Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wojna szurów :rotfl2:

Cytat

Anti-vaccine groups melt down over RFK Jr. linking autism to Tylenol

"THIS WAS NOT CAUSED BY TYLENOL" Kennedy's anti-vaccine group retweeted.

https://arstechnica.com/health/2025/09/anti-vaccine-groups-melt-down-over-reports-rfk-jr-to-link-autism-to-tylenol/

Cytat

President Trump, Secretary Kennedy Announce Bold Actions to Tackle Autism Epidemic

WASHINGTON—SEPTEMBER 22, 2025—Speaking from the Roosevelt Room today, President Donald J. Trump and U.S. Health and Human Services (HHS) Secretary Robert F. Kennedy, Jr. announced bold new actions to confront the nation’s autism spectrum disorder (ASD) epidemic, which has surged nearly 400% since 2000 and now affects 1 in 31 American children.  

https://www.hhs.gov/press-room/hhs-trump-kennedy-autism-initiatives-leucovorin-tylenol-research-2025.html

Opublikowano
14 minut temu, Badalamann napisał(a):

Dawno pisałem że jest opcja rozejścia się KO przed parlamentarnymi na partię centrową oraz liberalno lewicową.

Myślę, że to mógłby być definitywny koniec dla obu, bo lewicowy elektorat by Nie ufał tej 'nowej nowej lewicy' a centrum tej nowej centralnej partii jako popluczyny po KO 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, huudyy napisał(a):

Myślę, że to mógłby być definitywny koniec dla obu, bo lewicowy elektorat by Nie ufał tej 'nowej nowej lewicy' a centrum tej nowej centralnej partii jako popluczyny po KO 

Taa. Tak jak nie zaufano popłuczynom po AWSie. ;)

Ale ogólnie masz rację. To by się dla KO nie skończyło dobrze. Cuda jak z Brauniarzami się nie zdarzają bez pomocy armii troli na tiktokach, youtubach itp. że się Konfa rozpadła a Brauniarze dostali niemal z dnia na dzień niemal tyle poparcia w sondażach co cala Konfa jeszcze nie tak dawno temu. 

Apropo posta wyżej. Lewica i jej problemy. Ogólnie popieram. Nie piję i mi zwisać będzie każdy zakaz odnośnie alko, ale z drugiej strony - typowa lewica. Zajmowanie się pierdołami zamiast tym, co ważne. No w sumie to jak lewica zajmuje się tym co ważne, to psuje a nie naprawia, więc może to i lepiej. W każdym razie zamysł poprawny. Może tylko zakaz zamienić na naukę. Więcej by to pomogło niż zakazy. Pijący koledzy już teraz podjeżdżają do sklepu z dwoma skrzynkami w bagażniku, aby uzupełnić zapas piwa. Pijacy sobie po prostu kupią o innej porze i tyle.

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)

Super sprawa, ja i tak zdjęcia do dowodu robiłem już sobie sam od lat ale teraz każdy zrobi sobie sam za darmo w domu. 

5prRGZv.png

https://www.facebook.com/MinisterstwoCyfryzacji/posts/1202745885215267?ref=embed_post

https://www.gov.pl/web/cyfryzacja/zdjecie-do-dowodu-osobistego-ze-smartfona--praktyczne-narzedzie-teraz-w-mobywatelu

Edytowane przez Camis
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, huudyy napisał(a):

Biznes. Pieniądze uciekały to otworzyli. 

https://www.hhs.gov/press-room/hhs-trump-kennedy-autism-initiatives-leucovorin-tylenol-research-2025.html

Nie ma to jak ogłosić przyczynę powstawania autyzmu u dzieci a następnie przeznaczyć grubą kasę na badania nad przyczyną autyzmu :E

Edytowane przez Henryk Nowak
Opublikowano
53 minuty temu, VRman napisał(a):

Pijący koledzy już teraz podjeżdżają do sklepu z dwoma skrzynkami w bagażniku, aby uzupełnić zapas piwa. Pijacy sobie po prostu kupią o innej porze i tyle.

Menele akurat nie mają gdzie schować. Ci co gromadzą w domu czy piwnicy, mają pracę, samochody, to często są mniej szkodliwi.

Opublikowano
Godzinę temu, Camis napisał(a):

Super sprawa, ja i tak zdjęcia do dowodu robiłem już sobie sam od lat ale teraz każdy zrobi sobie sam za darmo w domu. 

5prRGZv.png

https://www.facebook.com/MinisterstwoCyfryzacji/posts/1202745885215267?ref=embed_post

https://www.gov.pl/web/cyfryzacja/zdjecie-do-dowodu-osobistego-ze-smartfona--praktyczne-narzedzie-teraz-w-mobywatelu

Większość tych zdjęć jest odrzucana w urzędach, bo nie spełnia wymogów :rotfl2:

8d65aecdfca47bdc9444a3cdd49443b2.png.e609639d98698ef17dcb19ecfc12b091.png

xD

Opublikowano
1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

Większość tych zdjęć jest odrzucana w urzędach, bo nie spełnia wymogów :rotfl2:

Robiłem 3 razy samemu i za każdym razem przeszło, tylko trzeba umieć czytać i myśleć co w dzisiejszych czasach nie jest takie oczywiste %-)
Z resztą skąd masz takie info?, podaj źródło chętnie poczytam. 

Opublikowano
2 godziny temu, Yahoo86 napisał(a):

Różnica polega na skali, intencjach i skutkach. Polska nie zlikwidowała państwa czeskiego, nie eksterminowała ludności,

Czyli pierwszy i drugi rozbiór Polski to też były gry terytorialne, niesłusznie nazywane zaborami, bo nie zakończyły się likwidacją państwa polskiego ani eksterminacją ludności?

nie narzuciła nowego ustroju, nie planowała okupacji na dekady.

Co nazywasz "nowym ustrojem"? Przestały tam obowiązywać prawa czechosłowackie a zaczęły obowiązywać polskie. A co do okupacji na dekady to nie wiedziałem. Jakie były plany sanacji wobec Cieszyna? Potrzymać kilka lat i oddać?

I tak - Rosja, Prusy i Austria mordowały, wynaradawiały, zsyłały i niszczyły kulturę na terenach, które „przyłączały”.

Przecież właśnie dlatego mówimy o rozbiorach, a nie o „zmianie granic”.

Już pisałem. Nie było żadnego mordowania. Jak ktoś nie przestrzegał nowego prawa, działał na szkodę państwa itd to jasne, spotykał się z represjami. Zsyłki też były za karę za powstania. Jak ktoś chciał spokojnie żyć, to sobie żył. A co do wynaradawiania to jasne. na zaolziu wprowadzono polski w szkołach, polski w urzędach, wiadomo, że czeskiej kultury nikt by tam nie promował. Przecież tak zamo II RP robiła na ziemiach zamieszkiwanych przez ludność litewskojęzyczną, białoruską czy ukraińską.

Opublikowano
7 minut temu, Camis napisał(a):

Robiłem 3 razy samemu i za każdym razem przeszło, tylko trzeba umieć czytać i myśleć co w dzisiejszych czasach nie jest takie oczywiste %-)
Z resztą skąd masz takie info?, podaj źródło chętnie poczytam. 

Robię profesjonalnie zdjęcia do dokumentów i ilość klientow która mówi o tym, że próbowała aplikacji jest mega zabawna :D

Z początku się przestraszyłem, że z torbami pójdę, ale szybko przyszło uspokojenie.

Aplikacja jest tak głupia ze szkoda gadać, przepuszcza zdjęcia które kompletnie nie spełniają wymagań.

Szczególnie paszportowych.

Opublikowano
1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

Robię profesjonalnie zdjęcia do dokumentów i ilość klientow która mówi o tym, że próbowała aplikacji jest mega zabawna :D

Już miałeś takich klientów?, a to ciekawe bo ta opcja dopiero dzisiaj się pojawiła... 

Sorry ale jesteś dla mnie nieobiektywny, bo na tym zarabiasz.

Cytat

Zdjęcie do dowodu z mObywatelem. Gorsze czasy dla fotografów?
Najpopularniejsza apka państwowa w Polsce dostała kolejną funkcję. Teraz możemy zrobić zdjęcie do dowodu osobistego z mObywatelem, po prostu z naszego smartfona. Bez wizyty u fotografa i wydawania pieniędzy. Aplikacja pomoże nam zrobić zdjęcie i oceni, czy spełnia ono kryteria.

...

(Jeszcze) gorsze czasy dla fotografów?
Nowa funkcjonalność mObywatela to kolejny cios dla fotografów, którzy już i tak nie mają łatwo. Fotografia cyfrowa i retusz przy pomocy PhotoShopa odebrały im sporo klientów, również trendy demograficzne są niekorzystne – spadająca liczba małżeństw i urodzeń to spadające dochody ze ślubów, chrzcin czy komunii.

Teraz z kolei spadną przychody z jednej z podstawowych usług fotograficznych – robienia zdjęć do dokumentów. Jak dotąd fotografowie mogli liczyć, że każdy z nas odwiedzi ich zakłady przynajmniej raz na parę lat – przy okazji wyrabiania czy wymiany dowodu, prawa jazdy czy paszportu. Teraz przychody z dowodów z pewnością spadną.

Funkcjonalność mObywatela co chwila się rozszerza. Jednak, jak widać, nie wszyscy będą z niektórych zmian zadowoleni.

https://homodigital.pl/zdjecie-do-dowodu-z-mobywatelem-gorsze-czasy-dla-fotografow/

Opublikowano

To nie jest pierwsza aplikacja do takich zdjęć :)

Porażką aplikacji jest to, że przepuszcza zdjęcia które nie speniają wymagan gdy się na nie spojrzy i się wie, o co chodzi.

Ale jeszcze większą porażką jest to ze ludzie nie potrafią fotografować.

Myślisz ze dlaczego decyzja i tak należy do urzędnika ;)

5 minut temu, Camis napisał(a):

Już miałeś takich klientów?, a to ciekawe bo ta opcja dopiero dzisiaj się pojawiła... 

Sorry ale jesteś dla mnie nieobiektywny, bo na tym zarabiasz.

Za to ty jesteś obiektywny gdy napasłeś ze 3 razy przeszło a za chwile jak to przetestowałeś jak to dopiero dziś pojawiło się. :D

Samozaoranie level expert :)

Opublikowano (edytowane)

Ale ta jest oficjalna, nie widzisz różnicy?. 

4 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Porażką aplikacji jest to, że przepuszcza zdjęcia które nie speniają wymagan

Sprawdziłeś już to na tej oficjalnej?. 

4 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Myślisz ze dlaczego decyzja i tak należy do urzędnika ;)

Dostaniesz info na aplikację i zrobisz następne poprawne, ewentualnie pójdziesz do fotografa. 

Tak jak pisałem ja mam inne doświadczenie, moje fotki ze smarfona zawsze przechodziły. 

Edytowane przez Camis
Opublikowano
1 godzinę temu, Camis napisał(a):

I bardzo dobrze, tylko zakaz dałbym do 8-9 rano.

Zdecydowanie, o 6 to największy ruch przed pracą zaczyna się w żabkach po małpeczki :E 

W Irlandii mają hardcore. Alkohol w sklepach można kupić dopiero od 10:30 i do 22:00.

Opublikowano
1 minutę temu, Camis napisał(a):

Brednie, tak tak tylko fotograf może zrobić proste zdjęcie do dowodu. 

To jest normalnie czarna magia.

:rotfl2:

Gdzie ja napisałem ze tylko fotograf potrafi zrobić takie zdjęcie.

No gdzie ?

Napisałem ze ludzie w większości przypadków nie potrafią zrobić takiego zdjęcia.

I jest to prawda.

P.S. jakby to było takie proste zdjęcie to od 15 lat już by sobie je każdy sam robił ;)

Opublikowano (edytowane)

No to jak nie dadzą rady to przyjdą do ciebie, gdzie problem?.

Ale opcja bardzo spoko, już dawno tak to powinno działać przez aplikację.

Nie jestem fotografem, przeczytałem ze zrozumieniem wytyczne i takie zdjęcie zrobiłem, przeszło za pierwszym razem. 

Edytowane przez Camis
Opublikowano

Ale to ty widzisz jakiś problem.

Ja tylko napisałem ze te aplikacje bardzo często nie potrafią rozpoznać poprawnie zdjęcia.

A dodatkowo tak naprawdę problem jest w tym ze ludzie nie będą takich zdjęć potrafili sobie robić.

Już na chwile pominę fakt ze ludzie chcą te zdjęcia mieć dobrej jakości nie ze smartfona częściej niż by ci się wydawało ;) 

Opcja w tym fajna taka ze nie musisz iść do urzędu, teoretycznie, bo przy paszporcie i tak będzie trzeba.

Opublikowano
2 minuty temu, Camis napisał(a):

Nie jestem fotografem, przeczytałem ze zrozumieniem wytyczne i takie zdjęcie zrobiłem, przeszło za pierwszym razem. 

W Niemczech bardzo popularne są automaty do zdjęć, są w ambasadach, urzędach, w sklepach. Wchodzisz siadasz na stołeczku, ustawiasz się wedle instrukcji na ekranie i tyle, pstryk, zdjęcia wydrukowane :E 

Apką nigdy nie robiłem, ale raczej to na podobnej zasadzie działa z tego co znajomi gdzieś tam sobie robili.