpowiednio 26 633, 31 120 oraz 26 588. Z danych tych wynika, że każdego dnia pogryzionych przez psy zostaje ok. 100 osób."

Straszna patologia - średnio prawie trzydzieści tysięcy ataków rocznie. To jest plaga!

Opublikowano
52 minuty temu, hubio napisał(a):

Google nie boli :) 

Udział użytkowników Mac OS waha się, w zależności od regionu i typu urządzenia. W globalnym ujęciu, w sierpniu 2025 r., macOS miał około 5,29% udziału we wszystkich typach urządzeń

https://gs.statcounter.com/os-market-share

Największy udział ma Android i to pokazuje jak ludzie idą w mobilność, a przypominam MS nie ma już mobilnego systemu.

Co do marketów i biznesów. Przejrzyj sobie historię polskich firm choćby zaczynając od takich jak Dino, InPost czy nawet Polsat. Ludzie mając głowę do interesów, weszli na rynek ze swoimi biznesami i rozwinęli je do bardzo dużych firm, mimo iż już wtedy mieli dużą konkurencję ze strony znacznie większych zagranicznych graczy. InPost w ogóle za cel początkowy postawił sobie walkę z monopolistą jakim była Poczta Polska i jakoś dał radę. Owszem, powiesz że sami stali się tymi korporacjami, ale zauważ że to jak funkcjonuje dana firma to jest wypadkowa nie tylko prawa czy danej sytuacji na określonym rynku i konkurencji, ale też wymagań samych konsumentów. Jak ludzie chcą mieć tanio, to ktoś to musi wyprodukować, zatem taniej zamówić 3 wagony czegoś niż jedną ciężarówkę. To jest bardzo mocno zazębiony mechanizm, w którym konsumenci odgrywają wbrew pozorom bardzo dużą rolę. 

Tak jak rozumiem co chcesz przekazać, tak zgadzam się z @GordonLameman dokładniej dobierz dane wejściowe. 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, LeBomB napisał(a):

InPost w ogóle za cel początkowy postawił sobie walkę z monopolistą jakim była Poczta Polska i jakoś dał radę. Owszem, powiesz że sami stali się tymi korporacjami, ale zauważ że to jak funkcjonuje dana firma to jest wypadkowa nie tylko prawa czy danej sytuacji na określonym rynku i konkurencji, ale też wymagań samych konsumentów. Jak ludzie chcą mieć tanio, to ktoś to musi wyprodukować, zatem taniej zamówić 3 wagony czegoś niż jedną ciężarówkę. 

Akurat Inpost i właśnie się rozpoczynająca wojna z Allegro świetnie pokazują jak korpo (wciąż jeszcze) się wygryzają. To niemal modelowy przykład procesu o jakim piszę :) Allegro zbudowało własną sieć Allegro Boxów i jedno pstryknięcie i Inpost umiera bo jak dobrze kojarzę 60% przesyłek z Inpostu to te Allegrowe, a te dane wg mnie są mocno zaniżone i to tak naprawdę 80%. Allegro ma już ogromną ilość własnych A1. Nie zrobiło tego charytatywnie. Owszem jest postępowanie w UOKiKu odnośnie narzucania klientom A1. Owszem Allegro może obecnie nie zaryzykować odłączenia Inpostu... Ale poczekajmy z kilka lat... I cyk - polska firma jaką szanuję czyli Inpost leci na dół, a Allegro z rozproszonym WYŁĄCZNIE ZAGRANICZNYM kapitałem dyktuje warunki... To właśnie kolejny przykład o tym o czym piszę. Wielkie korpo całkowicie uzależnią od siebie podwykonawców (a mimo wszystko choć ogromnym takim jest Inpost) nie mówiąc już o tym co robią ze sprzedawcami... Po to aby na końcu zostawić największe korpo u siebie i narzucić takie ceny jakie chcą. Oczywiście jest ogromna konkurencja w postaci Amazona, sklepów internetowych bo to początek procesu. Ale za te 10 lat Panowie na wyspie się spotkają i tak się dogadają aby przestać walczyć :) 

Akurat PiS w jednym ma rację. Bez wielkiego wsparcia polskie firmy nigdy nie osiągną skali globalnej. Tak naprawdę NIC nie mamy obecnie globalnie. Nie dość, że korpo będą robić co chcą to nawet nie będą mieć cienia zawahania żeby wydymać Polaków bo w tym towarzystwie 100 Panów Świata z wysp nie będzie ani jednego Polaka. Odpoczywający obecnie w Bieszczadach :) niejaki volt często używał zwrotu coś w stylu kraj pod zarządem komisarycznym czy jakoś tak. Mówią o tym też Braun czy Konfederacja czy część PiSu. Jak głęboko się z nimi nie zgadzam w wielu kwestiach to tu wydaje się mają rację. Polacy nie mają nic w skali globalnej. Biznesy Brzoski czy Solorza robią wrażenie w skali Polski, ale tylko Polski. Te firmy IT mające "gigantyczne" przychody wg Gordo - tak mają gigantyczne przychody jak spojrzy na to osoba z średnią krajową czy nawet 5xśrednią, ale te firmy są też uzależnione od wielkich korporacji i nie mają zasięgu globalnego.

Polityka jaką prowadziła Polska między 1989 r a 2015 roku czyli włażeniem w d. obcemu kapitałowi była słuszna. Plan Balcerowicza (musi odejść) także. Wtedy nie mieliśmy nic oprócz spuścizny post PRLowskiej i XIX fabryk. Ale od jakiegoś 2015 r. powinno się obrać mocny kurs na ochronę polskich interesów, interesów małych i średnich polskich firm. Nie mamy NIC. Nawet bułkę i masło kupujemy u Portugalczyków albo Niemców. Większość banków niepolska. Nie wspominając oczywiście o uzależnieniu cyfrowym gdzie nie ma nic polskiego. Operatorzy komórkowi, dostawcy internetu - nie mamy nic. 2 banki na krzyż, Dino działające po wsiach i producentów mebli, którzy próbują się wybić ale i oni nie mogą. Czy polskie globalne firmy nie wydymałyby nas tak samo jak zagraniczne? Tego nie wiem. Ale świadomość, że choć jest paru Polaków na tej wyspie właścicieli władających światem byłaby lepszą alternatywą niż ich brak.

Edytowane przez hubio
Opublikowano
Cytat

Syn Jacka Kurskiego usłyszał zarzut zgwałcenia małoletniej

Zdzisław K., syn Jacka Kurskiego, usłyszał zarzut zgwałcenia małoletniej. Mężczyzna nie przyznał się do winy. Prokuratura wydała komunikat w tej sprawie.

https://wiadomosci.gazeta.pl/polska/7,198072,32258466,syn-jacka-kurskiego-uslyszal-zarzut-zgwalcenia-maloletniej.html#do_w=450&do_v=1463&do_st=RS&do_sid=2328&do_a=2328&s=BoxCzytImg2&do_upid=1463_ti&do_utid=32258466&do_uvid=1758113034911

Opublikowano

https://demotywatory.pl/5314604/Dobry-odbyt-prawem-nie-towarem-

I tego blazna slucha 30% spoleczenstwa. Polska wstydzi sie za tak duzy odsetek debilow. Do tego dochodzi jakies 20 % konfiarzy i innych odszczepiencow. Czyli polowa narodu to idioci.

BTW. To musi byc efekt chlania tylu generaci pod rzad. Inaczej sie tego nie da wytlumaczyc. Wiedzialem, ze szalu nie ma, ale ze az tak. 

Opublikowano (edytowane)

No faktycznie, jak on mógł powiedzieć "dobrobyt" niewyraźnie. Co za skandal! 

Naprawdę potężne problemy sobie wyszukujecie. Ja i tak wolę takie przejęzyczenia z których można sobie pośmiać niż faktycznie szkodliwe jak "polskie obozy koncentracyjne" czy "polscy naziści budujący obozy". 

Edytowane przez Asag
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, Asag napisał(a):

No faktycznie, jak on mógł powiedzieć "dobrobyt" niewyraźnie. Co za skandal! 

Naprawdę potężne problemy sobie wyszukujecie. Ja i tak wolę takie przejęzyczenia z których można sobie pośmiać niż faktycznie szkodliwe jak "polskie obozy koncentracyjne" czy "polscy naziści budujący obozy". 

A ja nie wolę ani jednego ani drugiego. Debile, tak jak i stare, zdemenciałe próchna powinni wypieprzać z polityki.

Niech razem szukają dobrych odbytów w polskich obozach zagłady.

Edytowane przez crush
Opublikowano
23 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

korpo to problem wtórny. Pierwotny problem to kapitalizm oraz możliwość opłacania propagandy i sterowania działaniami państwa za pomocą korupcji. 

Dla zysku kapitaliści zrobią wszystko. O ciekawym przykładzie czytałem ostatnio. 60 lat temu dzieci w wieku 18 miesięcy były juz “odpieluchowane”. W latach 60 Procter (producent pampersów) opłacił ludzi którzy zaczęli swoją propagandę o tym, że każde dziecko ma swój czas i można zaczekać. Dla zysku :) 

I tak jest ze wszystkim. 

Kapitalizm nie jest problemem. To nie tak że tylko kapitaliści dla zysku zrobią wszystko. 

A "możliwość opłacania propagandy i sterowania działaniami państwa za pomocą korupcji" też nie wynika z kapitalizmu, to tylko jedna z wielu dróg. 

Problemem są państwa "słabe wobec silnych i silne wobec słabych". Głównie to problem demokracji, ale też nie tylko. W słabym państwie każdego da się kupić. Tyle że demokracja to proszenie się o lobbing. 

Opublikowano
8 minut temu, Zdzisiu napisał(a):

Kapitalizm nie jest problemem. To nie tak że tylko kapitaliści dla zysku zrobią wszystko. 

A "możliwość opłacania propagandy i sterowania działaniami państwa za pomocą korupcji" też nie wynika z kapitalizmu, to tylko jedna z wielu dróg. 

Problemem są państwa "słabe wobec silnych i silne wobec słabych". Głównie to problem demokracji, ale też nie tylko. W słabym państwie każdego da się kupić. Tyle że demokracja to proszenie się o lobbing. 

No ale w komunizmie były molochy państwowe, które państwo domyślnie chroniło więc po co tam lobbying? 

Opublikowano
51 minut temu, Zdzisiu napisał(a):

Oczywiście, że kapitaliści zrobią wszystko. 

Od czego zaczął się kryzys opioidowy w USA?

Monarchia i dyktatura to proszenie się o represje, niesprawiedliwość i korupcję :) 

IMG_3633.jpeg

Opublikowano
58 minut temu, Zdzisiu napisał(a):

Tyle że demokracja to proszenie się o lobbing. 

Tu się nie mogę akurat zgodzić bo w państwach gdzie nie ma demokracji lub jest na pokaz to korporacje nie w przenośni, a dosłownie zrobiły sobie niewolników: wykorzystywanie dzieci przez korpo modowe w Indiach czy Bangladeszu, kopalnie niewolnicze w Indiach, Chińczycy przejmujący Afrykę...

Opublikowano
8 minut temu, hubio napisał(a):

Tu się nie mogę akurat zgodzić bo w państwach gdzie nie ma demokracji lub jest na pokaz to korporacje nie w przenośni, a dosłownie zrobiły sobie niewolników: wykorzystywanie dzieci przez korpo modowe w Indiach czy Bangladeszu, kopalnie niewolnicze w Indiach, Chińczycy przejmujący Afrykę...

W Indiach akurat jest demokracja.

16 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Oczywiście, że kapitaliści zrobią wszystko. 

Od czego zaczął się kryzys opioidowy w USA?

Monarchia i dyktatura to proszenie się o represje, niesprawiedliwość i korupcję :) 

Przecież nie zaprzeczyłem temu że kapitaliści zrobią wszystko, jedynie uzupełniłem że nie tylko kapitaliści. 

Od lobbingu, typowe w demokracji. 

Monarcha i dyktatura to zasadniczo odmienne systemy.

Godzinę temu, KiloKush napisał(a):

No ale w komunizmie były molochy państwowe, które państwo domyślnie chroniło więc po co tam lobbying? 

Zamiast tego był handel posadkami na państwowych stołkach. Nazywa się inaczej ale to to samo.

Opublikowano
8 minut temu, Zdzisiu napisał(a):

Przecież nie zaprzeczyłem temu że kapitaliści zrobią wszystko, jedynie uzupełniłem że nie tylko kapitaliści. 

Od lobbingu, typowe w demokracji. 

Monarcha i dyktatura to zasadniczo odmienne systemy.

Zamiast tego był handel posadkami na państwowych stołkach. Nazywa się inaczej ale to to samo.

Ale dziś to wlansie kapitaliści są problemem.

co z tego, że to różne systemy skoro zagrożenia są takie same?

Demokracja i tak jest lepsza od tych systemów.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Radziuwilk napisał(a):

Polska wstydzi sie za tak duzy odsetek debilow. Do tego dochodzi jakies 20 % konfiarzy i innych odszczepiencow. Czyli polowa narodu to idioci.

BTW. To musi byc efekt chlania tylu generaci pod rzad. Inaczej sie tego nie da wytlumaczyc. Wiedzialem, ze szalu nie ma, ale ze az tak. 

Z kolei ja nie rozumiem i nie chcę rozumieć wyborców KO i lewicy. W większości wykształceni ludzie, którzy nadal mają siano w głowie i nie przekłada się to na mądrość życiową. Mnie też kaczor z PISem działa na nerwy, ale całe KO bardziej. Pewnie dlatego, że doskonale pamiętam 2007-2015.

Edytowane przez dlogi
Opublikowano
10 minut temu, Zdzisiu napisał(a):

Z nazwy, w PRL też była demokracja ludowa. :E

I żeby tylko tam.

Nawet Adołfa H. i NSDA wybrano w demokratycznych wyborach.

Nie wiem co się stało z tym krajem Gandhiego po jego śmierci i opuszczeniu imperium brytyjskiego.

A Nepal komunistyczny...