Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

Większość tych zdjęć jest odrzucana w urzędach, bo nie spełnia wymogów :rotfl2:

Robiłem 3 razy samemu i za każdym razem przeszło, tylko trzeba umieć czytać i myśleć co w dzisiejszych czasach nie jest takie oczywiste %-)
Z resztą skąd masz takie info?, podaj źródło chętnie poczytam. 

• Upvote 2
Opublikowano
2 godziny temu, Yahoo86 napisał(a):

Różnica polega na skali, intencjach i skutkach. Polska nie zlikwidowała państwa czeskiego, nie eksterminowała ludności,

Czyli pierwszy i drugi rozbiór Polski to też były gry terytorialne, niesłusznie nazywane zaborami, bo nie zakończyły się likwidacją państwa polskiego ani eksterminacją ludności?

nie narzuciła nowego ustroju, nie planowała okupacji na dekady.

Co nazywasz "nowym ustrojem"? Przestały tam obowiązywać prawa czechosłowackie a zaczęły obowiązywać polskie. A co do okupacji na dekady to nie wiedziałem. Jakie były plany sanacji wobec Cieszyna? Potrzymać kilka lat i oddać?

I tak - Rosja, Prusy i Austria mordowały, wynaradawiały, zsyłały i niszczyły kulturę na terenach, które „przyłączały”.

Przecież właśnie dlatego mówimy o rozbiorach, a nie o „zmianie granic”.

Już pisałem. Nie było żadnego mordowania. Jak ktoś nie przestrzegał nowego prawa, działał na szkodę państwa itd to jasne, spotykał się z represjami. Zsyłki też były za karę za powstania. Jak ktoś chciał spokojnie żyć, to sobie żył. A co do wynaradawiania to jasne. na zaolziu wprowadzono polski w szkołach, polski w urzędach, wiadomo, że czeskiej kultury nikt by tam nie promował. Przecież tak zamo II RP robiła na ziemiach zamieszkiwanych przez ludność litewskojęzyczną, białoruską czy ukraińską.

Opublikowano
7 minut temu, Camis napisał(a):

Robiłem 3 razy samemu i za każdym razem przeszło, tylko trzeba umieć czytać i myśleć co w dzisiejszych czasach nie jest takie oczywiste %-)
Z resztą skąd masz takie info?, podaj źródło chętnie poczytam. 

Robię profesjonalnie zdjęcia do dokumentów i ilość klientow która mówi o tym, że próbowała aplikacji jest mega zabawna :D

Z początku się przestraszyłem, że z torbami pójdę, ale szybko przyszło uspokojenie.

Aplikacja jest tak głupia ze szkoda gadać, przepuszcza zdjęcia które kompletnie nie spełniają wymagań.

Szczególnie paszportowych.

Opublikowano
1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

Robię profesjonalnie zdjęcia do dokumentów i ilość klientow która mówi o tym, że próbowała aplikacji jest mega zabawna :D

Już miałeś takich klientów?, a to ciekawe bo ta opcja dopiero dzisiaj się pojawiła... 

Sorry ale jesteś dla mnie nieobiektywny, bo na tym zarabiasz.

Cytat

Zdjęcie do dowodu z mObywatelem. Gorsze czasy dla fotografów?
Najpopularniejsza apka państwowa w Polsce dostała kolejną funkcję. Teraz możemy zrobić zdjęcie do dowodu osobistego z mObywatelem, po prostu z naszego smartfona. Bez wizyty u fotografa i wydawania pieniędzy. Aplikacja pomoże nam zrobić zdjęcie i oceni, czy spełnia ono kryteria.

...

(Jeszcze) gorsze czasy dla fotografów?
Nowa funkcjonalność mObywatela to kolejny cios dla fotografów, którzy już i tak nie mają łatwo. Fotografia cyfrowa i retusz przy pomocy PhotoShopa odebrały im sporo klientów, również trendy demograficzne są niekorzystne – spadająca liczba małżeństw i urodzeń to spadające dochody ze ślubów, chrzcin czy komunii.

Teraz z kolei spadną przychody z jednej z podstawowych usług fotograficznych – robienia zdjęć do dokumentów. Jak dotąd fotografowie mogli liczyć, że każdy z nas odwiedzi ich zakłady przynajmniej raz na parę lat – przy okazji wyrabiania czy wymiany dowodu, prawa jazdy czy paszportu. Teraz przychody z dowodów z pewnością spadną.

Funkcjonalność mObywatela co chwila się rozszerza. Jednak, jak widać, nie wszyscy będą z niektórych zmian zadowoleni.

https://homodigital.pl/zdjecie-do-dowodu-z-mobywatelem-gorsze-czasy-dla-fotografow/

Opublikowano

To nie jest pierwsza aplikacja do takich zdjęć :)

Porażką aplikacji jest to, że przepuszcza zdjęcia które nie speniają wymagan gdy się na nie spojrzy i się wie, o co chodzi.

Ale jeszcze większą porażką jest to ze ludzie nie potrafią fotografować.

Myślisz ze dlaczego decyzja i tak należy do urzędnika ;)

5 minut temu, Camis napisał(a):

Już miałeś takich klientów?, a to ciekawe bo ta opcja dopiero dzisiaj się pojawiła... 

Sorry ale jesteś dla mnie nieobiektywny, bo na tym zarabiasz.

Za to ty jesteś obiektywny gdy napasłeś ze 3 razy przeszło a za chwile jak to przetestowałeś jak to dopiero dziś pojawiło się. :D

Samozaoranie level expert :)

Opublikowano (edytowane)

Ale ta jest oficjalna, nie widzisz różnicy?. 

4 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Porażką aplikacji jest to, że przepuszcza zdjęcia które nie speniają wymagan

Sprawdziłeś już to na tej oficjalnej?. 

4 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Myślisz ze dlaczego decyzja i tak należy do urzędnika ;)

Dostaniesz info na aplikację i zrobisz następne poprawne, ewentualnie pójdziesz do fotografa. 

Tak jak pisałem ja mam inne doświadczenie, moje fotki ze smarfona zawsze przechodziły. 

Edytowane przez Camis
Opublikowano
1 godzinę temu, Camis napisał(a):

I bardzo dobrze, tylko zakaz dałbym do 8-9 rano.

Zdecydowanie, o 6 to największy ruch przed pracą zaczyna się w żabkach po małpeczki :E 

W Irlandii mają hardcore. Alkohol w sklepach można kupić dopiero od 10:30 i do 22:00.

Opublikowano
1 minutę temu, Camis napisał(a):

Brednie, tak tak tylko fotograf może zrobić proste zdjęcie do dowodu. 

To jest normalnie czarna magia.

:rotfl2:

Gdzie ja napisałem ze tylko fotograf potrafi zrobić takie zdjęcie.

No gdzie ?

Napisałem ze ludzie w większości przypadków nie potrafią zrobić takiego zdjęcia.

I jest to prawda.

P.S. jakby to było takie proste zdjęcie to od 15 lat już by sobie je każdy sam robił ;)

Opublikowano (edytowane)

No to jak nie dadzą rady to przyjdą do ciebie, gdzie problem?.

Ale opcja bardzo spoko, już dawno tak to powinno działać przez aplikację.

Nie jestem fotografem, przeczytałem ze zrozumieniem wytyczne i takie zdjęcie zrobiłem, przeszło za pierwszym razem. 

Edytowane przez Camis
Opublikowano

Ale to ty widzisz jakiś problem.

Ja tylko napisałem ze te aplikacje bardzo często nie potrafią rozpoznać poprawnie zdjęcia.

A dodatkowo tak naprawdę problem jest w tym ze ludzie nie będą takich zdjęć potrafili sobie robić.

Już na chwile pominę fakt ze ludzie chcą te zdjęcia mieć dobrej jakości nie ze smartfona częściej niż by ci się wydawało ;) 

Opcja w tym fajna taka ze nie musisz iść do urzędu, teoretycznie, bo przy paszporcie i tak będzie trzeba.

Opublikowano
2 minuty temu, Camis napisał(a):

Nie jestem fotografem, przeczytałem ze zrozumieniem wytyczne i takie zdjęcie zrobiłem, przeszło za pierwszym razem. 

W Niemczech bardzo popularne są automaty do zdjęć, są w ambasadach, urzędach, w sklepach. Wchodzisz siadasz na stołeczku, ustawiasz się wedle instrukcji na ekranie i tyle, pstryk, zdjęcia wydrukowane :E 

Apką nigdy nie robiłem, ale raczej to na podobnej zasadzie działa z tego co znajomi gdzieś tam sobie robili.

Opublikowano
2 minuty temu, lukadd napisał(a):

W Niemczech bardzo popularne są automaty do zdjęć, są w ambasadach, urzędach, w sklepach. Wchodzisz siadasz na stołeczku, ustawiasz się wedle instrukcji na ekranie i tyle, pstryk, zdjęcia wydrukowane :E 

To już co innego w tych budkach zazwyczaj są normalne aparaty plus porządne oświetlenie.

Siedzisz też w odpowiedniej odległości wiec większość rzeczy jest już dobrze "ustawiona".

1 minutę temu, bourne2008 napisał(a):

Kimmel wraca na antenę już od wtorku. Disney się zesrał. :lol2:

Kasę zaczęli tracić ostro to się płyta zmieniła. :D

Opublikowano
2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Ja tylko napisałem ze te aplikacje bardzo często nie potrafią rozpoznać poprawnie zdjęcia.

Ale dziś wyszła nowa aplikacja rządowa do tego a ty już napisałeś że to lipa i nie będzie działać:

Cytat

Aplikacja jest tak głupia ze szkoda gadać, przepuszcza zdjęcia które kompletnie nie spełniają wymagań.

To jest fejk od ciebie bo nie sprawdziłeś a już gardłujesz.

2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Już na chwile pominę fakt ze ludzie chcą te zdjęcia mieć dobrej jakości nie ze smartfona częściej niż by ci się wydawało ;) 

No to ci sobie pójdą do fotografa... 

Opublikowano

@209458

Spoiler

Czyli pierwszy i drugi rozbiór Polski to też były gry terytorialne, niesłusznie nazywane zaborami, bo nie zakończyły się likwidacją państwa polskiego ani eksterminacją ludności?

Co nazywasz "nowym ustrojem"? Przestały tam obowiązywać prawa czechosłowackie a zaczęły obowiązywać polskie. A co do okupacji na dekady to nie wiedziałem. Jakie były plany sanacji wobec Cieszyna? Potrzymać kilka lat i oddać?

Już pisałem. Nie było żadnego mordowania. Jak ktoś nie przestrzegał nowego prawa, działał na szkodę państwa itd to jasne, spotykał się z represjami. Zsyłki też były za karę za powstania. Jak ktoś chciał spokojnie żyć, to sobie żył. A co do wynaradawiania to jasne. na zaolziu wprowadzono polski w szkołach, polski w urzędach, wiadomo, że czeskiej kultury nikt by tam nie promował. Przecież tak zamo II RP robiła na ziemiach zamieszkiwanych przez ludność litewskojęzyczną, białoruską czy ukraińską.

Jasne, można wszystko wrzucić do jednego worka, jeśli całkowicie zignoruje się różnice w kontekście, przebiegu i skutkach - ale to nie prowadzi do lepszego zrozumienia historii, tylko do jej karykatury.

Rozbiory Polski (I i II) były częścią planu stopniowego rozmontowywania państwa polskiego przez trzy mocarstwa. W ich efekcie Polska traciła integralność polityczną i suwerenność, nawet jeśli formalnie jeszcze istniała.

Dodatkowo były one elementem długofalowej strategii podporządkowania, co potem objawiło się zsyłkami, rusyfikacją, germanizacją, cenzurą, represjami.

To był początek końca państwa polskiego, nie „gra terytorialna”.

Zaolzie natomiast było ruchem polityczno-wojskowym na granicy cynizmu i okazji politycznej (Monachium), ale nie miało tego samego ciężaru - ani w celach, ani w skali, ani w skutkach.

Było to raczej wykorzystanie zamieszania międzynarodowego do załatwienia sporu, który tlił się od 1918 roku. Nadal - nie chwalę tego, ale też nie udaję, że było to to samo co rozbiory czy agresja ZSRR.

Co do „nowego ustroju” - oczywiście, że zmieniło się prawo, bo zmieniła się administracja. Ale to nie to samo, co systematyczne niszczenie struktur społecznych, religijnych i kulturowych jak to miało miejsce np. pod zaborami. Nie ma sensu udawać, że to jedno i to samo.

A jeśli chodzi o „zsyłki za powstania” czy „spokojnie to sobie żył” - no cóż, to wersja historii jak z podręcznika wydanego w Petersburgu w 1905 roku. Trzeba bardzo chcieć, żeby tak wybiórczo widzieć przemoc i represje zaborców.

Nie usprawiedliwiam Zaolzia. Ale też nie zamierzam robić taniej symetrii, która zaciera różnice między przemocą imperialną a epizodem granicznym, choć politycznie nieczystym.

Fakty są ważniejsze niż efektowne porównania i warto się ich trzymać, jeśli ta dyskusja ma mieć jakikolwiek sens.

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Czyli tak, Tusk mówi ze tutaj nie będzie politycznego podziału. Sikorski ostrzega rosje praktycznie w imieniu NATO.

A druga strona Polski nazywa to kompromitacja... Kto tu jest prawdziwym wrogiem, widać odrazu.

A jak mówiłem lata temu, że to targowica to niektórzy twierdzili, że nie bo się "rzucili" na pomoc Ukrainie xD

Edytowane przez Kris194
  • Upvote 1
Opublikowano
8 minut temu, Camis napisał(a):

To trzeba było to napisać, bo wyszło że już wiesz że mObywatel też jest słaby i będą odrzucać zdjęcia. 

No przyznam ze tak to zabrzmiało.

Ale umówmy się ze raczej nie ma co brać poważnie aplikacji która nawet nie rozpoznaje tła.

Bez testowania wiem co tam jest, zapewne na stałe wyświetlana maska biometryczna do której "masz się zmieścić".

Ale nie będzie potrafiła ogarnąć czy twoje okulary nie zasłaniają ci brwi, czy twoje włosy nie przeszkadzają przy obrysie ramion, czy masz kolczyki, czy masz faktycznie głowę prosto a czasem urzędnik się czepi jak milimetra będzie brakowało (przy paszportach rygorystka jest dość duża). Zaloze sie ze nawet nie będzie w stanie rozpoznać czy głowa faktycznie wygląda naturalnie a 99% ludzi będzie używało kamer selfie no bo jak mają sobie sami fotkę strzelić :D

To nie jest jakaś wiedza tajemna, wszytko to jest opisane w sieci a mimo to od ponad 20 lat ludzie nie potrafią nadal sobie sami robić tych zdjęć, rozumiesz, o co mi chodzi.

A czemu ogólnie tak jest? Bo takie zdjęcie w sumie potrzebujesz raz na 10 lat i za chiny nie będziesz pamiętał tego wszystkiego jak przyjdzie co do czego.

I teraz sobie wyobraź że puścisz taka fotę, aplikacja ja przepuści a ty się dowiesz po iluś tam daniach ze ci fotkę odrzucili, ile czasu straciłeś ?

• Upvote 1
Opublikowano

Dobra należy tą opcje wycofać bo ludzie nie będą umieć sobie zrobić fotki %-)

Mi się chyba cudem udało 3 razy pod rząd i do tego zdjęcia robione budżetowym Xiaomi/Redmi. Ot ustawiłem taboret na przeciwko białej ściany i po przeczytaniu jakie zdjęcie ma mieć wymagania je zrobiłem i dołączyłem do wniosku.

Może jak bym wiedział że to rocket-science to bym się za to nie zabrał?.

Widocznie mam talent fotografa %-)

• Upvote 1