Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli są na tym forum jacyś rodzice to proszę, powiedzcie mi - dlaczego chcecie prac domowych?

https://wiadomosci.wp.pl/fatalny-sondaz-dla-nowackiej-to-polacy-sadza-o-jej-pomysle-7218344594672224a

Ja tego NIE OGARNIAM! Dziecko powinno mieć dzieciństwo na zabawie, a nie zapie... jeszcze w domu. Korpo manipulują tymi sondażami bo chcą mieć niewolników 24/h czy 30-40 latkowie mają już tak zryte łby, że od małości chcą dzieci przystosowywać do tego życia w wyścigu szczurów?

W szkole się dziecko ma uczyć, a w domu odpoczywać. Wraz z pójściem na studia jedną z bardzo wielu rzeczy jaka mnie ucieszyła był właśnie brak prac domowych. Dzisiejsze szkolnictwo + rodzice z przerostem ambicji posyłające dzieci na dziesiątki zajęć dodatkowych niszczą dzieciństwo.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

https://wpolsce24.tv/polska/ukrainka-dostala-grzywne-za-dzialalnosc-terrorystyczna,53494

piekna sprawa xD

Zerwiesz skobel w piwnicy i wyniesiesz worek wegla to dostaniesz z 1.5 roku xD

Odliczona stawka za TA,jakie fiflaki :hahaha:

co za ulga ze nie musieli dopałacić z funduszu MS :hihot:

22.jpg

a nasze bezdomne recydywistki spod mostu i bedronki stanęli na wysokosci zadania łchecheche

Edytowane przez janek25
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, janek25 napisał(a):

https://wpolsce24.tv/polska/ukrainka-dostala-grzywne-za-dzialalnosc-terrorystyczna,53494

piekna sprawa xD

Zerwiesz skobel w piwnicy i wyniesiesz worek wegla to dostaniesz z 1.5 roku xD

Odliczona stawka za TA,jakie fiflaki :hahaha:

co za ulga ze nie musieli dopałacić z funduszu MS :hihot:

22.jpg

a nasze bezdomne recydywistki spod mostu i bedronki stanęli na wysokosci zadania łchecheche

Umiesz czytać? A no tak, nie umiesz.

Ona nie prowadziła działalności terrorystycznej. Jest po prostu głupia.

Ale za głupotę nie ma kar, bo wtedy to wiesz, pisałbyś to z Bialoleki. 

Jedyny prawidłowy wyrok podtrzymany:

https://www.rp.pl/prawo-karne/art43279571-prawomocny-wyrok-za-gwalt-i-zabojstwo-25-letniej-lizy-w-centrum-warszawy-co-orzekl-sad?utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwRlRTSAN3yMJleHRuA2FlbQIxMQBzcnRjBmFwcF9pZAo2NjI4NTY4Mzc5AAEeYNJo5GV-PCtOLPtl9lx7Oysn2paMkuv2jxr2G4PGJ6JMGnoCRHiWkzXrayk_aem_Om9bsz445fzWasSMr0GLDw#Echobox=1762322083

Edytowane przez GordonLameman
  • Upvote 5
Opublikowano
16 godzin temu, TheMr. napisał(a):

@Camis Z rysowaniem takich map i głosów bym poczekał do końca 2026 roku. Bo duuuuzo się zmieni. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem to jest szansa na rozpoczęcie, a co najważniejsze, że ludzie NAMACALNIE będą widzieć początek budowy CPK, to formalnie doda spokojnie jakiś % poparcia. A w 2027 będzie finalizacja wyboru technologii i podpisanie najważniejszych dokumentów w sprawie atomu, których PiS już nie będzie miał jak zerwać. KO może jeszcze na finiszu nas zaskoczyć, a machlojki co chwilę są ujawniane PiSu. 

Po czym piss wórci klasycznie do "zła unia, murzyni, tusk agent" i wygra XD

Taki mamy klimat... Kraj piękny tylko ludzie idioci.

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Umiesz czytać? A no tak, nie umiesz.

Ona nie prowadziła działalności terrorystycznej. Jest po prostu głupia.

Ale za głupotę nie ma kar, bo wtedy to wiesz, pisałbyś to z Bialoleki. 

Jedyny prawidłowy wyrok podtrzymany:

https://www.rp.pl/prawo-karne/art43279571-prawomocny-wyrok-za-gwalt-i-zabojstwo-25-letniej-lizy-w-centrum-warszawy-co-orzekl-sad?utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwRlRTSAN3yMJleHRuA2FlbQIxMQBzcnRjBmFwcF9pZAo2NjI4NTY4Mzc5AAEeYNJo5GV-PCtOLPtl9lx7Oysn2paMkuv2jxr2G4PGJ6JMGnoCRHiWkzXrayk_aem_Om9bsz445fzWasSMr0GLDw#Echobox=1762322083

Ze mną by nie było problemu. Gorzej z tobą. Służba więzienna by musiała cię dać na Kamczatkę 🤭

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, janek25 napisał(a):

Ze mną by nie było problemu. Gorzej z tobą. Służba więzienna by musiała cię dać na Kamczatkę 🤭

Być może tego nie wiesz, bo wielu rzeczy nei wiesz, ale od dawna już Polska nie wysyła swoich więźniów do rossji. 
A gdyby chodziło o slangowe określenie aresztu w Wawie to byłoby to "do Kamczatki", bo ten warszawski areszt nie jest półwyspem, żeby wysyłać kogoś "na niego". 

Wiem, wiem. Język polski trudny, czytasz mało i takie są efekty :) 

Edytowane przez GordonLameman
  • Like 1
  • Haha 1
  • Upvote 5
Opublikowano

ZIOBRO zaskoczenia, a tyle gadali że PIS trzeba rozliczyć.

:rotfl2:

Cytat

Immunitet Zbigniewa Ziobry. Przemysław Wipler zapowiada, jak zagłosuje Konfederacja

— Jakbyśmy zobaczyli kulisy nieoficjalnych spotkań różnych gremiów, dyskutujących jak robimy, co robimy, to można powiedzieć, że to podział łupów w zorganizowanej grupie przestępczej — mówi w "Onet Rano." poseł Konfederacji Przemysław Wipler, komentując zarzuty postawione Zbigniewowi Ziobrze. — Jeśli będzie zbiorcze głosowanie nad wszystkimi zarzutami, to my zagłosujemy przeciw uchyleniu immunitetu — podkreśla polityk.

...

Wipler stwierdza także, że "polska polityka jest podzielona na zorganizowane grupy przestępcze". — Jakbyśmy zobaczyli kulisy nieoficjalnych spotkań różnych gremiów, dyskutujących jak robimy, co robimy, to można powiedzieć, że to podział łupów w zorganizowanej grupie przestępczej — mówi, dodając, że "gdybyśmy szli taką retoryką, to setki polskich polityków wylądowałoby w aresztach i więzieniach".

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/immunitet-ziobry-przemyslaw-wipler-zapowiada-jak-zaglosuje-konfederacja/pm0g12s

G48MghLWAAAjJ5I?format=jpg&name=small

• Haha 7
  • Upvote 1
Opublikowano
13 godzin temu, hubio napisał(a):

Jeśli są na tym forum jacyś rodzice to proszę, powiedzcie mi - dlaczego chcecie prac domowych?

Jest szereg kompetencji miekkich, ktore prace domowe pozwalaja wyrobic. Poziom w szkole spada, teraz jeszcze bardziej niz kiedys mlodziez musi zdobywac wiedze i kompetencje poza standardowa 'buda'. Nie ma sensu oczywiscie zarzucac 10 latka przepisywaniem podrecznikow w domu, ale brak pracy nad matematyka / fizyka / chemia, czy chociaz proby wlasnego pisania zadan domowych z j. polskiego sa konieczne, jezeli chcemy miec jakis standard w spoleczenstwie.

Bez tego za 30 lat bedziemy skibidi skrtttt tiktok yo hej. 

• Upvote 1
Opublikowano

Problem w tym że młodzież ma bardzo dużo lekcji i przeładowany program.

Także prace domowe i tak od lat były coraz bardziej zlewane i odpisywane. Teraz doszło jeszcze AI.

Ale tu już lata temu, przed jakimkolwiek AI w użytku, kuzyni kończyli dobre liceum, mieli sporo zadań. Mieli też skany wszystkich z nich rozwiązanych już z poprzedniego roku, po prostu przepisywali z telefonów czy kompa.

Nie dlatego że nie ogarniali, tylko że po szkole chcieli mieć czas na zabawę, imprezowanie czy dla dziewczyny.

W efekcie skupiali się na przedmiotach z których zdawali maturę, poza j. polskim, a i tu zadania z matematyki spisywali z gotowca, bo dostawali ich dużo.

Zadania powinny być dobrowolne, jak ktoś potrzebuje coś przećwiczyć. Także tu z ich brakiem w wersji obowiązkowej jest naprawdę dobra zmiana.

Opublikowano

Tylko ze samo to kombinowanie jak cos 'ogarnac' tez wyrabialo troche umiejetnosci miekkich wsrod mlodych ludzi. 

My sie dzielilismy zadaniami, ktos robil 1-3, ktos 4-6, ktos 7-9 itd. Uczylo to tez tego, ze do szkoly trzeba przychodzic przygotowanym, a nie na lesera. Planowania czasu, planowania nauki, nawet kombinowania jak wlasnie zalatwic skads skany. Teraz poszlo to w zupelnia skrajnosc - nie ma nic, a poziom edukacji spada, i bedzie spadal dalej. 

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, oldfashioned napisał(a):

a poziom edukacji spada, i bedzie spadal dalej.

tym bardziej niech robia prace domowe a nie samopas beda broić z nadmiaru czasu

Od 12 letniego  saskłacza gorsza jest tylko 60 letnia Pani Derektorowa :hahaha:

Opublikowano

Tu nie chodzi o nadmiar czasu, chodzi tez o nauke tego jak nim gospodarowac i zarzadzac. Mi sie wydaje ze to teraz poszlo kompletnie w strone: wychodzisz ze szkoly o 14:30 i przypominasz sobie o niej o 7:30 nastepnego dnia, jak trzeba do niej isc. Nie tedy droga.

Ja bylem w stanie sie uczyc i ogarniac dobre stopnie, a jednoczesnie 'nolifowac w L2' czy latem 4h siedziec na boisku. Jedno z drugim koegzystowalo. Byly oczywiscie plusy i minusy, ale dawalo (dalo) to rezultaty.

Dzisiaj polska oswiata nie jest gotowa na to rozwiazanie, zaplacimy glupszym spoleczenstwem. 

Opublikowano
54 minuty temu, Camis napisał(a):

ZIOBRO zaskoczenia, a tyle gadali że PIS trzeba rozliczyć.

:rotfl2:

Konfa w pigułce. Są dogadani wstępnie z PiS i jak będzie trzeba, to pójdą z PiS-em współrządzić. Konfiarze jak to zobaczą to będą inaczej śpiewać :E.

Absolutnie ZERO refleksji i krytycznego myślenia.

• Like 1
Opublikowano
45 minut temu, Badalamann napisał(a):

Problem w tym że młodzież ma bardzo dużo lekcji i przeładowany program.

Także prace domowe i tak od lat były coraz bardziej zlewane i odpisywane. Teraz doszło jeszcze AI.

Ale tu już lata temu, przed jakimkolwiek AI w użytku, kuzyni kończyli dobre liceum, mieli sporo zadań. Mieli też skany wszystkich z nich rozwiązanych już z poprzedniego roku, po prostu przepisywali z telefonów czy kompa.

Nie dlatego że nie ogarniali, tylko że po szkole chcieli mieć czas na zabawę, imprezowanie czy dla dziewczyny.

W efekcie skupiali się na przedmiotach z których zdawali maturę, poza j. polskim, a i tu zadania z matematyki spisywali z gotowca, bo dostawali ich dużo.

Zadania powinny być dobrowolne, jak ktoś potrzebuje coś przećwiczyć. Także tu z ich brakiem w wersji obowiązkowej jest naprawdę dobra zmiana.

Nie ma prac domowych ale kartkówek i sprawdzianów jest teraz w uj:(

Opublikowano
14 godzin temu, hubio napisał(a):

https://wiadomosci.wp.pl/fatalny-sondaz-dla-nowackiej-to-polacy-sadza-o-jej-pomysle-7218344594672224a

Ja tego NIE OGARNIAM! Dziecko powinno mieć dzieciństwo na zabawie, a nie zapie... jeszcze w domu. Korpo manipulują tymi sondażami bo chcą mieć niewolników 24/h czy 30-40 latkowie mają już tak zryte łby, że od małości chcą dzieci przystosowywać do tego życia w wyścigu szczurów?

W szkole się dziecko ma uczyć, a w domu odpoczywać. Wraz z pójściem na studia jedną z bardzo wielu rzeczy jaka mnie ucieszyła był właśnie brak prac domowych. Dzisiejsze szkolnictwo + rodzice z przerostem ambicji posyłające dzieci na dziesiątki zajęć dodatkowych niszczą dzieciństwo.

Ja ci wytłumaczę. Ty masz takie zdanie, a kto inny na inne. I to wszystko.

Ja byłem z tych uczący się i odrabiajacych zadania. Zawsze to była dla mnie potworna strata czasu (te zadania) a celem wyłącznie odfajkownoe tego nic więcej. Uczeń powinien uczyć się w szkole a odpoczywać i podejmować inne  aktywności w domu. Jeżeli w szkole jest za mało godzin, to trzeba zwiększyć je o tyle, aby wystarczyło. Ale kiedy wychodzisz ze szkoły masz wiedzieć, że teraz masz inne rzeczy do roboty. 

Jeżeli ktoś uważa inaczej, to do kodeksu pracy też należy wpisać prawo praca dawcy do zadawania pracownikom dodatkowej pracy do domu.

• Upvote 4